Премини към съдържанието

Петровден (29.06)

Събития
Chains
   (0 мнения)

Детайли на събитието

Това събитие започва 29.06.2009 и се повтаря всяка година до 29.06.2015

svpetaripavelml3.jpg

П Е Т Р О В Д Е Н - 29.06.

Петровден е един от най-големите и най-тачени празници от нашия народ.

Християнската църква отбелязва паметта на светите (първовръхни) равноапостоли Петър и Павел. В традиционният български календар се честват отделно (29 и 30.06).

Празнуват имен ден всички с имена: Петър, Павел, Пеньо, Камен, Крум, Пейо, Румен, Чавдар, Асен, Апостол, Петя, Пенка, Павлина, Полина, Ася.

29 юни е и официалният празник на занаятчиите.

П е т ъ р (гр. камък) - първоначално участва в гоненията срещу християните. По-късно обаче приема християнството и заедно с апостол Павел разпространява християнството из Македония, Кипър, Испания. В техните образи има поучителен оттенък - единият - отрекъл се от Бог и след това разкаял се, другият - отричащ Бог и след това повярвал в Него.

През 68г. умират - Петър е разпнат на кръст от император Нерон, а Павел - посечен.

Затова 2 седмици преди празника се пости (Петрови пости), след което се ходи на църква, чете св. Литургия и християните се причестяват. На празника се прави курбан за здраве - коли се черно, "петровско" пиле. Част от него, заедно с осветени от сутрешната литургия "ябълки - петровки", се раздава.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Обичаят "Пеперуда":

Englis-Nikov%20kniga_60_0002.jpg

Пеперудата е обичай, за който няма точно фиксирана дата. Прави се обикно-вено през „петровия месец", щом времето се засуши.

Участват само девойки (около дузина), облечени обикновено само с ризи, а от препаската се спуска много зеленило (клонки от бъз, бръшлян или върба). За „пеперуда" се избира малко момиче (8—12 годишно), сираче или изтърсаче, т. е. последно дете в многолюдно семейст-во, което се обкичва цялото със зеленило.

Пеперудата тръгва по къщите от „малък обед" до „икиндия" и никога неза-къснява след „залез слънце". Когато вля-Зат в двора на къщата, девойките запя-ват:

Пеперуда лята, през поле се мята и се Богу моли:

— Дай, Божне ле, дъждец, ситен берекетец, да се роди жито и класна ръжчица. Да ми меси мама ситен, питен кравай. Дай, Божне ле, дъждец, ситен берекетец!

Пеперудата подскача, маха с ръце и се върти в кръг. Стопанката изнася от къщата котле с вода, в което е капнала няколко капки вино, което излива върху танцуващата пеперуда, а тя пръска всички за здраве, дъжд и плодородие. За благодарност към жрицата - носителка на доброто, стопанката подарява на момичетата пълно сито с бяло брашно, масло, сирене, яйца и лакомства. А пеперудата дарява с дребни пари, накит или дреха.

На излизане от къщата стопанката търкулва празното сито и по него гадаят сита или гладна ще да е следваща-та година.

kroraina.com


Обратна връзка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване