Премини към съдържанието

Илинден - 20.07.

Събития
Chains
   (0 мнения)

Детайли на събитието

Това събитие започва 20.07.2009 и се повтаря всяка година до 21.07.2015

"И докато те още ходеха, ето огнена колесница с огнени коне, които ги разделиха един от друг; и Илия възлезе с вихрушка на небето. А пророческите ученици, които бяха в Ерихон, каго го видяха, рекоха: Илиевият дух остава на Елисея. И дойдоха да го посрещнат и му се поклониха до земята"

(ІV Царе 2:11; 15).

icon48id0.jpg

И Л И Н Д Е Н - 20 юли (стар стил)

Свети Илия е покровител на небесните стихии и градушката. Народното съзнание го рисува с огнена колесница, теглена от четири бели коня, търсейки да убие ламята, която унищожава реколатата, хвърляйки огнени стрели по нея.Наричат го още Гръмовник, Гръмодел. Чисто хронологически може да бъде разглеждан като наследник на древногръцкия бог Зевс, славянския Перун и прабългарския Тангра. Налице е едно налагане на езически култове към образа на християнския светец.

На празника се коли най-старият петел в курника и се прави курбан, пече се и погача, която се нарича на св. Илия. Празникът се отбелязва със събори и жертвоприношение на старо мъжко животно (вол, овен).

Илинден е празник на всички кожухари, керемидчии и самарджии.

Пророк Илия е живял ІХв. пр.Хр. Св. пророк Илия бил из потомството на Аарон, от гр. Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия значи крепост и той се показал крепост, твърдина на вярата.

Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал, приканяли народа да му се покланя и преследвали служителите на истинския Бог. Затова пророк Илия с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд. Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил.

Народът видял това, до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята.

Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

по материали от : pravoslavieto.com


Обратна връзка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване