Премини към съдържанието

Преображение Господне (06.08)

Събития
Chains
   (0 мнения)

Детайли на събитието

Това събитие започна 6.08.2007 и се повтаря всяка година до 7.08.2015

И рече им: истина ви казвам: тук стоят някои, които няма да вкусят смърт, докле не видят царството Божие, дошло в сила.

И след шест дни Иисус взе със Себе Си Петра, Иакова и Иоана и възведе ги сами на висока планина насаме, и се преобрази пред тях. Дрехите Му станаха бляскави, твърде бели, като сняг, каквито белилник на земята не може избели.

Марко 9:1-3

Преображение Господне - 6. Август

Празникът Преображение Господне отбелязва явяването на Исус Христос в цялото Му величие пред трима Негови ученици - Петър, Яков и Йоан. Това се случило през 33-тата година от земния му живот на планината Тавор. Трима ученици, защото толкова са били достатъчни, за да бъде засвидетелствана истината. Изкачили планината, изморени, учениците се унесли в сън. Тогава Христос, в целия Си блясък и великолепие, окъпан в бяла светлина се издигнал над земята. Сиянието пробудило учениците, които паднали ничком и разпознали Учителя си и не видели нищо друго освен него. Пожелали си да останат там, очаровани от това великолепие. И в час, като отговор на това пожелание се появил облак и се чули думите: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение. Него слушайте".

Традиция е на празника да бъде осветен плод - в България това е гроздето.

93211475zm7.png

Преображенски манастир "Св. Преображение Господне" край Велико Търново


Обратна връзка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване