Премини към съдържанието

Успение на Св. Богородица (15.08)

Събития
Chains
   (0 мнения)

Детайли на събитието

Това събитие започна 15.08.2008 и се повтаря всяка година до 16.08.2015

"Много са у нас жените, които желаят да видят Майката Иисусова. Чуваме, че тая девствуваща Майка Божия е изпълнена с всякаква благодат: в гоненията тя е благодушна, при сиромашия и лишения не скърби, на оскърбяващите я не се гневи, но им прави добро, в щастие е кротка, към бедни е милосърдна и им помага, колкото може. Но не търпи въставащите против нашата вяра; тя е благовестница на нашето благочестие и наставница на верните във всяко добро дело. А особено обича смирените, защото сама във всичко е смирена".

Св. Игнасий Богословец

15082007ra7.jpg

Успение на Пресветата Богородица (Голяма Богородица, Лятна Богородица) - 15. Август

Успение Богородично (наричано от народа още Голяма Богородица или Голяма Черква) е най-големият църковен празник, посветен на св. Богородица. Един от 12-те най-велики църковни празници.

Преданието разказва как на 64-годишна възраст, молейки се на Елеонската планина, тя съзряла архангел Гавриил пред себе си, а той я известил, че Божият Син я чака в царството небесно и я дарил с палмова клонка, след което се оттеглил. Божията майка приела с радост новината за близката си смърт, защото отдавна желаела да се пресели в царството Му. Дълго благодарила на Господа и нежно сияние от този ден нататък до смъртта й озарявало лицето й. Помолила св. Йоан Богослов да бъде погребана в Гетсиманската планина при родителите й.

Всички скърбели от предстоящата раздяла с Богородица, но тя ги успокоявала, показвала им клонката и ги уверявала, че ще бди над тях, над всички.

Последното желание на св. Богородица било да види как апостолите носят и разпространяват Евангелието по света. В час то било изпълнено и всички апостоли (без Тома) се появили при нея, в йерусалимския й дом.

В деня на смъртта й всички станали свидетели на чудно видение (което било само началото на поредицата знамения). Сам Бог Исус Христос слязъл, за да придружи майка Си в Царството Небесно. Когато управниците на Гетсимания узнали какво е шествието, пратили войници да разгонят тълпата и да спрат похода на Апостолите с тялото на Божията Майка към планината. Но в миг второ знамение се осъществило: като каменна стена пелена се спуснала и преградила участващите в шествието от въоръжените войници и те ослепели; тези от тях, които повярвали в Него обаче, по-късно прогледнали на гроба на Божията Майка.

Тома изключително съжалявал, че не успял да види за последно жива Пресветата Богородица. За да го зарадват и успокоят поне малко апостолите решили да отместят камъка от пещерата, където била гробницата на Божията майка. Какво било учудването им, когато видели, че там е останала само плащеницата, с която завили тялото й! Това било третото знамение. На третия ден от успението си, Светата Богородица била възкръснала

Въпреки че всяка една смърт и раздяла с този свят неминуемо носи оргомна скръб, този празник е празник, украсен със силно позитивни нюанси и весело настроение. Така, каквато е била реакцията на Божията майка при вестта за предстоящата й кончина.

Светата Божия майка е символ и олицетворение на женското начало в природата. Символ на женската мощ, на репродуктивната сила, покровител на младата, неродила жена.

В чест на св. Богородица се месят богородични пити, които се раздават с мед. В храмовете, носещи името й се организират сборове, даряват се дребни вещи - кърпи, чорапи, ризи, пари и много, много цветя. Абсолютно забранено е да се върши женска работа.

Това е ден, за който се вярва, че каквото измолиш от Божията Майка – ще ти бъде дадено или ще се удовлетвори молбата ти, затова тогава млади майки без деца се молят за рожба, за здраве. Правят се курбани за здраве.

Всички жени с благословеното име МАРИЯ празнуват имен ден.

15 август е и празник на град Варна.

Църквата "Успение Богородично" (Копривщица). Изключително ценен архитектурен паметник, с уникална дърворезба, иконите са дело на Захарий Зографски.

Троянски манастир "Успение Богородично"

Черепишки манастир "Успение Богородично" - на 29км югоизточно от Враца. Многократно опожаряван и реставриран паметник от общонационално значение, разположен в уникална откъм природни форми местност


Обратна връзка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване