Премини към съдържанието

Пренасяне мощите на Св. Александър Невски - 30.08

Събития
Chains
   (0 мнения)

Детайли на събитието

Това събитие започва 30.08.2007 и се повтаря всяка година до 31.08.2015

"С вяра победиха царства, вършиха правда,

... бидоха силни на война, обърнаха на бяг чужди пълчища..."

(Евр.11:33,34).

3008ji0.gif

Св. Александър, Павел и Иоан, патриарси Цариградски. Пренасяне мощите* на благоверния велик княз Александър Невски

- 30. август

Св. Александър Невски е роден през 1220 година. Живял по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Св. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен "Невски".

По-късно св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Но св. княз действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа. Св. Александър Невски предал Богу дух на 14 ноември 1263 година на 44-годишна възраст. Бил погребан в съборната църква в манастира "Рождество Богородично", близо до гр. Владимир. На гроба му ставали множество чудеса. При император Петър Велики мощите на св. Александър били тържествено пренесени в Петербург и положени в построената в негова памет Александро-Невска лавра.

При посещението в Москва църковната делегация, водена от Българския патриарх Максим, получи безценен дар ­ частица от мощите на св. княз Александър Невски. Великият руски княз се прославил като смел защитник на православната вяра и своя народ от нашествията на татарите. В края на живота си пожелал да приеме монашество. Мощите му се съхраняват в Александро-Невската лавра, където извършват много чудеса. На 18 октомври 1998 година, след св. Литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца бе пренесена и положена за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

по материали от : Църковен вестник и pravoslavieto.com

На този ден празнуват всички с името Александър, Александра, Алеко.

alexandernevskicathedranc5.jpg

Храм - паметникът "Свети Александър Невски" в София

Изключителен паметник в неовизантийски стил, характерен за Русия през 19. век - 5 купола с преобладаващо централно кубе. Около главния купол със златни букви е изписана молитвата "Отче Наш". Като интериор е изключително интересен и е обект на възхищение от именити световни архитекти и специалисти по вътрешен дизайн - използвани са редки италиански и немски мрамори, бразилски оникс, венециански мозайки, алабастър по стъклата и др. В криптата на храма се намират едни от най-красивите български икони. 12 камбани, произведени и доставени от Москва. Най-голямата черковна сграда на Балканския полуостров след църквата "Св. Сава Српски" - побира 5 000 души на площ 3180 кв.м.

Решението за построяването му се взема от Учредителното събрание в Търново през 1880г. и е построен изключително със средства, дарени от народа. Строежът трае 8 години.

Храм-паметникът е сред 100-те национални туристически обекта.

--------

* Православната църква празнува паметта му на 23 ноември, а пренасянето на светите му мощи на 30 август.


Обратна връзка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване