Премини към съдържанието

Кръстовден - 14.09.

Събития
Chains
   (0 мнения)

Детайли на събитието

Това събитие започна 14.09.2007 и се повтаря всяка година до 15.09.2015

krustowdenqs5.jpg

Всемирно въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен - Кръстовден - 14.09. /27.09. стар стил/

На този ден Църквата извършва преклонение пред Светия Кръст Господен.

Какво разказва преданието?

След като Христос е бил разпнат, Неговият Кръст е бил заровен на Голгота, заедно с кръстовете на разпнатите с него разбойници. След време на мястото бил построен храм.

Има 3 събития в свещената история на християнството, които се явяват повод за този празник:

1. Първият момент е, когато Константин Велики тръгва с войската си към Рим, за да го освободи от тиранина Максентий. неговата конница била обаче доста малобройна и той се помолил на Бог за победа. на залез слънце, Константин видял сияен кръст и чул думите "С това ще победиш!". Той изрисувал кръстове по шлемовете и щитовете на войниците си. Това донесло победата му в Рим.

2. Намирането на Кръста на Голгота (празнува се на 14 септември). Няколко години по-късно, през 326 година царица Елена, майка на Константин Велики, посетила светите места в Палестина и пожелала да открие светия кръст Господен. По указание на един стар евреин почнали да копаят и открили трите кръста в 326 година. На същото място наредила да се построи Божия храм "Въздвижение".

3. Връщането на животворящия Кръст от персийски плен

През 614 г. персийският цар Хозрой бил във война с Византийската империя. Той превзел Йерусалим, разрушил църквите и отнесъл в Персия всички скъпоценности, които намерил там Сред задигнатите светини бил и намерения на Голгота свещен Господен Кръст.

Войната продължила дълго. Византийският император Ираклий успял да победи Хозрой, който скоро след това бил убит. Наследникът му сключил мир с Ираклий и се задължил да върне пленниците и всичко, задигнато от баща му през последните 14 години.

Император Ираклий тържествено възвърнал в Йерусалим светинята - честния и животворящ Господен кръст. Християните, начело с патриарх Захарий, посрещнали Кръста с палмови клонки в ръце. Императорът в разкошни царски дрехи, украсени със злато и скъпоценни камъни, на главата с царски венец, поискал сам да носи кръста. Но когато трябвало да мине през портите към Голгота, невидима сила го задържала. Всички били изумени. Не знаели защо става това. Патриарх Захарий видял ангел Господен на портите, светъл като мълния. Ангелът му казал:

- Не тъй нашият Господ е носел тук тоя Кръст, както вие го носите!

Смутен Захарий се приближил до императора и му заявил:

- Господарю, не в разкошни дрехи трябва да носиш Кръста, който Спасителят е носел на раменете си в смирение и унижение!

Императорът веднага снел от себе си венеца и багреницата и облякъл прости дрехи. С непокрита глава и бос, без всякаква пречка внесъл в църквата Кръста Господен за радост и утеха на целия християнски свят.

по материали от : pravoslavieto.com

Спазва се строг пост.

Счита се, че тогава денят и нощта се "кръстосват" и започва есента. Осветява се семето за посев и започва гроздобера, поради което на някои места празникът се нарича Гроздоберник.

Празнуват имен ден всички, носещи имената Кръстьо, Кръстана, Кръстина, Ставри.

Кръстова гора


Обратна връзка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване