Премини към съдържанието

Ден на независимостта на България - 22.09.

Събития
Chains
   (0 мнения)

Детайли на събитието

Това събитие започна 22.09.2007 и се повтаря всяка година до 23.09.2015

simvoli.jpg

Ден на независимостта на България

След Освобождението на България през 1878г. и след Съединението на княжество България с Източна Румелия официалният статут на нашата страна е "васална на Османската империя". Това спъва развитието на България в много аспекти, включително и на международно равнище.

В началото на ХХ век се установила благоприятна почва за решителни мерки за обявяване на независимостта на нашата държава. Великите сили имат по-наложителни дела за решаване - Решението на Австро-Унгария да наруши Берлинският договор, анексирайки провинциите Босна и Херцеговина, поражда се спор за Мароко межди Франция и Германия, а през лятото на 1908г. е извършен младотурски реформистки преврат.

Получават се известни противоречия относно Австро-Унгария и България, които за момент възпират князът да направи решителната крачка и да обяви независимостта Но "Рубикон е преминат" и на 22 септември 1908 г. в черквата “Св. 40 мъченици” в старата българска столица Велико Търново, княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. Един символичен акт, символизиращ продължението на Второто българско царство. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

Русия опрощава дълга на Османската империя. "Високата порта" от своя страна се отказва от исканото обезщетение от България и на 6 април 1909г. Великите сили признават България за независима държава.

Провъзгласяването на България за независима страна е голям успех и признание за българската дипломация. България се превръща от васално княжество в царство България, а князът вече се титулува цар.


Обратна връзка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване