Премини към съдържанието

Петковден (14.10)

Събития
Chains
   (0 мнения)

Детайли на събитието

Това събитие започна 14.10.2007 и се повтаря всяка година до 15.10.2015

stpetkaoa7.jpg

Петковден - 14. 10

Празникът е известен още като Зимен Петковден, Св. Параскева - ПЕТКА.

Зимният Петковден е не само празник в чест на светицата- закрилница на децата, но и поставя началото на зимните семейни служби, посветени на покровителя - патрон на семейството. От този ден започва периодът на годежите и сватбите.

Петковден бележи края на стопанските работи- есенната сеитба, прибирането на реколтата. Освобождават се овчарите и започва оплождането на домашния добитък. Затова празникът е и на овчарите, а жените раздават питки за здравето на животните.

От Петковден до Димитровден (26 Октомври) се забраняват домашната работа с вълна, кроенето, шиенето. Вярва се, че ако човек носи дрехи скроени през този период, ще се разболее, а след смъртта си ще се превърне във вампир. В някои краища образът на Св. Петка е представен като змия за онези жени, които не спазват забраните за работа.

На зимната Св. Петка на много места в България правят т.нар. "семейна служба" в чест на стопанина-закрилник на къщата. Месят се обредни хлябове, като най- големия се назовава на Св. Петка. Свещеник ръси светена вода в къщата, прекадява хляба, а цялото семейство трикратно се покланя пред този хляб. Правят се събори с курбан от ялово животно и хората сядат на трапезата заедно. Устройват се тържества с песни и хора; на някои места тези празници се наричат "сгледни", защото на тях се избират съпруги.

Зимният Петковден е обвързан с обредните практики на предхождащите го Господня църква и Кокоша църква. Символно той изразява преход към зимата и носи белезите на древните женски аграрни култове. Елементи от тях се пренасят върху честването на Св. Параскева - Петка- обща тенденция и за останалите светци и великомъченици от християнския пантеон. Култът към светицата обединява разнородни представи: свързва се с домашната работа (забраните), покровителството на брака, децата и плодовитостта (сватбите, житната жертва). В народните схващания светицата се смесва и с духа-покровител на къщата и семейството. В празника Св. Петка има "пастирски" елементи, защото светицата закриля раждането и плодовитостта на животните. Чисто паганистични обредни практики са и жертвоприношенията на животни в чест на светицата, които обаче са "санкционирани" от християнството: животното се коли в църковния двор, а курбанът и трапезата се прекадяват от свещеника.

В традицията Св. Петка често се представя и като мъж- Петко, който е водач на светците и заедно със Св. Димитър повежда хората към зимата.

по материали от : magi.triada.bg

Празнуват всички с името Петка и Петко / възм. Петя, Петьо/


Обратна връзка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване