Премини към съдържанието

Св. Архангел Михаил (Архангеловден) - 8.11.

Събития
Chains
   (0 мнения)

Детайли на събитието

Това събитие започна 8.11.2007 и се повтаря всяка година до 8.11.2015

archangelmichaelconstanky7.png

Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили (Архангеловден) - 8 ноември

Православната Църква вярва, че всеки човек има свой ангел–пазител, който се моли за него на Бога, съветва го да върши добри дела, внушава му благочестиви мисли и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди. Това вярване е основано на думите на Самия Христос, Който, посочвайки децата, казал на учениците Си:

"Гледайте да не презрете едного от тия малките, защото, казвам ви, техните ангели на небесата винаги гледат лицето на Моя Отец небесен!" (Мат. 18:10).

В молитвата към ангела–хранител ние казваме:

"Свети ангеле, който си ми даден от Бога, добри мой пазителю,

моля ти се, избави ме от всякакви напасти, спаси ме от скърби!"

А при всяка служба на просителната ектения ние молим Бога да ни даде "мирен ангел, верен наставник, пазител на нашите души и тела".

Църквата е определила този ден в чест на светите ангели и най-вече на св. Архистратиг Михаил, когото счита за вожд на небесните сили.

Един от вишите ангели – Денница (Ис. 14:12) се възгордял и чрез своето падане увлякъл множество други духове; но всички ангели, под началството на св. Архистритиг Михаил, които останали верни на Господа, продължавали да Му служат и да възпяват славата Му. Според църковното предание, разказващо за служението на Архистратиг Михаил, той е участвал в много старозаветни събития. По време на изхода на израилтяните от Египет той ги е предвождал във вид на облачен стълб през деня и като огнен - през нощта. Чрез него се е явила силата, унищожила египтяните и фараона, преследващи израилтяните. Архистратиг Михаил защитавал Израил във всички бедствия.

Канонът представя св. Архистратиг Михаил като вожд на небесните сили и борец против духовете не тъмнината. Поради това той се изобразява с копие в ръка, а с краката си тъпчещ дявола.

Етимология на името - Михаил - (евр.) - "който е като Бог"

*Народни вярвания

В народните представи той е млад и хубав момък, който олицетворява смъртта; вади душите на умрелите, затова го наричат душевадник.

Неговият ден се почита не само от старите хора, които биха пожелали бърза и лека смърт, но и от всички останали.

В повечето къщи колят курбан - овен, който се угоява още от лятото за този празник и омесват обредни плябове. Свещеник прекажда гозбите и чак след това стопанките раздават от тях по съседи и близки хора. После всички сядат на трапезата и празникът започва. В отделни краища той съвпада с обредите и обичаите светец (служба), посветени на домашния патрон, закрилник на семейството.

Някъде на Архангеловден правят задушница - помен на умрелите роднини и раздават жито и питки.

В народна среда е разпространено вярването, че той "вади душите с нож", а също че е млад и красив. Всъщност тези представи не са нищо друго освен потвърждение на фолклорната диалектика, която възприема смъртта като междинно звено между два живота. Затова и нейната уродливост изчезва, за да бъде заменена от красотата и спокойствието, предхождащи вечността.

Така народният светоглед актуализира древния митологичен тричлен живот-смърт-нов живот, спрямо който раждането на този свят е смърт по отношение на отвъдното, а смъртта тук е раждане в света на предците.

Израз на дълбока житейска философия откриваме и във факта, че в много краища Архангелов ден е избран за празник на светеца-покровител. Проличава известно "надхитряне" със съдбата в това, че закрилник на дома (и живота) става смъртта, олицетворена от св. архангел Михаил.

Поради това отношението към светеца граничи с езическото преклонение в древните култове; на него са посветени жервоприношенията (животинско и житно), неговото име се споменава на домашните трапези; на него се моли цялото семейство - за здраве и плодородие през годината.

по материали от pravoslavieto.com и margaritta.dir.bg

Архангеловден е професионалният празник на полицията и всички нейни служители.

Празнуват имен ден всички с имената Ангел, Ангелина, Михаил, Михаила, Гавраил, Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил, Милен

* Кои са другите ангели в православното християнство?

Архангел Гавриил според Св. Писание е известител на тайните Божии; Рафаил - церител на недъците; Уриил - просветител на душите; Салатиил - се почита като молител и застъпник пред Бога; Йехудиил - прославя Господа; Варахиил - подава Божиите благословения.

Всички ангели се смятат за пазители на човеците и Църквата се обръща към тях с молитва - "Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди".


Обратна връзка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване