Премини към съдържанието

Международен ден без тютюнопушене (20.11)

Събития
Chains
   (0 мнения)

Детайли на събитието

Това събитие започва 20.11.2007 и се повтаря всяка година до 20.11.2015

nonsmokingqj4.jpg

2О НОЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

Международният ден без тютюнопушене се отбелязва за първи път през 1977 г. в САЩ. Оттогава по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS) ежегодно всеки трети четвъртък на месец ноември се организира кампания срещу тютюнопушенето, която дава възможност на милиони хора да се откажат от пушенето поне за един ден. Тази кампания има за цел да предостави подробна информация за ефективните методи за отказване от тютюнопушенето и от употребата на тютюневи изделия.

Международният ден без тютюнопушене е приет официално от Международния съюз за борба с рака (UICC) и се отбелязва в много страни по света. В България за първи път той е отбелязан през 1990 г..

Данните от различни проучвания сочат, че тютюнопушенето в България достигна през последните години своя “критичен праг”:

- Непрекъснато нараства процентът на пушачите, особено на тези във възрастта до 18 г. и на младите жени.

Относителният дял на пушачите само за периода 1996-2001 г. нараства от 35.6% на 40.5%. Делът на пушачите сред жените от 16.7% през 1986 г. нараства на 23.8% през 1996 г. и достига 29.8% през 2001 г.

- Увеличава се интензивността на тютюнопушенето.

Сред мъжете и жените се е удвоил делът на тези, които пушат 20 и повече цигари на ден.

- Нараства процентът на пасивните пушачи, като това има много тежки последици, особено за децата.

Резултатите от национално изследване върху пасивното тютюнопушене сочат, че за периода 1987-1989 г. относителният дял на децата, пасивни пушачи, е средно 67% за страната.

- Снижава се долната възрастова граница на пропушване.

източник : Официален сайт на Министерство на здравеопазването


Обратна връзка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване