Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Клок на дъно "GIGABYTE GA-M56S-S3"

Featured Replies

Здравейте съфорумисти. Бих искал малко съвети относно възможността за клокване FSB-то на дъно "GIGABYTE GA-M56S-S3" - не искам конкретна информация точно за него, а по принцип. Проблема е следния - преди време си взех "кит" памет: A-DATA's DDR2-1066+ (цък). Да обаче дъното подържа памет най-много на 800 MHz. За да подкарам паметта на 1066 MHz, трябва да увелича честотата на шината на дъното, а точно това ме притеснява. До сега успешно съм си клоквал и процесора (AMD Athlon 5200+ на 2х2,7 GHz оригинално, до честоти 2х3,1 GHz) и видео картата (GIGABYTE Nvidia GF 9600GT - от 8764 точки на 3D Mark 06 до 10319 точки).

Ето и характеристика на паметта:

• Power supply(Normal): VDD & VDDQ = 1.8V ± 0.1V

• 1.8V (SSTL_18 compatible) I/O

• EPP (Enhanced Performance Profiles) support

• Timing Reference

- DDR2 800 CL5-5-5-18 at 1.8V

- DDR2 800 CL4-4-4-12 at 2.0V (EPP Profile 1)

- DDR2 1066 CL5-5-5-15 at 2.3V (EPP Profile 2)

• Burst Length: 4, 8

• Programmable Additive Latency: 0, 1, 2, 3, 4

• Bi-directional, differential data strobe (DQS and /DQS)

• Differential clock input (CK, /CK) operation

• DLL aligns DQ and DQS transition with CK transition

• Double-data-rate architecture.

• Auto & Self refresh

• Average Refresh period 7.8μs

• Off-Chip Driver (OCD) Impedance Adjustment

• On Die Termination (ODT)

• Lead-free products are RoHS compliant

• EEPROM VDDSPD=3.3V (Typical)

• PCB Height 30.00mm (1.181”), Double sided component

• Clock Cycle Time (tCK):

- DDR2-800 tCK=2.5ns

- DDR2-1066 tCK=1.875ns

• Refresh to Active/Refresh Command Time (tRFC): 127.5ns

Охлаждането на процесора става с това охлаждане Arctic Cooling Freezer 64 Pro PWM(4pin), на радиаторчето на чипсета също съм монтирал малък FAN за охлаждането му. И така сега към въпросите:

1. В момента FSB-то работи на честота 200 MHz, заключил съм PCI-E на 101 MHz, но не е ли много да я увелича на 266,5 MHz?

2. Множителя на процесора го променям спрямо честотата на шината. По принцип е х13,5, тоест 200 x 13.5 = 2700 MHz. Когато увеличавам честотата, където пише CPU frecuency, фактически увеличавам честотата на FSB - ето от тук нали?

Публикувано изображение

Паметта в момента работи на 800 MHz, 2 волта, CLT 4-4-4-18

Благодаря предвалително на всички отговорили!!! :)

П.С. - Прикачих две снимки. Едната е с частичното клокване на FSB-то, а другата с температурите на системата!

post-107218-083279300 1287246513_thumb.j

post-107218-049156900 1287246519_thumb.j

Нека започнем от това , е не знаем с какво захранване си , а след това дъното ти не е едно от най-добрите за овърклок.Аз преди време имах същия проблем , дъно поддържащо до 800мхз памет и памет кит 2х1 на 1066мхз.Ем паметта стигна до 1000мхз и нагоре не искаше да бъде стабилна , това че при мен така се е получило не означава , че не трябва да пробваш дали ще стане.Добре си направил , че си заключил pci-e на 101мхз , след това при овърклок на този процесор трябва да следиш HT Link да не надвишава 1000мхз , това се регулира чрез множители ,трябва да се разровиш в биоса и да видиш къде е , постави го ръчно на х4 или на 800мхз първоначално , ако се наложи още го свали.На процесора някакви настройки по волтажа пипал ли си , ако не си време е , охладителят ти не е лош , следи си температурите на процесора да не надвишават 60-65 градуса и на компонентите.Сега на какъв волтаж работи и паметта също?При дефоулт честота на процесора паметта на каква честота работи (700мхз ли?).За да е подкараш на над 1000мхз , пише че трябва да и зададеш волтаж 2.3 волта и да зададеш ръчно тайминги 5-5-5-15 .Чакам отговори :(

• Автор

Благодаря за съветите първо. Започвам да отговарям по ред на въпросите... Захранването ми е 400W FORTRON. На процесора не съм пипал волтажа! Не съм много сигурен на колко волта работи процесора по принцип! В момента паметта е на 800 MHz, с напрежение 2 волта и тайминги ръчно настроени на 4-4-4-18. Преди време се мъчих да я подкарам на 1066, но ето до къде стигнах... (виж прикаченети файлове) Ето и малко информация за физическите възможности на процесора и шината на дъното: Честота на процесора: Честота на процесора 2712.5 MHz (реален: 2700 MHz) Множител на процесора 13.5x Шина на процесора 200.9 MHz (реален: 200 MHz) Шина на паметта 387.5 MHz Съотношение Памет:Шина CPU/7 Свойства на процесора: Тип централен процесор DualCore AMD Athlon 64 X2, 2700 MHz (13.5 x 200) 5200+ Псевдоним на процесора Brisbane Издание на процесора BH-G2 Набор инструкции x86, x86-64, MMX, 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3 Изходна честота 2700 MHz Min / Max множител 4.0x / 13.5x L1 кодов кеш 64 KB per core (Parity) L1 даннов кеш 64 KB per core (ECC) L2 кеш 512 KB per core (On-Die, ECC, Full-Speed) Напрежение 1.3 V Физическа информация за процесора: Тип на корпуса 940 Pin uOPGA Размери на корпуса 4.00 cm x 4.00 cm Брой транзистори 154 млн. Технологичен процес 10Mi, 65 nm, CMOS, Cu, DSL SOI Размер на кристала 126 mm2 Напрежение на ядрото 1.100 - 1.375 V I/O напрежение 1.2 V + 2.5 V Максимална мощност 65 - 76 W (в зависимост от честотата) Свойства на дънната платка: ID на дънната платка 12/04/2007-NF-MCP65-6A61LG01C-00 Дънна платка Gigabyte GA-M56S-S3 Свойства на FSB шината: Тип шина AMD Hammer Реална честота 200 MHz Ефективна честота 200 MHz HyperTransport честота 1000 MHz Свойства на шината на паметта: Тип шина DDR2 SDRAM Ширина на шината 64 bit Съотношение Памет:Шина CPU/7 Реална честота 387 MHz (DDR) Ефективна честота 775 MHz Пропускателна способност 6200 Мбайта/с С колко да увелича волтажа на процесора? По принцип при натоваренотс 100% (и на двете ядра) процесора не вдига над 55 градуса! Повече ме притеснява чипсет. Преди да сложа охладителя върху "сток" радиаторчето - при натоварване температурата на чипсета по данни от Еверест достигаше 60 градуса! Сега в момента е при същото натоварване е 50-51.

post-107218-025855100 1287269473_thumb.p

post-107218-017747900 1287269487_thumb.j

post-107218-011422200 1287269496_thumb.j

едно си баба знае - тва си бае... ние тия работи дето си ги писал ги знаем. какжи каквоо ти е захранването... тоя процесор е труден за клок - мого е горещ и е с бая висок множител. като клокваш сваляй HTT множителя за да не минава честотата на рама тази на която трябва да бачка... съшо може да се наложи и множителя на процесора да свалиш...

Захранването ти е достатъчно и едва ли ще има проблеми с него.Волтажа на процесора може да го увеличиш до 1.45-1.475 при положение , че при пълен товар температурите му не надвишават гореспоменатите.Тоест колкото повече вдигаш волтажа , толкова по-високи температури ,трябва да следиш за този баланс.Но не е задължително да го държиш на тези волтажи , стремиш се към по-ниски , но и тестваш дали е стабилен.Чипсетът е с нормални температури ,другите също са добре.Паметта е пусни засега на 2.2 волта и задай тайминги 5-5-5-15.Засега не пипаймнжителя на процесора , увеличавай само шината.С увеличаване на шината се покачва и HyperTransport честотата , както казах по-горе следи я да не надвишава 1000мхз с много , потърси в биоса от къде се регулира.ПСИ-Е си го заключил.При повишаване на шината се покачва и честотата на паметта ,така ако на дефоулт работи на около 750-770мхз то при 10% овърклок (220 шина) тя вече ще работи на около 850мхз.В този ред на разсъждения , за да постигнеш 1066мхз на паметта ще ти трябва над 30% овърклок или трябва да достигнеш 3.5гхз овърклок на процесора , което ще бъде трудно даже невъзможно за този процесор.Просто тези АМД толкова си могат!Другият вариант е да играеш с множителите.Ако зададеш кръгъл множител 13 по дефоулт паметта ще трябва да върви вече на 800мхз.Така ще ти трябва пак към 30% овърклок.Трудно ще се дотигнат тези 1066мхз на паметта ,ако въобще дъното разреши.Тоест намери най-доброто съотношение процесор/рам и това ще е.Гледай температурите и тествай за стабилност на всеки 10мхз повишаване на честотата на шината.

Извинявам се че се включвам в чужда тема, но искам да питам температурите да не надвишават 60-65 градуса при пълен товар с какво. Например hyper_pi_0.99b 32М не надвишават 48 градуса но при LinX отиват над 75 градуса значи ли това че не мога да го оставя така. Знам че LinX е само за тест и натоварва максимално процесора.

• Автор

Благодаря много на "Daredevil_666" - ще тествам и каквото стане. Пуснах темата точно поради съмненията си, че няма да успея да направя това, което бях замислил от 800 MHz да подкарам паметта на 1066, защото както "Daredevil_666" каза 30% клок на това дъно ми се струват много...

П.С. - Жалко, че водното охлаждане е скъпичко да си го вземеш оригинално, пък и за да си го измайсториш, пак трябва някой лев, а мен така ме е налегнала кризата, че няма мърдане! :cool:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.