Премини към съдържанието

Топ Потребители


Най-харесвано

Показва най-харесваното съдържание на 24.04.2014 от всички места

 1. 7 реакции
  Сърбят ме кивитата - виждам, че имаш желание да ми ги почешеш , а ? Още онзи ден ( ама трябва някой да чете, не само да си пъха пръстите някъде дето слънцето не огрява ) казах, че една от основните причини за завладяването на полуострова е това, че за обикновените хора е нямало значение как се нарича владетелят им - император или султан, болярин или спахия. Заради войните, които от столетия се водят тук един град, една област ту е в пределите на България, ту в пределите на България.И Латинците са били тук.Всеки е бил срещу всеки и все данъци и войници за армиите са искали. Когато поредният завоевател е дошъл -това си е било в реда на нещата.Днес си селянин на Добротица, утре -на Мурад.Все си си селянин.Все едно и също плащаш.Все синът ти в армията на господарят ще отиде. И така се е продължило близо 500 години, със спорадични въстания в различните области, които обаче биват лесно смачкани заради липсата на широка подкрепа.А подкрепа липсва заради мисленето - "няма значение как се вика на господаря - дали Цар или Султан". За да се накара обаче този заспал народ да се вдигне на въстание е трябвало достатъчно силна пропаганда сред населението и именно заради това се употребява думата роб - за да се засили нетърпимостта към турската власт. И както историята показва - успешно. Но не може да я изхвърляме с лека ръка днес, защото прекалената толерантност ще ни доведе до нова катастрофа. Разбира се -можем да заменим думата "турска" с "османска" и да се прехвърли цялата вина за безчинсванията и разрухата , както и последвалата омраза към Османовата династия.- това го направи още Ататюрк и браво на него.От негово време с Турция сме приятели, в две войни сме били съюзници, рамо до рамо сме се били.... Да, ама в последно време Ердоган прави точно обратното и величае именно онова време, което трябваше да бъде забравено. Тъй че е рано да се изхвърля думата "роб" от мисленето, колкото и да не ви се иска.
 2. 6 реакции
  И какво търси пост от празните приказки , казан по съвсем друг повод в съвсем друга тема и на друг човек тук в тази тема ? И къде виждаш "становище" ? Постът ми означа нито повече нито по-малко от обяснение на твоето, на Синбад и Бадр поведение и постове, с които се опитвате да принизявате Възраждането. Интриги ли плетем, що ли ?!
 3. 5 реакции
  Ето един пост, един от многото тук и от още по-многото във форума като цяло, в който ясно се разграничаваш от българите и не спираш да бъдеш ехидна и хаплива, говорейки за национална принадлежност. Не спряхте да се разграничавате от хората, които /цитирам по памет/ подскачали от радост, че са потомци на роби... А тук вече следва характерната реакция, когато аргументите не достигат - като известното на всички ни "ще те обадя на другарката". Жалко, че през цялото време апелирате да сме толерантни и да се уважаваме.
 4. 5 реакции
  Това, че ТИ не разбираш защо трябва да се употребява значението на някоя дума си е е единствено ТВОЙ проблем, господин потребителю Но ти е простено, защото ти си си ти, а не някой друг. Сам казваш, че по това време няма нации, тогава за чий чеп изтъкваш куманската жилка в управляваща ни династия ? Ами,ч е ако тръгнем по тази линия - майката на Иван Шишман е еврейка , която след покръстването си приема името Теодора. Разбираш ли по каква тънка линия вървиш изтъквайки етноса на управляващите ?
 5. 4 реакции
  Кръвта от раната не спира, ножа във гърба боде, душата за пореден път умира, душата на излъгано дете. Обидата във гърлото прелива умората на плещите тежи, предателството ме залива, с огромни, огнени вълни. Не спря да ми горчи в устата. Заслужавам си го, може би ?! Жаравата запалена в краката и всички хорски, зли очи ! Кръвта от раната ме дави, ножа във гърба боли Забравихме човешкте си нрави, забравихме човешкото – уви !
 6. 4 реакции
  Пич, отдавна те познавам виртуално, и знам, че си интелигентен и начетен човек. В тази тема обаче освен отричане на това, което казва другия, и иронични подмятания, друго не видях. Та, би ли ми обяснил с 2-3 изречения, възможно най-сбито и кратко твоята гледна точка за въпросните събития? Имало ли е робство, владичество, и т.н., кой кого е владял и т.н. Че вече се обърках и останах с вчепетлението, че трябва да сме благодарни едва ли не за тези 5 века...
 7. 4 реакции
  Това, разбира се, е така. Историята си е история, трябвало е да преминем през това, такива са били обстоятелствата, ок. Всеки индивид, както и всяка нация, търпи развитие. Дошла е по нашите земи една динамична и набираща скорост империя, завладяла ни е, нищо ново под слънцето. 5 века сме били техни поданици, имали сме някои свободи, други сме нямали. Като цяло сме били подчинени и зависими. Факт е, че е имало агресия, зверства, беззаконие, факт е (поне за мен), че тези 5 века ужасно много са спънали развитието ни и това е основната причина за сбърканата ни народопсихология. Сега, дали "робство" е точният термин, не е толкова важно. Да, ок, не е било робство, но нещо много близо до това. Пък и не виждам какво срамно има в това предците ти да са били роби. Питайте някой афроамериканец дали го е срам... Просто такива са били времената. По-силният завладява по-слабия. То и сега е така, само че икономически, а не с ятаган...Не приемам обаче да се отричат цели периоди от нашата история и да се подменят, само заради измислени от политиците ни понятия като "етническа търпимост" и прочее. Тия етнически простотии и проблеми партии като ДПС и Атака ги лансират, за да си поляризират електоратите. Всъщност подобен проблем в България няма - българи и турци живеят врата до врата и всичко си е съвсем наред, въпреки историята. Хората са достатъчно умни, за да не съдят човека отсреща заради нещо, случило се преди няколко века...
 8. 3 реакции
  За мен всяка една организация, в която има строги правила и сляпо почитане на Водача на организацията са ОПАСНИ, т.е. СЕКТИ. Те крадат и унищожават свободата и човежката мисъл. Всяват излишен и унищожителен страх, че видиш ли ако не играеш хорото по установените правила, ще бъдеш наказан. Хората постъпват в секти, когато са отчаяни и уплашени или пък когато просто не могат да поемат отговорност за действията си и предпочитат някой друг да мисли вместо тях. Аз лично съм се увличала по един куп секти. Навсякъде нещата са едни и същи: манипулация на членовете на сектата с цел задоволяване на егото и личните потребности на Висшестоящите органи в сектата.
 9. 3 реакции
  Върни се назад и прочети постовете , както и думите на Валкирия за къщата и обзавеждането на Вазов , фесовете по главите на снимките и т.н. - които и ме накараха да се включа в темата !
 10. 3 реакции
  Както може да разберете от заглавието Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad Безплатно в STEAM за 1 ден Който иска може да си го свали БЕЗПЛАТНО и да играе завинаги Включени са и SP и MP Приятна игра !
 11. 3 реакции
 12. 3 реакции
  Не си изкълчвай езика - не ти прилича Няма разлика между османлии и турци, както и между иго и робство.
 13. 3 реакции
  Дакини, точно нашите възрожденци съвсем точно употребяват "иго", на тях няма какво да прощаваме. При това "иго" не е остаряла форма на "робство". "...ний не сме вече рая покорна..." Хубаво е да знаем, че и между "рая" и "кул" има разлика, както и да правим разлика между османлии и турци, защото едни от най-жестоките завоеватели по нашите земи са били(например) черкезите. Да. Така е. А който е ходил в Родопите, няма начин да не е оценил добротата и топлотата на родопчаните, потомци на онези, които са понесли най-големите зверства в цяла Румелия.
 14. 3 реакции
  Да, истината е, че ако искаха, за тези 500 години, а това е един доста дълъг период от време, нямаше да остане нито един християнин и нито една църква по тези земи. А както виждаме българският народ е запазил и езика си и вярата си и самосъзнанието си. Също, нека не забравяме, че България е била само една малка част от земите завладяни от османците. Нека не си мислим, че ние сме единствените, които сме били под тяхна власт. Също така нека не забравяме, че няма държава в света, която да не е водила войни, която да е живяла винаги в мир. Откакто съществува Човечеството в света са се водили непрекъснати войни и борби за надмощие, непрекъснато е имало стремеж по-силните да окупират и владеят по-слабите. Нека също не забравяме другите империи и окупатори и нека не фатализираме толкова миналото на нашия народ. Това просто е част от историята, а никой не може да избира своето минало, но пък може да промени своето бъдеще.
 15. 3 реакции
  Няма. Разбира се, че няма такива. Проблемът е, че думата "иго" някак безотговорно е заместена с "робство", а семантиката на думите понякога е много, много важна. Особенно когато касае възпитанието на бъдещо поколение. Затова е и целият спор тук, затова и неправилното(и според мен) "робство", трябва да отпадне изобщо от лексиката ни когато говорим за онези пет века, а трябва да говорим и да ги помним. Да, Мерилка, за това е целият спор тук. Не знам за вас, но аз често си мисля - ако искаха, османлиите щяха да ни претопят още на първите сто години, а за 500...
 16. 3 реакции
  То какво ли не сме правили в тия часове. Но на мен много ми харесваше пирографирането: Де що дървения сме правили, все ги украсявахме с тоя малко странен уред.
 17. 2 реакции
  Абсолютно съгласна! Сектанството, за съжаление е пуснал пипалата си далеч отвъд границите на религията. Човешката алчност и жажда за власт нямат граници! Лошото е, че ние тук си говорим истини, но после се връщаме към сектата на манипулираните полуидиоти, гледащи с нездрава жажда реалитата, американските, щамповани сериали, турските и индийски сополиви бози и черногледите новинарски емисии. Така ни е по-лесно и сигурно, въпреки че е парадоксално как се чувстваме сигурни в най-тленните и несигурни неша...! Чудесен въпрос, в който май се съдържа и самия отговор! ;-)
 18. 2 реакции
  абе .... Правилно са казали да да не хвърляш бисери на някого.
 19. 2 реакции
  Историческа истина на семантиката на употребяваните думи в контекста на даден исторически период ?! Ти чуваш ли се за какво говориш ? Историческата истина е дадена в предните постове в темата - имало е роби, имало е продажба на роби, имало е пазари и тържища за роби - дадени са книгите и фактите. Всичко останало е интерпретация - лична : твоя, моя, на валкрия и т.н.
 20. 2 реакции
  Ще припомня за значението на пазара. Средновековният пазар е мъничък и при него търсенето и предлагането са в пряко отношение. Демек, всеки е знаел колко да произведе и е бил сигурен, че ще го продаде. Имало е сътрудничество и норми, които са ограничавали конкуренцията. Капиталистическият пазар, в който се включваме и ние българите е нещо доста по-различно. Там конкуренцията и личната инциатива стават доминиращи. Плуваш или се давиш. Това има дълбок социо-психологически ефект, който най-общо се изразява в това, че личността започва да се чувства по-свободна, да вярва, че сама може да решава бъднините си, а не те да зависи от корпоративната система. И тук настъпва големия парадокс – освободен от своите икономически вериги човекът се оказва изгубен, защото му липсва принадлежността и сигурността, която те му дават. И тогава си измисля "нациите"... Това накратко и не много точно.
 21. 2 реакции
  Благодаря за подценяването. Не виждам защо да не споря за история и аз, но това е друга тема... Но свикнах вече да ме побутвате между вас, представителите на Магнаурската школа... На доста места казах, че спорът между самите историци е бил медиен и е тръгнал от политическа инсинуация през началото на 90-те. Аз не видях някакви доказателства за нужда от пренаписване на историята, освен лексическите заигравки на определени историци. Самият Матанов, от чиито труд е тръгнало всичко, използва и двата термина напълно равноправно. А що се отнася до емоционалната окраска - може пък да е необходимо да има и такава, точно с оглед недопускането на нихилизма, който ни залива, а и за да не обезсмислим живота и делото на Ботев и Левски.
 22. 2 реакции
  Оффтопик:Не мога да се сдържа и да кажа ,че хората в Родопите хората са просто Уникални.
 23. 2 реакции
 24. 2 реакции
  Ооо с руския щепсел. В нормален контакт шуко не влиза. Само в някои разклонители ставаше.
 25. 2 реакции
  Отношението си по въпроса съм написала още в пост № 311 на стр. 16 от темата. Нямам намерение да преливам от пусто в празно и да повтарям едно и също. А относно подскачането - пак ми приписваш нещо, което не правя. Никога не съм имала нищо против всеки да си изкаже виждането и да дискутира. Просто подчертах, че не е етично хората, които застъпват тезата "робство" да бъдат коментирани като хора, които подскачат от радост, че са потомци на роби. п.п. И приключвайки и преди да си ме упрекнала отново в офтопик ще вметна и това, че една от причините много от учените да застъпват тезата за "робство", е не, защото са по-малко учени от останалите, а за да поддържат живо националното самосъзнание на българина, за да го побутнат да бъде отговорен за живота си и да е граждански отговорен, а не да излиза по площадите само, когато не хареса сметката си за тока.
 26. 2 реакции
  Ако задам тази фраза като въпрос- "Изпитвате ли удоволствие от живота?" , сигурно ще получа повече негативни отговори: " Какво ти удоволствие в тази скапана реалност? В това безпаричие, в този скотски живот, който водим? Само проблеми...". Ако попитам "Какво е най-голямото ви удоволствие в живота?"- ще получа толкова отговора, колкото и хора... Мисля, че то, удоволствието, е повече състояние на духа, отколкото физическо. Има хора, които дори да са засипани с материални блага, не чувстват удоволствие от живота. Е, може би едночасово удоволствие от нов тоалет, ново бижу малко по-дълго, нов мъж в живота- още по-дълго... но все са неудовлетворени като цяло от живота. А един клошар ще изпита удоволствие от живота ако днес намери буркан храна с етикет, че това е чисто и прясно, оставен от някоя състрадателна душа... или още повече ако успее да си купи малко ракия, в която да удави мислите си, ако все още има такива... Но дори тези, които са вечни песимисти и вечно недоволни, когато усетят, че животът им се изплъзва, най-после си спомнят, че той всъщност е едно голямо приключение и удоволствие и се вкопчват със зъби и нокти в него. Да! Едва тогава, когато човек е изправен пред вероятността да отиде в отвъдното, си спомня колко приятни неща има тук, на земята... Спомня си розовия изгрев и огненият залез. Уханието на окосена трева и допирът до росна, изумрудено-зелена трева и удоволствието да се отпуснеш на нея, и да усетиш топлината на земята, как цялата умора и тревоги като че ли се оттичат... Спомня си удоволствието морският бриз да погали кожата ти и удоволствието от едно друго, плътско галене... Удоволствието,че се чувстваш комфортно. Удоволствието,че си обичан и обичаш. Удоволствието,че си постигнал нещо,което си искал... Удоволствието да усетиш вкуса на ароматна ягода или сочна череша... Дори удоволствието от една хубава книга или любимата музика... Боже, безброй са удоволствията от живота! Всъщност дребните неща са тези, които ни носят най-голямо удоволствие- една усмивка, един доброжелателен жест, вниманието от този, когото обичаме, сладката усмивка на бебето... Само трябва да имаме очи да ги видим и оценим...Пожелавам ви го!
 27. 2 реакции
  По този повод да споменем и старите бели кухненски бюфети и холните бюфети, на които имаше по едно заключващо се шкафче, в което обикновено стояха вишновките и ликьорите.
 28. 2 реакции
  Попаднах на това , хем сервиза ми напомня , хем и етажерката я изработвахме по трудово обучение
 29. 1 реакция
  Ми явно трябва пак да прочетеш постовете ми пич, и може да ти се изисни по-добре .. чети внимателно и предните, и си помисли на кой и за кое отговарям, или отричам .. може и да ти светне ... А относно последните няколко обширни поста... пак се започва със старата песен и едни и същи доводи... Айде за да не съм голословен да дам линко към същата тема в бойна слава, прочетете отговорите и доводите на всички писали там.. на мен лично взе да ми писва от малоумие , комплексарщина и да повтаряме едно и също... http://forum.boinaslava.net/showthread.php?12559-%D2%F3%F0%F1%EA%EE-%F0%EE%E1%F1%F2%E2%EE-%E8%EB%E8-%EE%F1%EC%E0%ED%F1%EA%EE-%E2%EB%E0%E4%E8%F7%E5%F1%F2%E2%EE http://forum.boinaslava.net/showthread.php?7612-%C8%EC%E0%EB%EE-%EB%E8-%E5-%F2%F3%F0%F1%EA%EE-%F0%EE%E1%F1%F2%E2%EE-15-17-%C2%C5%CA http://forum.boinaslava.net/showthread.php?4644-5-%F2%E5-%E2%E5%EA%E0-%EF%EE%E4-%F2%F3%F0%F1%EA%EE-!
 30. 1 реакция
  Животът и природата са прекрасни, но светът който сме изградили е трагикомичен: полуидиоти манипулирани и управлявани от вманиачени шизофреници.
 31. 1 реакция
  че е призрак призрак е няма нищо странно че е там, на стадиона на призраците им е нужна енергия и за това най-често срещаните места, където са и те, са точно където има събрани много хора
 32. 1 реакция
 33. 1 реакция
 34. 1 реакция
  Призрак се появи на мач в Боливия Истински призрак или просто привидение? Какво видяха феновете в Боливия по време на мача между Дъ Стронгест и Дефенсор. Вече цяла седмица се появяват слухове сред феновете, че на трибуните е имало дух. Дори вече има видео, което проследява движението му по седалките, съобщава Gong.bg. Разбира се, скептиците твърдят, че това е просто странна сянка и в нея няма нищо свръхестествено, присмивайки се на лековерните фенове. Дали е дух, привидение или наистина просто странна сянка, оставяме на феновете сами да преценят, гледайки видеото. ВИДЕО http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1253282
 35. 1 реакция
  Добре, т.е. приемам, но аз не видях тя да е отрекла Възраждането, националните ни герои и прочие. Не видях да е казала, че не е имало кланета при Априлското въстание или по-рано. За мен нейното мнение е интересно с това, че е дистанцирано. Не казвам, че го споделям напълно, но то е страничен поглед, който следва да се вземе под внимание. Знам, че не визира мен. Опитвам се някакъв баланс да подържам в дискусията. Пък Мери що я намеси, съвсем не знам.
 36. 1 реакция
  Доктора въобще не визира теб. Странно защо се чустваш засегнат. Също така Мария не мислля че си има нужда от пресаташе. Ако иска сама ще отговори на коментара на доктора.
 37. 1 реакция
  Мдам, за кивитата ти не знам, друг ще каже как са , но в мненията ти които чета има подскачане и извъртния на 180 градуса доста често, май трябва да почна да ги систематизирам за да разбереш и сам че е така... Отделно, оправдаване на такава пропаганда понеже в съседа се поражда някаква носталгия по миналото не виждам как помага на историческата истина... Нито пък как помага за сплотяване предвид манталитета в държавата... а манталитета с пропаганда само не се лекува, възпитание трябва , и разум... Айдее, на това му викам лъжа, значи да кажеш истината за нещо е принизяване на друго нещо така ли? Извинявам се, но откога погледа в историята е принизяване на нещо? Единственото което принизяваме са фалшивите факти за периода , а не Възраждането като такова и неговата роля ... П.С И не намесвай интригите тук, ако ги има са от други, а не от мен или бадр... не напразно доста време не съм писал във форума, точно защото ми бяха писнали бай-ганьовските маниери , твои и на други също....
 38. 1 реакция
  Инсталирайте отново. махнета старата и инсталирайте отново!
 39. 1 реакция
  Спорът м/у историци не трябва да робува на политически окраски или медии, за съжаление това в Бг ( и не само ) е трудно осъществимо... И предвид точно положението в Бг, тия които се опитват да разчупят силно политизираната националистическа история, се оказват оплювани, нищо че доводите им са доста по-сериозни и достоверни .... И честно казано нихилизма не вярвам да се победи с националистическа история, а по скоро с морално етично възпитание... П.С Пример за негативните аспекти на националистическо възпитание може да видиш и в сегашно време, събитията в Украйна например.. крайни националисти, надъхани с фалшива история, и голямо его, са във властта там и таковат мамата на нормалните хора ... да не говорим за такива крайни партии в цяла европа , или свят...Реалния патриотизъм не почива на фалшиви идеи или чувство за себестойност
 40. 1 реакция
  Ей, тъкмо почнаха нещата да се наричат с истинските им имена и веднага започна плашене с администрацията Сега ще се види кой е по-близо до сърцето, чатала или джоба на шефа.
 41. 1 реакция
  Семантиката е хубаво нещо, но ако се използва точно в дадена ситуация в съответствие с представите ни за думите нали? Та думата роб като я чуе някой, автоматично си представя робите в Рим, Египет, САЩ, Куба и така нататък.. Колко от хората като чуят роб, първата им мисъл ще е, абе това е видите ли, човек който е имал собственост, плащал си е данъците, ама за съжаление е бил завладян и живял в държава където властта е в друг етнос? Айде да не си играем на шикалки господин модератор ( визирам доктора ) .. Затова е и спора за значението и правилната терминология... Самите писаници на данкината показаха че тя точно това визира с думата робство, едва ли не всички навързани на синджири ( още малко легендите за Крали Марко ще изкара като чиста истина и само истина на 100 % ) И ако някой смята че лъжите водят до просперитет на дадена нация, жестоко се лъже... Виждаме резултатите от това националистическо възпитание точно в създаването на антагонизъм, а не обединение.. и търсене на вината за минало или настояще все в другия, а не в себе си....И затова подобно изкривяване в момента действа назадничаво...И това е в световен мащаб.. Жалки са нациите чиято гордост почива на база измислици премислици... вместо да се осъзнае и приеме какво е било, и да се гледа напред ... П.С Отделно , мерил виждам се надъхала и тя да поспори за история, няма лошо, но моля без емоционалните окраски и поствания на " легендарни " журнаслистически доказателства или дипломатически такива.. Мисля че сегашните медии могат да ви дадат малко поне представа че това което те казват не винаги е истина ... Скепсиса беше постнал линк към исторически преоценки на това време, явно сте го пропуснали ...( визирам Априлското въстание )
 42. 1 реакция
  Ако поддържаше проверка на правописа на български език, цена нямаше да има. Но...
 43. 1 реакция
  Предполагам, че една от причините е, че у жените инстинкта за продължаване на рода е по-силен и затова не са толкова много тези, които се захващат сериозно с практика. Има го и това, донякъде, макар че има и доста примери в обратна посока.
 44. 1 реакция
  Препоръчвам Maxthon ползвам го от две години и съм много доволен не крашва бъди спокоен държи се стабилно и е много бърз
 45. 1 реакция
  А това характерно ли е за равноправни хора, които могат да пътуват, да се обучават в чужбина и да се чувстват свободни... Или могат да се чувстват свободни само докато не ги изнасилват, опожаряват, палят, убиват и колят... И тогава да попитам реципрочно както попита някой по-горе - щом не се отрича, за какво тогава става въпрос и за какво се спори?! За лексиката?! За правния статут по закон и книга?! Или просто си хортуваме, за да пишем колко сме начетени?! Апропо - по-горе на няколко пъти се казаха нелицеприятни квалификации за проф. Божидар Димитров... Имате ли представа колко нелицеприятности има в биографията на Вера Мутафчиева и на баща й?! Това ли е начина на отричане и критерия за преценка на научната правота на писанията им...
 46. 1 реакция
  Тази жажда за слава! До въздишката сетначовек си остава със душица суетна.Днестрима читателисъс чувствителност висша(тоест почитателина каквото напиша )на гости ми дойдоха и вместо букетвъв дар ми поднесоха един слънчоглед.Беше толкова хубав – със главата му жълтанеочаквана радост във дома ми нахълта!Но гостите почнаха: какъв майстор съм били как неподправено при мен бликало чувството,и как бил съм пробилсвой нов път във изкуството,модерно по същност, но без отказ от римата,като формоподдържаща… И тъй дълго и триматапродължиха с възхвалите в същия дух,че аз най-накрая съвсем се надух,тъй че после, останал със подаръка сам,дълго крачих из стаята, преизпълнен със срам,и понеже се движех насам и натам,а жълтата питадори не опитада ме следва със поглед, го обърнах на смях:нещо може би струвах, но чак слънце не бях. Валери Петров
 47. 1 реакция
  Да ми е честит новият OLYMPUS XZ-2 Все още в процес на разучаване, но въпреки това ... няколко снимки от уикенда: *** ***
 48. 1 реакция
 49. 1 реакция
  В края на Май ще излезе Минт 17 Qiana. Тази версия ще бъде LTS . http://blog.linuxmint.com/?p=2594
 50. 1 реакция
Резултатите са според часовата зона Sofia/GMT+03:00
×
×
 • Добави ново...