Премини към съдържанието

sliderum

Лига на легендите
 • Публикации

  21153
 • Регистрация

 • Последно онлайн

 • Топ дни

  17

Всичко публикувано от sliderum

 1. М.2 е името на буксата, НВМе, е името на трансфериращият протокол.
 2. sliderum

  Потресаваща Българофобия

  Източник: "Сторник". Толкова по повод дали Кирилицата може да се нарече писменост, или е по-скоро малко обновен и опростен шрифт на Глаголицата, и или и на гръцката азбука, щото е мешавина някаква, приспособена. За да е удобна за простото население, иначе учените хора от ония времена, доколкото ги е имало, сигурно не са имали проблеми да ползуват каквато и да е азбука.
 3. sliderum

  Потресаваща Българофобия

  Да не подценявам. Ами виж темата. Само надценки има. Я дай няколко повода да се гордеем. Ама истински български постижения, които са направени от българи, бонус ще е да са направени от българи, в България, а не преселили се да живеят в други страни. Да ме извинява колегата Кирилов, ама най-старите обработени метали намерени на днешната българска територия, не са дело на българи. За другите изброени неща не искам да давам преценки не разбирам от родословни дървета и темата за тях ми е толкова безинтересна, че дори няма да търся дали е вярно. Пък и да е вярно, за мен едва ли е достатъчен повод да се гордея.
 4. sliderum

  Потресаваща Българофобия

  Безкритичността е пътя надолу. Империите са се сгромолясали от тщестлавие, а ние не сме дори империя.
 5. sliderum

  Потресаваща Българофобия

  Кирилицата не тръгва от нулата, тя е по-скоро нов и съкратен и опростен шрифт на Глаголицата. Ако българите сме искали и можели, сме щели да си напишем своя азбука още по-времето на Кирил и Методий, или преди това още след основаването на държавата тук на полуострова, или още преди това, преди да тръгнем на преселението насам, а е нямало да каним Кирил и Методий да ни напишат азбука. Явно сме негодни на такова изобретателство. Бива ни да рационализираме и подобряваме неща, които са вече изобретени, но не да правим нещо от нулата. Моля не ми натяквайте че компютъра с двоични числа е българско произведение, като пример за обратното. Убеден съм че Клифърд Бери е изобретил компютъра, а нашият е открадвал изобретението и си го е приписал.
 6. sliderum

  Потресаваща Българофобия

  Аз не знаех, че ти си автора на темата. Него питам. Той я изпляска тая тема, без да изясни какво има предвид. В неговата глава може да е ясно и като е пуснал тема по въпроса, ТОЙ е длъжен да изясни какво има предвид, а не ти вместо него. В това които ти си отговорил, не виждам българофобия. Не виждам и причина Путин да ни е благодарен за нещо на нас. Може да е благодарен на Кирил и Методий, или на Климент ако щеш, защо на мен и на теб да трябва. Още повече, че някой народ тук се подмазва и подражава на американците. Което е жалко. Нали сме много велики, защо не подражаваме само на себе си и не разчитаме само на себе си. Май се опитва, ама всъщност нито ние, нито руснаците ползуваме нито Глаголица, нито оригиналната Кирилица. Ползуваме малко изменен вариант на реформираната от Петър I някогашна Килирица, така че течения на азбуки, или по-скоро шрифтове е имало и в двете посоки, от нас към Русия, после от СССР към нас, междувременно и на месно ниво сме правели по малко осъвременявания. Не мисля всъщност че въобще в това отношение, по отношение на азбуките може още да продължава да има някакви претенции.
 7. sliderum

  Потресаваща Българофобия

  Аз питам автора на темата, той е постнал една малка картинка, на която почти нищо не се вижда. Никой тук не е длъжен да прави разследване по въпроса, в коя медия е постната картинката, има ли я в по-голям формат, че да прочете разните надписи с малките букви на етикети. Камо ли пък да се напне да ходи пред РКИЦ да я гледа на живо. Къде е българофобията в картинката?
 8. sliderum

  Потресаваща Българофобия

  Чисто технически питам къде е "българофобията" в картинката? Опс, Кирилица, се използва на доста места в света. Сигурно всички са българофоби? Или българофили? Нещо се обърках. Авторе, да не си объркал заглавието? Егати, сигурно 1/4 от света(поне по площ) ни е откраднал азбуката и не ни плаща за това! П.П Румъния я няма на картинката, защото се се отказали да ползуват Кирилица, а преди време са я ползували.
 9. sliderum

  Потресаваща Българофобия

  Добре де, какво общо има картинката със заглавието?
 10. sliderum

  Потресаваща Българофобия

  Нашата писменост не е точно наша. Така щеше да е, ако беше написана от българин. Което не е факт. Писмеността е с авторско право на Кирил и Методий, които не са българи и само сме си купили правото да я ползваме. Образно казано.
 11. sliderum

  Потресаваща Българофобия

  Нещо пояснение какво има на картинката? Щото е адски малка. Авторе, то бива мързел, ама чак пък толкоз...
 12. Всички PCI-E версии(условно) имат обратна съвместимост и може видеокарта с PCI-E 4.0 да се постави на дъно с PCI-E 3.0 и дори на дъно с PCI-E 2.0 и да работи. Чисто теоретично би трябвало да работи и на дъно с PCI-E 1.0 , но версията е толкова стара и бавна, че картата ще е сериозно спъната. Обратната съвместимост не значи, че 3.0 версия слот ще работи като 4.0 версия, със съответно удвоена пропускателна способност.
 13. В отговор на многото вайкане, АМД се ангажира да осигури, с доста условности поддръжката на процесори със ZEN3 архитектура на дънните платки с 4ХХ серия чипсети. Уловките са следните: 1. Версията на БИОС ще се води бета, може би завинаги? 2. Ще се направи така, че ще се попречи на връщане към по-стара версия на БИОС... 3. Новата версия на БИОС с поддръжка на процесори със ZEN3 архитектура, ще изключи от поддръжка процесори със стари архитектури. Не съм напълно наясно дали всички по-стари архитектури, или само сериите с ZEN1 и ZEN1+, по темата все още се носят по-скоро слухове. 4. Поддръжката на процесори с ZEN3 архитектура в дънни платки с чипсети серия 4ХХ няма да гарантира работа на никой от PCI-E 3.0 слотовете в режим на по-новата PCI-E 4.0 версия. 5. Ще трябва по някакъв начин, потребителят да докаже на АМД, че е закупил процесор с ZEN3 архитектура, за да може да си изтегли бетата на новият БИОС. Това условие е под въпрос дали ще просъществува и как ще се осъществява контрола му..
 14. Малко старо е като публикация, ама съм пропуснал да пиша за ремонта Следобед започва ремонтът на тръбата, замърсила морето край Варна Ремонта щял да трае 3 месеца(?!?) Българска му работа.Нещо което в нормална страна се върши за часове, нищо че е под вода. и нещо по-ново Между 6 и 8 кубични метра битово-фекални води на ден замърсяват Варненското езеро Съмнявам се да е толкова малко. Става въпрос за тръба с диаметър половин метър, която успешно може да пропуска толкова кубически метри за....няколко секунди, макар че едва ли е с чак толкова голям напор.
 15. Прокуратурата се самосезира по публикации в медиите за изливането на фекални води във Варненското езеро Размерът на замърсяването с фекални води във Варненския залив стана видимо и от космоса Всъщност видимостта на замърсяването от космоса, е от почти седмица, но някои медии бавно стоплят.
 16. Новината("НоваВарна"): Скоростно се разпространява замърсяването из Варненския залив (СНИМКИ/ВИДЕО) Бонус видео(от "Дневник"):
 17. Попе. Ако няма за какво да те хванат, си ок. Хванат ли те вече, дупе да ти е яко. Ако си мазохист и тогава е ок. Направо стани мазохист, каквото и да се случи, все ще ти е от полза.
 18. sliderum

  My Windows are deleted.

  Нещо ми се струва, че не можеш, или не искаш да обясниш, какво се случва след като Уиндоуса е "изчезнал? Включваш компютъра и става какво?
 19. sliderum

  My Windows are deleted.

  А какво има тогава, щом няма Уиндоус? ОС-ма не може да вземе гумичката и да се самоизтрие.
 20. Щото оправдателите имат желание и те да крадат, а може и вече да са крали. Всъщност се опитват да оправдаят себе си, без да се издадат.
 21. От Уикипедия. Скалпелите са доста видове. Може би неврохирурзите вече по-рядко от преди използуват стоманен скалпел за резекциите,това не значи че не оперират с режещи инструменти. Може би си имал предвид, че невролозите и психолозите не ползуват скалпел. Може да идеш на психолог, ей така да провериш. Да не би да се лъжа.
 22. Аз съм написал още в първият пост, че не е невъзможно да има такава поддръжка, за определени модели. MSI уж се заричат да пуснат такава за всички MAX дъна, ще видим дали и колко пълна ще е ако я има. Обаче не всички продадени в450 дъна на MSI са MAX. Нито пък засега има каквито и да е индикации, че другите производители на дънни платки ще осигурят поддръжка на своите серии дъна с В450 чипсет на процесори със ZEN3 архитектура. Само да се повторя, нещо елементарно, обаче има четящи гости пък и форумни членове с по-малко или дори с повече стаж. 4000 Renoir серията APU въпреки че ще са 4000 маркирани, ще са със сегашната ZEN2 архитектура на CPU частта, така че не трябва да се бъркат с 4000 Vermeer, които ще са със ZEN3 архитектура. Така че, ще се поддържат 4000G серията от (вероятно)всички стари дъна, със съответното обновяване на БИОС, но за 4000 и 4000Х процесори, дали и кои дъна със налични чипсети от сериите под 5ХХ ще има поддръжка, трябва да се внимава и да се чете в страницата в която е изброена поддръжката на съответното дъно. Щото става въпрос за пари и нерви, един път да се сбърка от тщеславие, после ще има Ах и ОХ.
 23. Проблема не е в чипа на биоса, а в желанието на производителите на дъна. Щото 16МБ хич не са малко. Това че не стигали за всички драйвери е лъжа. Едво време как се вместваха в един единствен мегабайт, вярно без графичните лиготии, драйвери сами по себе си не тежат мегабайти. Обаче производителите на дъната не са длъжни да осигуряват поддръжка на сокет вечно с едно поколение дънни платки, тяхната работа е да печелят от производство и продажба на дънни платки. За да има интерес у потребителите да сменят вече придобити дъна в новите трябва да има промени и то нагоре. Как биха продължили да произвеждат и продават, ако ти продадат вечна дънна платка, на която само с обновяване на БИОС ще може да ъпгрейдваш още и още поколения процесори. Не е обаче обема на ROM чипа проблем. На тия дъна само сокетът остана същият, а се смениха междувременно версии на PCIE, нови USB версии се вкараха, нови LAN контролери също и други промени има. Дъната трябва да се продават, щото фирмите участващи в разработката и производството на нови версии на интерфейси и технологии и техните физически имплементации, също трябва да ядат. Искаш примерно дъно с PCIE 4 щото си решил да бучнеш някакво свръхбързо SSD, ма искаш да прекараш всички и да го имаш на дъно произведено през 2017г само със смяна на БИОС. Еми не става брат. Така че, нещата всъщност зависят от много фирми, не само от производителите на дънните платки, а от всички накачени в браншовете свързани с компютърните технологии.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...