Премини към съдържанието

rado84

VIP Потребител
 • Публикации

  1685
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

628 Невероятна репутация

2 Последователи

Всичко за rado84

 • Титла
  Хейтя всичко, което не работи както се очаква
 • Рожден ден 7.02.1984

Информация

 • Пол
  Мъж
 • Град
  София

Контакти

 • Интернет сайт
  http://comdoc-sofia.eu

Последни посетители

7468 прегледа на профила
 1. rado84

  Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

  Наистина ще бъдеш в крак с темата там, защото Соларис е Юникс базирана ОС, точно както е и Линукс, който пък се дели на дистрибуции (Минт е дистрибуция), а не на версии като Бозата. Плюс това в раздела за Линукс никой линуксар нямаше да те изгони, а даже обратното - ще си намериш съмишленици или пък просто ще си поговорите какво и защо те кефи в Соларис. Ако не разбираш какво е "дистрибуция", нека използвам аналогията с ябълките. Ябълката е вид плод, но от нея има няколко десетки сорта, които стават за ядене. Тези сортове са дистрибуции на основния плод. ГМО ябълките се явяват версии на въпросните дистрибуции.
 2. rado84

  Какво ме кефи в Ментата

  Това ще свърши работа, ако си дюъл буут с две дистрота. А ако си само с едно дистро, духаш супата, щот' т'ва после няма подкарване. Единственото, което ми хрумна като идея, е на скрийншота (вирт. машина - за пробата), но тогава пак няма гаранция дали няма да пипа по МБР-а:
 3. rado84

  Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

  И така пак не ще. Абе да си е*е майката скапаната боза! Наглото чавенце на човека ще трябва да се задоволи с игрите за Линукс в Стийм и това е.
 4. rado84

  Какво ме кефи в Ментата

  Боза нямам от Март месец насам. Само че като барне МБР-а, после никакво дистро не тръгва (даже и от жива флашка), а само Бозата може да се инсталира и подкара. Имам 1 ССД и 2 хард диска. Последния път, когато стана историята с МБР-а, на ССД-то имаше това, което има и в момента - Мента. На втория хард диск са музика, филми игри, а третият беше разделен на 2 дяла по 200 гигабайта. Един дял с Боза и един дял с Манджата. И познай какво стана след Манджата - нито Мента, нито Манджа тръгват, само Бозата. И трябваше в бозав режим да свалям програма, която да оправи МБР-а, че да мога да набия шута на Манджата и да си подкарам Ментата. Като гледам тия описания от линка, както винаги при Арча всичко трябва да е безкрайно дълго и трудно, за да не могат много хора да го направят и да те откажат да го ползваш. Ако не успея да намеря начин да набутам легаси гръб-а в ИСО-то, за да стане гръб по подразбиране, Манджите да го дух... ъъъ, да си гледат работата.
 5. rado84

  Какво ме кефи в Ментата

  Защото на 18.3 някой ден ще му спрат поддръжката, а 19-ка няма да инсталирам, заради шиВания микрокод, който ме принуждават да инсталирам. И тогава ще трябва да търся друго дистро. А Даебианът е прекалено първобитен.
 6. rado84

  Какво представлява Windows-10 сензора за следене

  Понеже си умен колкото адашът ти от Мечо Пух, ще ти покажа колко лесно може да стане източването и ако откажеш да си платиш месечния наем на Боза 10, те ще си го вземат от теб без да те питат изобщо. При всичката телеметрия, която струи от теб към Микрошит и кийлогъра, вграден в ядрото, с една ей такава форма, която Микрошит лесно може да си създаде, могат да ти вземат всичките пари по картите. А от телеметрията те знаят абсолютно всички данни, които им трябват за тази форма. Въвеждат данните, изчакват 10-15 сек. и парите вече са при тях - без да ти знаят ПИН кодовете на картите. Честито на "печелившите"!
 7. rado84

  Какво представлява Windows-10 сензора за следене

  Телеметриите са малкото зло. И да ти пратят гласа в пространството, голям праз. Голямото зло е ето това, което ще повтарям, докато овцете накрая започнат да го стоплят. Защото с това могат да ти източат всички карти без да ти знаят ПИН кода!!! Подчертаното с червена линия:
 8. За събуждане и спокойни нерви през деня.
 9. rado84

  Какво ме кефи в Ментата

  @Melmak ®, повечето от нещата съм ги свалил оттук, вкл. и Лисица 61.0.1: http://ftp.bg.debian.org/debian/pool/main/ , а зависимостите, за които рива - от pkgs.org. Голям "кеф" е, когато тия зависимости са 100-ина или повече. Като приключиш свалянето им, вече не знаеш на кой свят си. За торентите описанието може да бъде всякакво, а реалността друга. Я виж у Замунда колко Уиндоуса има, където пише, че нищо не било променяно или премахвано, а после се оказва, че Бозата е пълна с вграден адуеър, от който няма отърване или пък малоумникът Махерц е орал и копал в Бозата без да има идея какво прави. По същата логика и в руския тракер могат да ти напишат едно, а реално да е друго. Единствено за mkv и музика не гледам описанията, защото там няма как да ме излъжат и веднага ще разбера, ако нещо не е както трябва. @бат'начо, бих пробвал Манджата по-обстойно и задълбочено, ако някой някога успее да измисли начин да я излъже да работи с легаси гръб и да НЕ бара MBR-а на устройството за съхранение. Докато това се случи, Манджата за мен ще си остане също толкова агресивна и своенравна ОС като Боза 10.
 10. rado84

  Какво ме кефи в Ментата

  Руснак да не прее*е нещо, като го направи само на руски - това ще е нещо ново за тях. Но пак не бих се нахендрил на Даебиана. Аз си харесах друго дистро от рутракера и сега чакам сладкият ъплоудър да ми отговори на въпроса дали може да подкара GTA 5 без да се налага да инсталирам каквото и да е допълнително. Ако каже, че може, го свалям и се надявам да е оставил българския език в дистрото. https://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=5343942 П.С. Току-що забелязах нещо в рутракера и Ментата, което при Бозата винаги беше омазано: флаговете на страните. Под Уиндоус цветовете така са омешани в рутракера (без значение от браузъра), че българското знаме винаги изглежда като руското - вместо зелено, има някакъв синкяв цвят. Под Линукс синьото си е синьо, зеленото си е зелено.
 11. rado84

  Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

  Значи нещо не правиш както трябва. Ползвал съм appimage и дори не се наложи да го правя изпълним - два клика и тръгна веднага.
 12. rado84

  Какво ме кефи в Ментата

  Тук говорим за стандартния Даебиан, който можеш да свалиш от страницата му. Я пробвай някоя стандартна непроменена версия, да видим колко бързо ще запееш друга песен - срещу Даебиан.
 13. rado84

  Какво ме кефи в Ментата

  1. Какъв вирус? 2. Преди време четох за нуво драйвера и там пишеше, че Екс сървър има само в драйвера със затворен код. Но дори и да не е вярно и да има Екс сървър в нуво-то, това пак не оправдава липсата на възможност да добавиш PPA, за да си инсталираш драйвер като бял човек. В Синаптик има драйвер на енвидия, но той, както и самият Даебиан, е древно издание, не желаещо да влезе в 21-ви век. Енвидия скоро ще пуснат версия 400.хх, а тия още карат с 307 и няколко пакета от 384. 3. Всичкото ми програма е .deb и се съхранява на друг дял, така че да мога бързо и лесно да си инсталирам програмите, вместо да ги диря всеки път из нета. В Ментата даже не се налага да ползвам деб пакетите, защото ги има налични в репото на Минт. При Даебиан обаче тия деб пакети изреваха на умряло за безброй зависимости. Свалих въпросните зависимости, но само половината се инсталираха. Другата половина ревнаха за други зависимости, които са счупени или пък чупят нещо друго, вече налично в Даебиана, така че в крайна сметка си останах и без КолорПейнт, и без Пинта. 4. Линукс като цяло е базиран на Юникс, а Даебиан пък е Линукс дистро, от което Убунту произлиза, Ментата пък произлиза от Убунту, така че редът на еволюцията е правилен.
 14. rado84

  Какво ме кефи в Ментата

  Програмите на 7-цата отдавна им намерих заместители в Линукс, така че Бозата вече не ми трябва. Държа я на DVD заради сестра ми и за emergency cases, ако "случайно" MBR-ът се прее*е. А щом Дебианът те кефи, ползвай си го. Нито аз, нито някой юзер в тови раздел сме Бил Гей(тс) и няма да те спираме. Само ако не възразяваш, ще изразя личното си мнение, че Дебиан и нещата, базирани на него (LMDE) са прекалено... ограничени (restricted). 1. Примерно: при Ментата след прясна инсталация на ОС мога да си инсталирам енвдия драйвера ръчно и то много лесно: sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa sudo apt-get update sudo apt-get install nvidia-390 # (или по-голяма цифра за последната версия) sudo apt-get install nvidia-settings # Проверка дали инсталацията е протекла успешно: lsmod | grep nvidia В Ментата - ОК. Ама в Дебиана, съответно в LMDE, в "софтуерни източници" няма категория PPA и не можеш да го добавиш по никой начин. А няма и мениджър на драйверите. Така увисваш с драйвера с отворения код. Драйверът от сайта на енвидия изобщо не е вариант, защото е drivername.run, което никога не ще да се инсталира. Дори след прясна инсталация на ОС, оно не спира да реве, че X сървърът бил вървял и трябвало да го спреш. "Какъв X сървър, по дяволите, когато нуво драйверът няма X сървър?". 2. В новия Дебиан (също и в LMDE) не можеш просто да си свалиш най-новата версия на Лисицата, като направих за текущата ми Мента, и да я инсталираш. Тоест, можеш, ама ще изядеш дедовия. Щото оно ще почне да реве за libc6 >= 2.27, което няма как да обновиш. Дори ако свалиш всичките зависимости една по една от pkgs.org, тъпият Даебиан все за нещо ще изреве, че не му харесва. Така си ограничен до Firefox 50 ESR, която е първобитна версия в сравнение с пърформанса на версия 60 или 61. Същото вАжи и за Thunderbird - няма инсталиране на по-нова версия или поне аз не успях да открия начин за инсталирането им. 3. Двете най-важни за мен интернет програми не успях да инсталирам, а другите две - също: KolourPaint 18 и Pinta. След големия зор с последните две, просто теглих една майна и на Даебиана, и на LMDE и се върнах към модерната ОС. Даебианът се държи общо взето като Боза 10 - "ще ползваш каквото има инсталирано и няма да ти позволявам да ползваш по-нови версии". Айде, бе, те пък ще ми кажат кое е правилно за мен и кое - не! Ако трябва да ползвам аналогията с еволюцията на човека, ето така стоят нещата:
 15. rado84

  Какво ме кефи в Ментата

  Да добавя още нещо към темата и не само за Ментата, ами и за Линукс като цяло: винаги има нещо ново да се открие/научи, докато при Бозата отдавна вече всичко е ясно и е станала скучна. Във Фашистбук има една група за по-напреднали линуксари, където основно чета и се опитвам да разбера прочетеното и да науча нещо ново. За някои потребители тук нещата, които научавам може да са на ниво "топлата вода", но за мен е хем забавление, хем обогатяване на знанията.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.