Премини към съдържанието

trosho

Потребител
 • Публикации

  954
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

145 Отлична репутация

9 Последователи

Всичко за trosho

 • Титла
  kaldata приятел

Информация

 • Пол
  Мъж
 • Град
  София

Последни посетители

10905 прегледа на профила
 1. Много,Голям Човек!

  Умен и интелигентен.Винаги помага и дава прав...

 2. Статията, към която дадох препратка, се отнася за предишният ти въпрос - "А във Ubuntu,как става почистването на системата от ненужни файлове". В нея е показано как лесно можеш да си настроиш и поддържаш системата си с помощта на Ubuntu Tweak. Новият ти въпрос няма връзка с предишния. За пробна инсталация във VirtualBox, аз поне, не бих го мислил толкова и бих избрал "Изтриване и използване на целия диск". Ако искаш да симулираш инсталацията, преди да я направиш на твоя компютър, или пък да тренираш разделяне на хард диска, тогава е друго нещо. Като казвам, че задаваш въпроси, които вече са обсъждани, можеш да ми повярваш. Ето - цък , цък . Потърси въпросите на adXok в темата "Инсталация на Linux (за начинаещи)" и ще видиш, че също са обсъждани въпроси, които задаваш в момента (и за инсталирането, и за разделянето, и за фрагментирането...). Това - "...време е да се заемеш с четене", го приеми като добронамерен съвет от някой, който е минал по същия път. Когато си прочел основното, можем да обсъждаме детайлите. Ако има неясноти, можеш спокойно да драснеш едно ЛС. Относно разделянето, колкото човека попиташ, толкова различни отговори можеш да получиш. Зависи от какъв ъгъл се гледа на нещата. Съветът на capnemo за използване на LVM също е добър. Можеш "в движение" да преоразмеряваш дяловете, но пък не е за начинаещи. Един път съм го правил, и то под Fedora (във връзка с един въпрос от една стара тема). Засега си карам щастливо и без него, само с два дяла - root ("/") и swap. Препоръчително е да имаш отделен дял за /home, но аз не го правя (какво да се прави, мързел).
 3. Разбира се, че и в Ubuntu има верменни и конфигурационни файлове, които остават след инсталиране и премахване на програмите. Дори да вземем само свалените пакети, пак има какво да се чисти. Но трябва да се отбележи, че тези файлове НЕ забавят системата. За лесна поддръжка на Ubuntu, може да се използва Ubuntu Tweak. Ето статия за нея - цък. Фрагментирането на файловете, съответно нуждата и инструментите за дефрагментиране, зависят от файловата система, която използваш. Ext4, която вероятно използваш, е много по-устойчива на фрагментиране от FAT или NTFS. Затова, при нормална употреба, едва ли ще ти се наложи дефрагментация. Но трябва да имаш достатъчно свободно място на нея. Не е желателно да падаш под 10% свободно място на дяла. Като гледам, решил си "да стигнеш до Цариград" само с питане. Тук този метод не е най-подходящ, защото въпросите, които задаваш, са обсъждани и преди. Според мен, време е да се заемеш с четене. Ето ти едно място, от което да започнеш - цък. Написаното е за УСУ, но то е на базата на Ubuntu, така че ще ти помогне.
 4. trosho

  Използване на фотоапарати в Линукс

  Докато търсех във форумите на Ubuntu за проблеми с Vivicam, ми направи впечатление, че се препоръчва снимките да се прехвърлят на компютъра с помощта на четец на карти, а не директно от камерата. Причината, която беше посочена, беше точно изтощаването на батериите на фотоапарата. Ако имаш card reader, опитай да си свалиш снимките с него. Не видях досега да се споменава използване на някакъв софтуер за достъп до камерата. В ръководството за подобен модел (Vivicam 7399) пише, че в Windows се използва специална програма (Vivitar Experience Image Manager). Ако не искаш да използваш card reader, опитай да стигнеш до снимките с помощта на F-Spot, gThumb или нещо подобно. Тези двете използват libgphoto2 и в списъка с поддържаните камери има някакви Vivitar Vivicam - цък. Може пък да се получи. Edit: А това, което казва Melmak ® (да пуснеш резултатите от онези команди), също ще помогне да се изясни какво се "вижда", така че ще е добре да го направиш.
 5. trosho

  Използване на фотоапарати в Линукс

  Устройството е разпознато като "Mass Storage Device" и се вижда, че има дял на него. Затова предположих, че e трябвало да се монтира /dev/sdc1. Но аз също не съм сигурен дали при ВСИЧКИ флашки трябва да се монтират дял, а не направо устройството, защото има някои, които са форматиранаи като "Superfloppy" (без дялове на тях). Признавам си, че не съм наясно какво се прави при тях.
 6. trosho

  Използване на фотоапарати в Линукс

  Има някои неща, които може да водят до това объркване. Първо, Air Max 90 не е изпълнявал точно командите. Грешки, като "can't find /dev/sdc/mnt in /etc/fstab or /etc/mtab" и "mount point mnt does not exist", говорят точно за това. Междувременно е ръчкал нещо по компютъра, защото няма начин означението на устройството само да се смени от /dev/sdc на /dev/sdb. Затова третия път, когато е въвел вярна команда, му дава грешка "special device /dev/sdc does not exist". Ако е продължил да включва и изключва неща по компютъра, нищо чудно, че командата, която си му предложил (sudo fdisk -l /dev/sdb), не връща нищо - просто не сте оцелили уцелили означението. Опитът да монтирате направо /dev/sdc, вместо дяла /dev/sdc1 (или още по-точно файловата система в този дял), ще го отдадем на умората и късния час. Като гледам написаното, самото устройство се разпознава, но не се монтира автоматично (щом не се показва в Places). Според мен, Air Max 90 трябва първо да провери някои неща, за да ги отхвърли като възможни причини за проблема. Като за начало да види дали има права за автоматично монтиране на външни устройства - в System-> Administration-> Users and Groups, в Advanced Settings, на tab User Privileges трябва да има отметка на "Access external storage devices automatically". Другата стъпка е да провери настройките за автоматичното монтиране. За autimount-а в старите версии на Ubuntu отговаряше отделен демон (gnome-volume-manager), но сега това се прави от Nautilus. Трябва да отвори негов прозорец, да отиде в Edit-> Preferences, на tab Media и да провери настройките. АКО не е пипал нещо, би трябвало да има права за автоматично монтиране и Nautilus да е настроен поне да го пита какво да прави ("Ask what to do"). Освен това, трябва да провери в документацията на апарата как той се свързва към PC-то и най-вече в какъв режим трябва да го настрои. Може да е оставил апарата в режим на снимане, а да е необходимо да го настрои в режим на преглед. Ако не успее да си свърже директно апарата към компютъра, остава варианта да си свали снимките с четец за карти. (причина за редакцията: множество правописни грешки)
 7. Интелигентен и отзивчив !

  Благодаря !

 8. @KillingTime Подобни проблеми с черен екран (out of sync) е имало и преди, още с Ubuntu 9.10 - цък. И тогава, а според мен и сега, става дума за проблем с KMS, Kernel mode-setting (цък). Оправя се със стартиране с опция nomodeset. Ще ми дойде в повече да пиша отново за него, затова ще дам само два линка - към "known issues" от официалната документация - цък; и към страница, на която има (и) поясняващи снимки - цък. Виждам, че си с ATI видео (моите съболезнования, драйверите им под Linux не струват) и затова мисля, че nomodeset опцията ще помогне. Първо опитай само да стартираш с нея, като я добавиш в менюто на GRUB. Ако помогне, както се надявам, тогава я добави за постоянно към опциите във файл /etc/default/grub и изпълни "sudo update-grub". @miNd-playiN^ Пише си черно на бяло - "... try booting with the 'noapic' option". T.e. трябва да стратираш с noapic опция. Важи същото, която съм написал и на KillingTime. Само опцията е различна. ===== Правилно си се ориентирал. Почти сигурно е, че причината за онзи надпис е в system reserved (EFI) дяла на Windows 7, поне ако се съди по подобни грешки още от Ubuntu 9.10. Ако не те е страх да бъзикаш по него, можеш временно да му присвоиш буква и да копираш на него файлове wubildr и wubildr.mbr. Другият начин да го направиш е през Ubuntu - виж тук. При мен този дял е махнат и не съм го пробвал, така че ще трябва да го правиш на своя отговорност. Вероятно можем да си поиграем и с bcdedit, за да зададем друг път до файловете на Wubi (например "...path \ubuntu\winboot\wubildr.mbr"), както е направено тук, но си е играчка (ако решиш да го правиш, по-добре е да стане на ЛС). А относно 32- или 64-bit ОС, не мога да дам компетентен съвет, защото досега съм използвал само 32-битови ОС-и.
 9. Отново едно голямо БЛАГОДАРЯ :)

 10. trosho

  Всичко за Linux Jolicloud

  Предполагам, че тези, които се интересуват от cloud и social networking ориентирана OS, ще ѝ обърнат внимание. Виждам, че днес в Ars Technica е излязла статия за Jolicloud 1.0 ("Hands-on: Jolicloud 1.0 makes Web apps equal desktop citizens"), която ще помогне на повече хора да се запознаят с нея. (Edit: Сега забелязах, че и тук има новина за Jolicloud - цък) Относно Dropbox, може би трябва да добавиш Dropbox Client? Аз добавих него, а също и Dropbox Web, и след като изчаках инсталирането на разни неща, се получи това: На снимката се вижда, че съм отворил Nautilus от Local-> Folders. В трей областта се появи и иконата на Dropbox, която дава възможност за бърз достъп до папката му.
 11. trosho

  Всичко за Linux Jolicloud

  Мда. И 'щото им е останало време направили HTML5 интерфейс, направили собствен софтуерен център с web ориентирани приложения, компилирали свои ядра, а след като му сложили и нова тема, умишлено наподобяваща на тема на смартфон, ей така, между другото, си спретнали и свой браузър на основата на Chrome. Да се чудиш как така се е получило нещо по-различно от Netbook remix-а на Ubuntu, който е грубо казано стандартно Ubuntu с друг интерфейс. Със сигурност си има недостатъци, но нека не омаловажаваме с лека ръка труда, който са вложили. Това дистро може да не е твоят или моят избор, по ред причини, но за някого може да предлага интересни възможности. А иначе има и такива "дистрибуции", за които казваш, че само сменят украсата, но според мен Jolicloud не е от тях. Най-добре е всеки, който е заинтересуван, да я пробва и да прецени дали му върши работа или не.
 12. trosho

  Всичко за Linux Jolicloud

  Имаше и такъв проект - Antico, но разработчикът се отказа. После се появиха нови проекти, разработени на базата му (Antico Deluxe, Antico Light), но май не получават достатъчно подкрепа. Странно е, защото нещо подобно на LXDE, но базирано на Qt, ми се струва подходящо за по-слаби машини. И аз мисля, че за нетбуковете е по-подходящ някакъв олекотен десктоп (с каквито бяха първите Eee PC-та, но с по-богати хранилища за софтуер). Вместо това ги предлагат с Windows 7 Starter. Какво да се прави, бизнес.
 13. trosho

  Всичко за Linux Jolicloud

  Новият дизайн изглежда по-добре, спрямо това, което гледах преди време в Revision3 (този епизод - ). Струва ми се, че не е толкова разпилян, колкото е предишният. А и явно се опитват да го направят по-удобен за използване на устройства с touchscreen. Поне при нетбуковете ще има голям избор от ОС-и - Win7, MeeGo, Ubuntu (с Unity shell - цък), Chrome OS... Освен интерфейси, базирани на Gnome, от доста време има и Plasma Netbook interface - цък (от KDE SC 4.4.0 вече е официално). А относно Gnome 3, само можем да се надяваме да не направят някаква боза. Дано променят досегашния GNOME 3 Shell (цък) с нещо по-добро. Има нов mockup - цък, който изглежда по-добър и е по-близо до Unity shell-а, но и за него не е ясно дали ще е удобен за десктоп, а не само за малки екрани и за touchscreen устройства. @dj_ee3 Ще е интересно, след известна употреба на Jolicloud, да направиш сравнение между това дистро и други ОС-и, които си използвал на твоя нетбук (поддръжка на хардуера, наличие/липса на необходимия ти софтуер, скорост на работа ...). Да не забравиш да пробваш и Boxee-то .
 14. trosho

  Vista vs MacOS - кой кого копира?

  Ако толкова ги рабираше нещата, нямаше да напишеш тази глупост: Да, Macintosh се разработва от преди да се появи Linux ядрото? Е, и? Ще обясниш ли какво е общото между класическите Mac OS и Mac OS X, освен наличието на "Mac" в името им? А относно темата, истината е, че разработчиците постоянно взаимстват идеи едни от други. В това няма нищо лошо, с излючение на случаите, в които, след като са взаимствали чужда идея, се опитват да се изкарат нейни автори. Наскоро изтече на информация от MS за разработката на Windows 8 (цък, цък), в която ясно личи кой от кого гледа ("How Apple Does It" говри достатъчно).
 15. @Suggs Това го дъвкахме преди време в част 3 от темата - цък. @Bigas Линковете от онези постове може и да не работят. Ето друг линк - Starter Wallpaper Changer.zip . Изтегли си програмата, докато не са я премахнали и от там. Според мен, Starter Edition-ът е голяма тесла. Точно толкова е орязан, че да те накара да си платиш за ъпгрейд към нещо по-добро. За съжаление, спират нетбуковете с XP и след октомври месец повечето от тях ще се предлагат със Starter-а. === Не са *буци, а са *букове, въпреки че по повечето сайтове ги пишат така (просто не се замислят много). В началото, когато се появиха, идеята им беше точно такава. После нещата почнаха да се изместват в друга посока, защото потребителите искаха да вършат все повече неща. Обаче колкото и да се опитват да им повишат мощността, няма да се стигне до момент, в който такава машинка ще замени нормален лаптоп или десктоп (дори да е възможно технически, няма да го допуснат по други причини). Ако аз въобще стигна до покупка на нещо такова, ще ми е достатъчен и някой олекотен Linux, но за тези, които могат да ползват само Windows, остава единствено вариантът със Starter (ако изключим по-скъпите варианти с отделна видеокарта). А той, колкото и да е орязан, пак тежи на този процесор. Ще видим дали положението ще се подобри, когато излязат Dual-Core Atom-ите (новите, които ще са специално за нетбукове).
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...