Премини към съдържанието

Linux_user

Потребител
 • Публикации

  416
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

2 Неутрална репутация

3 Последователи

Всичко за Linux_user

 • Титла
  kaldata приятел

Информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

Информацията с последните посетители на профила ви е изключена и не се показва на другите потребители.

 1. Както е написал capnemo, щом ползваш GNU библиотеки, продаваш софтуера, но GNU библиотеките задължително под GNU лиценз. Друг е въпроса, че трябва за комерсиални цели за плащаш суми на Nokia, които в момента притежават Trolltech и да приемеш условията на QPL, Qt Puplic Licence.
 2. Linux_user

  Debian - проблеми мнения въпроси

  Добър вечер. Не ми се е налагало да работя със самба, но относно втория проблем: Преди съм имал подобно нещо на машината, изтриване на файла реши проблема поне за мен. Преди това е препоръчително да има копие, за всеки случай. Би трябвало и chown да реши въпроса.
 3. Linux_user

  Debian - проблеми мнения въпроси

  В крайна сметка направих експеримент. Инсталирах няколко конзолни редактора, включително горните два. joe не е никак лош. От това, което видях, проектът се опитва да имитира 5 текстови редактора, което обаче не ми допадна. Нито пълната фукционалност на vi, нито на emacs са запазени, по-скоро е усъвършенстван nano. Но е по-сериозен от повечето fork-нати проекти, които почти никой не ползва. Пробвах vim. Минах вградения самоучител. Най- големият плюс на редактора е това, че е перфектно интегриран със всички стандартни конзолни UNIX инструменти, което е безценно за опитните администратори. Върши си работата перфектно, но за съжаление вероятно поради продължителната употреба на gnu emacs режимът на вмъкване и командният режим ме надвиха. Заради което правя повече грешки, отколкото върша нещо. Освен nano, болшинството конзолни редактори, базирани на vi/emacs, на практика са техни орязани версии със ограничена съвместимост. От тези пробвах qemacs, vile, zile. Не останах особено впечатлен. Като заключение мога да кажа, че и аз като болшинството съм свикнал с даден инструмент и най-добре се правям с него. Орязах всичко ненужно от emacs22, но не мога да се откажа от него.
 4. Linux_user

  Debian - проблеми мнения въпроси

  Добър ден на всички. Търся някакъв добър конзолен текстов редактор. От доста време за конзолата ползвам emacs, в графичен режим KDE ми предлага достатъчно. Проблемът е, че не ми се очертава време за скриптови езици, защото имам друга работа, а emacs ми идва в повече за обикновен редактор. С какво да го заменя? По възможност да не е прекалено орязан откъм възможности, като nano/pico. Vim пробвах преди време и не можах да му свикна на режимите, но може и да съм сгрешил.
 5. Недостатъкът на такива новодошли потребители в Линукс е това, че не са на ясно с много неща, в същото време изказват крайни или глурави мнения. Откога трябва да се слага знак за равенство между Ubuntu и Linux? Откога ядро за операционна система и Линукс дистрибуция, завършена ОС, се сравняват и по какви параметри? multikom4o, не твърдя да имам кой знае какви знания за работа със любимата си ОС от подписа, но за близо 2 години опит бих дал съвет, първо да се влезе по-надълбоко в материята и после да се взема участие в дискусии/проекти и т.н. Не бих желал да бъда възприет погрешно, нямам нищо против никого, но не мога да се съглася с подобни исказвания.
 6. Принципът на действие на трансформатор се изучава с учебника по Физика и астрономия за девети клас... Боя се обаче, че проблемът не се състои във смяната на напрежението. В Япония щепселът не е по европейски стандарт, ето линк http://www.adaptelec.com/images/plugs_outl...s-socketfit.jpg Възможно е да има уред, с който да се заобиколи проблема, но дали ще има такова нещо в населеното място на debeliq80 не знам. Надявам се обаче да няма проблем от този род, а да е само липсата на български по техниката. (У дома Osaka-та ни не разполага с нищо на български, на дистанционното ни също има само японски йероглифи.)
 7. Остави японския, превода не е най-болезненото. Ако (както правилно е отбелязал Филипов) наистина техниката не е пригодена за нашата европейска мрежа 220-230V, а е за японската- 100V, няма как това чудо да му заработи... Иначе това намерих от кратко търсене - http://www.devicemanuals.com/guide/Air Conditioner/Daikin-manuals.html Надявам се да ти свърши работа.
 8. Съдейки по собственият си опит, ако искаш линукс дистрибуция със моднато KDE, което да ти пасва добре във системата, най-добрият ти избор е на първо място Suse, след него Mandriva/PcLinuxOS. Ако искаш работещ и непроменен KDE, т.е. vanilla, Debian/Slackware/Arch. За въпросните dock-ове, можеше и да видиш в документацията на Ubuntu - https://help.ubuntu.com/community/CairoDock С търсачката ще намериш още интересни линкове.
 9. Linux_user

  Книжки за Python

  Сега забелязвам, че си писал. Имам в предвид ръководството на сайта, много полза от дебели книги на O'Reilly, Wrox и другите подобни няма. Българският превод, доколкото знам, е непълен- ето тук е http://python-bg.sourceforge.net/ . Намери си добър софтуер и запрятай ръкави. Поне от моя опит най-бързо и леко се учи със експерименти и добро ръководство. На работа наемат хора, които имат опит и участие в проекти зад гърба си, рядко тези, които са книжни плъхове и само търкат подметките в университета. В Германия например масово не се завършва пълен курс на обучение, доста хора се наемат след първата година и прекъсват обучението си.
 10. Linux_user

  Debian - проблеми мнения въпроси

  При това положение щом конкретната версия на ядрото стои като магаре на мост, не виждам какво друго може да пробваш освен запис на друга версия на носител. Някои хора са инсталирали Debian от настолна машина на друга отдалечена такава, но това надали ще помогне. Ако все пак имаш интерес, http://www.underhanded.org/papers/debian-c.../remotedeb.html
 11. Linux_user

  Debian - проблеми мнения въпроси

  Това е типичен проблем за AMI (American Megatrends Incorporated), които въпреки че нарочно правят BIOS-и, неработещи под Линукс, няма да бъдат осъдени в скоро време. Цялата работа е в едни таблици, които са отговорни за правилното функциониране на ACPI под linux. За повече подробности http://en.wikipedia.org/wiki/Foxconn#ACPI_...lity_with_Linux Проблемът обаче е със всички American Megatrends чипове, Phoenix Technologies нямат този проблем. Решението е за се забрани ACPI, като има две възможности *или, ако е възможно, се изключва директно от BIOS-а *или се задава на ядрото преди да започне инсталацията да игнорира ACPI За мен второто досега е работело, конкретно за Дебиан инсталатора се дава първо Help, след което има спикът от опции и под тях място за вписване на желаните опции, там един ред поне за мен прави магията acpi=off или noacpi
 12. Linux_user

  Debian - проблеми мнения въпроси

  juve, не бих казал, че съм "дърт", но предпочитам да правя разлика между ОС за експериментиране и такава за работа, като и двата типа имат предимства и недостатъци. Просто не ползвам софтуер с бета качество на домашния компютър, разбира се във виртуални машини положението е друго. С право се съмняваш за рибата и рака, но няма как да очакваш най-новата версия на kde официално във стабилен debian release, това ти е опцията. Послепис: Ако при инсталацията на Дебиан посочиш кое да не се инсталира няма да ти се налага после да режеш. Иначе повечето предпочитаме за всяка гайка и болт да имаме отделен инструмент (най-вече немци правят KDE), но щом не ти допада принципа, поне оползотвори немалкото правомощия, които ти дава прочутият инсталатор на Debian, от когото някои сънуват кошмари.
 13. Linux_user

  Debian - проблеми мнения въпроси

  Juve, виждал съм sid на 2 и 4-ядрени компютри, 32-битова версия и 4GB RAM, върви добре. Бъгове и странни проблеми има почти всеки ден, но не са сериозни, за да не се справиш с тях - обаче ще ти лазят по нервите. За разпознаването - както са ти казали горе, всичко се разпознава. Ама като слагаш тестова версия на работна машина гледай сега дилеми. Няма да имаш проблем да вземеш config файловете от домашната директория и да ги ползваш на същата 32-бит система - т.е. стига да е пак squeeze+kde4. Защо обаче си помисли, че с Lenny непременно ще ползваш KDE3? Аз съм с това, но като не ти харесва има backports до 4.2 http://www.debian-desktop.org/doku.php . А за бъгавия инсталатор, имаш варианти за инсталация премного, написани на сайта - защо не опиташ stable>>testing upgrade или по-безболезнено: по-стара версия на testing install cd? При всички положения по-мързеливо няма как да изкараш. Плюс това щеше да си спестиш работа, ако когато си инсталираше 64-bit squeeze беше прегледал всички варианти за разделяне на харддиска, но вече е късно.
 14. Linux_user

  Bluetooth под Slackware

  И после както е указано в линка към Topper е дал линк със стъпките, които трябва да предприемеш. Не ги следваш, обаче - сега трябва wget http://prdownloads.sourceforge.net/openobex/openobex-1.0.1.tar.gz tar xzvf openobex-1.0.1.tar.gz cd openobex-1.0.1 ./configure make su -c "make install" И после каквото е указано във първата хипервръзка.
 15. Linux_user

  Bluetooth под Slackware

  По принцип за такива устройства се прави така - съобщаваш във форум конкретната Линукс дистрибуция и подробности около устройството и същевременно гледаш ръководства и други места в Нета, където хората са имали проблем със същото устройство. Имам доста ограничен опит със Слак, но да не би HAL daemon да не е включен?
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...