Премини към съдържанието

Melmak ®

Потребител
 • Публикации

  4029
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

1909 Жестока репутация

Всичко за Melmak ®

 • Титла
  Euromaxx

Информация

 • Пол
  Мъж
 • Град
  Вогсфера
 • Интереси
  Демокрация и ФПЧ

Контакти

 • ICQ
  0
 • Интернет сайт
  http://

Последни посетители

17101 прегледа на профила
 1. Melmak ®

  Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

  Ти кажи сработи ли през nmtui? Също върни /etc/network/interfaces до първоначалното състояние. Проблема не е прост. Ако искаш опитай със SliTaz. Явно никой не е пробвал подобен конфиг, обаче. https://thishosting.rocks/best-lightweight-linux-distros/
 2. Melmak ®

  Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

  Де да би било! Ама сладки времена бяха - 10 минути от възникване на проблема и е оправен. Сега за 1 час не мога да се свържа.
 3. Melmak ®

  Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

  Така, значи след ДОСТА образоване по темата и една камара боклук в нета, излезе следното: 1. /etc/network/interfaces работи, но там ще трябва да конфигурираш целия интерфейс, с IP, DNS, ROUTER, MAC. Защото, ако го направиш от там, Network Manager го игнорира и губиш възможност да управляваш устройството от графичния интерфейс. Тоест в /etc/network/interfaces или всичко или нищо. 2. По принцип Mint работи с NetworkManager за управление на мрежовите устройства. Възможно е да го конфигурираш от неговия тул - nmtui. Не знам защо, но през него конфигурацията остава. За да го ползваш трябва да направи следното: $ sudo su # nmtui Първият ред е понеже root акаунта не е активен по подразбиране в Mint. Този номер ще те вкара в като root. /Възможно е и просто sudo nmtui да сработи/ После в тази програмка ще видиш меню и можеш да се придвижваш с табулация и ентер. Даваш Edit, избираш интерфейса и после show полето на ethernet. Там си го задаваш и после Save & Quit. Възможно е някъде из конфиг файловете на NetworkManager /etc/NetworkManager/ да се постигне същия ефект. Но засега не погледнах какво се променя, за да се зададе MAC адреса. Абсолютно вярно, но цял сървис за единия MAC адрес е прекалено. По принцип MAC Changer се ползва за рандомизация и други магии.
 4. Melmak ®

  Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

  Note: Like Windows and Mac OS, changing MAC address on Linux is also temporary. So, to make it permanent, go to /etc/network/interfaces and add the following line in the end. hwaddress ether a1:b1:c1:d1:e1:f1 https://techwiser.com/change-mac-address/
 5. Melmak ®

  Linux - обща дискусия 3

  Би трябвало да стане така: upgradepkg --install-new package.tar.xz Като root. Разбира се, това инсталира без зависимости, както в оригиналния Slackware. Slacko имат някаква тяхна апликация за слагане на пакети, която обаче ползва файлове с разширение PET. https://puppylinux.org/wikka/PPM Slacko твърдят, че са съвместими на бинарно ниво с пакетите за Slackware 14.1. Може да потърсиш пакети от тук: https://pkgs.org/ като избереш за 14.1 . Но ще трябва да разплиташ зависимостите ръчно. С 1 GB RAM може и това да ти свърши работа: https://www.salixos.org/download.html Salix Xfce 14.2 DVD ISO (i586/i686, 32-bit) Поддържа зависимости за пакетите, качени в тяхното репозитори. С графичен инсталатор! Също може да сложиш старата Opera, ще върви по-добре от стария Firefox. Поне в 14.1 я имаше в хранилището, когато пробвах. Чистите mplayer и mpv ще вървят, но нямат графична обвивка. Бих заложил, че и xine ще върви. Не знам дали го имат в хранилището.
 6. Melmak ®

  Linux - обща дискусия 3

  Не знам дали знаете, но от последните няколко дена се вихри полемика около Линус и дали ще продължи да е начело в развитието на ядрото. Интересен материал за разбиращите английски: Linus Leaves Linux, A New Code Of Conduct and Community In Conflict И малко последващи мисли от Luke Smith: THE ABSOLUTE STATE OF LINUX (Chad Stoicism)
 7. Melmak ®

  Какво ме кефи в Ментата

  Така е. Никой не може да ти обещае, че тия зависимости няма да излязат от контрол. Но ако сваляш от съвместимо дистро, ще ги намалиш. Освен това след време, ще почнеш да се усещаш много бързо, кога отива натам. За 5-10 минути. Първо, както ти казаха, едно е zamunda, друго е rutracker. Там ако правиш врътки, обезателно ще ти сложат статус "Съмнително". Дори и тук би било така, но го избягват за да не обидят ъплоудърите. Повечето от куцото съдържание, се качва от неопитни хора, а не злонамерени. Второ, дори и да е както казваш в 99% от случаите, манипулациите се усещат много бързо. Питаш за Windows - провери ли хеша и Volume Label на ISO-то? Трето, много често именно модифицирано съдържание се търси. За какво ти е оригинална игра, ако не можеш да я подкараш нерегистрирана? Повечето имат опция "Do NOT install boot loader". Ако Manjaro я няма, значи са го докарали до нивото на Windows. После си слагаш един Syslinux за под 10 минути и забравяш за 99% от проблемите. Той не бара MBR. /Принципно можеш да го натириш, но тогава слага подобно на това, което и Windows./
 8. Melmak ®

  Какво ме кефи в Ментата

  Работата е в това за кое дистро са правени тези .deb . Съвсем нормално, ако си копирал нещо от Ubuntu / Mint (стандартния) да се оплетеш, като пате в кълчища. Затова би трябвало да копираш от някъде, където core - библиотеките са на Debian. Но сега няма смисъл да правиш нещо подобно, след като си доволен от друго. Йерархията не е както си я представяш. ~~~ И Nouveau, и Nvidia драйвърите са модули, които се зареждат от Linux-ядрото. После, X сървъра си говори с тях. А апликациите си говорят с X сървъра. Казвам само, как трябва да изглежда картинката за Ubuntu, не къде трябва да бъде. Що се отнася до хронологията и кое, от кое е повлияно си прав. Обаче не може да се каже, че Linux произлиза от Unix. Навярно са споделяли някакъв код, малко след началото на Linux, а сега пък има код от Linux в някои Unix-и. Но като цяло самите Unix-и са правени от различни фирми, които рядко са споделяли код помежду си. Така че тяхното развитие е крайно объркано и не си струва да се задълбава. Не случайно са се съдили доста време, с надеждата да изяснят кой е пo, по-най в авторските права. Работата е че добавянето на хранилище или клон по принцип води и до други резултати. При това може да почне да ти презаписва библиотеки, което е не е много желателно. Особено за голяма дистрибуция с репутация. Това може да подведе ползвателите да си омажат инсталацията, след което главната дистрибуция ще отнесе критиките и поддръжката /поправката/. Винаги може да провериш. GNU/Linux проектите са осигурили такива методи и става лесно. Излагация е да не знаеш как и да се опасяваш от подобни манипулации. Доста са стриктни и непрекъснато повишават качеството на ъплоудите. Възможно е да си се подвел, но по-скоро ти не си вникнал в описанието. Важен е източникът, а не конкретното копие. И дали се доверяваш на първоизточникът, дали има методи да провериш и т.н.
 9. Melmak ®

  Какво ме кефи в Ментата

  Леле, треснал те е вируса! Еми имаш, естествено. Единственият начин да нямаш X сървър е или ако имаш Wayland, или гол терминал, или изобщо да нямаш графичен изход на дистрибуцията. Толкоз не може да си дръпнеш .deb от някъде ? Я пробвай от MX Linux, те също са на база Debian. Ubuntu трябва да е първата маймуна, само че с тояга. Инак точно Linux общността има лошия навик да прави опако нещата и ползвателите да го отнасят. Например това с роенето на версиите, чупенето на API-та, тотална несъвместимост на бинарните пакети, са си феномени почти изцяло изолирани в Linux. При другите също може да се получи, но ако говорим за много по-големи периоди от време /над 5-10 години/.
 10. Melmak ®

  Какво ме кефи в Ментата

  Тъй, тъй. Като стана въпрос обаче, забелязвам една интересна тенденция, която Linux общността трябваше да усети по-рано. А именно логическото разделение между системните програми и потребителските програми. Една особеност на LMDE e че се получава такова разделение и това е от съществена полза за дистрото и ползвателите му. Традиционно, Linux третира двата вида програми по един и същи начин. Което на пръв поглед трябва да е от голяма полза за разработчиците, сравнено с повечето други ОС. За съжаление обаче, тази тактика не работи, поне според мене. И влачи много излишни проблеми. Размисли по темата Manjaro vs Linux Mint. За тези, които разбират английски.
 11. Melmak ®

  Какво ме кефи в Ментата

  Няма да се откажат. А както Интел го карат по системата "на час по лъжичка", считай следващите 2 години няма да има нищо стабилно и бързо за техните процесори. За такива случаи или трябва да го хакнеш или да модифицираш пакета. Това второто ще ти коства 2 седмици, но веднъж като се научиш да го правиш ще ти се отплати щедро. Хич не е лоша идеята. За съжаление инфото по някои е въпроси е малко и поддържа само Cinnamon. Това и мен малко ме смущава. Ако си само с един Linux и Legacy BIOS, директно мини на Syslinux. Ще си много по-доволен, дори бие Legacy GRUB. В момента изпробвам комбинацията syslinux -> GRUB 2 PC. Вярно че на GRUB 2 листа ми със забележки е към 2 страници дълъг, но пък е далеч пред останалите, по възможности.
 12. Melmak ®

  Какво ме кефи в Ментата

  Това е все едно да слушаш, как Епълите не термо-тротват, а за всичко са виновни програмистите. Все по-добре от това, да те е страх да се отклониш от нормата. Иначе сериозно, и на трите големи платформи има ред неща които стават лесно на едната и са отврат на останалите. А линукса го бива, както като платформа, така и за обикновения ползвател. Порадвай се на мига, докато не са ти развалили настроението. Абсолютно вярно!
 13. Melmak ®

  Какво ме кефи в Ментата

  Use $LC_ALL=bg_BG.UTF-8 wine Diction.exe to start it https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=15108&iTestingId=35603 На Радо му работи, навярно защото, по подразбиране, ползва българска среда /настройки/. Този е начина, ако при теб не е така. Освен това има и Линукс аналог на програмата, казва се Gbgoffice. Малко е дърт, но бачка. http://gbgoffice.info/ Навярно си прав, но то и Win няма пълна съвместимост, дори между съседни версии. Освен това, Wine е абсолютно уникален софтуер, каквито вече не се правят. Лично аз му давам 100 точки от 100, защото се слага безпроблемно, работи бързо и не ми трябва лиценз. Ако трябва същото да се получи с виртуална машина, ще са ми потребни поне два дни /с GPU Passthrough/, като интеграцията никога няма да е на ниво.
 14. Melmak ®

  Linux - обща дискусия 3

  Те май отдавна я спряха. Ползва стари библиотеки, затова не върви почти никъде.
 15. Melmak ®

  Всичко за кабинета "Бойко Борисов 3"

  Да спазва дистанция, предполагам. Доста съм ядосан и разочарован от "чудесната" новина. По всяка вероятност, чеп където не трябва.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.