Премини към съдържанието

Melmak ®

Лига на легендите
 • Публикации

  4556
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

2279 Уникална репутация

Всичко за Melmak ®

 • Титла
  Euromaxx

Информация

 • Пол
  Мъж
 • Град
  Вогсфера
 • Интереси
  Демокрация и ФПЧ

Контакти

 • ICQ
  0
 • Интернет сайт
  http://

Последни посетители

18717 прегледа на профила
 1. Правилон номер едно в капитализма е да прецакаш конкуренцията. После можеш да пишеш статии колко е полезна конкуренцията и как си се наложил единствено благодарение на страхотните технологии, които си вложил и страхотните стратегии, които си приложил. Ако не са го правели, значи Гейтс и Балмър са страхотни глупаци. Не вземай за пример само Linux, гледай навсякъде, където има борба между фирми. Иначе би било страхотна грешка да гледаш един изолиран случай. Гледай и какви технологии са съществували преди и около бума на Microsoft през 90-те! Погледни и откъде водят началото си различни технологии, използвани от Microsoft. Корпорациите са напълно способни да се гаврят с всичко, безкрайно време. Особено ако са си „вързали гащите“ където трябва. Това се върти в западните медии в момента! Като няма нищо сте недоволни, като ви постват - пак сте недоволни и когато ви и превеждат - пак сте недоволни! Windows Marketshare Declines While Ubuntu Numbers Up 700 Percent!
 2. Melmak ®

  Взаимопомощ без терминал

  Може, да. Не се съмнявам, че може. Нищо и няма на веганската филосифия. И със сигурност не е радикална! По-важното във вашия случай, че Debian е единствената мега дистрибуция с мега общност - там има толкова софтуер, колкото са могли да вкарат. Включително софтуер, който никак не е лесно да бъде инсталиран по друг начин на друго дистро. Фактически всички други дистрибуции са даунстрип. Всички други Операционни Системи са даунстрип, изключае FreeBSD в някаква степен. Но за да го осъзнаете си трябва време. И никой не твърди, че това влече само позитиви. Дано! Смятай какво ще четеш, ако всеки изкукуригал вземе да се раздава в другите форуми. Ти толкова се грижиш за съседката, пък на жената един Mint нещеш да и понагласиш. А детето, ако е над 7 ще се оправи по-добре от теб! Ако е под 7 не му трябва компютър. И му направи допълнителната услуга, само да прецени дали му трябва терминал или не.
 3. Според моите наблюдения сега е момента да се пазите малко повече. Преди нямаше особено значение, освен ако не си го търсите, или не ви хванат жандармите на ГЕРБ. Сега започва да има значение.
 4. Melmak ®

  Взаимопомощ без терминал

  Съжалявам да го науча. Досега не съм чувал някой да е умрял от терминал или Linux. За игри съм чувал, но дори и там са десетина случаи от милиони. Идеята ми беше да ти подскажа, че го има момента с незаобиколимия фактор. Тоест, каквото и да правиш, пак ще се връщаш на Linux, поради интересните му качества, които другите нямат. С терминала също го има този момент, но той си е сам за себе си. Така че има предимства чисто от Linux веднъж и отделно от терминала, втори път. Никой не те кара, обаче да ползваш което и да било. Така е. Трябва да се има предвид, че това неговото е художествена интерпретация. Така че не е много вярно спрямо фактите, но е голям кеф да го четеш. Стига да имаш правилната нагласа. Значи, това което искаш не може да стане толкова лесно. В най-добрия случай, можеш да направиш цяла снимка на дяла или диска, който искаш и после да можеш да я въстановяваш. Но имай в предвид, че това първо е играчка, второ не ти върши чак толкова работа, колкото може би се надяваш. Едно време Windows ползвателите много го ползваха, но сега гледам че и те са се отказали. Има и други „хватки“ - като например да вкараш софтуера си в самото ISO. Linux може да го прави този номер, даже по-лесно от Windows. Но това е вече страхотна топилка на време и никой реално не се занимава. Общо взето, можеш да изкараш софтуера, който те интересува, настрани. И после сравнително бързо да можеш да го инсталираш. Това и обикновено се прави. Така ти се струва, защото не си го правил на Windows. И на Linux и на Windows става, сравнително еднакво лесно и бързо, правенето на снимка. Чакай сега, защо да го убиваме? Рано му е! Всъщност това е една от неговите теории за развитието на тема. Аз му казах че е странно, но щом го влече, нека си го прави. На мен не ми пречи. Иначе темата е интересна и ако се развие правилно може да хване почва. Според мен е адекватно да се предположи, че с правилна настройка на дистрибуцията, може да се докара функционалността на Windows за обикновения ползвател. Без да се обръща изобщо към терминала.
 5. Melmak ®

  Взаимопомощ без терминал

  Спомням си, че така правехме в XP ерата. И донякъде добре правехме. И сега се случва да се псувам за нещо, което е изтрито от мрежата преди години. Но адски много време отива за хубаво копие и обикновено не се навивам. Много лесно става даже. Но за какво ти е да се занимаваш с 50 различни формата? Най-добре си карай с това, което ти харесва най-много в момента. Какъвто и формат на пакетите се случи да ползва.
 6. Melmak ®

  Взаимопомощ без терминал

  Ти как мислиш съм почнал с Windows и компютрите въобще? Точно всичко са ми показвали - първо няколко дена, после няколко пълни преинсталации. После вече станах доста добър с прозореца - след първите 10 мои преинсталации / дуал бути между Windows XP/98 и като разбрах какво не трябва да правя. И училището имаше много голяма роля. Сега вече е по-лесно - виждам съм някои отлични ръководства в тубата. При това на почти всеки език - английски, руски, френски, чат-пат български даже. Книгите са на една ръка разстояние, виртуалната машина - на една ръка растояние, десетки совободни дистрибуции, автоматични преовдачи и т.н. Ами не си само ти. Аз Пингвина цели няколко пъти съм го отказвал.... Сертифицирано при мен на първо място е Пингвина, a Mac и Windows поделят някъде второто и третото място в зависимост колко са ме вбесили този месец. И то са доста назад. 95% и ти ще стигнеш до същия извод. Плюс това, Пингвина води до пристрастяване, както казва Киберкоп... Така че съм напълно спокоен за теб. Вече си се облъчил. Една от грешките които ти виждам е че все теглиш към Windows-центристки програми, когато не знаеш какво да правиш. А в 70% от случаите ще откриеш че има по-добри, чисто Linux-ски алтернативи. Или даже мулти-платформени алтернативи. И ако евентуално почнеш да им свикваш, едва ли някога ще се върнеш назад. Не е толкова просто. Особено да кажеш кой от героите е за бой в определана ситуция. Ще се съглася обаче, че бинарните пакети са МНОГО важни. Още съм на мнение, че изпипването на софтуер-а също е адски важно. Графичните инструменти също. А хората, които се занимават с развитието, пакетирането, въобще разработката на софтуер в Linux имат тенденция да ги пренебрегват в полза на по-бързо издаване на нови версии и функционални обновления. Но няма какво толкова да се направи, освен ако сами не си сменят нагласата.
 7. Мисля, че 10x съвсем ще ги довърши. Там MS се опитват да вземат някои „модни“ идеи от Linux, които водят до големи логистични проблеми. Иначе казано до „харакири“ за компании, които и без това не се справят добре с логистичните проблеми.
 8. Белгиеца принципно има право - най-добре е да си прехвърли данните на друг, външен диск. Макар че и там има опасни нюанси - не е ясно този другия диск за Linux ли ще го форматира или за Windows. Така че да допълня Белгиеца - най-добре е да си прехвърли данните на външен диск, форматиран за Linux и това да стане по LAN мрежата с Rsync. Но това са идеални условия, насочени към най-малка вероятност от загуба на файлове. Поради което вероятно ще ме псуват, защото осигуряването им НЕ Е много лесно. Но те питаха за ПРАВИЛНИЯ, а не за лесния начин, нали? Лесния начин е да стартира компютъра с флашка на Linux, от там да форматира външния диск с файлова система за Linux. След това да отвори дяловете на Windows и от там да копира файловете към външния диск. Само че това става с NTFS3G и FUSE. Ето защо има нищожна вероятност за проблеми при разчитане на файловете от Windows-a. Дискът е форматиран за Linux, защото се предполага че ще преминава на него. Може и обратното - от Linux към Windows, НО да се внимава с дължината на пътищата. При Windows те трябва обезателно да са по-къси, отколкото на Linux, MAX OS X и т.н. Тоест да няма папка в папка и така много пъти надолу.
 9. Melmak ®

  Взаимопомощ без терминал

  Здравей, темата е хубава. Добре си се сетил. Само ми се ще да се придържаш повече към положителните страни на ситуацията и да хвърляш по-малко хейт, наляво-надясно. За някои неща не си прав и нямам предвид принципно за терминала! Забележката ми към теб е че помощта с картинките е на странен език, които въпросната група от хора едва ли разбира. Значи оправяш неразбирането на терминала, използвайки друг неразбираем език. Което ми се вижда комично! А не е трудно да превключиш временно езика. Е, хайде сега! Wine го има на официалния сайт. Втората връзка в менюто те води на секцията са смъкване. Даже има прекалено много готови билдове. Ако не можеш да се оправиш там, как намираш възката за смъкване на Windows приложенията? Аз съм го виждал, точно по начина по който искаш. Причината да го махнат беше, че порта на 7zip не е правен от оригиналния автор на проекта. То затова порта се нарича p7zip. Автора на порта действително беше тръгнал да портва и графичната част, но се отказа. И много хубаво че махнаха непълноценния графичен порт и че не вкарват windows-кия директно. Така човек може да зацепи какво тегли, ако го няма защо го няма и евентуално какви са разликите между изданията. А не да слагат нещо, което работи на ниво алфа версия. Другото, което се опитва да подскаже Жоро, че е много важно какво и откъде слагаш на дадена инсталация. То не само в Linux е така, но в Linux е още по-важно, отколкото на другите платформи. Най-хубавото в 99% от случаите е ако можеш да сложиш софтуера от официалното хранилище или от помощно хранилище за дистрибуцията. И най-бързо става и най-добре работят, защото са пълноценни версии точно за тази дистрибуция, процесорна архитектура и т.н. Ако не можеш да иснталираш от хранилището - търсиш версия другаде. Може би на официалния сайт, може би от друго (съвместимо) хранилище, може би готов .deb/rpm файл от някъде. Но от източник на които може да му вярваш. Някои версии от трети страни са по-добри от на официалния сайт или от хранилището на дистрибуцията. Повечето, обаче, не са. Следващото ниво е когато комплираш от сорс. То се прави главно, когато нямаш друга възможност. Но там сам си го нагласяш как ще се инсталира и му дириш зависимостите. А може и изобщо да не се получи. След това още едно ново надолу са дистро независимите инсталатори - Flatpak, AppImage, Snap и т.н. Те се ползват за бързо набавяне на определен софтуер, когато си удостоверил че няма как да го компилираш за товоето дистро или когато търсиш различни версии, несъвместими с товоята инсталация. След това още едно ниво надолу идва Wine. Той е добър ако софтуера го няма за Linux или версията за Linux не можеш да я ползваш по някаква причина. Също става за бързо решение, малък размер на инсталционните файлове ит.н. Ще трябва да се задоволиш обаче, че компилираните файлове са за Windows, а не за Linux, най-вероятно само x86_64 или x86 процесорна архитектура. Още едно нищо надолу идва контейнеризацията - Docker, LXD ... Още едно ниво надолу - емулацията. Още надолу - виртуализацията. Схващаш накъде бия. Важното е начинаещите ползватели да свикнат да търсят първо най-свойственото копие за техните инсталации и да си намалят малко очакванията, ако ходят надолу по веригата. За да няма после изводи, че Linux e като Windowsно просто с развалена поддръжка на приложениата под Wine. И на мен това ми е много странно. Но някои „линуксаджии“ вярват само на основните или големите, или даже комерсиалните дистрибуции. Също съм напълно съгласен с теб, че някои деривати могат да се окажат много по-удачно настроени от големите си родители. Особено за определени версии. Обаче не мисля, че пренасочването на неопитни ползватели към друг дистрибуции е от полза за темите. Защото се разводняват нещата. Също, различните дистрибуции може да се окажет по-сполучливо направени в опредлен план и по-неудачно в друг. Или изобщо да ги развалят в някоя бъдеща версия. Така че слуха е интересно да се знае, но само толкова.
 10. Точно затова реших да коментирам - защото се случва и при мен. На контент или повечето сериали не различавам ясно какво се говори. А на други дори е прекалено силен звукът. Между другото, още не съм намерил прилично решение. Но аз не ползвам Windows, така че съм в малко по-различна категория. Проблемът е комплексен. Защото има много канали, ефекти. На места може да е тихо, другаде прекалено силно. В някои случаи обикновената нормализация не помага. Изкривявания бих казал че е ОК да има - в крайна сметка софтуерът трябва да отреже "джангъра" по някакъв начин. Съвсем друг е въпросът дали това става по адекватен начин.
 11. Полезно предупреждение. Все пак, ако поправи самите аудио потоци, нищо не рискува. Точно това чупеше говорителите на някои лаптопи. Така че бих избягвал. Проблемът тък е че има "боклук" на входа, а да се поправи съвсем на изхода е рисковано и излишно.
 12. 1. Да и аз така мисля. 2. Няма такова нещо като дефектен линукс. Както няма дефектен Windows. С това трябваше да започнеш. Принципно лаптопите са доста капризни и може да уцелиш нещо, което не се поддържа добре. Може да има начин да заобиколиш проблема, но трябва четене, разучаване и пробване.
 13. Разбира се че най-доброто е което ти харесва на теб и че очите са на първо място. Понеже 10 пъти го повтаряш, да посоча - за 68 евро /приблизително/ е Pro версията. Която е вечен лиценз. И между другото върви идеално на 3 различни платформи. Кой друг прави това? Направо ще ти кажа, почти никой. А ако има вечен лиценз той обикновено е много по-скъп. Разбира се, най-хубаво да е отворен код, че да може всеки да го ползва, но не винаги е възможно. Авторът е свършил страхотна работа, напълно го оправдавам за толкова функции.
 14. И аз така щях да кажа, обаче щом има силни впечатления не бих му ги развалял. Долу-горе същото става с Linux и обикновено завършва по-лошо, отколкото ако нищо не казваш.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...