Премини към съдържанието

Melmak ®

Потребител
 • Публикации

  4115
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

1971 Жестока репутация

Всичко за Melmak ®

 • Титла
  Euromaxx

Информация

 • Пол
  Мъж
 • Град
  Вогсфера
 • Интереси
  Демокрация и ФПЧ

Контакти

 • ICQ
  0
 • Интернет сайт
  http://

Последни посетители

17206 прегледа на профила
 1. Точно. Като всичко останало. Може би с изключение сферата на каруцарството.
 2. Melmak ®

  анкета: Компилирате ли си сами кърнела?

  Може и се усеща в някаква степен. Но не както когато направят промени по кода. Тогава разликите са доста по-очевидни. То по-важния ми въпрос беше "ще се сетили ползвателя да тръгне да ги сравнява и то по множество критерии". Не знам, не ман ми се струва че се сбозват нещата. По-принцип бих искал да чета качествени статии, но обикновено попадам на безкраен порой от неща, които са сглобени за един следобед и сам бих си ги направил по-добре. Може би е дефект на търсачките, знае ли човек, но така ми изглежда. Не, аз нямах в предвид това а, 1) ако някоя опция не е ясна, да се вземе от дистрибуции където се предполага че я има и е направена добре и 2) да се вземат или готово компилирани ядра или опциите, но от някой който се занимава с това. Примерно забелязах, че Росен ползва модифицирани ядра за Arch, но като гледам не ги е правил той, а ги е взел от някъде. Само него съм видял да обръща внимание и изобщо да ползва нещо модифицирано. Другите карат малко или много с официални байнърита.
 3. Melmak ®

  Linux - обща дискусия 3

  Горе ти подсказаха, но за всеки случай да уточня: На този диалог сетваш дисковата схема, а не дяловете. MSDOS значи, че схемата е MBR. GPT си е GPT-то. Другите са повече за сървъри или по-рядко срещани типове компютри. Това се получава, като се изтрие целия диск. Ако само махнеш дяловете, по-скоро ще се ползва старата схема, която е била и съответно няма да те пита.
 4. Melmak ®

  Linux - обща дискусия 3

  Разбира се че увеличените хардуерни възможности могат да прикрият някои недостатъци. Тук никой не спори. Е, хайде сега. Това няма особено значение. Другия път пробвай да го извикаш от терминала, само пишеш firefox. Навярно няма много да помогне, но може да разбереш кой компонент бъги. Не от кернела, ама карай да върви. Просто като измениш дори и малко ситуацията, почват да изскачат скрити бъгове. Най-вероятно това е причинява от бъг във фреймуърка. Ето ти типичен пример в друга ОС: 24-ядрен процесор, а не мога да помръдна курсора на мишката https://www.kaldata.com/it-новини/24-ядрен-процесор-а-не-мога-да-помръдна-к-299439.html Тва че ние досега не сме го объркали, не значи че няма как.
 5. Melmak ®

  Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

  1. Инсталирал си повечето добри фонтове? Ако ти липсват определени, ще ги замени и понякога не се получава. 2. Настойка на браузъра. От опциите на браузъра се задава какви фонтове да се ползват по подразбиране, което надделява при положение че на сайта е зададен фонт, който го нямаш на системата. Примерно чисто MS или Apple фонтовете. 3. Настойка на Linux. Имаше нейде някакъв начин да се нагласят системните шрифтове. Обаче забравих къде беше, а и в днешно време не се ползва много. Функцията му е подобна на Инфиналити, което ти е препоръчал svetliof. В 95% първата точка решава проблемите. За третата точка, май беше това: https://wiki.archlinux.org/index.php/font_configuration
 6. Melmak ®

  анкета: Дистрохопър ли сте?

  Офтопик. MX Linux е доста стратегическо дистро. Защото основните компоненти са от стабилния Debian, а апликациите отгоре са много по-нови версии, но пак стабилни, според разработчиците на приложенията. Така по принцип правят почти всички други ОС и този подход работи отлично. Доста по-добре отколкото да обвържеш ключовите компоненти на ОС-а с приложенията отгоре. Между другото, интересна подправка в MX се явява и изключения по подразбиране systemd. При което не забелязвам да се оплакват от липсата му.
 7. Melmak ®

  Linux - обща дискусия 3

  Тука кернела няма нищо общо. Забележи че самата програма ти го казва, че вече вървяла. Кернела е ОК и 100 инстанции да пуснеш едновременно. Най-вероятно става дума за Firefox или някое подобно. И най-вероятно се получава, защото средата подава две отваряния на мястото на едно. Ако цъкнеш много бързо да отвориш приложението два пъти, 100% ще ти го изкара това съобщение. Първо идеята да си напишеш по тоя начин приложението е много, ама много тъпа. Второ Лиско стартира бавничко . Някои бъгове не се оправят никога, ти си мислиш че две седмици е много време.
 8. Melmak ®

  Linux - обща дискусия 3

  Не са безсмислени, но са опасни. Ако искаш да си супер сигурен, си направи един дял ExFAT само за трансфер. Писането по NTFS от Linux може да ти направи проблеми в някои по-особени случаи, но като цяло работи. Писането по EXT4 от Windows също работи, но не бих му се доверил. Съществува възможност да ползваш NAS, но е много разточителен вариант. Чесно казано не бих си сложил NAS / UPS, дори и само защото ще ми заема място в апартамента.
 9. Melmak ®

  анкета: Дистрохопър ли сте?

  Този път въпросът е интересен, поздравления! Моите отговори: 1. Не, не съм дистрохопър. Избрах подвариант "не, предпочитам да разучавам избраните от мен дистрибуции надълбоко, отколкото да подскачам при случайни проблеми", въпреки че изобщо не ми пасва на разбиранията. Малко по-надолу ще уточня защо. 2. От 11 до 20. 3. Определено да. Сега малко коментари. Принципно избора на дистро и разликата между дистрибуциите е много, много сложен въпрос. Също така едно дистро не може да отговори на всички очаквания. Не всички дистрибуции са на високо ниво постоянно, случват се слаби издания и т.н. Много зависи за какво се слага определена дистрибуция и дали няма да възникнат коренно различни нужди във времето. Според мен дистрохопинг-а е общо взето вредно явление. По-скоро е вид ентъртеймънт, отколкото да помага с нещо. Ако питаш типичния линукс ползвател с какво се занимава, нявярно ще отговори 1/ че е преинсталирал 10 дистрота за да ги разучи, 2/ че е прекомилирал кернела (пак с идеята да види какво е), 3/ че е учил BASH (но отново не е стигнал до никъде). Относно поясняващите коментари към акетата съм доста несъгласен с тях. Не че е важно, но защо човек да не мърмори, като му се предлага възможност. 1. Аз все още търся перфектната диструбуция. Нормално е човек все пак да сменя дистрибуциите, най-малкото защото разбиранията и нуждите се променят или пък изникват нови нужди и възможности. Това обаче не означава, че старите "стават все по-тъпи или ограничени или проблематични". Мразя да подскачам при случайни проблеми, но това не означава че предпочитам да разучавам "надълбоко" избраните от мен дистрибуции. Всъщност предпочитам да разучавам програми, сървиси или просто да се забавлявам на компютъра. 3. За мен има няколко важни фактори, защо разнообразието е за предпочитане. На първо място има някои функции, които повечето дистрибуции не ги интегрират и ако би трябвало да се мине към малко на брой, това означва че Linux като цяло няма да може да ги върши. Второ, ако се мине към една-две, тогава няма да има алтернатива, ако нещата не вървят на добре. Трето, много от сполучливите технологии се разработват именно на по-непопулярните издания. Ако те липсват, няма откъде да дойдат нови технологии, нито къде да се тестват и развиват, преди да станат популярни. Голямото разнообразие действително фрагментира, но имам чувството че дори и да имаше само една дистрибуция, нямаше да се реализира очаквания блокбъстър ефект. Тоест огромна съвместимост и интерес. Може би само би се усвоявал/внедрявал по-лесно. Което не е малко, но не бих го предпочел, спрямо гореизброеното.
 10. Melmak ®

  Linux - обща дискусия 3

  Виж да нямаш някакъв хардуерен проблем. Принципно няма проблеми, но ще ползваш dual-boot. Демек би трябвало да се нагодят автоматично, но може да се стигне до допълнителни настройки на стартирането. За да ти е по-комфортно, сложи първо седмицата. Така GRUB ще се нагоди към ситуацията и ще имаш и двете след като сложиш линукс-а.
 11. Melmak ®

  анкета: Компилирате ли си сами кърнела?

  Или пък са поумняли, ако се гледа от друга гледна точка. Заблежи, повечето ползватели не са компилирали програма, пък ние ги хвърляме да си прекомпилират ядрото. Не казвам че е глупост, разбира се, но е яко клише. При положение, че ползвателят няма да намери разлика между едното или другото ядро. Виж, ако въпросната персона знае какво иска да направи и как да тества крайния резултат, тогава вече си е творческа дейност. Със сигурност е лесно. Но най-малкото е бавно, а за намиране на информация съм готов да се обзаложа, че ще е голям зор. Поне аз бих разчитал на сполучлива разработка или няколко дистрибуции, от които да взаимтвам необходимите опции.
 12. Melmak ®

  Снимки на Вашия Linux - част 2

  Червената шапка на апликейшън менюто ме радва.
 13. Melmak ®

  анкета: Компилирате ли си сами кърнела?

  Не, съм. Не съм имал сгоден случай, а и по принцип не обичам да прекомпилирам. Макар че един-два пъти бях почти до там, като прохождах в Linux. * BTW, Дистрибуцията не е за това.
 14. Е, па отделната от процесора ли да пиша? Или по-мощната?
 15. Най-вероятно е използвал KVM + GPU Passthrough. Играл си е с шините да резервира Intel-ската видеокарта само за Linux, а реалната само за Windows. Такова нещо е рядкост да се види на PC, a на лаптоп - още повече. Нищо ново, но браво му за старанието, пък и не абсолютно винаги е възможно /хардуер/. Това че е ползвал Fedora, още повече ме хвърля на това предположение. Също така виртуалната машина е била активирана още със стартирането на Linux, най-много да си го видял после да се логва. Ако трябваше да се пусне втора VM, нямаше да е възможно - няма как да назначи / разпредели видео-картата. Възможно е да го повториш с малко късмет, подходяща машина и доста играчка с настройките.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.