Премини към съдържанието

Melmak ®

Потребител
 • Публикации

  3814
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

1765 Жестока репутация

Всичко за Melmak ®

 • Титла
  Euromaxx

Информация

 • Пол
  Мъж
 • Град
  Вогсфера
 • Интереси
  Демокрация и ФПЧ

Контакти

 • ICQ
  0
 • Интернет сайт
  http://

Последни посетители

16711 прегледа на профила
 1. Новини от света на Linux дистрибуциите.

  +1 Хм, да се надяваме че не. При сблъсък на идеологии, обаче, отвореният код повече повлиява на комерса, отколкото обратното. Или поне така си мисля и се надявам. Абсолютно съм съгласен. За потребителя няма директно, но фирмените политики много се влияят от такива миграции. И от там е възможно интересна и при нормалните линуксчии да се вдигне. Да, това е някакъв вид пост истина, която винаги, дори нежелателно, се оказва вярна. За щастие аз си мисля, че Google няма много да им обръщат внимание и ще остане единствено ползата от повече пакети. Що? Не съм го ползвал скоро, но като гледам, като пакети, изглежда прилично. Единствено не ми хареса, че много силово наложиха някои промени. Но принципно, технически, изглежда по-добре от преди. Според мен няма и да разберем. Освен ако след години не изтече нещо. И имам чувството, че причината не е в него.
 2. Новини от света на Linux дистрибуциите.

  Принципно не е желателно всякакви хакери да се разхождат из системите. Всички държави взимат сериозни мерки срещу подобна възможност. Обаче само онези, които са фактор, могат да постигнат значителен напредък. Всички Linux-и са основно разработвани в САЩ. Нямам как да го усукваме, че са 10 години напред в компютрите или поне са били. На мен ми е трудно да си представя, че Ричард Столман може да се роди в старата Европа или Япония. А ако не беше той, много вероятно да нямаше Linux. Разбира се в никой случай не трябва да се подценява нюха и уменията на Торвалдс... Но голяма държава, напредничаво мислене на голямата част от населението, продължително време на развитие. Напълно естествено всичко да е повлияно от там или да идва направо от там. Нищо му няма на Дебиан. Дистрото е много добро. Разбира се би могъл да бъде и някои от RPM базираните. Ако се бяха присламчили към ROSA, щяха да ги карат да променят приоритетите. А това може да се тълкува, като узурпиране на дистрибуцията. Пък и имат предостатъчно основания за форк. Ефекта от ново име също може да е търсен. Това щеше да е кофти. Евнтуално нов вид пакети и стартъп система. Освен ако нямат чудесна практическа идея или необходимост, щеше да е крайно нежелателно. Интересното е че имат някакъв диагностичен софтуер, който върви на техните процесори. Проследява използването на указатели от C/C++ програмите. Твърдят, че са открили няколко тона грешки в отворените проекти. Нищо чудно да видим много кръпки, дори и само по това направление.
 3. Новини от света на Linux дистрибуциите.

  И новите експлойти за Интел ли са чиста параноя? Не забравяй, основната цел е да работи на техните процесори и да се повиши сигурността. И наистина са свършили много работа в правата посока. Надявам се тепърва да започват и други нормални държави да ги последват. Това са журналистически измислици. Напротив - вижда се как ги поддържат. Защото, ако си изкофтят фирмените отношенията, по-лесно ще могат да ги изолират. Дори е много възможно да му имат кода на Windows. Но факта си е факт - не сменяй нищо, не го разгласявай, при проблеми питай чичо Бил. На такава основа не можеш да развиваш нещо свое. Никой не е казал, че е лошо да го окастряш. Принципно се започва от по-малкото и после добавяш. Нищо по различно, отколкото при вариантите за ARM на Debian.
 4. Новини от света на Linux дистрибуциите.

  Съвсем правилно и коректно са постъпили.
 5. Всъщност лепенките може да са причината. Дават го като нов масов проблем. За да се повреди от тях обаче, трябва течността да е стигнала до платката и да е стояла там дълго.
 6. Това е от ревизията на форумната система и го има при всички. Мисля че сам си открил причината. Термопастата на картата. Интересно единствено как се е получило толкова бързо. Да не са я използвали преди това? Гледах едно видео, че ако не подменяш пастата на две години изгарянето и едва ли не е сигурно.
 7. Microsoft Visual Studio 2010

  Същественото е че и родителите и децата мърморят! Доколко разбират не е толкова важно. Но да се мърмори е модно. Нямам нищо против - поне така частично се предпазват от затъпяване. Ако някои би имал желание, може и чрез по-хубави методи да се постигне. Но всичко в момента е анти-прогресивно.
 8. Microsoft Visual Studio 2010

  Напълно прав си. За съжаление в момента в който сложиш нещо смислено, почват да се редят делегации от недоволни родители, защото как можело даскалото да изтезава техните деца с недоказани, остарели технологии. Друго работа си е да сложиш нещо на най-великата корпорация в компютрите. За мен най-удачното е LibreOffice (само Writer и Calc) и Code::Blocks на езика C. Хем си бачкат перфектно на Win, хем се дърпат лесно и са малки. А за училищна програма и без това нямат време да се задълбочат особено. Още един проблем е че нашите имат централизирана програма, която не допуска отклонения. А в такава програма познай кои ще се намърдат. В повечето държави училището избира.
 9. Stotinka OS

  Има много различни лицензи. Принципно, това което описваш се нарича копилефт. Тоест копилефт противостои на копирайт. https://en.wikipedia.org/wiki/Copyleft Така съм по-съгласен. Всъщност, не вярвам да съществува MS лиценз. Корпорацията се опитва да наложи стандартен лиценз в който ползвателят, няма почти никакви права. Това е копирайт. Но той си е циркулирал и преди съществуването на MS. Вече дали такъв вид лиценз е единствен и най-подходящ за техния случай и още повече за софтуер по принцип, това е отделен въпрос. Наистина и аз вярвам, че става дума за два напълно отделни подхода, както и че нито от тях не може да е подходящ във всички случаи. Например Opera е чудесен пример за неподходяща смяна на модела и лиценза. Трябваше да се досетят, че моделът с ниска цена е много по-подходящ за тях, отколкото напълно открит код, както останалите два браузъра. Ако искаха да променят нещата, можеха да откриват кода на версиите от преди 2-5 години. По този начин хем има открит код и реклама, хем и плащането на малка такса е атрактивно. Да, в момента са популярни всякакви хибридни подходи. Що се отнася до нормалните проекти, тенденцията е да се върви към по-свободни лицензи, които нито са копирайт, нито копилефт. Например MIT. Тук има две неща. Едното, разглеждаш софтуера като продукт. Което не намирам за правилно, защото автоматично го банализираш. Би ли могъл, например, да мислиш за някоя хубава книга, основно като за продукт? Съществуват много неща правени на гол ентусиазъм и никога не са се продавали. Въпреки че са отишли много усилия по тях, често на много хора. Почти всички freeware програми, почти всички субтитри, на практика всички преводи на програми, множество къси разкази, електронни схеми, сайтове и още какво ли не. Не е трудно да се види, ако някога си се замислял. Също така се чудя, защо подценяваш нуждата на хората да се изявяват? Второто, много е желателно за голям проект да оцелява. Едва ли може да се нарече страхотен бизнес план, но все пак ако проекта поглъща цялото ти време и се търси, желателно е да намериш начин за нормални доходи от него. Основно, за мен не големите програми са атрактивни, а малките. При това добре направените. Не зависи толкова дали са платени или безплатни, важното е да са правени с мерак и да са смислени. Те са "подправката" в компютрите.
 10. Точно. Прилича на "В един есенен ден по шосето" от Павел Вежинов. http://chitanka.info/text/648-v-edin-esenen-den-po-shoseto
 11. Stotinka OS

  Там е работата че е вярно. За мен Linux е най-универсалната ОС в момента и това твърдение е солидно. А, Win вече не е това, което беше. MS не е малката, симпатична, пробивна фирма с шефове отворковци. Вече е голяма, трудноподвижна корпорация със съмнително управление. Win не е нито толкова универсален, нито малък, нито непретенциозен, нито евтин. Да, за някои по-специфични задачи Mac / Win може да се окажат по-подходящи, но за повечето практически или неочаквани предизвикателства Linux стои много по-добре. Прав си за Mac-a и командния ред, но там съществуват ред подробности, които са способни да поохладят всеки случаен ентусиазъм в тази посока. Наистина има bash и основните тулове от Unix, но те не са еквивалентни на командния ред в нормалните Linux дистрибуции. За да се докара обкръжението от Linux, трябва да се инсталира Macports, Homebrew или подобно. Самия Macports компилира почти всички пакети и зависимости за тях. Това отнема към 1 час през което време нормалните макове са на границата на топлинно изключване. Най-хубавото, след всяко обновяване на ОС или пакет, компилацията трябва да се извърши отново. Епъл с цялата си гениалност не са предвидили толкова "сложна и объркваща" функционалност да намалиш режима на процесора, така че машината се скапва постепенно и сигурно. Не мога да твърдя как е под Homebrew, но предполагам процесът е същият. Ето защо командния ред там е отличен, но само за ограничения програми които идват от Епъл или са с готови бинарни файлове. Също да се учи човек на BASH или да използва скриптове, но които разчитат на наличното. Идеята за 99% еднаквост е вярна само на чертожната дъска. На практика с Win/Mac за една седмица ще си там, където с Linux за 5 мин. На BSD-тата концепцията много ми харесва и непременно ще ги пробвам, когато почнат да работят добре на масовия хардуер. Явно са много близо до Linux-а и могат да ползват неговите програми. Съгласен съм също за конзолата на Windows. Явно само ти го разбираш модела. Казах ти че поставяш нещата отзад напред, ама не вярваш. Първо се измисля бизнес модела и това определя какъв ще е лиценза на даден комерсиален продукт. Ако няма продукт и бизнес модел не е нужен, а някакъв модел на развитие. Една програма не е задължително да се разглежда като продукт. Много зависи за каква програма или софтуер говорим. Например, съществуват много програми, където не биха могли да се продават - интереса е малък. Точно. За мен излишното предлагане на различен софтуер е не просто излишно, а вредно и контра-продуктивно. Дори да предположим че знаеш много по-добър софтуер или подход, за какво да го предлагаш на хора, които нито търсят, нито са отворени за предложения. Евентуално може и да разберат за какво става дума след 10-на години. На подобни действия, по народно му се казва "Да носиш вода на баламите". Покрай това пренасочване на шините в Linux и аз се заинтересувах. Обаче прекалено тежкарски подход ми се вижда. Кернел бих прекомпилирал, евентуално. Оптимизация за архитектурата не бих правил. А, ако някой от основните компоненти се издъни тотално - ще сменя дистрото!
 12. Stotinka OS

  Ами купи и Mac. Между другото, сериозно, ако трябва да подаря компютър на гаджето щеше да е Mac лаптоп. Хем няма да го преинсталирам всеки две седмици, хем е лъскаво и красиво, а жените се впечатляват от такива работи. Нали? И Лендюк е обърнал внимание, че много от служителите в ИТ гигантите, вкъщи ползват Linux, но никога не биха си признали на работа. Не можеш да правиш с Win/Mac същото, каквото ти позволява Linux. Може да се опиташ да ги назориш и ще вършат някаква работа, но няма да е сполучливо. Така е, аз затова казвам че ако хардуера който сте купили няма драйвери за Mac и Linux, значи производителя е мързелив и най-вероятно ще спре да ви работи устройството още със следващата версия на Windows. Няма как да се сравняват устройства, които имат поддръжка за Win XP/7/10 Mac и Linux със такива които имат само за Win 7/10!
 13. Microsoft Visual Studio 2010

  Отивате в известни торент тракери и търсите "златен торент" или нещо от тоя род. Проверявате точно версията, която ви трябва, смъквате ISO-то. Преди да почнете да инсталирате, обезателно спирате интернета, за да не почне да се ъпдейтва по време на инсталация. Ако това се случи, има вероятност нещо да се скапе и тя да не завърши. А и ще чакате още ~48 часа. След това следвате инструкциите за регистрация. Съвет: не теглете безплатната версия за да избегнете регистрацията в сайта на MS. По принцип не бих съветвал така, но практиката на компанията MS е нелоялна и ме принуждава да го спомена. Сега е по на далавера Visual Studio Code или Code Blocks, но щом са ви упътили за VS2010 карайте с него.
 14. Stotinka OS

  Имам в предвид да се компилира, ако е нужно и след това файловете да се копират по някаква логична система. Също така е възможно да се направи и пакет. Но той по принцип изисква повече време и не е задължителен. Например за https://github.com/civetweb/civetweb няма да намериш нито deb, нито rpm. Но пък не е сложно да се билдне. Това е важното! Може, за тази цел има FreeBSD, но още не е супер разпространен. Плейстейшън минаха на него, Нетфликс също го ползват. Подозирам че намалява бройката на хоспитализирани в психиатрия служители. Точно това е една от основните цели да съществуват LTS дистрибуции. Веднага след BSD-то се нареждат RHEL /и Cent подобните/, Slackware, Debian и т.н. И Stotinka-та, която е базирана Cent. Само че в този случай може да има други недостатъци в експлоатацията, като по-стари версии на библиотеките и да са по-малко атрактивни. Моля, моля има логика в хаоса. Нищо че на повечето хора им се вижда сериозно извратена. Честно казано това е специфично за апликацията и на авторите трябва да им баеш. И при двата варианта ползваш това, което са ти дали. Освен ако имаш силите или да си го промениш сам или да ги убедиш да го променят. Това важи и в двата случая. Може да си поръчаш разработката на апликацията и тогава ще имаш много повече власт да ги убедиш на твоето. Не си казал, но написа в другата тема: което го разбирам по същия начин. Изкарваш, въобще комерсиалния модел и софтуер на по-високо ниво. Интересно дали ако им докладваш бъгове или изискваш функционалност от тези корпорации ще ти обърнат внимание. Обзалагам се че не! За да стане трябва сериозно да ги изкушиш или бъга да е лесен за оправяне. Това и в двата случая еднакво важи. Отделен е въпроса, че някои от комерсиалните приложения са направени с повече функционалност и повече опции по интерфейса. Това засега е вярно.
 15. Stotinka OS

  За мен едно от нещата е че ти основно си представяш какво би било. Искаш да си формираш мнение само с четене. И затова ти е трудно да намериш разликата между дистрибуциите, защото липсва практически опит. Предполагам има нещо подобно, но за мен разликите са по-големи и в повече направления. Само авторите на проекта могат да хвърлят светлина върху избора си и мисля вече са го направили на няколко пъти. Моята заигравка беше да покажа, че избора не е толкова лесен и еднозначен. Никой не те кара. Както казах и преди Ubuntu и особено Mint са много добър избор. Ако някой път си в настроение, опитай да се задълбочиш в тематиката. Ще ти е от полза и по-важното BASH е лесен и кратък. На мен ми е малко странен на моменти, но се свиква. Веднъж си абсолютно в подкрепа на принципите, заложени в Windows, друг път го изкарваш абсолютен боклук. Аз не разбрах защо сървърния Windows е боклук, но както и да е. Според мен акълът ти комбинира качества и възможности, които е логично да станат, но след 10-20 години. Технологическият разкрач е прекалено голям за да станат в момента. След това си недоволен от всички налични решения и не е възможно да ти се угоди. И при мен също го има това, но реалността е различна. Горките ИТ специалисти и програмисти всеки път го отнасят. Не знам защо ги мразиш толкова, при положение че с нищо не са виновни. Като мериш по корпорациите, трябва да знаеш че там парите играят и технологичните проблеми са на пето място. А кадрите на 10-то или даже по-назад. Прекалено мислиш в рамките на стария капитализъм. Не съм съгласен изобщо. Windows потребителя се впечатлява от съвсем различни неща. Капитализация, известност, шарения и т.н. Той не знае каква е разликата между дистрибуциите и обикновено не го интересува. Принципно е мързелив. Не е склонен да се отказва, дори и от дреболии.А за да си поотвори очите, трябва да мине през няколко комерсиални продукта. Така че Windows ползвателят е добре дошъл, но като потребител е много трудна мишена. Особено когато не споделяш неговите "ценности". Изобщо не съм съгласен с Ubuntu центризма. За мен има поне пет други дистрибуции, които съм по-склонен да ползвам. Последното за мен изобщо е грешно и поставя нещата отзад напред. Вярвай в каквото искаш, но софтуера го има и е факт. Ако на програмиста Иван му трябва определена апликация за неговия компютър и това е сравнително просто приложение, почти можеш да се обзаложиш че ще седне да си го напише! Казвам да си го билдне, а не да го създаде! Но всъщност какво ли се обяснявам. Самия факт, че пишеш в Linux форума е извънземно явление.
 • Разглеждащи в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.