Премини към съдържанието

Melmak R

Лига на легендите
 • Публикации

  4575
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Нови отговори публикувани от Melmak R

 1. преди 4 часа, Тамболианеца написа:

  И все пак съм 99% убеден, че няма да е възможно да си подмениш процесор на лаптоп с друг с 3 пъти по-високо TDP, даже и да имаш запас по мощност на захранването. Защото ще се сблъскаш с фактора - охлаждане.

  На теория може процесора да се нагодини, както по захранване, така и по температура. На практика не е добре да се прави - те и на стандартните допускат куп грешки, както остава за нещо, което не са пробвали.

  Номинала на захранването пак не е показателен. Защото ще има някакво преразпределяне между батерията и видеокартата. Но това много фин баланс, който се задава в биосите и е много специфичен към модела на машината и просизводителя. И до който ползвателя няма достъп, разбира се.

  преди 46 минути, cybercop написа:

  Процесорът е на гнездо и се сменява. Написал съм отгоре, кое е гнездото. 

  Сокета не е достатъчен. Даже и на мини-дънните платки за PC може да направиш куп бели по този начин. Защото мосфетите може да станат много горещи.

  преди 2 минути, Тамболианеца написа:

  Единственото, което можеш да сториш, ако смениш CPU-то, за да облекчиш донякъде нещата е да сложиш охлаждаща подложка с вградени вентилатори под лаптопа.

  Може да вземе да го даунклокне, но кой знае как. На лаптопите всичко е много проклето направено. И по принцип такива гимнастики не минават.

 2. преди 1 час, cybercop написа:

  Гнездото ( FCBGA1023) поддържа доста процесори, но повечето са от 35 вата. Такива с малка консумация, като този - Intel Core i7-3689Y не намирам в продажба.

  Освен ако не се продава лаптоп с точно същото дъно или модел на който да слагат по-мощният процесор, можеш да допуснеш че няма да поддържа 35 вата.

  Иначе в CPU-Z пише някои неща, като например текущият степинг, може би консумация. Но точно това което го търсиш никъде не се поддържа софтуерно.

  Аналогът на CPU-Z в Linux е CPU-X.

  По-скоро можеш да се опиташ да пишш на производителя на лаптопа във форум или e-mail, но може и да не ти обърнат внимание. Или пък в спецификациите на лаптопа, ако разровиш много внимателно в документите е възможно да го пише някъде. Не е само въпрос до захранване, но и до мосфетите на дъното, термален капацитет, бустинг режими и тем подобни.

 3. на 1.02.2021 г. в 11:27, Тамболианеца написа:

  Аз пък баш наопаки го давам май, след десетилетие една основна и всичко друго виртуално се върнах на 3 основни и почти без виртуални. Има функционалности за физическите машини, които са ми интересни и които виртуализацията не може да замени - като да виртуализираш във виртуализираните, или ползваш хардуерните специфики спрямо специфичната ОС, или ползваш програми, които виртуализирно не се представят добре във виртуална среда, даже и да ползваш оскъпяващ passthrough допълнителен хардуер за тях.

  ОбъркАх ли те ? 🤣

   

  На мен в момента ми е донякъде интересно LXD/LXC. Според мен може да замести виртуалните в 80% от случаите и не е такъв проблем с препращането на устройства.

  Естествено виртуалните пак ще останат, защото имат няколко хубави качества, които иначе трудно могат да бъдат докарани.

  • Харесване 1
 4. преди 2 часа, Славчо Хаджийски написа:

  Стигнах дотук и не зная как да разчета насоките на Терминал, за да продължа нататък.

  Съжалявам, за разминаването, което се получи при копи-пейс от Терминала до тук.

  Знаете ли, че почти се е получило? Което, дори е много добре. :)  Малко по-долу ще ви покажа какво се е объркало.

  Опитайте първо това упътване. На руски е, но мисля, че е много близо до вашия случай и ще свърши работа:

  Эффективный способ отформатировать флешку в Linux Mint

   

  Сега за терминала.

  преди 2 часа, Славчо Хаджийски написа:

  hadzhiyata-HP-EliteBook-6930p hadzhiyata # sudo wipefs --all/sdb

  Грешката, която ви е спряла е че има интервал/разстояние между all и /sdb. Така програмата ви казва, че не разбира опцията която сте подали и ви посочва валидните. Има опция --all, но няма опция --all/sdb. После вече може да се внесат следните изменения. Първо, устройството се казва /dev/sdb. Предполагам, че в друга форма няма да го приеме. Второ, няма нужда от sudo отпред, когато маркера в края завършва на символа "#". Но това е козметика.

  Мога да ви предложа следните команди с които би трябвало да се получи форматирането:

  wipefs --all /dev/sdb
  mkfs.exfat -n FLDD /dev/sdb

  Изчаквате 10 секунди преди да извадите флашката от компютъра. Би трбвало при следващото включване всичко да е наред.

  Поставил съм етикет FLDD, ако желаете може да я кръстите по друг начин. Ако има интервал в етикета, заградете с кавички, например "FL Disk".

  @

 5. Много се радвам за темата и че има интерес към Gentoo!

  преди 2 часа, Росен Р. Александров написа:

  Но все пак ето кратък и работещ наръчник (аз от години така работя). https://cloud.aleksandrov.tech/s/2Wq8SWYymMoNgwa

  Друго съществено е make.conf https://cloud.aleksandrov.tech/s/SCF3SSQer9ZrdiR

  Това е абсолютния минимум за инсталиране на gentoo, а вече за по-специфични неща има и USE флагове индивидуални за отделните пакети. (Ако е необходимо разбира се).

  Май не ти се отварят връзките.

  • Харесване 1
 6. на 21.02.2021 г. в 13:43, nikolaustirol написа:

  Записах си от канала на НАСА кацането на Марс на флашка включена към телевизора.

  Както казва @Филипов, можете да си го дръпнете от тук:

  Watch NASA’s Perseverance Rover Land on Mars!

   

   

  Това е официоалният канал на NASA. Предаването ще е почти същото или дори по-добро от това което сте записал. Ако не става директно да го запишете, потърсете програмата youtube-dl нещо си.

  • Харесване 3
 7. преди 18 часа, MisterDimchev написа:

  Не, правилното е "Мразим да губим времето си". Разбирам, че за някой от вас да прекараш 5 минути във форматиране на флашка, вместо аз за 10 секунди, не е проблем, понеже времето ви е в излишък, но аз предпочитам да го прекарам в нещо по-приятно. Мога да науча нещо ново в Python или Javascript и т.н. Или просто да върша нещо далече по-приятно. 

  Опасявах се, че темата пак ще вземе такъв развой. Дори за да го избегна, бих сложил графичните програми най-отгоре, въпреки че не е правилно.

  Много се съмнявам, че форматирането ще му е чак такъв зор, а пък вместо това ще успее да научи нещо ново в Python. Може би за 5 минути? Фантастика бих казал. :)

  преди 19 часа, MisterDimchev написа:

  Толкова много работа, а може да влезеш тук: mintstick да изтеглиш последния deb фаил и да си свиркаш. Получаваш не само за форматиране, а и за записване на ISO-та.

  Тази програма ми е във фокуса за по-нататък. Ако някои реши да ме изпревари и постне свястно ръководство, хич няма да се разсърдя. Желателно е да включва сценарият, когато графичната среда е на български език.

  преди 19 часа, MisterDimchev написа:

  Един от проблемите на Линукс юзърите е, винаги да показват най-сложните неща и да плашат "новите", като може да е толкова елементарно.

  Ами не е точно така. Първо, опитал съм се да обясня какъв е проблема. Второ, опитал съм се да обясня какво се случва, а не да накарам "жертвата" да маже нещо по компютъра, без никаква идея какво прави. Нещо в което модерните фирми са много добри - да скрият какво се случва, до степен на пълна идиотия.

  Трето, показани са четири различни схеми и най-популярни схеми в реда на тяхната пригодност. Четвърто, едно упътване почти няма стойност, ако не можеш да го приложеш няколко години след като е написано. А графичните програми не са много силни в това отношение. И т.н.

  Надявам се разбираш, че ако съчетаеш всичко това с графични програми, които може да са няколко различни, на два езика, какъв огромен чаршав ще се получи?

  Но най-лошото е че графичните програми твърде често не са и много надеждни. Ще избие някаква тъпа грешка и други ще трбва да оправшат по темата как се оправя. Доколкото могат и доколкото ги бива в обясненията. 

  Даже ако беше направено свястно графично ръководство, щях да скролна надолу да потърся командите. Избирам в почти табличен вид, копи-пействам два-три реда, смяням буквата на устройството и забравям. Даже може да си го запиша в пищова. Много се съмнявам, че ще биеш този метод. :) 

 8. преди 1 час, bulljo написа:

  Сега е хубаво, темата да бъде закована в началото на раздела за да не отиде в небитието (назад в раздела), както много други полезни ръководства, които единици от нас могат да изровят от плявата.

  И някой по-навътре в нещата да я допълни, как стават нещата в графичен режим.

  Знам, че има няколко хубави графични програми, които вършат същата работа. Обаче нямам време в момента и място по дисковете за да допълня темата. Но го обмислям принципно.

  Нека потъне, ще направя по-хубава и извадя ако е нужно. Иначе не е чак толкова важна, че да се закове най-отгоре. Видях, че въпросът не е добре обяснен никъде, даже и в съседните раздели за другите ос. Това ме провокира.

  преди 2 часа, Eclipse2G написа:

  PS: По темата: хубаво ръководство, ама "сто" команди за да форматираш еда глупава флашка. За чий е това? Загуба на време

  Фактически командите са две до три, които могат да се пейстнат в терминала почти наготово. Опитал съм се да бъда минималистчен. Все пак някои въпроси не могат да бъдат съвсем пропуснати, като как се маха флашката от компътъра. Същата команда спира и магнитен диск, което е доста полезно.

  преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

  Командите са за тези които искат да ги знаят, инак през KDE Partition Manager или GParted се правят нещата с няколко клика !

  GParted има недостатъка че понякога не работи добре. Предимно след обновяване и предимно в плаващите дистрибуции. Но не искам да се ангажирам с програми, които не работят винаги правилно. Не че не харесвам GParted, напротив. Но ако не мога да разчитам нея абсолютно винаги, няма да я препоръчим за други, още по-малко за начинаещи.

  преди 12 часа, Бонбон с катран! написа:

  Програмирате ли? Програмирайте! :)

  Привет Пиле с Пропан!

 9. Ще започна с целта на на ръководството. Тя е флашката да изглежда по този начин:

  USB Flash > exFAT

  Тоест, по структура да прилича повече на флопи диск, без дялове. По-долу ще обясня защо така съм го означил. Ще предложа и някои алтернативи, които често се използват.

  Ще използвам следните програми:
  wipefs - за да изтрия носителя и да го подготвя за правилно разположение на обектите.
  sfdisk - за да напрая дяловете в по-сложните схеми.
  mkfs.exfat - за да направя същинското форматиране.

  Подготовка

  Ако флашката е използвана за инсталационен носител или подлагана на други манипулации, тя обикновено не може да се форматира директно. Често новозакупените флашки са приготвени и форматирани предварително, затова при тях подобни манипулации не се налагат. На картинката съм показал как изглежда флашка на която е записана инсталацията на Manjaro:

  initial.png

  Както се вижда, създадени са няколко дяла с неправилна големина, неподходяща файлова система и вероятно с неправилно разположение. Затова не е препоръчително да бъдат използвани директно, например чрез програма за форматиране. Ето защо ще пресъздам цялата схема и след това ще форматирам. В процеса всички файлове на флашката ще бъдат изтрити или ще станат трудно възстановими. Така че сте предупредени - ще трием.

  На първа стъпка, преминаваме към root потребител или еквивалент. За да не се налага всеки път да използваме sudo пред командите.

  sudo su


  Натиска се Enter, въвежда се парола и отново се натиска Enter. В Linux паролите не се виждат, няма звездички. Сега командния ред завърша със символ #, вместо $.

  След това трябва да индентифицираме името на флашката. Обикновено го знаем, така че може да се пропуне, но го давам за пълнота.

  fdisk -l


  От тук насетне ще приема че устройството се казва /dev/sdX. Евентуално объркване може да е фатално и да унищожи друг диск, така че се уверете точно как се казва носителя.


  Ще изключа всички операции по устройството. Тоест ще го демонтирам, което ще накара Linux да изключи всички файлови операции по устройството. Тази стъпка обикновено не е нужна, защото системата принципно се конфигурира да не отваря устройствата автоматично. Така че след поставяне, няма да има файлови операции, освен ако не отворя флашката и сам си попреча.

  umount /dev/sdx

   

  umount /dev/sdx1


  Командата се повтаря с всички необходими дялове (томове), докладвани от "fdisk -l", ... umount /dev/sdx2 ...3 и т.н.

   

  Фактически манипулации

  Сега ще изтрия всички дялове и файлови системи.

  wipefs -a /dev/sdX


  Тази команда е грубо еквивалентна на "dd if=/dev/zero of=/dev/sdX", но работи по-умно, по-бързо и щади носителя.

  Сега ще форматирам в exFAT.

  mkfs.exfat -n 'Etiket' /dev/sdX


  Възможно е тук да изкара грешка, че не познава "-n" опцията. Опитайте с "L" вместо "n".

  mkfs.exfat -L 'Etiket' /dev/sdX


  Etiket е етикета на файловата система. С него ще излиза във файловия мениджър после.


  Сега ще подготвя флашката за безопасно изваждане от компютъра.

  udisksctl power-off -b /dev/sdX

  Принципно тази операция може да се извърши от графичния мениджър, чрез Eject фунцкията. Или просто да се изчака 20 секунди и да се извади директно, но не го препоръчвам.

  Флашката е готова за работа.

  Добре да се излезе от командния ред. Става с командата "exit" изпълнена два пъти, веднъж за изход от root и веднъж за изход/затваряне на терминала.

  exit

   

  Пояснение

  За файловата система. Спрял съм се на exFAT, защото работи все по-добре с Linux,
  съвместима е с Android и различни устройства, подходяща е за флаш и преносими носители, свойствена е за Windows. Предшественикът и е FAT32, още по-съвместима и популярна, но с малко по-ограничени възможности.
  Други подходящи са Ext4 и Ext2, но те работят предимно в Linux.
  Не използвайте NTFS.

  За дисковата структура. Възможни са и други варианти, като тук ще разгледам само най-популярните от тях,
  който изглеждат по този начин:  USB Flash > DOS > Primary Partition > exFAT
  Тълкуването е следното - флашката има един голям дял, обхващащ целия носител, като дяловете (томовете) са подредени по системата на DOS(MBR). Реално обектите не влизат един в друг точно така, но тази представа тип "матрьошка" помага.
  Още един вариант: USB Flash > GPT > Basic Data Partition > exFAT, няма да се спирам на него, както и
  на други варианти, които или са за специални случаи или не са рапространени.

  Възможно е програмите за минапулация на дискове да почнат да се държат малко странно,
  когато няма дялове на флашката. Това следва да се очаква. Ето как изглежда например, изходът от "fdisk -l", когато няма дялове:

  Disk /dev/sdb: 14.67 GiB, 15750070272 bytes, 30761856 sectors
  Disk model: Storage Media   
  Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
  Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
  I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
  Disklabel type: dos
  Disk identifier: 0x00000000

  Най-характерните отличия са че няма нищо за дяловете и дисковия индентификатор е 0x00000000.
  Иначе флашката работи отлично.

   

  Алтернативи

  Ще сбия само до съществените команди. Поготовката и разкчването няма да описвам отново.

  Ще покажа схемата с един главен дял: USB Flash > DOS > Primary Partition > exFAT
  Тя се получава например по този начин:

  wipefs -a /dev/sdX

   

  echo ',,7;' | sfdisk /dev/sdX
  mkfs.exfat -n 'Etiket' /dev/sdx1

  В този пример използвам sfdisk, тъй като командата се редуцира до само един ред за няколко операции. И може да се копира и постави директно.
  Командата за форматиране е изменена, като е добавена единица накрая. Знам, че има точно един дял, затова го посочвам.

  Ето как изглежда резултатът:

  final-wp.png

  Ще покажа схемата без дялове, но този път форматирам в FAT32:

  wipefs -a /dev/sdX
  mkfs.vfat -I -n 'Etiket' /dev/sdX

  Тук промените са само в командата за форматиране - "I" разрешава форматиране на целия диск, а "vfat" посочва FAT32.

  Сега ще покажа схема с един главен дял и FAT32: USB Flash > DOS > Primary Partition > FAT32

  wipefs -a /dev/sdX
  echo ',,c;' | sfdisk /dev/sdX
  mkfs.vfat -n 'Etiket' /dev/sdx1

  Тук има промяна в "vfat" опцията и "c" опцията за типа на дяла при sfdisk.

   

  • Харесване 12
  • Любов 1
 10. на 19.02.2021 г. в 11:27, p4p написа:

  Аз съм умерен човек и избягвам крайностите. И като всеки нормален човек си имам и слабости. Една от тях е Opera. Ползвам Операта повече от 20 г. Нямам страх от китайците. Спя спокойно и не проверявам нощем за тях под леглото. Нямам какво и да крия. Не пиша за сървъри или за служебни компютри, а за най-обикновена лична машина.

  Разбирам го, Тамбо. Когато метнах отгоре - отгоре поглед над темата, ме подразни точно същото. Никъде не се споменава, че Opera вероятно не е коректен софтуер.... Има софтуер и фирми които с действията си печелят доверие. При други свети жълт семафор. При Chrome и Opera опредлено е червен. А съществена част Linux общността е да информира ползвателите за такива рискове и как да ги разпознават. Може би подобни организации не заслужават подкрепа, така че да продължават със съмнителните си практики. Нека ползвателите сами преценяват, но да са наясно с проблема.

  Ако китайците пуснат смислен и коректен софтуер, ще съм сред първите, които ще го рекламира и ползва. Но засега са в джентълменска надпревара с корпорациите, кой е по-тъпото копеле. В такъв случай от мен мерси и до свидание.

  на 19.02.2021 г. в 11:27, p4p написа:

  Запознат съм с историята на Opera.

  Да, но @Недко и други потребители вероятно не са. В крайна сметка това е въпрос на доверие. Но е хубаво хората да са информирани и тогава да си поемат рисковете.

  При Firefox също не е идеално положението, но им имам много-много повече доверия отколкото на Chrome, Opera, IE. В случая оставям открития код на страна, макар че не е маловажен фактор. И не винаги е положителен фактор, използваем фактор и гаранция.

  • Харесване 3
 11. преди 16 часа, Тамболианеца написа:

  На мен ми е пределно ясна ситуацията - някакво увлечение да се ползва китайски браузер, щото една жена от Илиенци била казала, че е най-добрият и най-сигурният.

  Прав си, обаче до неотдавна Opera беше уникален и много добър браузър. Така да се каже Opera има сериозна история, бранд и т.н. Не е много изненадващо, че някои ползватели не са наясно какво се случва.

  Действително Vivaldi може да се смята за продължението на старата Opera, въпреки че е базиран на Chromium. Кодеците за Vivaldi са на отделни пакети в Manjaro, за другите дистрибуции не знам как стоят нещата.

  • Харесване 1
 12. преди 18 часа, Славчо Хаджийски написа:

  След като съм използвал "Дискове" или Gparted  и съм преценил, че флаш паметта е готова, съм правил единствено опит да запиша ОС на Linux или Puppy Linux, но не се получава.

  Здравейте.

  Не мога да разбера точно каква е ситуацията, защото не знам какво, в какъв порядък и с какъв успех сте направили. Подчертавам, има известна вероятност флашката наистина да е хардуерно развалена и да не може да се оправи лесно или изобщо. Този шанс е може би 5 %.

  Обаче аз си представям ситуацията по следния начин - най вероятно сте я докарали до дълбоко деинициализирано състояние. Напрактика всеки път, когато запишете операционна система или изпълните "dd if=/dev/zero of=/dev/sdx" се получава това нещо. Когато флашката е в подобно състояние не може просто да я форматирате и да се надявате, че ще се оправи. Напрактика тази тъпотия е следствие от няколко причини. Първо - персоналните компютри са много, ама много капризни при стартиране. Поради тази причина се налага софтуера и специалистите да правят разни трикове, така че носителят да стане стартиращ. Второ - USB флашката е направена повече да прилича на твърд диск, отколкото на флопи. Това е добре, ако се търси функционалност, но е объркващо за рабиране и диагностика. Трето - липсват добри описания в интернет какво да се прави в подобни случаи или не могат да бъдат намерени, заровени сред лошите обяснения. Аз опитах и от 30 страници само едно две бяха полезни. Така че човек трудно може да се оправи, освен ако проблемът не му е познат. И при мен се получава точно същото и затова всеки път си ги оправям след такива манипулации. И нова флашка да си вземете, пак ще налетите на същият проблем след запис на операционна система.

  преди 18 часа, Славчо Хаджийски написа:

  Не знам как да използвам само Mintstick.

  Всъщност тази програма ми я препоръчаха, но не съм запознат как се възстановява с нея. По-лошо, не знам как изглежда и не мога да видя. Мога само да кажа, че явно я имате инсталирана и явно работи добре в такива случаи.

  преди 18 часа, Славчо Хаджийски написа:

  След като съм използвал "Дискове" или Gparted  и съм преценил, че флаш

  Дискове и особено GParted не работят надеждно. Не в смисъл че са некачествени, а в смисъл че разчитат на външни програми и понякога след ъпдейт започват да работят лошо. Дотолкова че показват пълни глупости или някои функции не работят. А понякога може и вие самия да се излъжете, ако някоя подробност ви е непозната. Ако сте ползвал много такива програми, можете да надушите проблемите лесно, ако ли не - може да ви заблудят още повече. Абсолютно същите проблеми възникнат и в Windows, там също позлват по 5-6 различни програми, командния ред, съществуват десетки непълни статии и прочие.

  В следващия пост ще се опитам да обясня как се въстановява флашка. Дотогава мога да ви препоръчам следното видео, което е почти пълно и обяснява нещата по няколко начина. Сигурно не разбирате английски, но дори и картинките могат да ви свършат добра работа. Джокер - най-качественият начин през конзолата почва от 3:21. 

   

  • Харесване 3
 13. преди 20 часа, Славчо Хаджийски написа:

  Имам една 16 гигабайтова флаш памет usb 3.0. Явно нещо съм объркал, защото сега не мога да я възстановя. Опитвах с приложенията "Дискове" и  Gparted на Linux Mint. Опитвах и чрез Терминала да нулирам всички тригери с командата dd if=/dev/zero of=/dev/sdx, където х е мястото на флашката.

  Здравей,

  най-вероятно флашката си е добре. Не е счупена, че да я възстановяваш. Просто си я "опразнил" успешно. Опитай с програмата Mintstick, би трябвало да я имаш.

  Ако не стане мога и по-подробни инструкции да дам. Напрактика се е получило същото като да си изтрил дискета. Тогава е трябвало да я форматираш, а сега е подобно, но трябва да сложиш дискова схема MBR и дисков Дял, и чак тогава да форматираш дяла. И всичко ще е ОК.

  • Харесване 1
 14. на 19.12.2020 г. в 17:40, p4p написа:

  ....I am confident that CentOS Stream can cover 95% (or so) of current user workloads stuck on the various sides of the availability gap....

  Хмм. Не че искам да го чета злонамерено, но това current user workloads ми звучи доста дяволито. Действително, Stream ще може да покрие сегашните нужди, докато все още не са го дръпнали напред и разликите не станат твърде големи. А после вече няма да е така. :D

  Кефи ме как Red Hat  в момента търчат като идиоти навсякъде и се опитват да правят контрол на щетите.... :D  

  • Харесване 1
 15. преди 12 часа, Hot Bastard написа:

  Ти сериозно ли си вярваш, че има някаква конспирация против Линукс?

  Правилон номер едно в капитализма е да прецакаш конкуренцията. После можеш да пишеш статии колко е полезна конкуренцията и как си се наложил единствено благодарение на страхотните технологии, които си вложил и страхотните стратегии, които си приложил.

  преди 12 часа, Hot Bastard написа:

  Ти сериозно ли си вярваш, че има някаква конспирация против Линукс?

  Ако не са го правели, значи Гейтс и Балмър са страхотни глупаци.

  Не вземай за пример само Linux, гледай навсякъде, където има борба между фирми. Иначе би било страхотна грешка да гледаш един изолиран случай.

  Гледай и какви технологии са съществували преди и около бума на Microsoft през 90-те! Погледни и откъде водят началото си различни технологии, използвани от Microsoft. 

  преди 1 час, Hot Bastard написа:

  Андроида е Линукс толкова колкото и Убунту, не виждам как така Линукс може да пречи на Линукс.

  Корпорациите са напълно способни да се гаврят с всичко, безкрайно време. Особено ако са си „вързали гащите“ където трябва.

  преди 20 часа, Hot Bastard написа:

  Браво момчета, такива новини искам, важното е да има смях!

  Това се върти в западните медии в момента! Като няма нищо сте недоволни, като ви постват - пак сте недоволни и когато ви и превеждат - пак сте недоволни!

  Windows Marketshare Declines While Ubuntu Numbers Up 700 Percent!

   

   

  • Харесване 1
 16. преди 13 часа, petie1 написа:

  Или да си автоматизира инсталацията като мен и е готов

  Може, да.

  преди 13 часа, Hot Bastard написа:

  А може ли да отцепиш един малък дял, да изсипеш там съдържанието на исото и после да буутнеш от него, за да инсталираш линукса, вместо от флашка? @DarkEdge знае за какво говоря и уиндоуса го може, и става за 1 минута целия номер.

  Не се съмнявам, че може.

  преди 11 часа, Hot Bastard написа:

  Дебиана е много хубава дистрибуция, или поне щеше да е, за съжаление тяхната рaдикално вeганска идеология пропилява всичко. Каквото и да се каже за тези ще е прекалено обръщане на внимание към тях. Просто хората не са добре, тоест добре са, но и те като Мозо пропиляват таланта си с глупаво вманиачаване по нищо не значещи идеологии.

   

  преди 1 час, Trading написа:

  Целта е да те пожелаят, нещо което Дебиан не умее да накара никого.

  Нищо и няма на веганската филосифия. И със сигурност не е радикална! По-важното във вашия случай, че Debian е единствената мега дистрибуция с мега общност - там има толкова софтуер, колкото са могли да вкарат. Включително софтуер, който никак не е лесно да бъде инсталиран по друг начин на друго дистро. Фактически всички други дистрибуции са даунстрип. Всички други Операционни Системи са даунстрип, изключае FreeBSD в някаква степен. Но за да го осъзнаете си трябва време. И никой не твърди, че това влече само позитиви.

  преди 11 часа, Hot Bastard написа:

  Почнаха да ми крият коментарите ако се съдържа лaйнyкс, май е крайно време да спра 🤣

  Дано! Смятай какво ще четеш, ако всеки изкукуригал вземе да се раздава в другите форуми. :)

  преди 6 минути, Белгиеца написа:

  Ама кой ще си цапа ръцете и очите в домашни условия у терминала заклинания да пише, за да може детето ми и съпругата ми само да ползват Минт ?

  Ти толкова се грижиш за съседката, пък на жената един Mint нещеш да и понагласиш. :)

  А детето, ако е над 7 ще се оправи по-добре от теб! Ако е под 7 не му трябва компютър. И му направи допълнителната услуга, само да прецени дали му трябва терминал или не. 

  • Харесване 4
 17. Според моите наблюдения сега е момента да се пазите малко повече. Преди нямаше особено значение, освен ако не си го търсите, или не ви хванат жандармите на ГЕРБ. Сега започва да има значение.

  • Харесване 1
 18. на 5.05.2020 г. в 17:40, Белгиеца написа:

  А той умря 2010г. не му издържа черния дроб.

  Съжалявам да го науча.

  на 5.05.2020 г. в 17:40, Белгиеца написа:

  Е, сега като виждам че някой хора са точно пристрастени към писането в черния прозорец, аз взимам превантивни мерки това никога да не ми се случи. В другите теми съм описал на дълго и на широко бедата в която са изпаднали ( тези които не изкарват пари от терминала).

  Досега не съм чувал някой да е умрял от терминал или Linux. За игри съм чувал, но дори и там са десетина случаи от милиони.

  на 5.05.2020 г. в 17:40, Белгиеца написа:

  Не се притеснявай за мене, ваксиниран съм към изпадане в зависимости, няма да му пристана на терминала.

  Идеята ми беше да ти подскажа, че го има момента с незаобиколимия фактор. Тоест, каквото и да правиш, пак ще се връщаш на Linux, поради интересните му качества, които другите нямат. С терминала също го има този момент, но той си е сам за себе си. Така че има предимства чисто от Linux веднъж и отделно от терминала, втори път. Никой не те кара, обаче да ползваш което и да било.

  на 5.05.2020 г. в 23:28, vpvelev написа:

  Ти сравняваш пристрастяване към алкохол с пристрастяване "към писането в черния прозорец" :sobbing:

  Така е.

  на 5.05.2020 г. в 23:28, vpvelev написа:

  Какво си се побъркал с тоя терминал?

  Трябва да се има предвид, че това неговото е художествена интерпретация. :D Така че не е много вярно спрямо фактите, но е голям кеф да го четеш. Стига да имаш правилната нагласа.

  на 5.05.2020 г. в 23:48, petie1 написа:

  Джокера не е прав за абсолютно нищо ама това е друга тема де...

  :D

  на 5.05.2020 г. в 22:37, Trading написа:

  Моля те кажи ми как да си направя на флашка от която да мога да си въстановя лубунту 18.04 с което съм във вида и с програмите които са ми в момента ако нещо се скапе.Много ще съм благодарен.Търсих в нета но не знам английски и....

  Значи, това което искаш не може да стане толкова лесно. В най-добрия случай, можеш да направиш цяла снимка на дяла или диска, който искаш и после да можеш да я въстановяваш. Но имай в предвид, че това първо е играчка, второ не ти върши чак толкова работа, колкото може би се надяваш. Едно време Windows ползвателите много го ползваха, но сега гледам че и те са се отказали.

  Има и други „хватки“ - като например да вкараш софтуера си в самото ISO. Linux може да го прави този номер, даже по-лесно от Windows. Но това е вече страхотна топилка на време и никой реално не се занимава.

  Общо взето, можеш да изкараш софтуера, който те интересува, настрани. И после сравнително бързо да можеш да го инсталираш. Това и обикновено се прави.

  на 5.05.2020 г. в 23:21, Trading написа:

  Всичко това е объркващо и неразбрано.Поне за нормални хора които не са програмисти.Няма ли програма която просто да инсталирам да я пусна и тя да ми качи моето лубунту в исо файл на флашка??????

  Така ти се струва, защото не си го правил на Windows. И на Linux и на Windows става, сравнително еднакво лесно и бързо, правенето на снимка.

  на 6.05.2020 г. в 10:45, nick_dimitrov написа:

  Това "размножил" ми хареса.Днес е свободен ден и поразгледах по-обстойно форума.Тук определено има субекти с размножени профили.Размножават се на профили,за да подкрепят своите тези и убеждения.Нещо като "добрият,лошият,злият" и "ни лук ял,ни лук мирисал".Има ли смисъл да се води диалог с такива.Мълчанието и най вече безразличието убива подобни екземпляри

  Чакай сега, защо да го убиваме? Рано му е! :D

  Всъщност това е една от неговите теории за развитието на тема. :)  Аз му казах че е странно, но щом го влече, нека си го прави. На мен не ми пречи. :D 

  Иначе темата е интересна и ако се развие правилно може да хване почва. Според мен е адекватно да се предположи, че с правилна настройка на дистрибуцията, може да се докара функционалността на Windows за обикновения ползвател. Без да се обръща изобщо към терминала. 

 19. преди 4 минути, RudeBoy написа:

  Демек - "съседката" си ти :) . Никой нормален човек не би си помислил подобни глупости.

  :D:D:D

   Спомням си, че така правехме в XP ерата. :)  И донякъде добре правехме. И сега се случва да се псувам за нещо, което е изтрито от мрежата преди години. Но адски много време отива за хубаво копие и обикновено не се навивам.

  преди 26 минути, Белгиеца написа:

  А в Арч това как става ?

  Много лесно става даже. Но за какво ти е да се занимаваш с 50 различни формата? Най-добре си карай с това, което ти харесва най-много в момента.

  Какъвто и формат на пакетите се случи да ползва.

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване