Премини към съдържанието

arenas

Потребител
 • Публикации

  327
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

3 Неутрална репутация

2 Последователи

Всичко за arenas

 • Титла
  Почетен потребител

Информация

 • Пол
  Мъж
 • Град
  Испания

Последни посетители

4765 прегледа на профила
 1. Tи си гледал I, Robot, нали? Творенията по човешки образ и подобие все се отличават с едни и същи качества, dagpo. Когато ние хората творим себеподобни, най-важното за нас е да ни се подчиняват безпрекословно и да ни служат, колкото може по-дълго, но предано. Не случайно са измислени ония- четирите закона. Слабо ни интересува чувстват ли нещо или не. Божиите творения не са така, Бог се е погрижил творенията му(по-образ и подобие) да имат възможността да живеят щастливо, дарил ги е с чувства и емоции и най-важното със свободна воля, да има право на избор, да живее собствен живот и да вземат собствени решения. Е, Сатана се е възползвал от правото си на избор и се е превърнал в божии противник по собствена воля. И аз искам да те попитам нещо(извинявай, че все питам). Кажи, ние хората като творци на себеподобни имаме ли морално право да унищожаваме творенията си? нали се сещаш за края на филма Е, прав си, разбирането им не е лъжица за всяка уста...Нека за нас по-простичките си остане възкресението, а?
 2. Вярно, имало е хора, които са вярвали в прераждането, ама какво от това? Нека оставим есеите за друг път, но изобщо не е сигурно че Исус е бил есей, освен това с нито една дума не е потвърдил вярването в прераждането. То не е апокриф, ама ти казваш, че е манипулирано, и не само то, а всички книги така че първо нека изясним на кое може да се опрем и на кое не, защото отново бързо ще стигнем до иглата и бройката. Е, и аз те питам сега, Иоан Кръстителя потвърдил ли е, че е очаквания Илия или е отхвърлил тази идея? Лука 1:17 Той ще предиде пред лицето Му в духа и силата на Илия, за да обърне сърцата на бащите към чадата, и непокорните към мъдростта на праведните, да приготви за Господа благоразположен народ. Нали знаеш, какво е да се изкажеш в духа на... Отговори ми, ако обичаш, ти - която вярваш в прераждането- А Авраам всъщност кога се е родил? Щом има прераждане защо това да не е поредния живот на Авраам от хилядите, които е живял преди? Защо пък това да не поредния манипулиран текст...ама нека. Според теб това кой се е родил преди, Исус или Авраам е въпрос с мноого повишена трудност, та и аз това те питам кой е бил пръв, ти кажи! Да, те учениците питат и Исус отговаря-"Нито поради негов грях, нито на родителите му..." и категорично отрича карма! marushka marushka, не го приемай толкова навътре, но това са си твои думи. А от това, че много автори и често пишат нещо, изобщо не следва, че онова което казват е истина. Освен това ние тук си спорим, не сме на бойно поле, а някои дори казват, че в спора се раждала истината. Ти как мислиш, дали имат някакво основание?
 3. Да ти разкажа ли един действителен случай? Срещнали се двама и единият казал на другия: -Е, не е ли прекрасно, как сме създадени така, че да можем да се наслаждаваме на живота, как сме направени толкова съвършено. А другият възразил:-Не, не сме съвършени, аз например искам да имам трето око. -И къде го искаш? -Отзад, на гърба. -И защо ти е? -Ами за да мога да видя, ако някой иска да ме нападне в гръб. Е, Нел, щом така желаеш, притеснявай се!...и си отваряй очите на четири... Ще ти го кажа направо- заради огромната жажда на нас-хората за независимост. Още от време оно... Не отговори на нито един от въпросите. Иначе сме съгласни за посредническата роля на някои, но това е най-вече константиново изобретение и до сега си функционира перфектно, него питай защо така е постъпил. А спомняш ли си тази песничка? може би ще бродим много дни и когато станем по-добри, всеки ще открие сам своя улица сезам ...
 4. Не знам в какво ме обвиняваш, ама карай. Нали и аз това казвам, де- Това отговорих на marushka, а тя твърдеше, че Константин е изтрил текстовете от Библията, където се говорело за прераждането, и е права като казва, че подобна идея се тиражира много в нета, но както казват хиспанците-algo falla!-липсват доказателствата Ама така е, никой не казва, че "Синайския кодекс"(и аз к'во да направя кат'са му дали т'ва име) е пълния текст на сега познатата Библия и че няма грешки, липси или добавки. Казвам, че това не е оригинал, а копие, препис! Оригиналите са се загубили, няма ги. Но забележи- намерени са много части от книги, включени в НЗ, но предполагат че са написани преди 4ти век, т.е. преди евентуалната намеса на Константин. Да, един вид 'Възкръсването е някакъв вид прераждане'. Но има някои разлики- възкресението е еднократно, а съществената разлика е в това, че подкрепящите идеята за прераждането се нуждаят от 'вечната душа', и за притежанието и, никой не трябва да прави нищо, тя, безсмъртната душа си ти е дадена по начачало, докато за възкресението е необходимо определено поведение и полагането на известно усилие(превръщайки се в огромен проблем за някои)
 5. Е, и? Какво точно доказва това? Писмени 'указания' са оставили последователите му. Кое те притеснява? Сред намерените 'свитъци от Мъртво море' освен пълния комплект от книгите от СЗ(без книгата Естир) се намира и добре запазено Евангелие от Марко, включено по-късно в състава на НЗ, но разлика с по-късните не е открита. Обаче се предполага че е написано през втората половина на 1ви век. Нека попитам. Каква е връзката между 'вярата в развитието на човеците' и вярата в Бог? Защо приемаш, че едното е условие за другото. И какво е 'развитието на човеците', до къде трябва да се развиват, или може би до кога?
 6. Че кой се заяжда с marushka? Както сам се убеди тя просто изразява мнението на многото. Видя ли как бързо прехвърли топката на другите, а, и на духовния учител. Но проблема си стои. А къде е истината? Казвам го и на camarero-feliz año nuevo, camarero! Aко се сглобят хилядите фрагменти от по-стари преписи на Ватиканския кодекс или Синайския, ще се получи почти идентичен ръкопис, но за прераждане никъде не се споменава нищо. Не че не е имало хора, които да вярват в прераждането. Имало е, но тази идея е липсвала в Библията, както преди Константин, така и след него. Вулгата е по-млада, първият ръкопис е датиран за началото на 5ти век и действително има добавки и грешки, но те не засягат темата за прераждането. През всичкото време от средата на 1ви до средата на 4ти век, когато се появяват споменатите три кодекса достигнали до нас е имало едно трескаво преписване. Въпреки нетрайните материали, на които били написани все пак са останали хиляди фрагменти от ръкописи, но те не подкрепят твърдението, че Константин или някой друг е трил с цел да премахне идеята за прераждането. Фактите не подкрепят подобно твърдение. Изглежда на доста хора Константин им идва като манна небесна, ползват си го за какво ли не. Едни казват че трил с гумичката, ама нямат доказателства и бързо бият отбой, други го изкарват еретик, ми може. Аз обачe знам друго за него. До Константин християнството е било подложено на изключителен терор, първите християни са били гонени и избивани. Константин обаче прави от християнството официална религия и узаконява една нова прослойка- духовенството, което се явява посредник между Бога и хората. Връща насилствено отнетите земи и построява няколко църкви. И ето ти далаверата...последствията натам всеки ги знае. А точно в прераждането Константин съзрял заплаха за посредническата духовна прослойка- как ли? Ако хората вярвали в прераждането щели да полагат усилия, да се стрямят към един по-благочестив начин на живот, с надеждата да се преродят един ден в нещо по-добро и тогава посредничеството на божествените императори и приближените им ставала излишна и край с далаверата.
 7. marushka, а какво казва г-жа Блаватска за археологията? Права си за това което твърдиш, че темата 'Исус бил проповядвал прераждане', че е много често срещана по форумите. Но за съжаление всички, които казват подобно нещо трябва да се изправят пред един голям проблем. Фактите от археологията за сега казват обратното. Най-старите преписи на Библията са Синайския, Ватиканския и Александрийския кодекси, които действително са били написани около 4ти век.(Ватиканския е почти пълен, липсват само няколко книги) Забележи-това са преписи! на по-стари, а фрагменти от по-стари преписи има намерени мнооого, повече от 5000. Има фрагменти, които са датирани към втората половина на първи век. И не е намерено нито едно съществено несъответствие между тях, между по-старите частични и пълните като Ватиканския кодекс например. Айде сега ни кажи, на каква база стои твърдението, че Константин е изтривал нещо от Библията, как ще се справиш ти с този проблем? Ако ми позволиш една забележка-може би си искала да кажеш 'езотерични'. Знам разликата в изписването е минимална, но разликата в смисъла на думи включващи 'езо' и 'екзо' е голяма. И за Платон си права, и той е вярвал в прераждането, но ти си противоречиш. Първо казваш, че в Библията има доказателства подкрепящи идеята за прераждането, дори даваш и пример с Псалм 82, а после изненадващо казваш, че Константин е изтрил текстовете, които са засягали тази тема. Как ще обясниш това?
 8. ...между истина и лъжа, добро и зло, свобода и робство, красиво и грозно, скъпо и евтино, морално и неморално... и така да използваме свободното си време- да търдим първите и да бягаме от вторите.
 9. Така е, dagpo, само че това важи и за предишните векове. Ето някои- на китарата, на попа, свети-ло в жанра. И като такива те стават пример за подражание и няма нищо лошо, проблем има само когато станат пример за подражание светци като Сан Хенарин- ето го резултата- и
 10. Знаеш ли, преди да напиша това, доста се чудих дали няма да пратят темата в празни приказки за fun, не знаех че някай ще приеме историята сериозно. Разбира се че Хенаро-Сан Хенарин не е католически светец. Общото с тази църква е дотолкова, че да се явава неин контрапункт, или да я осмива донякъде. Папата е чевек също като мене и тебе, но е актьор. Точно като по филмите има режисьори, сценаристи и т.н. и той си има роля, а сценария включва думи, които той да казва, но за да се придържа към персонажа има и думи, които не може да казва. Е, така например папата никога няма да каже, че един пияница може да стане светец . Но за хората на улицата, които не са герои от филма това си е в реда на нещата и шествието, в което участват си е светско. Те са си в правото да издигат и светците си, нали? На същия ден, по същото време има и религиозно- католическо, но се провежда на друго място. Както по-горе стана ясно свтското е било забранено за цели двайсет години. Ето официалното, религиозно-католическо в Леон и на друго място Въпреки че и в Испания политиците много обичат да се снимат по празниците с представители на духовенството, то тук много добре се знае кой командва парада. До преди само наколко месеца вървеше разгорещена полемика относно аборта. Дилемата беше да се разреши или забрани и църквата беше против абортите, като предизвика и няколко демонстрации, но политиците изобщо не взеха под внимание мнениети и'. И не само това, но и снижиха възрастовата граница и в момента всяко момиче навършило шестнайсет години законно може да направи аборт. Ето защо светците на 21 век са някак си от друго естество. Има ли нужда да казвам, че църквата не е онова, което беше преди 30, 50 или 100 години.
 11. Ако бе ходила в казармата(добре че не си) щеше да знаеш, че най-хубавото на новобранеца е това че не знае какво го чака... Ми то ако разрешат на Топалов и Ананд да се връщат, как щеше да завърши партията? Кажи тогава защо, човеците не са като кравите например, да се хранят само с един вид храна, а имат способността да възприемат безкрайно много вкусове, защо не са далтонисти, като кучетата например, а възприемат безкрайно много цветове, защо възприемат безкрайно много ухания, ами допира, докосването на любимо същество? Ами музиката, защо може да твори музика, защо изобщо може да твори, да рисува, да гради, да конструира, да си представя невижданото? Да, права си, допуснал го е! Но не е причината! Каква ябълка...?
 12. Знаеш ли защо написах това, защото наскоро прочетох едни думи-'крайно време е да се научим да правим разлика между добро и зло'. На всеки му е ясно, че това е протест срещу църквата, а защо не и срещу всички религии. Популярността на този празник мисля се дължи на това, че хората искат да са свободни, да са независими, никой да не си налага догмите и правилата, още по-малко една компрометирана църква. И тогава чувствайки се освободени, искат по някакъв начин да го демонстрират. Но наистина ли са свободни? Какво печелим, ако заменим едно зло с друго зло или един лош господар с друг още по-лош? Съжалявам, че повдигам въпроси, май щеше да е по-добре, ако темата си остане просто информативна. Я, каква новина!- последователите на светеца
 13. Какво е необходимо ли? Достатъчно е някой човек да умре в един от дните на Страстната Седмица (католическата-Semana Santa) и да има няколко приятели, които не са готови да го забравят така бързо. Това е историята на един необикновен човек. Живял в Испания, град Леон, а името му е Хенаро Бланко Бланко. Тези фамилни имена обикновено са получавали сирачетата в града в чест на Дева Бланка. По професия бил дерач на кожи и явно в началото на 20ти век е била престижна професия, защото му е носела достатъчен доход, предвид живота който водил. Необикновеното в него е, че бил непоправим пияница и женкар. Вестника, от 30 март 1929 година (Viernеs Santo-Свети Петък) го описва като човек, който си падал по живота, ракията, жените, баровете, бордеите, бутилчицата и че бил много добър познайник в бохемските среди. И продължава с новината, че в деня- Свети Четвъртък от Великденските празници в първите часове между четвъртък и петък- боклукчийския камион блъска човека, докато пикаел до третата кула от римската стена на улица Лас Карерас в Леон. Преди няколко години се появил на публичен търг един некролог, в който се споменава че оставил една жена вдовица и също се казва, че имало едни деца, които без малко не били блъснати от същия камион. Спекулира се че всъщност Хенаро се е опитвал да спаси живота им, но достоверността на този некролог е много спорна. Числото четири играе важна роля в разказа за бъдещия Сан Хенарин (ударението е на 'и'). След смъртта му четирима негови верни другари, т. нар. "Евангелисти" решили, че тази личност не може да бъде забравна и на следващата година(1930), в същия злополучен ден -Свети Четвъртък- се събрали на площад del Grano , като изпълнили един много тежък маршрут- любимите места на Хенаро, баровете и бордеите, които обичал да посещава. Николас Перес- футболен съдия, Еулохио(очилата)- таксиметров шофьор, Луис Рико- местен тузар и Франсиско Перес Ереро- поет. Това станало традиция и постепенно към групата се присъединили още последователи. Четирите Чудеса на Сан Хенарин: 1. Изкуплението на проститутката. Според традицията проститутката, която го намерила мъртъв изоставила професията и се върнала да живее в родния си град Люго. 2. Голът, който вкарал местния футболен отбор Cultural Leonesa. Изглежда по онова време отборът имал лош сезон и тогава "Евангелистите" решили да благословят терена, с ракия, една нощ преди предстоящия мач. Нещата не станали точно както очаквали всички, защото всъщност противниковия вратар направил едно странно движение и топката минала във вратата му, но голът си бил налице. 3. Болен, с бъбречна криза се излекувал. Според както се говори един човек с ужасни болки минавал точно покрай третата кула на стената, там където преди време загинал Сан Хенарин и почувствал огромно облекчение, като видял какво изпикал- камък голям като орех. 4. Наказанието за крадеца на приносите. Един човек наричан "hermano colgador"-"брат- катерач" или "окачвач" всяка година изпълнява ритуал, като окачва четирите приноса за светеца- ракия, сирене, хляб и портокал на върха на римската стена- лобно място. Та по едно време се появил човек, който се занимавал с кражба на приносите, но един ден се подхлъзнал и паднал, като си счупил гръбнака. И така до 1957 год. Сан Хенарин се радвал на нарасващо и все по-многолюдно шествие, но в тази година под натиска на властите (това е времето на генерал Франко) шествието било забранено. Говори се, че забраната дошла, защото на един и същи ден се провеждали две шествия- религиозно и светско и понеже това второто за пръв път в историята било по-многобройно. Но в 1977 с идването на демокрацията в Испания традицията е възстановена от единствения жив 'евангелист'- Перес Ереро-поета. Той му посвещава и няколко поеми и наздравици. За Сан Хенарин има написана книга- "Погребението на Хенарин. Апокрифното Евангелие на последния испански неправоверен" и по сюжета и' е направен филм- "Bendito Canalla"- "Благословения мръсник". В 2005г. клатушкайки се на шествие излизат 15 000 човека, а Сан Хенарин е провъзгласен за покровител на пияниците. В последните години обаче, около Великден се завързва полемика- доколко свят е светеца? Тези видеа са с лошо качество, предвид състоянието на 'операторите' катерачът отново шествието-HQ
 14. Махнал си кавичките от думата 'овце' и така променяш смисъла на изречението. Всички сме 'овце' по един признак- нуждаем се и от духовна храна! Ако ти не бе нахранен с нея, сега нямаше да си тук и да обсъждаме каквото и да е...
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...