Премини към съдържанието

rurk

Потребител
 • Публикации

  1341
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

557 Невероятна репутация

2 Последователи

Всичко за rurk

 • Титла
  kaldata маниак

Информация

 • Пол
  Мъж

Контакти

 • ICQ
  0
 • Интернет сайт
  http://

Последни посетители

11061 прегледа на профила
 1. rurk

  Будизъм /за любопитните/

  Разбира се, че мога/не мога. Съществувам и не съществувам едновременно. Елементарно/не е елементарно. Е! Той си мисли/има такива представи, че Пустотата е Нищо. Трите завъртания на Колелото на Дхарма включва всички учения, които е дал Буда, абсолютно всички! И нито едно учение, дадено от Буда, не излиза извън тези Три завъртания. Дхарма включва всички Буда учения.
 2. rurk

  Будизъм /за любопитните/

  Това е поредната ти заблуда и предубеждение относно моя възглед. Не го разбираш, нищо че си мислиш, че възбираш. :-) Иначе ти си типичен пример за "беглец от Самсара", сиреч човек който не вижда истиската същност на Самсара. Че Самсара е пуста по същност е междинен възглед, който не отрича окончателния възглед. Идеята ти за Пустота е нихилистична. Че Самсара е непостоянна, болезнена и пуста от самостоятелно съществуване (трети печата) е само част от Пътя. По-нататъшните истини се посочват в по-дълбоките учения, за които, в повечето случаи, само се намеква и рядко се говори пряко и то наистина не може да бъде осъзнато без преживяване. Тъй че на този етап, ти се намираш на мястото което си, и няма как да прескочиш стъпалата. Добре е ако в този живот постинеш поне състоянието "Архат", независимо с остатък, или без, сиреч Нирвана на Покоя. Затова толкова вече време дъвчеш и тъпчеш точно там, убеждавайки себе си най-вече, за пустата природа да дхармите. :-) Така е, всеки си тегли кармата. Аз моята вече си я изтеглих, за мен не се тревожи, но за себе си. :-) Някалко пъти обясних, че практикуващия бива напълно да угасне, "на първо време" е това. Само че вие се страхувате. Не сте достатъчно отдадени. Без да умрете напълно няма да стане. В бидистките университети няма да умрат/угаснат на вместо вас, нито някой от този форум, ще го направи вместо вас. Всеки сам минава през смъртта/угасването. Както е всеки сам минава през раждането. Няма как аз да се родя за сметка на твоето съществуване, на вместо теб, пък после мен да ме няма, а теб да те има. Щом ти се бяга от Самсара и мислиш, че това е "върха на сладоледа", угасни. Просто е. Беглец си, беглец, ама не ти стиска. Скъпичка ти и още душичката ти. :-)
 3. rurk

  Будизъм /за любопитните/

  Да, разбира се, че никой не може да ти каже, а и не може да каже на който и да е да участва или да не участва в дадена тема, както и да изисква от тях определен начин на участие, по строг конспект, едва ли не, като пионерчета пред знамето... Участието на всеки е свободно и не е необходимо на е задължително в дадени рамки, още повече с оглед субективното му себеусещане, което не значи и темите да се разводняват и да има свободия. Това са твои си (но не само, а и на други) болни представи и предубедености, отностно това какво е Бог, какво е Буда и какво е бодхисатва. Няма как да го разбереш преди да имаш преживяване на реалността. По същата причина за теб ще е неясно това какво е Недвойствената Нирвана, затова е изключително тръдно да схванеш на този етап. Нирвана на Покоя (Нирвана като Пълно, абсолютно угасване на Скандхите) е по-близка да разбирането на ума ти и това стои пред теб, като връх за постижение и ти не бива да се целиш в "по-горен" връх, преди да имаш яснотата на виждането на "по-долните" върхове.
 4. rurk

  Будизъм /за любопитните/

  Не бъркам. Това, което пишеш е едно от разбиранията, наложили се по определени причини. Реално обаче трите завъртания са идентични с трите яни. Това е само началото и средният етап от реалната йога. Разбира се, без осъзнаване на Пустотата не може да се навлезе в Пътя на Бодхисатва и да се пристъпи към т.н. Недвойствена Нирвана, която не е лъжица за всяка уста, дори и като концептуално схващане.
 5. rurk

  Будизъм /за любопитните/

  Не! Нирвана от Третото завъртане е отвъд дуалността на Покой и Движение, отвъд Дуалността на Нирвана (на Покоя/Архатите) и Самсара. Не си наясно.
 6. rurk

  Будизъм /за любопитните/

  Добре, че съществува Тантричната форма на учението, което да ви каже, че всичко, което до тук знаете, е глупост. Но е въпрос на зрялост да го разберете, защото може и това да не разберете, ако закостенялостта ви и глупостта ви не са се пропукали. Това е то третото завъртане - Всичко е Път и всичко е част от Пътя, без разлика. Дори безпътището е Път и част от Пътя. Дори вашият фанатизъм и тесногръдие, то също е Път и част от Пътя.
 7. rurk

  Будизъм /за любопитните/

  Не, не вечно и не според мен, а според кармата ти. Единствено твоята обусловеност определя. Но от друга страна виждам, че ситуацията изисква наличието на фанатици като вас (които вярват, че техния път е единствения верен път и че именно той и единствено той стига на самия връх, за разлика от останалите). Иначе как ще се избиете взаимно? Това е то кармата... Слепци... Без слепотата няма фанатизъм и няма почва за ненавист, за омраза и разделения, за агресия. И понеже в хората като вас, тези не са очистени, същите намират подходящите условия за да си се проявяват, а любовта, в това време, остава непроявена..., някъде там, затулена във вас.
 8. Сега периода е като онзи предпотопния. Има разлики.
 9. Дни на разделение, егоизъм и безчовечност... В "Откровение от Йоана" много точно е описан моментния период в света: "Откровение от Йоана, глава шеста ... 3 И когато отвори втория печат, чух второто живо същество да казва: Дойди [и виж]! 4 и излезе друг кон, червен; и на яздещия на него се даде да вдигне мира от земята, тъй щото човеците да се избият един друг; и даде му се голяма сабя." Всичките размирици в света, включае и протестите, вътре в държавите, както и помежду самите държави, източни и западни, първи, втори и трети свят и пр., и не на последно място в семействата, и вътре в самия човек..., е поради съществуващата безчовечност. Липсата на човещина! Респективно виждаме ескалиране на егоистичното съзнание, сиреч на онази вътрешна съпротива към любовта и грижата за другия, която накратко се нарича "сатана" (противник на любовта). "Белият кон" мина и замина. Който се е възползвал от това, хаир (да) му е. Всички тези размирици, на които ще бъдем свидетели, а някои от нас ще бъдат и участници, ще доведат единствено до глад, до немотия, като опасността от употребата на биологични, химични и ядрени оръжия, въобще не отпаднала. Най-малкото влиянието върху климата, съзнателно, или просто поради потребителския, егоистичен начин на живот, ще е пагубно и то вече се вижда. Маси от хора мигрират, в търсене на по-добри условия на живот, поради изкуствени войни, целящи контрол и власт над народи и култури. Много страни затварят своите граници в неприемане и липса на разбиращо съчувствие, което нагнетява още и още напрежението и омразата. Избухването на света е само въпрос на време. Единствено осъзнатостта, реализирана във все повече хора, би могла да облекчи процеса и да го съкрати. "Откровение от Йоана, глава шеста ... 5 И когато отвори третия печат, чух третото живо същество да казва: Дойди [и виж]! И видях, и ето черен кон, и яздещият на него имаше везни в ръката си. 6 И чух нещо като глас отсред четирите живи същества, който казваше: Един хиникс пшеница за динар, и три хиникса ечемик за динар; а дървеното масло и виното не повреждай." Препоръчвам на всеки да гледа да изработи, най-малко за себе си, масло и вино. Който му е дадено ще знае за какво става дума.
 10. rurk

  Будизъм /за любопитните/

  Зависи според кой.
 11. rurk

  Будизъм /за любопитните/

  Грешиш, братле! Аз не съм герой, още по-малко съм се запътил към някакъв Рай. Аз Съм.
 12. rurk

  Будизъм /за любопитните/

  Вярваш ли, че твоя Бог/не Бог е истинския Бог/не Бог, а другите божества са второстепенни, или демони? Вярваш ли в това? Наистина ли вярваш в това? Да, наистина! Бог/Истината не говори на другите народи и езици! Само на моя! Комплексираността не допуска някои да и каже: "В заблуда си!" Тя е готова на омраза, на ненавист, на това да прекрати приятеството, взаимоотношенията, готова е да грабне ятагана и да убие! Да, готова е да убива! "През всички векове, които са се изминали досега, Бог не ни е забравил: всякога е изпращал някой да ни говори, не само отвън, но и отвътре. Той изпраща ангели да ни говорят. И не само това, но когато остане свободен, и Той сам ни посещава и ни казва няколко насърчителни думи. Те са най-хубавите думи, те са епохални моменти за нас. Когато Бог говори някому, той поет ще стане. Когато Бог говори някому, той музикант ще стане. Когато Бог говори някому, той държавник ще стане, не такъв, каквито са българските държавници, нещо особено ще бъде. Когато Бог говори на някой човек, той избавител ще стане. Ще освободи един народ, като Моисей, ще напише нова конституция. Когато Бог проговори за пръв път на Моисей, той избяга, но след това Го послуша и големи чудеса направи в Негово име. Той изведе израилския народ, но кога? – Само след като му проговори Господ. Когато Мойсей отиде при Фараон, той го запита: „Кой те прати тука?“ – „Прати ме Иехов, Бог на Аврам, на Исак и на Яков.“ Казва му Фараон: „Аз не познавам този Бог“. Фараон имаше друго понятие за Бога. Моисей му казва: „Аз ще ти покажа, че този Бог, Комуто служа и Когото познавам, е силен“. И започна се състезание между боговете на Египет. С кого? – С Христос, Кришна или Христос – един и същ е Той. Христос, това е проявеният Бог. Един е Той, Който се проявява във всички народи – Иехов. Всяко нещо, което носи живот и светлина в себе си, идва от Бога." Беинса Дуно, из "Свещеният огън" (прикаченото изображение е цитат от Бхактиведанта Свами Прабхупада)
 13. rurk

  Будизъм /за любопитните/

  Да, разбира се. Тази плоча, дето я въртиш, е известна и често ползвана от такива като теб, дето все още нямат ясно виждане. Забравили обаче това, техните твърдения де`факто ума им ги вкарват не другаде, а в ада. :-) Дали има, или няма Бог, дали в Будизма просто не го наричат така, това за твое съжаление още не знаеш. Нямаш преживяване. Имаш единствено вяра и представи. :-) На мен ми е ясно, че не можете да схванете и да видите отвъд ограниченията си. Даже не можете да схването, че твърденията ви са нелепи. Нелепо е да твърдите нещо, което още не познавате. Нелепо е да твърдите, позовавайки се на писания, които все още разбирате субективно. Веднъж вече ви писах, че Бог е позволил атеистичното учение, наречено Будизъм, за да може и тези, които Го отричат да достигат до Него. За мен е все едно как ще Го наричате. Ако щете го наричайте и Нирвана, или Татхата. Все едно за мен. За вас обаче не е все едно, защото във вас е налице ненавистта. :-) Именно тя и това че отхвърляте Спасението по друг път, различен от Будизма, е нещото, което ви вкарва директно в ада. Да, точно така. :-) Нищо повече от религиозен фанатизъм, в който някой развява убежденията си, убеден, че те са "връх на слодаледа". Вие по нищо не се различавате от който и да е друг радикален фанатик. :-) Както мюсюлманите са убедени, че Бог е Аллах и единствено Аллах е Бог; както християните/юдеите са убедени, че Бог е Ел Елоах/Ел Елохим/ЯХВХ; както в Даоизма са убедени, че въпрха е У-Дзи, тъй и будистите, в ограничението си, мислят, че Нирвана е връх, а останалите възгледи са различни от техния и разбира се, по-нисши. Ето така е най-удобно и приятно за комплексираността. Тя казва в човека: "Ти си на верния път! Следваш истината, правдата, а другите са заблудени. Ти не си объркан! (респективно "не си негоден")"
 14. rurk

  Будизъм /за любопитните/

  Даже са единосъщни - като чете човек някои текстове от светите отци, за ума, който се обръща навътре ("неговото вътрешно движение) и за това като се появява Благодатата, за Таворската Светлина и прочие, все едно четеш сутра текстове, било йога-тантра, било будизъм. Разлики разбира се има, като цялостен възглед - теистичност, или не и др. важни аспекти и характеристики. Но когато човек види отвъд това... :-)
 15. rurk

  Будизъм /за любопитните/

  Та петте препятствия са: - желание за сетивни наслади; - недоброжелателност; - ленност и апатия; - безпокойство и съжаление; - скептични съмнения. Някои неща човек е добре да ги наизусти, като клешите, скандхите, благородните истини, четирите предварителни мадитативни въпроса, правилата, благите действията и злодеянията... Те винаги вършат своята работа, всеки миг, дори и на сън. Стават "бразда" в ума.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.