Премини към съдържанието

MacTukaTa

Потребител
 • Публикации

  13
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

1 Неутрална репутация

1 Последовател

Всичко за MacTukaTa

 • Титла
  Потребител

Информация

 • Пол
  Мъж
 1. Здравейте! Търся шрифт, идентичен с този, на който популярното и обичано бивше наше издателство „Народна култура“, а и не само то, издаваше книги. Прилагам и снимка на въпросния шрифт:
 2. MacTukaTa

  Помощ за пунктуация (запетая)

  Благодаря Ви много за отговорите! И аз смятах, че запетаите не са необходими, именно защото в обратния случай (инверсията) не се пише запетая. Разколеба ме самото пояснение в изречения от рода на "Цветята, вехнещи на слънце, символ са на горест." и така почнах да се колебая. Още веднъж: благодаря Ви!
 3. Здравейте! В тези две изречения трябва ли да има запетая след съществителните, съответно "цветя" и "жарава"? Според мен не, но се колебая... "цветя, вехнещи", "жарава, тлееща"? Мисля, че трябва да е без запетаи. Вие какво смятате? "Днес детето пуснах си на двора, небето сиво то да види, а цветя вехнещи да го ласкаят с есента и още прелестна златиста флора." "Не дава сърце туй, що обича и жарава тлееща е сякаш."
 4. MacTukaTa

  Помощ за непозната дума - "невем"

  Благодаря на всички за отговорите! Най-вече за линка със значението на думата от Българския Тълковен Речник - безценно! В случая думата означава "сякаш", макар че и значението "понякога" е удачно, защото дървесните червеи дълбаят на интервали. Имам такива в паркета и самотният Мицкевич в самотата си, пишейки стиха преди 190 години, напускайки празната стая и непознатия град, наблюдавайки стенния часовник и правейки това сравнение е имал именно това наум: "Отде тая мъка без време? Запирам на прага и сякаш забравил съм нещо, се връщам веднага обратно назад; моят поглед, обзет от замая, сбогува се пак със стените на празната стая. Те толкова нощи безсънни и утрини ранни са слушали мойте безцелни и глухи стенания. До тоя прозорец веднъж ли, загледан във мрака, стоял съм един, без да зная що искам и чакам? Аз ставам и с крачки несмели отново блуждая; на стария черен часовник, опрян въз стената, железните стъпки аз дълго броя в тишината и слушам как червеят тихо, ала без умора почуква - невем на вратата на свойта изгора. Зората е близо. Отвънка ме чака коларя. Вземете нещата, вземете книгите стари; да тръгнем! Дойдох непосрещнат от свой и приятел, и тъй си отивам, от никой и днес неизпратен." ......................................................................... "...железните стъпки аз дълго броя в тишината и слушам как червеят тихо, ала без умора, почуква - сякаш на вратата на свойта изгора."
 5. Здравейте! Искам да Ви попитам какво означава думата "невем"? Предполагам идва от полски език, защото я срещнах в стихотворение на Адам Мицкевич. Ето и откъс от него: "...железните стъпки аз дълго броя в тишината и слушам как червеят тихо, ала без умора, почуква - невем на вратата на свойта изгора." По контекста на стиха разбирам, че навярно означава "скрит" или "зъзнещ". В оригинала на стихотворението на полски език е използвана думата "utajony", която означава "латентен", та оттам съдя за контекстното значение: "скрит", "зъзнещ", но моля Ви, който знае какво значи самата българска дума "НЕВЕМ, моля да сподели...
 6. Nvidia e видеокартата 64 MB, но за Firewall - нищо не съм инсталирал.
 7. Хора препоръчайте ми торент клиент (версия и настройки), който да е подходящ за тази конфигурация: Процесор: Атлон, 1.47 GHz RAM: 256 MB Ползвал съм BitComet и uTorrent, но дори само при сийдване, компютъра ми става адски бавен, дори за разглеждане на страници. Знам, че е много стар и е нормално, но все пак дали има торент клиент и определена негова версия и подходящи настройки, които ще минимизират проблемите? Благодаря предварително.
 8. MacTukaTa

  QDI Kudoz 7 v2.0 - хард 320/500 GB

  Благодаря на всички за отговорите. Бяха ми от полза.
 9. MacTukaTa

  QDI Kudoz 7 v2.0 - хард 320/500 GB

  Значи най-добре да събирам пари и догодина направо нов комп. Няма начин да се вземе нормален хард, който след време да се сложи на новия компютър...?
 10. Разполагам с дъно QDI Kudoz 7 v2.0, искам да знам дали ще ми поддържа хард от 320 или 500 GB понеже съм запълнил своя. Компа е стар - 6 годишен. 256 SD-RAM, AMD Athlon 1466 MHz
 11. MacTukaTa

  Какъв парфюм използвате?

  Тръгнал съм да издирвам стари класически мъжки парфюми, които се отличават с изключително мъжествени нотки. На мен лично точно тези аромати са ми страст. До тук съм се спрял на следните и имам голям мерак да ги видя и помиришя.
 12. MacTukaTa

  Какъв парфюм използвате?

  leonardo, виж мнението ми по-горе. Който от трите да избереш няма да съжаляваш.
 13. MacTukaTa

  Какъв парфюм използвате?

  Ето моите 3 абсолютни фаворити: И трите са класически, силни и най-важното - типично мъжки аромати. Не като повечето мъжки парфюми, ползващи се масово, които са леки, свежи, цитрусови... Тези са аромати с изключителна уникалност, които няма как да бъдат сбъркани - без аналози... Някои ще кажат, че са остаряли парфюми, ставащи за възрастни чичковци, но така трябва да мирише истинския мъж според мен, за разлика от днешната метросексуална мода, където за мъж се счита някакво епилирано, педикюрирано и гланцирано подобие на мъж с прическа на оскубана кокошка... Тези парфюми са класики, които ще са вечни.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.