Премини към съдържанието

MacTukaTa

Потребител
 • Публикации

  14
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

1 Неутрална репутация

1 Последовател

Всичко за MacTukaTa

 • Титла
  Потребител

Информация

 • Пол
  Мъж
 1. Благодаря Ви много! Почти напълно подобен е шрифта. Различията са едва забележими. Отново – благодаря Ви!
 2. Здравейте! Търся шрифт, идентичен с този, на който популярното и обичано бивше наше издателство „Народна култура“, а и не само то, издаваше книги. Прилагам и снимка на въпросния шрифт:
 3. Благодаря Ви много за отговорите! И аз смятах, че запетаите не са необходими, именно защото в обратния случай (инверсията) не се пише запетая. Разколеба ме самото пояснение в изречения от рода на "Цветята, вехнещи на слънце, символ са на горест." и така почнах да се колебая. Още веднъж: благодаря Ви!
 4. Здравейте! В тези две изречения трябва ли да има запетая след съществителните, съответно "цветя" и "жарава"? Според мен не, но се колебая... "цветя, вехнещи", "жарава, тлееща"? Мисля, че трябва да е без запетаи. Вие какво смятате? "Днес детето пуснах си на двора, небето сиво то да види, а цветя вехнещи да го ласкаят с есента и още прелестна златиста флора." "Не дава сърце туй, що обича и жарава тлееща е сякаш."
 5. Благодаря на всички за отговорите! Най-вече за линка със значението на думата от Българския Тълковен Речник - безценно! В случая думата означава "сякаш", макар че и значението "понякога" е удачно, защото дървесните червеи дълбаят на интервали. Имам такива в паркета и самотният Мицкевич в самотата си, пишейки стиха преди 190 години, напускайки празната стая и непознатия град, наблюдавайки стенния часовник и правейки това сравнение е имал именно това наум: "Отде тая мъка без време? Запирам на прага и сякаш забравил съм нещо, се връщам веднага обратно назад; моят поглед, обзет от замая, сбогува се пак със стените на празната стая. Те толкова нощи безсънни и утрини ранни са слушали мойте безцелни и глухи стенания. До тоя прозорец веднъж ли, загледан във мрака, стоял съм един, без да зная що искам и чакам? Аз ставам и с крачки несмели отново блуждая; на стария черен часовник, опрян въз стената, железните стъпки аз дълго броя в тишината и слушам как червеят тихо, ала без умора почуква - невем на вратата на свойта изгора. Зората е близо. Отвънка ме чака коларя. Вземете нещата, вземете книгите стари; да тръгнем! Дойдох непосрещнат от свой и приятел, и тъй си отивам, от никой и днес неизпратен." ......................................................................... "...железните стъпки аз дълго броя в тишината и слушам как червеят тихо, ала без умора, почуква - сякаш на вратата на свойта изгора."
 6. Здравейте! Искам да Ви попитам какво означава думата "невем"? Предполагам идва от полски език, защото я срещнах в стихотворение на Адам Мицкевич. Ето и откъс от него: "...железните стъпки аз дълго броя в тишината и слушам как червеят тихо, ала без умора, почуква - невем на вратата на свойта изгора." По контекста на стиха разбирам, че навярно означава "скрит" или "зъзнещ". В оригинала на стихотворението на полски език е използвана думата "utajony", която означава "латентен", та оттам съдя за контекстното значение: "скрит", "зъзнещ", но моля Ви, който знае какво значи самата българска дума "НЕВЕМ, моля да сподели...
 7. Nvidia e видеокартата 64 MB, но за Firewall - нищо не съм инсталирал.
 8. Хора препоръчайте ми торент клиент (версия и настройки), който да е подходящ за тази конфигурация: Процесор: Атлон, 1.47 GHz RAM: 256 MB Ползвал съм BitComet и uTorrent, но дори само при сийдване, компютъра ми става адски бавен, дори за разглеждане на страници. Знам, че е много стар и е нормално, но все пак дали има торент клиент и определена негова версия и подходящи настройки, които ще минимизират проблемите? Благодаря предварително.
 9. Благодаря на всички за отговорите. Бяха ми от полза.
 10. Значи най-добре да събирам пари и догодина направо нов комп. Няма начин да се вземе нормален хард, който след време да се сложи на новия компютър...?
 11. Разполагам с дъно QDI Kudoz 7 v2.0, искам да знам дали ще ми поддържа хард от 320 или 500 GB понеже съм запълнил своя. Компа е стар - 6 годишен. 256 SD-RAM, AMD Athlon 1466 MHz
 12. Тръгнал съм да издирвам стари класически мъжки парфюми, които се отличават с изключително мъжествени нотки. На мен лично точно тези аромати са ми страст. До тук съм се спрял на следните и имам голям мерак да ги видя и помиришя.
 13. Симпатяга! :))

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...