Премини към съдържанието

MacTukaTa

Потребител
 • Публикации

  12
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

1 Неутрална репутация

1 Последовател

Всичко за MacTukaTa

 • Титла
  Потребител

Информация

 • Пол
  Мъж
 1. Помощ за пунктуация (запетая)

  Благодаря Ви много за отговорите! И аз смятах, че запетаите не са необходими, именно защото в обратния случай (инверсията) не се пише запетая. Разколеба ме самото пояснение в изречения от рода на "Цветята, вехнещи на слънце, символ са на горест." и така почнах да се колебая. Още веднъж: благодаря Ви!
 2. Здравейте! В тези две изречения трябва ли да има запетая след съществителните, съответно "цветя" и "жарава"? Според мен не, но се колебая... "цветя, вехнещи", "жарава, тлееща"? Мисля, че трябва да е без запетаи. Вие какво смятате? "Днес детето пуснах си на двора, небето сиво то да види, а цветя вехнещи да го ласкаят с есента и още прелестна златиста флора." "Не дава сърце туй, що обича и жарава тлееща е сякаш."
 3. Помощ за непозната дума - "невем"

  Благодаря на всички за отговорите! Най-вече за линка със значението на думата от Българския Тълковен Речник - безценно! В случая думата означава "сякаш", макар че и значението "понякога" е удачно, защото дървесните червеи дълбаят на интервали. Имам такива в паркета и самотният Мицкевич в самотата си, пишейки стиха преди 190 години, напускайки празната стая и непознатия град, наблюдавайки стенния часовник и правейки това сравнение е имал именно това наум: "Отде тая мъка без време? Запирам на прага и сякаш забравил съм нещо, се връщам веднага обратно назад; моят поглед, обзет от замая, сбогува се пак със стените на празната стая. Те толкова нощи безсънни и утрини ранни са слушали мойте безцелни и глухи стенания. До тоя прозорец веднъж ли, загледан във мрака, стоял съм един, без да зная що искам и чакам? Аз ставам и с крачки несмели отново блуждая; на стария черен часовник, опрян въз стената, железните стъпки аз дълго броя в тишината и слушам как червеят тихо, ала без умора почуква - невем на вратата на свойта изгора. Зората е близо. Отвънка ме чака коларя. Вземете нещата, вземете книгите стари; да тръгнем! Дойдох непосрещнат от свой и приятел, и тъй си отивам, от никой и днес неизпратен." ......................................................................... "...железните стъпки аз дълго броя в тишината и слушам как червеят тихо, ала без умора, почуква - сякаш на вратата на свойта изгора."
 4. Здравейте! Искам да Ви попитам какво означава думата "невем"? Предполагам идва от полски език, защото я срещнах в стихотворение на Адам Мицкевич. Ето и откъс от него: "...железните стъпки аз дълго броя в тишината и слушам как червеят тихо, ала без умора, почуква - невем на вратата на свойта изгора." По контекста на стиха разбирам, че навярно означава "скрит" или "зъзнещ". В оригинала на стихотворението на полски език е използвана думата "utajony", която означава "латентен", та оттам съдя за контекстното значение: "скрит", "зъзнещ", но моля Ви, който знае какво значи самата българска дума "НЕВЕМ, моля да сподели...
 • Разглеждащи в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.