Премини към съдържанието

Admetos

Потребител
 • Публикации

  201
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от Admetos

 1. С пълно основание този твой пост е бил задържан за проверка - защото е пълен с измислици по мой адрес. Никога не излизам извън рамките на добрия тон (колкото и да ме обиждат) за разлика от вас тримата споменати от мен. Да цитирам ли коментарите, съдържащи "възпълната Блаватска" (познай кой), "бълнувания и фантасмагории" (Ауми), "глупости" (Бай Чечи). И от СпейсХ се забелязва, че на някого му липсват първите седем години. А аз - както вече посочих - не искам да имам нищо общо с такива хора.
 2. Напротив, веднага след онзи мой пост с цитатите и коментара ми на твоя "довод", че времето било такова, получих предупреждение от КапНемо, на което, разбира се, не обърнах внимание и за втори път напуснах, понеже не желая да имам нищо общо с "висококултурни" хора като теб, Ауми и Бай Чечи. И - както вече отбелязах - нямах никакво намерение да се връщам, но получих известие, че непознат ме е цитирал. В бъдеше ще игнорирам и такива съобщения.
 3. В този форум имат много странни разбирания за коректност. На едни е позволено да обиждат в прав текст автори, които други смятат за авторитети, а когато другите (в мое лице) цитират недопустими от морално гледище пасажи от книги, които първите смятат за свещени, биват предупредени да не насаждат верска омраза. Не съм влизал тук от близо четири години и изобщо нямах намерение да влизам, но получих известие, че мой пост е коментиран.
 4. Не съм казал, че пасажи от Библията са забранени за цитиране в друг сайт, а че подобни текстове (т.е. призоваващи към насилие), от друга страна, са забранени в читавите сайтове. Разликата между действителната фраза и интерпретацията е колкото между стол и ... знае се какъв стол. Отново повод да изтъкна важността на семантиката. Никъде не намерих правилата на "Калдата", предполагам, че има такива и в тях се забраняват призивите към насилие. Затова привеждам съответната част от правилата на два други сайта: "Откровения": Данни, нарушаващи добрия тон и морал, данни съдържащи елементи на насилие, както и данни, насочени към увреждане на физическото, умственото и/или моралното развитие на непълнолетните не се допускат. "В Контакте": When using the Site the User is prohibited from: ...loading, storing, publishing, disseminating, making available or otherwise using any information which: ... propagandizes and/or contributes to racial, religious, ethnic hatred or hostility, propagandizes fascism or racial superiority; ... propagandizes criminal activity or contains advices, instructions or guides for criminal activities... Ето и малко цитати от Стария завет, призоваващи към насилие, които (в съвкупността си) правят юдеизма... пардон, иудеизма недопустимо за мен вероизповедание от морално гледище: ИЗХОД 32:27. И той им рече: тъй говори Господ, Бог Израилев: турете всеки меча на бедрото си, преминете през стана от врата до врата и назад, и всеки да убива брата си, всеки приятеля си, всеки ближния си. ВТОРОЗАКОНИЕ 20:16. Но в градовете на тия народи, които Господ, Бог твой, ти дава да владееш, не оставяй жива нито една душа.
 5. Съгласен съм, само бих добавил към философските и езотеричните текстове също текстовете от учебниците по екзотерична психология, екзотерична медицина и пр. Има хора, които са превърнали в своя религия "научните" постулати и религиозната им вяра в тези постулати е толкова "бронирана здраво в гърдите", че не могат да я разколебаят дори предсмъртното признание на Фройд или отричането на Хокинг от една негова теория. Техните кошарки не са по-разградени от онези на обикновените вярващи и на знаещите вярващи (езотериците). ПП Смятам за неправилно обединяването в един раздел на твърде различни направления на духовното. Напр. в портала All.bg в рамките на форума "Религия и мистика" има обособени подфоруми "Вяра и религия", "Окултизъм и мистика", "Сатанизъм".
 6. А посочването на нелицеприятни пасажи от фундаменталните (умишлено не употребявам общоприетото прилагателно) писания, които противоречат на общочовешкия морал смята ли се за обида? Защото ако не, мога да цитирам текстове от Стария завет и Корана, призоваващи към насилие. А подобни текстове, от друга страна, са забранени в читавите сайтове.
 7. Valkiria, Както вече съм споменавал тук (в диалог с Aliya), нямам нищо против критиката. Както относно мои личностни качества, така и относно възгледите ми. Стига да е обоснована, а не да се изчерпва с вариации на тема "Я па тоя!". Честит празник на жените, които го приемат за такъв!
 8. Е, според древните гърци и съвременните автори на книги от рода на "Как да се държим в обществото" констатации относно теглото (и външния вид изобщо) са чиста проба обидни, особено когато иде реч за стълкновение на възгледи. А Блаватска отдавна е реабилитирана юридически. Напротив, ако имах екстрасензорни способности, щях да се издигна до менталния свят, където предполагам, че се намира сега и да се свържа с нея. Пък ако вече се е сляла с Висшия си аз, и следващата личност по съответната реинкарнационна верига се е въплътила на земята, щях да потърся контакт с това его.
 9. Ясно, сигурно има и денонощни сладкарници с доставка, така че: Guten Appetit! И не се плаши от щяло и нещяло, понеже може да те обявят за основателка на нова секта - на трепетликите.
 10. Ами защото Хензел и Гретел вървят в комбина. Що се отнася до развъплътената Блаватска, с удоволствие бих разговарял с нея (не с "духа" й - това е фриволен неадекватен термин) относно много аспекти на познанието - известна е нейната изключителна ерудираност. Но за съжаление не притежавам екстрасензорни способности. А трагикомичността по мое мнение се изразява в това, че модератор, т.е. човек, който е длъжен да бъде пример за умереност, си позволява да намеква обидно за килограмите на друг човек, макар че още древните гърци са изтъкнали, че такива похвати са недопустими в един културен диспут. Гретел, на кого да кажем "Gratulieren zum Geburtstag!"? А тортата ортодоксална ли е, или сектантска?
 11. Tell me, please, Grettel, wo ist denn Hensel - да дойде във наш'та сектантска дружина, да чатим ний славно и зиме, и лете, и ныне и присно, та чак до амина!
 12. Напротив - прочетох го, и, разбира се, няма да го интерпретирам "адекватно", сиреч както ти се иска. Ако беше включил в цитирания откъс от поста ми до твоя "висококултурен" съмишленик и съдържащия се в него мой стар пост, щеше да лъсне цялата несъстоятелност на твърдението ти, че съм бил карал по схема и т.н. Бих могъл също да цитирам друг мой стар пост, в който посочвам, че откривам известни неясноти и противоречия в духовното учение, на което съм привърженик, но това едва ли ще помогне да проумееш, че съм готов във всеки момент да се преориентирам към концепция (вкл. атеистична), която ми обяснява феномените по-убедително от тази, която приемам понастоящем. И ще продължаваш да философстваш абстрактно. Ако нещо ме дразни и ме преизвиква да реагирам (без да излизам извън рамките на добрия тон), това е безкултурността - пряка или инсинуативно-косвена, и опитите да се преиначава казаното от мен. Ако прегледаш диалога ни отначало, ще забележиш, че първия път, когато даде тон за иронизиране (визирам твоите разсъждения относно пчеличката Мая, които се оказаха неуместни, след като обясних какво имам предвид под "принудително отиване в отвъдното"), не се поддадох на провокацията и се престорих, че съм схванал само шегата, не и иронията. Но при повторното даване на тон вече нямаше как да не се включа.
 13. Неточно си спомняш - никога не съм се опитвал да наложа собствените си предпочитания на когото и да било. Напротив, посочих на Sleda, че материята в духовната школа, на която е привърженичка, е също толкова добре изложена, колкото и в тази, на която аз съм привърженик. Колкото до Aumi, търпеливо отговарях на нейните странни въпроси, докато тя не показа "високата" си култура. А кое според мен е секта обясних още тогава. Според становището ми по въпроса да се квалифицира като сектант последовател на езотерично учение е нелепо.
 14. Щом _ramus_ ти казва, че "след като тия самия пишеш това - няма никакъв шанс "хората да приемат твоите истини", след като твоята истина е толкова дълбоко втъкана. И е истина - само за теб. А си е обикновено сънуване и потъване в него.", това е истина от последна инстанция, заявена от човек, който е свръх"обут" по въпросите на психичното и си позволява да квалифицира други като "боси", че и да намеква, че те били нахакани, докато всъщност тези негови квалификации според мен са пар екселанс пример за нахаканост. И няма никакво значение доводът ти, че достатъчно (хора) са я приели твоята истина, и след кратки периоди им става по-лесно, и страха изчезва. Тъй де, с "научни" капацитети не се спори!
 15. Правилно е казал народът, че луд умора няма. И двамата с _ramus_ не се уморихте да ми приписвате фаворизиране на вярата за сметка на неглижиране на познанието, макар че го написах на чист български език и ясно посочих, кое от кое според мен е следствие. Елементарна семантика. Сега обаче ми приписваш още нещо - че си въобразявам, че уж измисленият от мен бог бил знание. Явно се налага да ви запозная с още един мой стар пост, та дано проумеете най-после, че спекулациите ви са несъстоятелни. "Изобщо ако се докаже, че не са верни постановките на учителя, който най-много ми допада, понеже се изразява най-ясно, най-конкретно, най-подробно, най-задълбочено и най-подредено, ще се разочаровам малко, но нищо повече. Няма да се разстроя особено и в случай, че се окажат валидни елементаристките положения на някое от традиционните вероизповедания. Просто се надявам нещата да се изяснят - по възможност пълно и скоро. Нито пък ще се притесня много, ако официалната наука успее да намери убедителни обяснения за чисто физическия характер на феномените, които засега се водят окултни." А че не можеш да дадеш конкретен пример за измислени от мен глупости, нито да се обосновеш, защо смяташ посоченото в примера мое становище за глупаво, вече ми е пределно ясно. Изясни ми се също, че културното ти равнище не е по-високо от онова на споменатата в първия от настоящите ми постове потребителка.
 16. Приятелю, не съм нагласил аз тезата, че "съзнанието се пренася в "по-горни носители"... И то точно - в "клинична смърт или дълбока кома". Това от памтивека се твърди от знаещите. Предполагам, че са ти известни стадата примери за хора, които в такова състояние са преживели и запомнили ситуации, които са необясними за официалната наука. И тъй като - както вече споменах, съм подобен случай - да, потърсих обяснение, и намерих логично и разумно такова в езотеричната литература. Обяснение, което нямаше да намеря нито в елементаристките постановки на вероизповеданията, нито в недоказаните хипотези на официалната наука. Съгласен съм, че се изисква кураж, за да се справи човек с евентуалния ужас. Но нали точно за хората, върнали се от оня свят, се твърди от изследователите на тази материя, че след връщането са станали едва ли не неуязвими за всякакви стресове. Смятам се за потвърждение на горното твърдение. Освен това в хороскопа ми има силна благотворна връзка между светилата, което, накратко казано, означава хармоничност на личността, липса на конфликт между съзнание и подсъзнание. Така че - "шапка на тояга" и "а нам всё равно". Напротив: достатъчно ясно посочвам, че вярата е СЛЕДСТВИЕ от познанието. Познание именно за бога и сътворената от него вселена - до най-малките й градивни частици. Относно сънуването на сънища вече стана дума.Има си критерии за това, дали даден сън е на физическия мозък, дали е на етерния мозък, дали е действителна астрална проекция, дали е послание от индивидуалността към личността. А за смайването: покорно благодаря на тези "всички"! Трогнат съм! (Щом ще се иронизираме, винаги готов!)
 17. И какви глупости си измислям?! Можеш ли да дадеш конкретен пример, или само голословиш? Ако намекваш,че при мен вярата замества незнанието, ще те разочаровам. Още отпреди няколко години в няколко сайта (може би и в този - не помня вече) съм поместил мое собствено определение (базирано върху разграничението между езотерика и окултизъм, направено от Бенджамин Крийм), а именно: Езотериката представлява философия на еволюционния процес, включваща науката за енергиите, управляващи този процес - окултизма, и произтичащата от окултнонаучните знания вяра в божественото направляване на еволюцията.
 18. Кой е моят бог не знаеш, така че не би трябвало да твърдиш поне това, че съм си го измислил - може да приемам Иисус, Яхве, Аллах, Брахма, Маниту и т.н., а за всички тях се приказва много преди да се самоосъзная като хомо сапиенс.
 19. Под "принуда" имах предвид (най-често еднократното, а не повторяемо - както се шегуваш) пренасяне на съзнанието в по-горен носител по време на клинична смърт или дори само дълбока кома. А за класифицирането на сънищата от окултно гледище съм писал статия - ако желаеш, мога да я кача в тукашния си блог. За прехода между световете пък имам есе, озаглавено многозначително "Бягство или преход?".
 20. Наистина са прости въпросите и отговорите на тях също могат да бъдат прости. Относно нуждата: преди всичко е нужно да се уточни има ли такава, или ходенето е било по принуда. Относно определението на "отвъдно": в езотериката се прави ясна диференциация между световете в зависимост от степента на плътност на мтерията (субстанцията) и от броя на измеренията.
 21. Тъй като посоката, в която тръгна темата, ми е интересна, а също защото не се е мяркала скоро онази "висококултурна" потребителка, заради която на времето заявих, че напускам темата, си позволявам да се включа отново. И аз значи съм от евентуалните говеда - също съм се върнал от оня свят, теоретично съм прилично подготвен, а в една от частните окултни науки имам 35-годишна практика. Не съм чел книгата на Ангел, но доколкото разбрах от коментарите, той се е ограничил в контактите си само до вероизповеданията (по-горе посочих защо за мен "вероизповедание" е по-малообхватно понятие от "религия"), което смятам за грешка - в читавите духовни учения се съдържат освен ценни космологични и космогонични сведения (които официалната наука възприема с по-голямо или по-малко закъснение), също и отговори на екзистенциални въпроси, в т.ч. как да се помага.
 22. А проверка на правописа на български има ли?
 23. При мен поне не е така с деликатността. Напр. в една фейсбукова група има хора, които обиждат и псуват наред, вкл. и мен, но досега никой от тях не е успял да ме ядоса и накара да изляза извън рамките на добрия тон. Най-много да иронизирам "висококултурните", за които хич не ми пука. Иронията понякога е доста по-ефикасна от грубостта. По отношение на липсата на желание за живот съм на мнение, че има значение какво точно ни се е паднало от зарчетата на съдбата. Смятам за напълно погрешна разпространената максима, че на човек се дават само толкова изпитания (страдания), колкото може да понесе. Ако беше така, нямаше да има никакви самоубийства от отчаяние. А такива стават всекидневно. Не бих казал, че броят на дипломите е неоспорим критерий за липсата на тъпота.
 24. Човек може да бъде прям и същевременно деликатен. Съгласен съм за ползата от критиката като акселератор на промяната в посока самоусъвършенстване, но все пак темата е за физическите кусури, чието променяне в смисъл на елиминиране в някои случаи е непосилно дори за индийските чудотворци.
 25. Anne, ако загубата на слуха и кривогледството са единствените ти увреждания, пречещи ти за нормални отношения с другия пол, много хора с далеч по-неестетични физически недъзи, пречещи им в същото отношение, биха казали: "Да ти имам увреждането!" Тъй като един човек в инвалидна количка или с хемипареза е несравнимо по-непривлекателен сексуално от един нечуващ кривоглед човек.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване