Премини към съдържанието

cybercop

Лига на легендите
 • Публикации

  6958
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от cybercop

 1. Засяга ме, защото вече писах, че разходът на ресурси се увеличи четири пъти по време на поддръжката на една диструбуция, основно, заради надграждането на библиотеки само за две приложения. Относно инсталирането на Chromium-browser от snapd, мисля, че продължаваш да не правиш разлика между дистрибуцията Ubuntu и Ubuntu Desktop и си правиш експериментите от някаква стандартна конфигурация със специфични настройки на управлението на пакетите. При мен е в чист вид и няма разлика между нея и Debian. Относно Chromium в Debian - това е много модифицирано издание. Поне аз не знам, такава преработка да се ползва в друга дистрибуция. За Ubuntu, нямам представа защо лансират версията от Snapd. Тяхна си работа. Нито печелят от това, нито губят. Има налично PPA за тези, които искат да инсталират актуален Chromium от двуични пакети.
 2. Не е и при мен не е така. Както си беше преди N-брой години, така е и в момента, като се изключи вторичният мениджър APT. Не знам, как си конфигурирал хранилищата и дали не ти помага някое умно приложение. sudo apt install chromium-browser Четене на списъците с пакети... Готово Изграждане на дървото със зависимости Четене на информацията за състоянието... Готово The following additional packages will be installed: chromium-codecs-ffmpeg-extra Предложени пакети: webaccounts-chromium-extension unity-chromium-extension Препоръчвани пакети: chromium-browser-l10n Следните НОВИ пакети ще бъдат инсталирани: chromium-browser chromium-codecs-ffmpeg-extra 0 актуализирани, 2 нови инсталирани, 0 за премахване и 0 без промяна. Необходимо е да се изтеглят 86,2 MB архиви. След тази операция ще бъде използвано 285 MB допълнително дисково пространство. Искате ли да продължите? [Y/n] y Изт:1 http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-security/universe amd64 chromium-codecs-ffmpeg-extra amd64 94.0.4606.81-0ubuntu0.18.04.1 [1135 kB] Изт:2 http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-security/universe amd64 chromium-browser amd64 94.0.4606.81-0ubuntu0.18.04.1 [85,0 MB] Изтеглени 86,2 MB за 6с (14,6 MB/сек) Избиране на по-рано не избрания пакет chromium-codecs-ffmpeg-extra. (Четене на базата данни ... 83756 файла или папки в момента са инсталирани.) Подготовка за разпакетиране на .../chromium-codecs-ffmpeg-extra_94.0.4606.81-0ubuntu0.18.04.1_amd64.deb ... Разпакетиране на chromium-codecs-ffmpeg-extra (94.0.4606.81-0ubuntu0.18.04.1) ... Избиране на по-рано не избрания пакет chromium-browser. Подготовка за разпакетиране на .../chromium-browser_94.0.4606.81-0ubuntu0.18.04.1_amd64.deb ... Разпакетиране на chromium-browser (94.0.4606.81-0ubuntu0.18.04.1) ... Инсталиране на chromium-codecs-ffmpeg-extra (94.0.4606.81-0ubuntu0.18.04.1) ... Инсталиране на chromium-browser (94.0.4606.81-0ubuntu0.18.04.1) ... update-alternatives: using /usr/bin/chromium-browser to provide /usr/bin/x-www-browser (x-www-browser) in auto mode update-alternatives: using /usr/bin/chromium-browser to provide /usr/bin/gnome-www-browser (gnome-www-browser) in auto mode Обработка на тригерите за desktop-file-utils (0.23-1ubuntu3.18.04.2) ... Обработка на тригерите за libc-bin (2.27-3ubuntu1.4) ... Обработка на тригерите за man-db (2.8.3-2ubuntu0.1) ... Обработка на тригерите за hicolor-icon-theme (0.17-2) ... Обработка на тригерите за mime-support (3.60ubuntu1) ... [email protected]:~$ На мен не ми пука за заеманото пространство. Независимо, дали е flatpack или snapd, определено има нужда от тази технология. Ти ползваш дистрибуции с плаващо освобождаване и за теб може да не е от голямо значение, но, аз, като потребител на такива с фиксирана поддръжка я ценя много. Тя превръща поддържането на една дистрибуция за дълъг период от време в нещо изключително просто.
 3. За Firefox - не знам. Но, Chromium, инсталиран от snapd, работи точно толкова бързо, колкото и инсталираният от двуични пакети. Перфектна работа без никакви забележки. Аз нямам графичен интерфейс и ползвам snapd в команден режим през терминала. Изключително лесно се работи с него и за приложения, изискващи да са винаги актуална версия, това е решението, без да се налага постоянно надграждане на системни библиотеки. Ползвах една CENTOS 6 от началото до краят на поддръжката и знам от личен опит, какви проблеми може да докара на разработчиците и потребителите, надграждането само на един уеб браузър и един офис пакет. Една и съща дистрибуция в края на поддръжката си имаше четворен разход на ресурси и много по- мудна работа, отколкото при излизането си. И, това е основно заради надграждането на системни библиотеки, което изглежда достигна предела си, защото Firefox ESR вече не изчертаваше коректно шрифтовете в някои сайтове. [email protected]:~$ sudo snap list Name Version Rev Tracking Publisher Notes bare 1.0 5 latest/stable canonical✓ base chromium 95.0.4638.54 1801 latest/stable canonical✓ - chromium-ffmpeg 0.1 23 latest/stable canonical✓ - core 16-2.52.1 11993 latest/stable canonical✓ core core18 20210722 2128 latest/stable canonical✓ base gnome-3-28-1804 3.28.0-19-g98f9e67.98f9e67 161 latest/stable canonical✓ - gnome-3-34-1804 0+git.3556cb3 72 latest/stable canonical✓ - gtk-common-themes 0.1-59-g7bca6ae 1519 latest/stable canonical✓ - snapd 2.52.1 13640 latest/stable canonical✓ snapd [email protected]:~$ Колкото до Ubuntu, имам подозрение, че не правиш разлика между дистрибуцията Ubuntu и Ubuntu Desktop, която е една от няколкото стандартни десктоп конфигурации.
 4. Като отвори темата, осъзнах, че при толкова години ползване на дистрибуцията Ubuntu, никога не съм имал инсталиран този софтуерен магазин. Някак е минал покрай мен, без да го забележа. Виждал съм го на чужди компютри, но ми се е сторил прекалено бавен и шарен.
 5. В Synaptic, намираш пакета с търсачката, прочиташ информацията за него и инсталираш, като, преди това ти излиза списъка със зависимостите. Мениджърът, просто трансформира твоя избор в команди. Сам по себе си е нищо.
 6. Може и да си прав, но мисля, че е неизбежно натрупването на знания с времето, дори да не ровичкаш постоянно и да преинсталираш през два дни. Разбира се, брат ми ползва компютър под Linux от десетина години и в момента разбира толкова, колкото, когато е почнал. Но, не му трябва. Не е инсталирал системата и ползва само браузъра. Нещо повече - не се интересува от техника, различна от автомобили и строителни машини. Просто, компютрите не са му приоритет.
 7. Система за инсталиране и работа на приложения в изолирана среда (пясъчник). Програмите работят в собствена директория и са изолирани от останалите системни директории.
 8. Щом сте доволен/на и ви устройва подредбата на десктопа, ползвайте го, без да се съобразяване с никой друг. Сто човека ще ви дадат 101 съвета, когато става въпрос за избор на дистрибуция. Обновявайте редовно, почиствайте периодично и няма да имате проблеми. Обновяването от терминала е с командите : sudo apt update sudo apt full-upgrade Ако ползвате приложения, инсталирани през Snapd : sudo snap refresh За елементарно почистване, просто, след няколко обновления пускайте командите : sudo apt update sudo apt autoremove sudo apt autoclean Ако имате проблеми - питайте. Навлизането "по- дълбоко" в познаването на материята ще се случи така или иначе.
 9. Видях от снимката, че си инсталирал десктоп с Gnome Shell. Удобен ли ти е за работа и работи ли достатъчно бързо върху хардуера ти ? Когато избираш дистрибуция, първо си състави списък, какво искаш от дистрибуцията. И, за какво ще я ползваш. После, прецени, как искаш да изглежда. Не е проблем, ако искаш изгледа да прилича на Windows с един панел, защото това е една от двете най- разпространени конфигурации и в десктопите под Linux. Ако не е с един панел, ще е с два. Рядко е с три и четири. Кажи, какво си избрала, върху какъв хардуер смяташ да го инсталираш и ще ти дадем съвети. Изписано е страшно много през годините. Каквито и проблеми да имаш, вероятно някой друг ги е имал преди теб и е много вероятно да си ги е разрешил.
 10. Възможно е. Сега си спомних, че дори разрешването на sudo потребителя в Debian от версия 10 става със sudo преди командата, въпреки, че се изпълнява от root акаунт. Както и за poweroff, изпълнена от терминала. Но, това не означава, че по принцип, трябва да е така. Не виждам нужда от администраторски правомощия за показването на тези данни. su sudo usermod -a -G sudo "user_name"
 11. Изпълних я преди да ти го напиша. [email protected]:~$ sysctl vm.swappiness vm.swappiness = 10 [email protected]:~$
 12. Командата може да се изпълни, като обикновен потребител. Поради тази причина, вероятно, системата започва да прехвърля данни в swap дяла още при заемане на 60% от RAM паметта. Изпълни sysctl vm.swappiness , както ти каза колегата и покажи изхода. П.П.: Тези буфер и кеш ще се освободят при недостиг на памет за системните процеси. Поне при нормално работеща система е така.
 13. В смисъл, че заема паметта предварително ли? Още със стартирането на машината. Или не разтоварва кеша от предходната сесия. Би ли ми пуснал изхода на free -m, че ми стана интересно?
 14. Снимка не се вижда. Кешираните данни са времено запазени данни (например изображения), за да не ги изтегля уеб браузъра повторно при последващо посещение на сайта. Ускорява се работата на приложенията по този начин. За заетият swap дял, не мога да ти бъда полезен. Това е виртуален дял в който се прехвърлят данни, когато се изчерпи определен обем от RAM паметта. Процентът при който стартира този процес може да се коригира много лесно. Никога не ми се е случвало, този дял да е постояно зает. В момента дори съм без него.
 15. Тогава го форматирай под NTFS (трябва да имаш инсталиран ntfs-3g), инсталирай ntfs-config и го монтирай за постоянно за няколко секунди. Правил съм го доста пъти при преинсталация на чужди компютри и работи безотказно. Стартираш конфигуратора, поставяш две отметки и запазваш промените. Това, колко е бърза exfat няма смисъл да коментираме, щом става въпрос за HD. Колко да е по- бърза ?
 16. Точно така е. Можеш да я създадеш или да копираш от друг носител. Проблем ли ти е да ползваш файлова система за Linux, която не е журнализирана ? Или ползваш същият носител и под Windows ? За SSD ли става въпрос или HD?
 17. За флашка ли става въпрос ? Ако е така, как са нещата, когато не е монтирана, като сменяемо устройство. И, налице ли са на нея стандартите скрити директории .Trash-500 и .Trash 1000 със стандартните три директории във всяка тях? Мисля, че тези папки ги създава gvfs, но, провери дали ги има. Нямам опит с монтиране на exfat. NTFS се монтира за постоянно доста лесно и безпроблемно.
 18. cybercop

  Сигурност в Линукс

  " Стартирайте определена програма, като непривилегирован потребител, за да ескалирате привилегиите и изпълнете командата като root." Нищо не намерих и аз, като подробности. Даже не знам на какво ниво е достъпът. Забраната за разгласяване е ясна. Важното е, дали издателят на дистрибуцията е запознат. Защото е нищожна вероятността, една уязвимост да засяга конкретна дистрибуция. Приемането, че Ubuntu е по- уязвима, защото се ползва масово е доста наивно.
 19. cybercop

  Сигурност в Линукс

  Някъде пише ли на какво ниво е това хакване, че не го намирам. Контрол върху какво ? На един такъв хак-фест преди много години, само Ubuntu 8.04 издържа. Изпитанието беше до получаване на администраторски достъп, а наградата беше само лаптопа, върху който е инсталирана овладяната ОС. Но, тогава, нещата бяха различни. Много по- простички. Всяко усложняване и набъбване на кода, означава, по- голяма мишена в която да се цели стрелецът.
 20. По въпроса за понятието "чиста", има какво да се тълкува до безкрайност. Може да става въпрос за ОС без systemd или pulseaudio, поради някакви религиозни съображения, но, същата религия да ти позволява да ползваш корпоративния браузър Firefox. Може да е ОС, включваща изцяло свободен софтуер, каквито преди години имаше няколко. Аз винаги съм писал, че предпочитам базова дистрибуция, която не е препипана от трети лица - Debian, Ubuntu, CENTOS (леко препипана), Fedora, Open SUSE и т.н. Не държа да е изцяло със свободен софтуер и дори искам да е със systemd. По въпроса за инсталацията, предпочитам инсталация на минимална система, без графична среда. След инсталацията, качвам xorg компонентите, графичната среда и приложенията. Обичам да имам по едно приложение за действие, въпреки, че се е случвало да имам и резервен уеб браузър или такъв с който в момента експериментирам.
 21. Бях на 99,99 % сигурен, че ще видя точно тази конфигурация. Спор няма, изчистена е. И на мен ми харесва. Само е добре да кажеш на китайците да ти пратят малко RAM, че в процесора има хляб за още няколко година напред. Недей да ме плашиш и ти. Малко ли ми беше снощи, че избягах от кръчмата в 22,45ч. След 23.00ч., вътре е влизал вируса и е ставало страшно.
 22. Би ли пуснал екранна снимка на дистрибуцията, която ползваш в този момент с информация за версията и cal / ncal , да се вижда датата, както аз съм направил на горната снимка. Много ми се иска да видя, коя от трите ползваш в момента. Както и до каква степен е изчистена.
 23. Само да ти споделя, че след инсталиране на Compton и задаване на конфигурация се получи проблем при мен. По принцип, след нормален старт работи добре и, за това късно го забелязах. Спред приспиване и последващо събуждане, започва да изчезват части от панела. Подобно на това, което се случваше понякога с екранните джаджи при първите версии на KDE4.
 24. Ние също не сме. Правиш анализ, какви нужди имаш и според тях си избираш дистрибуция. Според хардуера и чувството ти за естетика си избираш графична среда за тази дистрибуция. Аз съм консервативен човек, ползващ десктопа за елементарни дейности, като сърфиране в Интернет, гледане на филми и текстообработка. Поради тази причина, ползвам базова Ubuntu LTS с базова Xfce и доста класическа, направо скучна подредба на десктопа. Аз съм от хората, които не страдат от скуката, а ѝ се наслаждават.
 25. @PsyManDelic : Когато сложи Free BSD сред Linux дистрибуциите, нещо не те ли притесни? Някаква червена лампичка не светна ли, че нещо не е наред?
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване