Премини към съдържанието

ntenev

Потребител
 • Публикации

  33
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

0 Неутрална репутация

Всичко за ntenev

 • Титла
  Потребител
 1. ntenev

  RQ: Mac OS v10.4 Tiger DVD-R!

  The Mask: Никога не е късно да се научи нещо ново според тази информация файловата система която Mac ползват за DVD и CD e UDF (Universal Disk Format) ... от където ми идва идеята, че с програма като cdroller (http://www.cdroller.com/) може и да успее да прочете съдържанието на диска. P.S. понеже сега като го гледам ми звучи малко двузначно, искам да уточня че това: беше насочено към мен самия
 2. ntenev

  RQ: Mac OS v10.4 Tiger DVD-R!

  Поправете ме ако греша, но CD / DVD носителите не ползваха ли една и съща файлова система ? Не ми се е случвало досега да видя CD / DVD със FAT16/32, NTFS, EXT2/3, REISERFS, UFS и т.н. ... може пък и да има.
 3. ntenev

  Търся Live Linux дистрибуция

  "Търся Live Linux дистрибуция" каквото почукало - такова се обадило ... пък те "админите" ти виновни
 4. ntenev

  Линукс не е Windows!

  kayovas Малко уточнение: "Свободен Софтуер" и "Отворен Код" не е задължително да са безплатни. Просто за да не стават обърквания. Целта е да се развива качествен и свободен софтуер. Основната цел е това. Като следващо и логично продължение се явяват фирми като RedHat, Novell (SuSE), Mandriva и т.н. които започват да развиват бизнес на базата на софтуер с отворен код. Това са фирмите, които имат интерес (търговски) Linux да привлича повече производители и потребители. Идеята ми е че това са две съвсем различни групи като философия с взаимосвързани интереси. Едните се нуждаят от качествен софтуер, лесно употребим и покриващ нуждите на колкото се може по-голям брой потенциални потребители върху което да изградят своя бизнес, другите се нуждаят от пари за да могат да съществуват и работят с условието софтуера да остава свободен. Така че според това какво визираш с думата "Линукс", във въпроса ти, е и отговора. loxs Спри с глупостите най-сетне.
 5. ntenev

  Линукс не е Windows!

  nickfox Не излиза. Но пък като свободен човек и ти имаш право на собствените си интерпретации. Аз извъртам значи. До един момент говорим за общи групи, в последствие ти започваш да привеждаш като примери твои познати. Ами аз познавам лекари които ако и да сърфират из интернет не могат да ми посочат кое е чипсета на дъното и за тях интернета идва от кабела. Какво сега, ще седнем да разсъждаваме кои са по-таргет група ли ? Можеш да. С дребната разлика че именно твоето опониране е на базата на извъртания. Хем говорим за обикновенни потребители които просто искат да ползват дадено приложение без да им се налага да знаят как то работи (отвътре), хем изведнъж те станаха "технически грамотни" на тема компютри като даденост. Всеки ли който кара кола знае тя как се движи ? Или повечето знаят просто как да я употребяват ? Оплиташ се сам.
 6. ntenev

  Линукс не е Windows!

  nickfox Така е. Защото Именно. Тона ми бе/е насочен към точно определени изказвания, на точно определен човек. Ако той има някакъв проблем с моя тон, можем да го обсъдим. Твоята роля в това нещо каква е ? Колкото до тъпото и фанатичното. Понятието "windows потребител" не включва в себе си понятието "компютърен потребител". Не го включва по дефиниция имам предвид. Човек може да е и двете, може и да е само едно от двете, особенно когато се намеси и думата "опитен". Друг е въпроса че самото понятие "компютърен потребител" е достатъчно разтеглено вече ... почти като понятието "лекар". Явно всички секретарки, лекари, счетоводители, адвокати, музиканти, художници, певци и т.н. са на "ти" с техниката. Като се има предвид че windows е създаден като унифицирана работна среда с цел да се използва от всички, без значение колко са наясно с компютърната техника и въобще техниката като такава, спокойно може да се каже Нямаш различни версии за различно напреднали потребители (да не се бърка със целта Home / Pro Edition например) а имаш един продукт който трябва да обхване възможно най-голяма маса потребители. Продължават ли да ти звучат "тъпо и фанатично" ?
 7. ntenev

  Линукс не е Windows!

  nickfox Явно не виждаш добре. Daemon Запитвал съм се. И отговора е много простичък. GPL (към днешна дата) не позволява пре-лицензиране (някой да е твърдял обратното ?), докато повечето комерсиални лицензи го позволяват. Ако не си сигурен какво искаш да правиш за в бъдеще - избери лиценза който ще ти позволи прелицензиране. Така че относно пре-лицензирането си абсолютно прав. Само че да кажеш: Носи съвсем друго значение без да е уточнено че става дума за пре-лицензиране. От там и моята реакция по този фрагмент от темата. Сега мисля че поне това изчистихме. Това не е уточнявано. Спорът беше за лицензи и техните ограничения спрямо автора и потребителите. Стигне ли се до момента за избиране на лиценз на програми вече има куп други условия (цел, приложение, сфера) които ще изиграят роля ... трудно е всичко това да се сложи под един знаменател. Ти ако искаш го приеми просто в интерес на мира. И всеки друг ще го приеме както си реши. Но в интерес на истината щеше да бъде тези неща веднъж започнати да се изчистят ... ама щеше ...
 8. ntenev

  Линукс не е Windows!

  nickfox Не използвам термина за да обиждам, а за да окачествя. Това че някой се чувства обиден от моето определение за неговите изказвания - не е мой проблем. Daemon Нерви не съм изпускал, а безкрайно много се забавлявам. То няма и как да е по друг начин Да си се запитвал защо е for а не of ? Естествено ... защо ли ми е толкова познато. Първо се пуска като "свободен софтуер" и после ако/като получ и широко разпространние се "затваря" и се казва: "от днес ще го плащате". GPL пази от това. Толкова ли е сложно за схващане ? Явно. Добре поне, че в някакъв момент по-горе се сети да отбележиш че става дума за ре-лицензиране. Кой пък те задължава да ги публикуваш ? Условието е ако ги публикуваш, да са под GPL Тролщина. Трябва ли да ти обяснявам защо е тролщина ? Върни се, прочети пак и ела за повишаване на оценката. Ето тези подскоци са ми най-забавни ... тип "Нищо няма да кажа, ама ще го кажа гръмко". Моите познания може и наистина да са скромни, но на фона на това което ти пишеш - няма как да не ми се повдигне самочувствието. Колкото и да ми е забавно, нещата се завъртат по същата спирала и много скоро ще станат отегчителни.
 9. ntenev

  Линукс не е Windows!

  Daemon Добър опит ... но тролски. Преди да свършиш с мен ще трябва да започнеш, а затова ще ти е необходимо нещо повече от страховити изречения. Мда, много е гадно да си имал печелившата карта, а сега като ти трябва да си я затрил някъде ... вярваш ли, че някой ще приеме това на сериозно ? Много. Най-вече заради факта че не ти се отдава. Аз ти давам линк, ти - спомени от изтрита кореспонденция. Някъде в тази тема да е казано че забранява ? Или просто ти трябваше силно звучащо изречение ? Много се лъжеш. Нищо не пречи на автора, ако версия X му е под GPL, версия X+Y да е под какъвто друг лиценз си иска. Или си мислиш, че щом веднъж си написал нещо под GPL всяка негова следваща версия правена от теб и използваща само твой код до гроб трябва да е GPL ? Или просто опит за поредния FUD ? Дори на хората които искат модификациите на базата на техния код също да са свободни. Чел си явно ... както дявола чете евангелието. Интересно кое ще принуди тези други потребители да използват и развиват съответния софтуер ? Интересно кое е пречело ? Наистина ми е интересно да ми покажеш кой текст в GPL те накара да си мислиш, че ти като автор не можеш да смениш лиценза на собствения си софтуер. Не си наясно с BSD (като лиценз), GPL, Open Source, Free Software - очеизвадно. Но каква е причината толкова усърдно да се опитваш да заблудиш и други хора, които биха прочели тази тема ?
 10. ntenev

  Линукс не е Windows!

  Daemon Явно ще се изнасят лекции http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html Да виждаш някъде в BSD лиценза подобно нещо ? Това е основната разликата. BSD лиценза защитава само текущото копие като код и компилиран софтуер, но не гарантира желанието на автора (повтарям ако го има) неговия код да остане отворен. Още малко светлина: Ако решиш да ползваш кода на MySQL си длъжен единствено и само да дадеш този код (техния) отново под GPL, а не целия резултатен продукт. Да твърдиш обратното си е чиста форма тролщина. Става ли ти ясно защо примера ти е безмислен ? Ако автора го е поставил като условие за ползването на неговия код - този който ще го ползва е длъжен. Поне според GPL лиценза. Някои искат пари за да им се ползва продукта, други - да остане достъпен за всички. Няма значение кой е крив и кой прав, щом искаш да ползваш нещо което не си създал ти, ще се съобразяваш с това което е поставил като условие автора му. И това ли трябва да се обяснява ?
 11. ntenev

  Линукс не е Windows!

  Daemon Бъркаш. А за да не се почувстваш обиден - умишлено насoчих написаното директно към zazzko, защото на него термина ще му бъде ясен. Един път се включих в една подобна тема в този форум, но желанието ми за някакъв смислен и целенасочен разговор потъна в словестната еквилибристика на много учасници ... то не бяха скокове от "потребител не специалист" до "специализиран софтуер". Ту се говореше за човека който иска да му е лесно, ту изведнъж се изхвърчаше към големите корпорации и техните планове. Накратко - за някои хора понятията "отворен код", "свободен софтуер", GPL и т.н. са като проклятие. Намеси ли се нещо такова и скачат на кръстоносен поход ... защо и срещу какво - и те незнаят. Мъгляви идеи че някой им краде труда, че някой се храни от техните знания ... софтуерен апокалипсис ! Просто си ги представям затворени в едно помещение, как само на някаква мижава светлина кодят ли кодят за да не ги застрелят като куци коне ... робски труд ... мъка. А колкото до сравнението между BSD и GPL ... толкова си и чел ... или просто това е отявлена проява на тролщина. Кратко и ясно, BSD лиценза не защитава желанието (ако го има) на автора кода да остане отворен при всяко негово използване, GPL го защитава ... има достатъчно информация по въпроса ... търси, чети ... и най-вече мисли преди да пишеш. P.S. Добре е да се знае докъде са го докарали троловете, причината да се появя тук беше че исках да пусна статията на лично събщение на определен човек, видях че zazzko го е направил вече като тема и започнах да я следя ... нещо против ? darksoul къде си тръгнал да определяш: като ти самия си намятал "железни" доводи. Колкото до трола ... често се използва за хора представящи информацията изкривена. Добре поне че си се постарал да прочетеш. Поздрави ! P.S. Мнението е редактирано тъй като по погрешка в началото изпратих само половината от това което исках да напиша. P.S.2 darksoul За мнение номер 34 - Тролиш, душо, тролиш !
 12. ntenev

  Линукс не е Windows!

  zazzko Разбра ли, че всъщност даде храна на троловете ?
 13. ntenev

  Дискусия: Windows срещу Linux

  morfei1 Няколко човека вече са ми се оплаквали, че имат проблеми с отврянето на файлове в които има специфични макроси и графики. Както и че направени от тях с OpenOffice.org файлове не се отварят читаво от Excel. krasen Аз мога, но няма да дам пари за нещо ще ми ограничи достъпа до хардуера за който също съм давал пари. Или пък ще трябва да купувам после и други неща за да постигна необходимата ми функционалност. nickfox А то от въздуха се е материализирало право в тяхната община ... никой не знае как, но по-важното, че никой не е дал и стотинка. Поздрави !
 14. ntenev

  Дискусия: Windows срещу Linux

  nickfox Говорихме вече за Санчовците които срутват работещата система за сложат новото "cool" нещо-си. Знам, че не се заяждаш, но наистина приеми идеята, че не всички Linux потребители говорещи за Отворен Код и Свободен Софтуер са Санчовци. Незнам дали въпроса ти е насочен конкретно към мен, но пък ще дам моя отговор. Първото нещо което ще направя е да му разясня какво означават тези понятия, какво е свободното на свободния софтуер и какво е отвореното на отворения код. Не за друго, а за да не вземе някой Санчо да му нахвърля кал в очите. Второто което ще му обясня е, че ако сега дава X пари за OS + Y пари са специализиран софтуер, много е вероятно при базиране на софтуер с отворен код тези му разходи да намалеят. Би било пълен абсурд да го накарам да зареже нещо работещо само заради едната идеология, колкото и добра да ми се вижда тя и колкото да ми е полезна персонално на мен. Ако досега не съм успял да те убедя, че се опитвам да запазя някаква обективност въпреки собствените си идеи - жалко. А затворения софтуер + специализирания ще ли им е по-евтин ? Заробва с това, че ако ми пратиш файл на Excel, за да го отворя аз трябва да си купя целия офис пакет. Звучи малко като вица за самотния човек, който в средата на пустинята продавал шише вода за 1000 $ и като го попитали "Защо толкова скъпо", отговора бил "Ами разходи се и намери по-евтина". Софтуера би трябвало да е полезен за хората които го ползват, а не да бъде налаган с всякакви средства докато се превърне в жизнено важна част от нечий бизнес и след това просто да бъде жулен до последната стотинка. Daemon Аз точно това (ftp://user@10.12.21.1) пишех в address бар-а, но в log-а имаше само опити от anonymous. Но както и ти каза, не това беше на което обръщах внимание. tteodor Източник на новината ?
 15. ntenev

  Дискусия: Windows срещу Linux

  Daemon Добре, понякога е добре хората да се овикат и оплюят и после като им мине ентусиазма за битки може да се получи стойностен разговор. Мисля че тук и сега се получава. Както писах по-горе ще се опитам да го направя доколкото мога. Но повярвай ми, доста ми е трудно засега ... не защото съм се фанатизирал на тема Linux, а просто защото на базата на опита който имам повечето неща въобще не ги оценявам като проблем през моята гледна точка. Не знам дали си обърнал внимание на нещо което бях написал вчера (съобщение номер 449), но там се опитвам да опиша неща, които наистина виждам като проблеми на Linux ... особенно втората група. Същевременно съм наясно, че тези проблеми са толкова далече от потребителя, който просто иска да си цъка по машината без да се впуска в дебрите на кода, колкото аз съм далеч от оперното пеене. За мен това, че даден Linux не е разпознал и конфигурирал автоматично новата видеокарта не е проблем ... не е защото аз възпроемам компютрите като машини които правят това което им кажеш, а не това което ти се иска да правят. Надявам се да ме разбираш правилно. Естествено монетата има и друга страна. Приятелката ми е графичен дизайнер и ползва голям набор софтуер характерен за работата й и познат на повечето хора тук, същевременно е от типа културни потребители, които когато не знаят питат и като им кажеш се вслушват. Естествено този софтуер работи под windows и на мен през определени периоди от време ми се налага да си късам нервите с необясними за мен явления. Примерно защо IE ако и да му пиша: ftp://user@10.12.21.1 той тъпо и упорито се пробва като anonymous и естествено FTP сървъра отказва и да чуе за него. Същевременно през command prompt няма никакъв проблем. В случая обаче не върху това акцентирам, в крайна сметка може би просто пропускам някоя опция някъде. По-показателното бе, че се замислих дали ако в този момент имам възможност да й инсталирам Linux, за който да има native версии на необходимия й софтуер, бих го направил ? Отговора е: Ако аз съм покрай нея и имам възможност да се грижа за операционната система (независимо дали локално или отдалечено) а тя да ползва само това което й е необходимо - твърдо ДА. Ако обаче на този етап, без значение колко добре би работил необходимия й софтуер, трябва да й сложа Linux и да я оставя сама да се оправя - не бих й причинил това. Това мисля, че е достатъчно показателно за реалната ми оценка. Поздрави ! P.S. Само да драсна една искричка. Факт е вече MacBook, OS X за Intel архитектура. Всичките програми които са й нужни ги има за Mac OS X native а не през емулация, отдолу е отчасти BSD базирана ситема със доста адаптиран GNU софтуер. За сега ми се виждат скъпи ... много скъпи ... но с времето може това да се окаже идеалния вариант за нас (имам предвид мен и приятелката ми).
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.