Премини към съдържанието

ntenev

Потребител
 • Публикации

  33
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

0 Неутрална репутация

Всичко за ntenev

 • Титла
  Потребител
 1. ntenev

  RQ: Mac OS v10.4 Tiger DVD-R!

  The Mask: Никога не е късно да се научи нещо ново според тази информация файловата система която Mac ползват за DVD и CD e UDF (Universal Disk Format) ... от където ми идва идеята, че с програма като cdroller (http://www.cdroller.com/) може и да успее да прочете съдържанието на диска. P.S. понеже сега като го гледам ми звучи малко двузначно, искам да уточня че това: беше насочено към мен самия
 2. ntenev

  RQ: Mac OS v10.4 Tiger DVD-R!

  Поправете ме ако греша, но CD / DVD носителите не ползваха ли една и съща файлова система ? Не ми се е случвало досега да видя CD / DVD със FAT16/32, NTFS, EXT2/3, REISERFS, UFS и т.н. ... може пък и да има.
 3. ntenev

  Търся Live Linux дистрибуция

  "Търся Live Linux дистрибуция" каквото почукало - такова се обадило ... пък те "админите" ти виновни
 4. ntenev

  Линукс не е Windows!

  kayovas Малко уточнение: "Свободен Софтуер" и "Отворен Код" не е задължително да са безплатни. Просто за да не стават обърквания. Целта е да се развива качествен и свободен софтуер. Основната цел е това. Като следващо и логично продължение се явяват фирми като RedHat, Novell (SuSE), Mandriva и т.н. които започват да развиват бизнес на базата на софтуер с отворен код. Това са фирмите, които имат интерес (търговски) Linux да привлича повече производители и потребители. Идеята ми е че това са две съвсем различни групи като философия с взаимосвързани интереси. Едните се нуждаят от качествен софтуер, лесно употребим и покриващ нуждите на колкото се може по-голям брой потенциални потребители върху което да изградят своя бизнес, другите се нуждаят от пари за да могат да съществуват и работят с условието софтуера да остава свободен. Така че според това какво визираш с думата "Линукс", във въпроса ти, е и отговора. loxs Спри с глупостите най-сетне.
 5. ntenev

  Линукс не е Windows!

  nickfox Не излиза. Но пък като свободен човек и ти имаш право на собствените си интерпретации. Аз извъртам значи. До един момент говорим за общи групи, в последствие ти започваш да привеждаш като примери твои познати. Ами аз познавам лекари които ако и да сърфират из интернет не могат да ми посочат кое е чипсета на дъното и за тях интернета идва от кабела. Какво сега, ще седнем да разсъждаваме кои са по-таргет група ли ? Можеш да. С дребната разлика че именно твоето опониране е на базата на извъртания. Хем говорим за обикновенни потребители които просто искат да ползват дадено приложение без да им се налага да знаят как то работи (отвътре), хем изведнъж те станаха "технически грамотни" на тема компютри като даденост. Всеки ли който кара кола знае тя как се движи ? Или повечето знаят просто как да я употребяват ? Оплиташ се сам.
 6. ntenev

  Линукс не е Windows!

  nickfox Така е. Защото Именно. Тона ми бе/е насочен към точно определени изказвания, на точно определен човек. Ако той има някакъв проблем с моя тон, можем да го обсъдим. Твоята роля в това нещо каква е ? Колкото до тъпото и фанатичното. Понятието "windows потребител" не включва в себе си понятието "компютърен потребител". Не го включва по дефиниция имам предвид. Човек може да е и двете, може и да е само едно от двете, особенно когато се намеси и думата "опитен". Друг е въпроса че самото понятие "компютърен потребител" е достатъчно разтеглено вече ... почти като понятието "лекар". Явно всички секретарки, лекари, счетоводители, адвокати, музиканти, художници, певци и т.н. са на "ти" с техниката. Като се има предвид че windows е създаден като унифицирана работна среда с цел да се използва от всички, без значение колко са наясно с компютърната техника и въобще техниката като такава, спокойно може да се каже Нямаш различни версии за различно напреднали потребители (да не се бърка със целта Home / Pro Edition например) а имаш един продукт който трябва да обхване възможно най-голяма маса потребители. Продължават ли да ти звучат "тъпо и фанатично" ?
 7. ntenev

  Линукс не е Windows!

  nickfox Явно не виждаш добре. Daemon Запитвал съм се. И отговора е много простичък. GPL (към днешна дата) не позволява пре-лицензиране (някой да е твърдял обратното ?), докато повечето комерсиални лицензи го позволяват. Ако не си сигурен какво искаш да правиш за в бъдеще - избери лиценза който ще ти позволи прелицензиране. Така че относно пре-лицензирането си абсолютно прав. Само че да кажеш: Носи съвсем друго значение без да е уточнено че става дума за пре-лицензиране. От там и моята реакция по този фрагмент от темата. Сега мисля че поне това изчистихме. Това не е уточнявано. Спорът беше за лицензи и техните ограничения спрямо автора и потребителите. Стигне ли се до момента за избиране на лиценз на програми вече има куп други условия (цел, приложение, сфера) които ще изиграят роля ... трудно е всичко това да се сложи под един знаменател. Ти ако искаш го приеми просто в интерес на мира. И всеки друг ще го приеме както си реши. Но в интерес на истината щеше да бъде тези неща веднъж започнати да се изчистят ... ама щеше ...
 8. ntenev

  Линукс не е Windows!

  nickfox Не използвам термина за да обиждам, а за да окачествя. Това че някой се чувства обиден от моето определение за неговите изказвания - не е мой проблем. Daemon Нерви не съм изпускал, а безкрайно много се забавлявам. То няма и как да е по друг начин Да си се запитвал защо е for а не of ? Естествено ... защо ли ми е толкова познато. Първо се пуска като "свободен софтуер" и после ако/като получ и широко разпространние се "затваря" и се казва: "от днес ще го плащате". GPL пази от това. Толкова ли е сложно за схващане ? Явно. Добре поне, че в някакъв момент по-горе се сети да отбележиш че става дума за ре-лицензиране. Кой пък те задължава да ги публикуваш ? Условието е ако ги публикуваш, да са под GPL Тролщина. Трябва ли да ти обяснявам защо е тролщина ? Върни се, прочети пак и ела за повишаване на оценката. Ето тези подскоци са ми най-забавни ... тип "Нищо няма да кажа, ама ще го кажа гръмко". Моите познания може и наистина да са скромни, но на фона на това което ти пишеш - няма как да не ми се повдигне самочувствието. Колкото и да ми е забавно, нещата се завъртат по същата спирала и много скоро ще станат отегчителни.
 9. ntenev

  Линукс не е Windows!

  Daemon Добър опит ... но тролски. Преди да свършиш с мен ще трябва да започнеш, а затова ще ти е необходимо нещо повече от страховити изречения. Мда, много е гадно да си имал печелившата карта, а сега като ти трябва да си я затрил някъде ... вярваш ли, че някой ще приеме това на сериозно ? Много. Най-вече заради факта че не ти се отдава. Аз ти давам линк, ти - спомени от изтрита кореспонденция. Някъде в тази тема да е казано че забранява ? Или просто ти трябваше силно звучащо изречение ? Много се лъжеш. Нищо не пречи на автора, ако версия X му е под GPL, версия X+Y да е под какъвто друг лиценз си иска. Или си мислиш, че щом веднъж си написал нещо под GPL всяка негова следваща версия правена от теб и използваща само твой код до гроб трябва да е GPL ? Или просто опит за поредния FUD ? Дори на хората които искат модификациите на базата на техния код също да са свободни. Чел си явно ... както дявола чете евангелието. Интересно кое ще принуди тези други потребители да използват и развиват съответния софтуер ? Интересно кое е пречело ? Наистина ми е интересно да ми покажеш кой текст в GPL те накара да си мислиш, че ти като автор не можеш да смениш лиценза на собствения си софтуер. Не си наясно с BSD (като лиценз), GPL, Open Source, Free Software - очеизвадно. Но каква е причината толкова усърдно да се опитваш да заблудиш и други хора, които биха прочели тази тема ?
 10. ntenev

  Линукс не е Windows!

  Daemon Явно ще се изнасят лекции http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html Да виждаш някъде в BSD лиценза подобно нещо ? Това е основната разликата. BSD лиценза защитава само текущото копие като код и компилиран софтуер, но не гарантира желанието на автора (повтарям ако го има) неговия код да остане отворен. Още малко светлина: Ако решиш да ползваш кода на MySQL си длъжен единствено и само да дадеш този код (техния) отново под GPL, а не целия резултатен продукт. Да твърдиш обратното си е чиста форма тролщина. Става ли ти ясно защо примера ти е безмислен ? Ако автора го е поставил като условие за ползването на неговия код - този който ще го ползва е длъжен. Поне според GPL лиценза. Някои искат пари за да им се ползва продукта, други - да остане достъпен за всички. Няма значение кой е крив и кой прав, щом искаш да ползваш нещо което не си създал ти, ще се съобразяваш с това което е поставил като условие автора му. И това ли трябва да се обяснява ?
 11. ntenev

  Линукс не е Windows!

  Daemon Бъркаш. А за да не се почувстваш обиден - умишлено насoчих написаното директно към zazzko, защото на него термина ще му бъде ясен. Един път се включих в една подобна тема в този форум, но желанието ми за някакъв смислен и целенасочен разговор потъна в словестната еквилибристика на много учасници ... то не бяха скокове от "потребител не специалист" до "специализиран софтуер". Ту се говореше за човека който иска да му е лесно, ту изведнъж се изхвърчаше към големите корпорации и техните планове. Накратко - за някои хора понятията "отворен код", "свободен софтуер", GPL и т.н. са като проклятие. Намеси ли се нещо такова и скачат на кръстоносен поход ... защо и срещу какво - и те незнаят. Мъгляви идеи че някой им краде труда, че някой се храни от техните знания ... софтуерен апокалипсис ! Просто си ги представям затворени в едно помещение, как само на някаква мижава светлина кодят ли кодят за да не ги застрелят като куци коне ... робски труд ... мъка. А колкото до сравнението между BSD и GPL ... толкова си и чел ... или просто това е отявлена проява на тролщина. Кратко и ясно, BSD лиценза не защитава желанието (ако го има) на автора кода да остане отворен при всяко негово използване, GPL го защитава ... има достатъчно информация по въпроса ... търси, чети ... и най-вече мисли преди да пишеш. P.S. Добре е да се знае докъде са го докарали троловете, причината да се появя тук беше че исках да пусна статията на лично събщение на определен човек, видях че zazzko го е направил вече като тема и започнах да я следя ... нещо против ? darksoul къде си тръгнал да определяш: като ти самия си намятал "железни" доводи. Колкото до трола ... често се използва за хора представящи информацията изкривена. Добре поне че си се постарал да прочетеш. Поздрави ! P.S. Мнението е редактирано тъй като по погрешка в началото изпратих само половината от това което исках да напиша. P.S.2 darksoul За мнение номер 34 - Тролиш, душо, тролиш !
 12. ntenev

  Линукс не е Windows!

  zazzko Разбра ли, че всъщност даде храна на троловете ?
 13. ntenev

  Кой каква линукс дистрибуция ползва, и защо

  Хайде и аз да се впиша: Desktop: Fedora Core - rpm базирана дистрибуция зад гърба на която стоят разработки на RedHat. Достатъчно много софтуер и достатъчно много документация как да си адаптираш липсващия. Изключително добри ръководства и HowTo-та ... накратко казано - добре поддържана дистрибуция на базата на смислени неща. Server: CentOS - Дистрибуция на базата на source rpm на Red Hat Entreprice Server, предпочитам я за сървър заради дългия период на поддръжка на софтуер (5г.) като преминаването към мажорна версия на даден софтуер е само ако е неизбежно.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.