Премини към съдържанието

3nf

Потребител
 • Публикации

  114
 • Регистрация

Харесвания

26 Добра репутация

1 Последовател

Всичко за 3nf

 • Титла
  Редовен потребител
 • Рожден ден 20.06.1986

Информация

 • Пол
  Мъж
 1. Ами заменяш комутатора с рутерборда, който ти е предложил кокомил. Струва приблизително 200 лв. И това е. Ако искаш все пак да предвидиш бъдещо развитие: - слагаш и 24п комутатор, който евентуално да "захрани" компютърен кабинет - комуникационен шкаф - окабеляване, терминиране на крайните точки и т.н. ? - и т.н.
 2. Е то хубаво ще предвиждаш възможности за разрастване, ама това не се прави започвайки с комутатора. Това, което се опитах да ти подскажа, е не че ще дадеш повече пари, а това, че си усложняваш неимоверно нещата. Level3 switch + AP-та + домашна сглобка PC, за да подкараш RADIUS. E.. нелепо звучи. Ако целта е просто да се раздува бюджет, по-добре смени АП-тата с по-скъпи (Ubiquiti имат едни квадратни ~ 500-600 лв.). А ако много държиш на PC за радиус сървър (според изискванията ти) - прегледай раздела и вземи каквото и да е.
 3. Някаква мрежова инфраструктура има ли изградена ? ИП адреси може да раздава всеки един маршрутизатор. Комутаторът, който си посочил е хубав безспорно. Може да раздава адреси и т.н., но е страшен overkill. Ти реално няма да го използваш, Също така, не съм му гледал цената, но гаранция е минимум едно 600-700 лв. В твоя случай спокойно можеш да минеш с рутерборда, който ти посочих горе, някакъв прост unmanaged комутатор за 200, 250 лева (ако мрежовите точки ще са ти само AP-тата, дори няма да ти трябва и комутатор) и AP-тата, които си посочил.
 4. Значи, ако желязото ще има и друго предназначение е редно да го напишеш. Линкът, който съм дал, е към маршрутизатор, който може да бъде и радиус сървър. Не си споменал тези 150 потребителя конкурентни ли ще са или максимални. Защото, ако са макс - тоя рутер е overkill - сиреч ще минеш и с 200 лева. Въобще цялата постановка нещо ми убягва. 24 портовият комутатор каква роля ще играе ? Направо кажи какво точно искаш да постигнеш.
 5. Какво значи голям бюджет и мощен сървър ? 500-600 лв влизат ли в бюджета ? Защото ей това -- Mikrotik RB1100AHx2 -- е предостатъчно за условията, които си изброил.
 6. Тези timestamp-ове на файловете са функция на файловата система. Ако предадеш файл с някаква дата на създаване през някаква среда от сорта на FTP, MAIL и т.н... почти е гарантирано, че този, който ги дръпне и запише някъде - датата на създаване (ако неговата ОС/ФС поддържа такова нещо) ще бъде друга (евентуално текущата). Обикновено за запис на служебна информация в даден файлов формат, хората които са измислили съответния формат са предвидили такава възможност. Например за PNG - има т.н. Ancillary chunks, в които в общи линии можеш да запишеш каквото си решиш. http://www.libpng.org/pub/png/spec/1.2/PNG-Chunks.html В BMP си ограничен за размера на служебната информация, но видях, че в хедъра имаш 2х2 байта reserved data. http://en.wikipedia.org/wiki/BMP_file_format Но така или иначе, най-разпространен (и един вид сигурен) е чалъмът, за който ти е казал flare. Особено пък, ако пишеш в алфа канала - визуално нищо няма да се забележи.
 7. Инструкциите не ускоряват процесора, а намаляват времето за изпълнение на определени задачи. В i5-2500 липсват, защото това са AMD инструкции (повечето, от които си изредил са на база SSE или алтернатива). С изключение на BMI1, които са в Haswell и нагоре. Та.. в общи линии, ако гледаш процесори, които са с разлика до 2-3-4 поколения... наборът от инструкции, които поддържат е най-малкият ти проблем. Е, освен ако не се занимаваш с оптимизиране на алгоритми, например.
 8. Няма такова понятие като надежден с цел да издържи еди колко време. В общи линии надеждност = бекъп. В твоя случай или правиш райд, или се абонираш за външно бекъп решение. В тия варианти пак няма 100% гаранция, че няма да загубиш нищо, но просто шансът ще пренебрежимо малък, спрямо това да намериш яката далавера за 160 лева. Вече другият момент е колко ще загубиш лично ти, ако данните ти се загубят безвъзвратно. Ако това са 160лв (какъвто таван си си сложил) - купувай си какъв да е диск и си бичи с него. Вярно е, че някои производители/модели/класове дискове имат по-нисък failure rate, но теб това не те грее. Тези статистики се правят на база десетки/стотици хиляди бройки. И top enterprise клас да вземеш, пак можеш да паднеш в (0~1% failure, който обикновено дават). При теб failure rate-a с един диск ще е 50% (или ще се счупи, или не).
 9. То хубаво си накиприл Xeon за 2500 лева (който дори най-вероятно няма да тръгне с това дъно), ама замисли ли се, че една i3 за 200 лева ще е по-производителна от него в игрите ? Да не говорим, че си избрал 2ххх серия, идеята на която е да е в двупроцесорни системи. Че и REG ECC на десктоп дъно си сложил Отделен е въпросът, че дъното поддържа 32GB, но така или иначе няма да я запали. Друга подробност е, че ултра-мега-якото SSD на PCI-E, което си избрал, ще се окаже, че с това дъно (в комбинация 4те карти) няма къде да го боднеш. Накрая се получава средно около 30к на компютър, от който чеп за зеле няма да става. Хубава е приказката "с пари всеки може", ама трябва и да се чете.
 10. DVR = Digital Video Recorder Ето как изглежда външен такъв: Има си и процесор, и ОП и т.н. ---- А компютър би ти потрябвал единствено (евентуално), ако искаш отдалечено (по мрежата, интернет) да преглеждаш записи, да гледаш LIVE какво става по камерите, да го управляваш или просто да му ръчкаш настройките, но всичко това може да стане и през таблет, и през телефон, и т.н. Всичкото това би могло да стане и ако на DVR-a боднеш един монитор/телевизор (на този от снимката си имаш HDMI, VGA, Video out) и през дистанционното да управляваш.
 11. И 10 да свързваш - пак си вземи DVR. И 4 да са - пак си вземи DVR. Един що-годе читав 16 канален DVR ти е от порядъка на 500-600 лева. + 100~200 лева за 1~3TB диск и забравяш. ***edit DVR навсякъдe да се чете "външен DVR"
 12. Ако Out of memory е при сървъра, то в твоя случай това значи единствено супер неоптимална заявка (или въобще грешна архитектура/концепция на приложението)- буферират се голям брой записи. Ако държиш да повишиш перформанса урбулешката, ето малко насоки, от които ще видиш ефект в твоя случай: Минимум 32GB RAM Задължително 64 битова версия на Firebird Firebird в режим Classic или SuperClassic Направи си един RAMDrive и си поиграй с него RAID10/RAID100 от Samsung 940/950Pro или Enterprise level Няма смисъл от SSD(та) на PCI-E. Така само ще увеличиш bandwidth-a, а основният проблем не ти е това. четене, тестване, четене, тестване и т.н. Ето и що годе адекватно четиво: Resolving Firebird performance problems
 13. Ами трябва да тестваш на текущата конфигурация и да видиш от къде идва ботълнекът. Предполагам, че когато клиентите "ровят" в базата процесорът стои на 20-30% товар макс. Всъщност, за колко време грубо се изпълнява една такава заявка, която описа ? Сценария, който описваш нито изисква клъстър, нито някаква N-процесорна конфигурация. Вече, ако ниският перформънс идва от склада (както и си мисля), не знам до колко ще е оправдано да се наливат 15000 лева в хардуер и да се впуснете в едни филми от друго измерение. Нещо ей такова: Intel® Xeon® Processor E5-1650 v3 (15M Cache, 3.50 GHz) 16GB ECC RAM LSI MegaRaid 9260 2х SSD Samsung Pro 940 (минимум от desktop класа) в RAID1 Би било предостатъчно. Въпреки това, тази конфигурация няма да повиши драматично перформанса спрямо тази с i7-цата, която използваш. Ако искаш по-осезаема разлика, трябва да минеш на двупроцесорна система, ъпгрейд на райд контролера, RAID10, и т.н., и т.н... отиваме в съвсем друг бюджет. Но да синтезирам... личното ми мнение е, че е безпредметно да се ъпгрейдва хардуер заради неоптимизиран софтуер. Не за друго, ами защото по този начин проблемът няма да се реши, а ще се отложи за по-напред във времето. Тогава какво ще правим ? Блейд ?
 14. Здравей, Написал си "...големината на базите". T.e., DB сървърът ще обслужва повече от една база в момент от време ? Машината само с базата ли ще се занимава или ще има и други функции ? Отделно, Какви операции се извършват ? Четене, писане, четене и писане (кои преобладават, ако може да се определи) ? До колко тежки могат да бъдат заявките към базата и ще преобладават ли ? Най-хубаво, ако дадеш пример. Тези 30 свързани потребителя какво точно ще правят ? И за 30 константни връзки ли става въпрос или за пик ? Въобще, нужна е ясна картинка каква е цялата схема, грубо архитектурата на приложението (или името му, ако е популярно), защото "конфигурация за DBServer" е прекалено общо понятие. Еднозначен отговор на въпроса "Кое е от най-голямо значение при работата с бази данни" също не може да се даде, но супер повърхностно: CPU - зависи от какво естество са заявките, които ще се изпълняват, както и желаното време за реакция. Възможно е един бюджетен Xeon E3 да е напълно достатъчен, може и да умре, ако го захапят тия 30 клиента с едни доволни заявки. Отделно, има огромно значение и ако се пускат неоптимизирани (или некадърно написани) заявки, но приемаме, че всичко по обслужващия софтуер е ок. RAM - трябва да е достатъчно. Имаше някакво правило, че обемът ОП трябва да е поне толкова, колкото е най-голямата база. Не винаги това е възможно (а и нужно), но за обемите, които спомена, едни 32GB са минимум. STORAGE - най-често тук е ботълнекът. Ти и сам си се убедил, като си качил базата на ССД дискове (спрямо предполагам механични на PowerEdge-a ).
 15. Относно дилемата за кутия... Имам две лични РС-та (desktop и NAS)... всяко в Node 304. Първоначално десктопът ми беше в CM Elite 120 (не е много по-различна от 130). Бях с някакъв Sandy Pentium и му използвах вграденото видео. Беше супер... дори не ползвах вентилаторите на кутията. Докато не смених процесора с i7-2600. Неефективното охлаждане си каза думата, вече се наложи да включа вентилаторите на кутията и в общи линии се закрепи работата. След време сложих една 750Ti, с което вече проблемите с охлаждането започнаха. Ако системата не се товари продължително, горе-долу всичко беше наред, но тръгна ли да използвам повече мощ по-продължително време, температурата на процесора с лекота стигаше до 90 градуса. Реших, че ще слагам друго охлаждане на процесора, но... захранването на кутията се пада непосредствено над охлаждането на процесора, като между тях има около 2 пръста разстояние и това ти ограничава избора. Заебах всичко и карах известно време така. Не знам какви са вентиалторите в кутията (има един отпред и два от страната срещуположна на PCI-E слота), но доста скоро започнаха да бучат. Отделно, за да достъпиш дъното, всеки път трябва да сваляш цялото захранване (което, между другото, стърчи с 2-3 санта от кутията - така е заработена). И така... реших да сменя кутията с FD Node 304. Поръчах я направо с един охладител ARCTIC Freezer i30. Прехвърлих всичко, сложих охладителя, не съм включвал нито един от вентилаторите в кутията (има два отпред и един отзад) и под 100% товар с Prime95 за няколко часа температурата на процесора стигаше до 60-65 градуса макс. Отделно, можеш да си менажираш кабелите много по-лесно; можеш да сложиш 6 (шест) 3.5'' твърди диска; Ако сравняваме размерите на двете кутии, FD е малко по-широка (1 см) и малко по-висока (половин см), но пък е по-къса с (2 см и половина), което и създава генералното впечатление, че FD е по-малка. Просто архитектурата ѝ е мислена. Реално обемите на двете кутии са почти едни и същи, но във FD имаш мегдан, а в CM се чудиш как да бръкнеш или да си провреш ръката. Качеството на изработка и материалите в двете кутии бих казал, че е подобно - посредствено, но в общи линии над средното. Въпреки това, FD донякъде създава впечатлението за скъпа кутия (то тя и си е). В CM 120 имаше една алуминиева плочка отпред, а гледам, че в 130 са си я спестили. Във FD цялата маска отпред е алуминиева. Отделно, вече субективно, външният вид на FD ми харесва много повече. Единствен кусур, който мога да се сетя, който надали би бил някакъв проблем днес, е че във FD няма отвори за 5.25" или 3.5" периферии (оптично у-во, кард ридър и т.н.), докато в CM-a има един 5.25".
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...