Премини към съдържанието

Visotsky

Потребител
 • Публикации

  719
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от Visotsky

 1. Опитах преди миг - зададох му само честота и множител. Нищо, работи на 2133 MHz, а не на 3200. Пробвал съм безброй пъти да му задам само XMP Profile и да не пипам друго, както и профила с комбинация с ръчни волтажи, тайминги, множител, честота (заедно и поотделно в много комбинации), но не тръгва. Знам, че проблемът идва от BIOS и AGESA - веднъж успях да подкарам паметта на 3200, но до първия рестарт. BIOS не ми задържа настройките като цяло - в каквото и съчетание да ги задам, най-много остава волтажът, а другото се ресетва до най-ниската възможна стойност. Та, к'о да правя?
 2. И още много не са, но сработват чудесно. Дали това е причината? Има хора, които се оплакват от проблеми и с памети от списъка. Подозирам, че проблемът не е там. Инак, знам за това, че не е в списъка с поддържани памети.
 3. Здраво, банда! Проблемът е следният: опитвам да активирам XMP на цитираното в заглавието дъно, но не става. Процесорът е Ryzen 3700X. Паметта е Corsair Vengeance 2x16 GB, води се CMW32GX4M2C3200C16. Активирам XMP, увеличавам напрежението на 1,35 волта, задавам му Level 1 XMP, CAS#Latency 16, RAStoCAS 18, RAS#Percentage 18, tRAS 36, tRS 54, но нищо. Опитах и с различни версии на BIOS - от първия до последния. Отново нищо. Четох какво ли не по разни чуждестранни форуми. Мнозина пишат, че горната формула е сработила при тях. CPU-Z също ми дава тези стойности за активиране на 3200 MHz. В момента не ще да мръдне от 2133. Ако има значение - видеото е AsRock Radeon RX580 8 GB. Захранването е Thermaltake SmartSE GOld 630 W, не би следвало да не му стига ток - гледам софтуера на UPS-a и при максимален товар не достига 250 W. За друго важно не се сещам. Ако някой се сеща как да се справя и да пусна паметта на пълните мегахерци, благодаря в аванс, а ще благодаря и след свършена работа. :)
 4. Та, кой не бил четял? Пиша, че при нова инсталация има проблем, че преинсталирам пъти и не става. Ама кой да чете?! По-лесно е да се направим на всезнайковци и да не дадем търсения съвет, щото нямаме идея какво е...
 5. Преинсталирах множество пъти, резултатът е същият. От live boot ето какво ми дава grub-customizer: Машинката е с Pentium N4200. Намирам бая оплаквания от тия процесори и съвместимостта с Линукс. Не знам дали не е това. Не съм убеден дали Интел не са вкарали защита в BIOS срещу уязвимостите, които им намериха преди време, на цената на премахване на възможността за Legacy boot. Не намирам категоричен отговор на това. В началото компютърчето беше с Линукс. Опитах да даунгрейдна BIOS-а, но не става - има възможност само през Windows, а там не ще да сложи по-стара версия.
 6. Правя точно това - винаги чиста инсталация. Не го правя от тази сутрин, нека се концентрираме наистина върху темата. Ако можете да съдействате - давайте, няма нужда да опитвате демонстрации на това колко много знаете. Мога да снимам и структурата на root директорията със скритите и системните папки, за да се види, но пак казва - темата е друга и тя изобщо не е да се направим на знаещи, а ако някой е в състояние, да даде истински акъл. Да, пише се десктоп. Така го пиша, освен ако не съм сбъркал в бъзината. Изкарвам си хляба с писане и съм написал навярно много повече, отколкото Вие сте прочел. Моля най-учтиво да не пишете повече в тази тема, г-н NEVADA. Дотук доказахте, че намеренията, стоящи зад включванията Ви, далеч не съвпадат с тези, довели до появата на темата. Другояче казано - моля Ви да реализирате фундаменталния си стремеж към себеизява някъде другаде. Желая Ви здраве! Правя точно това - създавам си буутваща флашка, паля от нея, след тоа инсталирам (в графичен режим, не съм опитвал от команден ред, защото не ми хрумва какво различно да направя спрямо графиката в случая). Независимо на кое място е флашката, пали от нея. След инсталацията рестартирам. Ако не махна флашката, пак зарежда от нея, а махна ли я, излиза цитираният надпис. Паля пак от флашката, виждам структурата на инсталираната преди малко ОС, но явно не успява да се запише в boot record. Так, ако някой има идея какво да направя, да дава акъл. Правя конвенционалните неща, явно не се сещам за нещо специфично. Закачам и скрийншот от BIOS-а, за да се види, че няма опция за Legacy boot, която обикновено ми е вършила работа в подобни ситуации.
 7. SSD-то е зададено да буутва, като втора опция е харддискът, а трета - флашката. Когато има включена флашка, зарежда от нея, а когато я изключа - горецитираното съобщение. Явно новата инсталация не успява да се запише в MBR-а, въпросът ми е какво може да се направи.
 8. Вместо boot мeню излиза No Bootable device, а инсталацията е успешна и е видима, когато вляза през live distro.
 9. Вижте, ако можете да помогнете, направете го. Споделям каква е ситуацията. Ако покажа скрийншот от заетото пространство и инсталираните програми, ще си докажа тезата, но изобщо нямам за цел да отговарям на това. Въпросът ми беше друг. Ако сте в състояние да съдействате, ще Ви бъда признателен. Ако не, нека да не създаваме излишен трафик и да разводняваме - този модел не е непопулярен, утре друг ще реши да мине на Linux и ще види зор. Нека мислим дискусията и като средство за помощ някому в бъдеще. Другото е безсмислено чесане на езици и създаване на работа да правя скрийнштове. Не сме тук, за да се лъжем, настоявам на това. Обърнал съм се за съдействие, не мамя никого и всичко, което казвам, е точно така.
 10. При чисто нова инсталация само на Windows 10 2004 на диск 32 ГБ (около 28,5 реални) остават малко над 3 ГБ свободно пространство. Опит от вчера. И при мен по-рано заемаше по-малко, но новата версия дори според Майкрософт изисква 32 ГБ свободно пространство само за ОС.
 11. Проблемът е та, че няма опция за Legacy Boot в BIOS, а в наличния режим не намирам нито една дистрибуция, дето може да се инсталира и след рестарт да бъде намерена и стартирана. От флашката зарежда, инсталира коректно, но след рестарт - No bootable device. При стартиране отново от флашка се вижда инсталираната ОС, но толкова - стартира не от диска, а от флашката. Мога да снимам как изглежда BIOS в секцията Boot и екрана със съобщението No bootable device, ако това ще помогне.
 12. Здравейте! Проблемът е такъв: имам един малък Acer Aspire ES1-132, който е с хибриден диск - SSD 32 ГБ и HDD 500 ГБ. Досега операционната система беше инсталирана на SSD-то, но последният ъпдейт на Windows 10 направи това невъзможно - при нова инсталация на диска не остава никакво място и даже светва в червено, или отказва да инсталира ъпдейти при инсталирана и заредена със софтуер система, защото пак място няма. Машинката е с процесор Pentium N4200, 8 ГБ RAM - прерасна за разнасяне, за каквото я ползвам основно. Искам да мигрирам към Mint, защото заема чувствително по-малко място и ми върши същата работа, но: паля живата флашка, влизам, инсталирам всичко, но след това, когато махна флашката след рестарта, излиза "No bootable device" и не намира новоинсталираната операционна система. Проблемът е там, че BIOS на тази машинка е много семпъл и няма възможност за Legacy Boot. Четох куп статии, навсякъде го описват просто като минаване в режим на Legacy Boot и проблемът се решава. С последната версия на BIOS съм ( в случая това е 1.26), но такава опция изобщо няма. Някой има ли представа как да инсталирам някакъв Linux, дето става за декстоп, и да го ползвам нормално? Мерси на всички, дето ще се отзоват! :)
 13. В момента съм с Ryzen 7 3700X на дъно Gigabyte x570 UD. С един М.2 слот е, но има цели 6 SATA порта. Не съм бил по-удовлетворен - машината е разкошна. Дъната на базата на чипсета х570 имат леки драми с паметите, така че трябва да гледаш внимателно за съвместимостта с Extreme memory profile, за да извадиш всичките им мегахерци.
 14. Бог да те поживи! И онзи, дето е създал това упътване! Получи се! Пак нямам достъп през браузър до втория рутер, но има интернет - жично и безжично.
 15. Така, така. Заради това съм го и направил. МАС адресът на безжичната мрежа на втория рутер е запазен на първия - 192.168.0.100.
 16. 192.168.1.2 е на жичната мрежа, а 192.168.0.100 е запазен на първия рутер с MAC адреса на втория, сиреч той е за WiFi, двата не си пречат. От купуването си е с DD-WRT, в момента - с последната версия даже (40ххх). С фабричния фърмуеър е работил няколко часа.
 17. DHCP му се изключва автматично, когато му задам да работи като repeater bridge. Зададен му е постоянен IP адрес, различен от този на първия рутер - точно 192.168.1.2 съм му сложил. И пак - не го виждам, след като му настроя жичната мрежа. Преди да му пусна виртуалния интерфейс за безжичната мрежа, рестартирам, всичко сработва, но рутерът изчезва, става неоткриваем през уеб браузър. Дори в момента пиша през интернета, който той ми дава, свързан безжично към първия рутер, но с пач - към лаптопа ми. Още: резервирал съм 192.168.0.110 в първия рутер за MAC-а на втория. И през този адрес не ме пуска във втория. Вторият изчезва и от clients list-а на първия.
 18. Здравейте! Опитвам се да настроя цитирания рутер да ми усилва сигнала в далечната стая, но нещо не се получава. Какво правя дотук: сменям безжичната мрежа да работи като repeater bridge, а не като АР, хващам мрежата, която искам да усиля, и му я задавам, махам SPI Firewall, задавам му IP, Gateway, след което прилагам настройките. Рутерът се рестартира, има жичен интернет от него, хванат безжично от другия, но нямам достъп през уеб интерфейс, за да настроя му добавя и безжичната мрежа. Сценарий номер две - не прилагам настройките след настройката на жичната мрежа, а добавям и безжичната. Появява се, но никаква машина не ще да се сърже с нея (две с Windows 10 и две с Linux не захапват), не се свързва и жично. Къде греша? Какво мога да направя, за да стане работата? Първият рутер е TP-LINK WR740N. Голямо мерси на всички отзовали се!
 19. Принтерът е Xerox WorkCntre 3119. И по IP не го намира. Проблемът е, че вижда сървърчето, но само като наличност. Когато кликна върху него по мрежата, за да видя какво споделя, не ми дава достъп. Инак, никакви проблеми нямам през SSH, през VNC - също. Но мрежата на Windows 10 1803 - нищо.
 20. Народе, дайте акъл как да видя принтера. Виждам сървърчето през PuTTY, виждам го през VNC, но принтерът, който то споделя, изобщо не се вижда. Не го инсталира нито по IP, нито никак... Тоя отвратителен 1803, не знам за какво им трябваше да махат HomeGroup!
 21. Колеги, Някой има ли идея как да направя видим принтера от Raspberry Pi (Stretch) на машина с Windows 10 1803, та да го инсталирам и да го ползвам и на нея? Пуснал съм SMB, Raspberry се вижда по мрежата, но при опит да видя какво споделя с банален двоен клик получавам отказ - Windows cannot access.
 22. Стана със SMB 1.0/CIFS File Sharing Support. Благодаря за подсещането, споделям резултата. В последните дни преинсталирах сървърчето с Stretch и пак се появиха проблеми. Всички машини го виждат, но тази с 1803 - само името, а при клик дава отказ за достъп. За целта съм пуснал нова тема. Ако някой прецени, може да обедини двете, проблемите са доста сходни, макар да изискват различни решения.
 23. Еврика! Проработи! Вече сканира! Поне от едната машина, от която пиша. Сега ще пробвам и останалите. Нарочно копирам цялата конфигурация, та при забележки, да дадете акъл: # saned.conf # Configuration for the saned daemon ## Daemon options # Port range for the data connection. Choose a range inside [1024 - 65535]. # Avoid specifying too large a range, for performance reasons. # # ONLY use this if your saned server is sitting behind a firewall. If your # firewall is a Linux machine, we strongly recommend using the # Netfilter nf_conntrack_sane connection tracking module instead. # # data_portrange = 10000 - 10100 ## Access list # A list of host names, IP addresses or IP subnets (CIDR notation) that # are permitted to use local SANE devices. IPv6 addresses must be enclosed # in brackets, and should always be specified in their compressed form. # # The hostname matching is not case-sensitive. scan-client.somedomain.firm 192.168.1.1 192.168.1.1/24 #[2001:db8:185e::42:12] #[2001:db8:185e::42:12]/64 # NOTE: /etc/inetd.conf (or /etc/xinetd.conf) and # /etc/services must also be properly configured to start # the saned daemon as documented in saned(8), services(4) # and inetd.conf(4) (or xinetd.conf(5)). Промените са в тези три реда, маркирани в червено.
 24. Опитах да редактирам #scan-client.somedomain.firm #192.168.0.1 #192.168.0.1/29 на #scan-client.somedomain.firm #192.168.1.1 #192.168.1.1/24 още в самото начало. Но ето с какво се сблъсквам: Ето цялото съдържание на saned.conf: # saned.conf # Configuration for the saned daemon ## Daemon options # Port range for the data connection. Choose a range inside [1024 - 65535]. # Avoid specifying too large a range, for performance reasons. # # ONLY use this if your saned server is sitting behind a firewall. If your # firewall is a Linux machine, we strongly recommend using the # Netfilter nf_conntrack_sane connection tracking module instead. # # data_portrange = 10000 - 10100 ## Access list # A list of host names, IP addresses or IP subnets (CIDR notation) that # are permitted to use local SANE devices. IPv6 addresses must be enclosed # in brackets, and should always be specified in their compressed form. # # The hostname matching is not case-sensitive. #scan-client.somedomain.firm #192.168.0.1 #192.168.0.1/29 #[2001:db8:185e::42:12] #[2001:db8:185e::42:12]/64 groups saned връща: saned : saned lp scanner systemd работи, не е спиран и не е спрян по подразбиране. Поне това виждам от списъка на активните процеси.
 25. 1. Ето скрийншотовете направо. 2. Спряна е, макар че не ще да е от нея.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване