Премини към съдържанието

teglicha

Потребител
 • Публикации

  274
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

104 Отлична репутация

Всичко за teglicha

 • Титла
  Почетен потребител

Информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

2283 прегледа на профила
 1. Искрено съветвам всеки, кой както може, да изкорени зависимостта си от тази поща дир.бг! Ако някъде чак толкова не може, поне да редиректне всичко към друга поща, за силно предпочитане небългарска, и да спре всякакви връзки с тази поща, която по почти неразбираеми за мен причини се ползва още масово дори за фирми, които даже имат собствени домейни !! Навремето явно са ги хванали по някакви патриотични причини.... направо не ми се говори.
 2. Слагаш един рутер с по-къстъм фърмуер в режим Wifi client, да лови нета от другия рутер, и от него пускаш кабели към където ти трябва. И ако има двоен Wifi, другия (вероятно на 5гхц) може да го пуснеш да пръска wifi в твоята стая. Или какато казаха, просто пускаш ICS на компа, който лови безжичния нет с USB-то, и на лан изхода ще има интернет.
 3. Възможно е, поне се увеличава риска (защото винаги всичко е възможно). Зависи от много неща, как е настроена мрежата, какви "доверия" са заложени при шерването и мн. др. Може да експлоатират някоя дупка на сървиз Windows примерно, която не е изложена иначе навън, а само в локалната. И понеже аз примерно имам доста виртуални машини, които пускам и спирам редовно в бриджната мрежа, съм настроил всичко на основните машини да не се шерва безпаролно (освен стандартни неща като филми и такива, readonly), и ако примерно влезе някой, да не може да стори кой знае какво. Рутера задължително си има парола, така че и неговите настройки да не може да се барат ей така. Просто се увеличава малко риска от ескплоитване на някоя услуга, но.... всичко зависи как са настроени нещата.
 4. Аха, щото и другаде бях чел за тия 1-2 лв. Може да върши работа на някого, ама аз не бих се заинтересувал, първо заради ползването само на тяхно приложение, второ, защото цената все пак е повече от това, което ползвам сега. Може би има смисъл ако има включени минути към някакви номера в тия 1-2 лв, ама да са повече от иначе колкото бих говорил за тия 1-2 лв при другите. За стационарния, те операторите нали предлага и стационарни услуги, те реално са реализирани със сим карта и безжичната им мрежа - дават ти безжичен телефон със станция, който наподобява обикновен стационарен телефон, но със сим. И доколкото знам е ограничен в региона на ползване - примерно ако излезеш с него и отидеш в друг квартал или дори по-наблизо и отиде на друга клетка, няма да работи. Не съм пробвал. За гейтуея, да, в Бг и поне Боб се ползва доста за подобни ситуации и аз не съм чул някой да се оплаква. В чужбина често има разни забурдни за нас рестрикции, та не бих се учудил да има някъде нещо такова.
 5. Значи темата за фейсбук говориш несериозно? ... Иначе вярвам, че вероятно има някакви особености някъде по света АКО говорим за пратена карта в чужбина или нещо подобно. Но специално за това че се ползва в GW или само в една клетка много време... това не ми се вярва да е проблем. Но пак - възможно е някъде, заради някакви пропуснати ползи.... подобно преди години как ISP-тата блокираха ползването на рутери, защото няколко апартамента ползваха един интернет (примерно). Но видяха, че това е безсмислено и поне в Бг не знам някой още да практикува това.
 6. Аха, и аз винаги съм си мислел за тези съображения, че така "шмекеруваш" да си ползваш номера отдругаде (примерно), и така да имат "пропуснати ползи". Но пак ми се струва тъпо. Аз по-скоро си мисля, че това да го усетят може да стане по-скоро по IMEI-я, или други ID-та, отколкото да guess-ват по поведението. Аз лично примерно прекарвам почти целия ден на едно място, имам и друг телефон с друга сим карта, който стои само в нас. Би ми се струвало доста нелепо заради това че се ползва само с една (или наоколо) клетка, да направят мизерия някаква. Има стари хора, неподвижни... майка ми примерно излиза веднъж в месеца (особено покрай тия вируси ся) до близката поща за пенсията си. Изобщо... поне досега А1 не са ми направили проблем . А и на кого ще се обадят, на самия номер ли.. там ще отговори друг човек, който си няма идея (образно казано) за схемата, по която насочвам обажданията към него. SMS-ите ги чета веднъж на 4-5 месеца през интерфейса на гейтуея. Та, засега поне А1 не прави проблеми.
 7. На мен лично ако не ми трябва(ше) да вържа подобен номер към централа за да го ползвам за обаждания така, изобщо "стационарен" тел.номер и абонамен не виждам закакво би ми трябвал. Освен като входящ номер за хора, които имат само или отделно "минути" към стац номера, което е все по-голяма рядкост - за половин година откакто съм публикувал и стационарния номер, има едно единствено обаждане към него, и то е секунди след опит за обаждане към мобилния, на което е нямало отговор. За булсатком войс, и преди съм гледал, никъде в сайта им няма подобни тарифи по 1-2-3 лв за плановете им. Плановете започват от 9 лв за най-ниския план. Не разбирам къде ги гледаш тези 1лв план без изобщо да си им абонат за никоя друга услуга. Все пак, при наличието и на по-евтини алтернативи, които ти позволяват да ползваш всяко SIP приложение или връзка, смисълът доста се губи, особено за стационарен номер днешно време. Аз този на vmobile го ползвам почти единствено за изходящи от PBX-a, защото обажданията не са много, иначе щях да взема от оператор сим карта с неограничени и да я ползвам с гейтуей за изходящите. Тези каллцентрик погледнах. Не намирам нищо особено, което би ме привлякло. Преди може и да е имало нещо. Международен номер за входящи, човек може и другаде да си открие, но признавам, засега не ми е нужен и не съм задълбавал къде е най-изгодно. Разговорите с US по презумпция винаги са били от най-евтините, а за по-лични нужди така или иначе винаги има скайп и подобни voip услуги, а вече дори там почти всеки ползва скайп или нещо такова. За изходящи ползвах с централата и stuntcalls с 3-4ст. към US, но при тях се появи друг проблем - явно имат ограничения за брой обаждания за определено време (или към дадена дестинация, не знам кое точно), та се оказаха ненадеждни за моята цел. За следенето, не знаех, че data-only sim kartite не се обвързват с име и ЕГН като останалите . Това е странно. То с отделен телефон е ясно, че ще стане работата, но... пък и ало-измамниците е много лесно да се възползват от това, странно че властимащите са толкова глупави да не знаят, че съществуват voip доставчици от години! Белгиец, "вместо стационарен PSTN аналогов телефон".... то останаха ли още хора, които да ползват подобно нещо? Всеки, който познавам, и най-големия дъртак, вече ползва псевдостационарен телефон във вид на мобилен със сим карта от някой оператор. Нашите ползват такъв и от 2-3г. го ползват по 1-2 пъти в месеца 5-10 минути, откога им казвам да го разкарат... За GSM гейтуеите, за пръв път чувам, че операторите не ги обичали. Кои оператори, и къде те викат? Случвало ли ти се е? Оператора не би трябвало да го интересува как точно и в какъв телефон ползваш картата, докато я ползваш и извършваш обаждания в двете посоки, и не им представляваш опасност за мрежата.
 8. Ако с друго приложение се виждат нормално, ползвай другото. Сигурно почти всички са по-добри от вграденото в андроида, аз ползвам F-Stop. Прехвърли ги на компютър и виж там дали се отварят нормално. Нещо се е бъгнало на телефона явно.
 9. Акаунта към vmobile е обикновен SIP - може да се ползва с всичко, което поддържа SIP, вкл. адаптери и телефони. То даже доколкото си спомням, подкарването с тел. централа имаше някаква особеност, та трябваше нещо със съпорта да комуникирам и се изчистиха нещата. Със Zoiper съм го подкарвал за тест. Мен булсатком воис това ме спря, че трябва да се ползва тяхното "proprietary" приложение, а и забравих дали може да се ползва услугата без да имаш техен интернет или други услуги. Или беше мин. 9 или 10 лв на месец, което далеч не ме устройваше като допълнителна спънка. Колкото до горния GSM гейтуей, имам и такъв, свързан към централата . Работи добре. Но все пак трябва да имаш някакъв SIP провайдер, с който изобщо да го свържеш, или собствен сървър/централа. И за да го ползваш и навън, все пак трябва да имаш някакъв мобилен интернет, оттам ще имаш и някакъв номер и т.н. Но става да криеш основния си номер (ако имаш два отделни на смартфона) като се обаждаш през voip през гейтуея вкъщи. Или ако си в чужбина, пак има файда. Иначе явно има защо да има функция в интерфейса за редовен рестарт ежедневно - бях спрял функцията, но по някое време нещо спря да работи както трябва, и беше след 2 или 3 дена нещо такова. И я пуснах всяка нощ към 3 или 4 да рестартира устройството и няма грижи от месеци. При рестарт се чува едно цъкане вътре, явно реле. За следенето на местоположението не мисля, че ще помогне, след като всяка карта отдавна вече е свързана с име/ЕГН на притежателя, и ако службите решат, ще проследят всяка от картите ти ако си решил да не ползваш "основната", а някоя от другите. Ако правилно съм разбрал целта.
 10. teglicha

  Бутон за набиране

  Какъв смисъл да криеш бутона от устройства, различни от смартфони? Хора ползват voip и на десктоп, лаптопи, convertibles..., които не се водят смартфони, и там също (може да) има полза от възможност за набиране. Резолюцията не е много адекватна, щото може да има хора с малки монитори, както телефони с голяма резолюция, поне що се отнася до медиа куеритата.
 11. При Logitech често е обратното - изкарват повече отколкото пишат по сайта . Но пак зависи. Моята при всекидневно ползване изкарва 4 месеца и половина с една АА батерия, а вътре има място за две. Те техните могат и с една и аз така ги ползвам за да са по-леки. С две батерии ще изкара 9 месеца, при Hi настройка (която всъщност отговаря на 1000Hz). Това с кои да са вградени акумулаторни няма шанс мишка. Също никога не я изключвам. С (АА) акумулаторни презареждаеми също отдавна спрях да се занимавам, защото хем са 1.2V (1.4 макс след заряд), хем мишките не ги обичат много, поне тия дето съм имал, и карат значително по-малко от нормални алкални. След като моята изключи от изхабена батерия, измервам около 1.1V са паднали. С тия по презареждаеми 1.2 надали ще изкара и половината време на алкалните, но само гадая на база предишен опит. И макс година съм изкарвал с такива, след 30-40-50 зареждания вече почти не стават за нещо по-гладно.
 12. Предплатените, има на А1 едни "планове", които са доста добре за сравнително малко разговори и нет (примерно до 100-300 мин и 1-2ГБ нет). Нагоре вече няма нищо смислено никъде и минаването на план става по-изгодно.
 13. Адски много зависи от мишката (поколение, модел, сензор..). При стандартно ползване всеки ден се дават обикновено сравнително надеждни времена. Последните безжични на Logitech с HERO сензора примерно, с една АА кара около 4 месеца при стандартно ползване и Hi настройка. С ААА - наполовина. Имал съм по-стари лоджитеци с АА батерии и с вградени акумулаторни - с алкални караха г/д толкова, а тия с вградените винаги за мен са били трагедия - по най много седмица до 10 дни в най-добрия случай, иначе след 1 година - по 3-4-5 дни. Някои карат по 2 дни. Въпреки всичко след новата Lightspeed технология на Logitech, вече не бих си причинил кабелна мишка. Преди нея повечето карах на кабелни заради ненадеждността на безжичните, които съм пробвал, както и други техни негативи.
 14. За пинга не трябва да ти е мерило гейтуея. Нашият ISP имаше същия феномен, и се оказа, че отдавна това (пинг от клиентите към гейтовете) е надолу в софтуерните им приоритети, и много играе. Пинг към външен сайт обаче винаги е константен, към Бг около 2-3мс макс. Затова пробвай към външен сигурен близък сайт. Спеедтеста в браузърите понякога (не много често, но явно се случва) не е меродавен и то доста. Наистина с приложението нещата са далеч по-надеждни. С браузър понякога съм виждал малко по-високи стойности от физическата свързаност на мрежовата карта.
 15. Какъв е проблема да се направи един акаунт колкото да подкара месинджър? Контактите вътре са и без това "приятелите" от фейсбук. Човек винаги ако реши, може да си направи и ползва самия фейсбук, или ако реши, да не го ползва (като мен) - да не поства, да не влиза дори да чете глупостите на другите, а да си ползва само messenger. Очаквам пак да се намеси вредата да си дадеш и телефонния номер на фейсбук при регистрацията. Аз още чакам реални примери как давайки си тел.номер, това ти носи директна или индиректна вреда (като спора в една друга тема), защото това би бил единствения "довод" против правенето на акаунт дори само за месинджър.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...