Премини към съдържанието

teglicha

Потребител
 • Публикации

  63
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от teglicha

 1. Може виваком да филтрират този порт по принцип към абонатите. А за да работи и има смисъл forward-ването, стои ли нещо зад модема им, което да слуша реално на този порт (на машина, към която е пренасочен порта)?
 2. Инсталирането на on-premises тел. централа (естествено IP) дава огромни възможности и ползи. Не изисква и кой знае какъв хардуер за самата централа. За запазване на номерата ще трябва и някакви GSM gateways, в които да се вкарат сим картите. Зависи и за каква организация на телефоните в момента става въпрос, дали всеки служител има собствен GSM обикновен номер, дали са със смартфони или обикновени такива, дали могат да вземат други data-only сим карти за връзка с централата... Но ако искат да продължат да ползват телефонията си както сега, единствения начин си остава някакво съдействие/разпечатки от моб оператор (pun intended ). Преди време си играх да инсталирам една и не беше проста задача иначе, вързах и няколко трънка с публични PSTN-voip номера от доставчик, който имаше обикновени градски номера и всичко работеше много добре.
 3. Производителността на една система е сбор от най-различни фактори, драйвери и отделни компоненти, барабар с начина на ползване на машината, какви софтуери, с какви данни се работи. Дисковата подсистема има някакъв немалък процент значимост в общия кюп, но колко точно, зависи както ти казаха от това с какви файлове работиш и т.н. Подобно на цената на тока и каква част от него влиза в общата крайна цена на даден продукт за клиента. В някои продукти влиза доста ток, в други по-малко, съответно и едно покачване на цената на тока влияе в различна степен на цената на различните продукти. В масовия случай разлика при ежедневно ползване на една машина между едно SATA SSD с 500МБ/с и NVME с 3500 няма да усетиш или ще е в рамките на сугестията. Буут тайма ще е почти неусетно по-добър, съвсем примерно между 10 и 8-9 секунди, защото и при буут процеса диска може да не е най-натоварения компонент при различните системи и БИОС-и. Ако ще слагаш Win10/8.1 и имаш M.2 слот и/или поне PCIe 2.0 слот и разликата в цената между SATA и NVME е пренебрежима за теб, не виждам защо да не предпочетеш NVME-то, освен ако ще мислиш, че може в някой момент да го сложиш на по-стара машина. Като цяло поне по моите виждания, аз все още предпочитам SATA ссд-та, защото мога да ги менкам на различни системи, и ако моето ми стане малко, слагам го на по-стара машина и се ъпгрейдвам с по-голямо и т.н. Т.е. всеки е различен и има доста фактори при взимането на решение и дали си струва NVME.
 4. Колкото хардуери за десктоп компютър, толкова и за сървъри, изцяло зависи какви функции ще му вмениш. Аз ползвам десктоп компоненти, просто си бях сглобил компютър преди 3-4г. и го ползвам за сървър, всички функционалности, за които го ползвам са леки, и затова не ми трябваха специални сървърни компоненти.
 5. Доколкото знам, почти всички рутери с USB порт имат някакъв FTP за достъп до включените в него устройства. Вече какви са възможностите на това FTP е отделен въпрос. Примерно микротик рутерите имат базисно FTP, което за по-напредничави нужди няма да върши работа, но работи за включени в USB флашки или HDD. Има и такива за 30-40 лв. Но наистина някакво друго устройство е 10 пъти по-добре (NAS, малък сървър), освен ако малък размер, минимална консумация са абсолютно критични изисквания. Вземи си някой NAS или си направи малък сървър и му измисли и други употреби. Аз така направих и сървъра ми има много функции.
 6. Дано "промяната" е само "хартиена". Т.е. те да си продължат (и най-вероятно така ще е) същото темпо на програмиране и бъгфиксове, пък кой точно номер ще е версията следващия Вторник, все тая. В този дух (макар и силно опростен) много се дразня на цялото това нещо около това как да номерират версиите, дали да спре на 10, дали да прескочи 13.... върху какви неща се концентрират направо не е истина. Едно време си беше добре, сега направо тия извращения... Някои се усетиха и версиите отговарят на година-месец като минимум и нещата се движат Ок. А при други .. версия 505, версия 100234.345.345.311234.123.123... уфф. И нито качеството става по-добро (при доста програми), нито интерфейса, който повреждат постоянно. Па дали ще е със заоблени табове, па дали правоъгълни....
 7. Мен пък ми дреме за общността, в която взимам участие, сори. Смятам, че така е правилно, останалото е нещо негативно, поне си го призна. То си проличава от мненията ти. Заиграването с никнейма пък е доста долно, и смъква твоето ниво, тук мисля, че повечето други ще се съгласят. "Серозен"? това не го разбрах, сигурно съм тъп. И постоянното иронизиране кое са наши и твои води, и кое не са, още повече прави жалък опита ти хем уж да не търсиш респект и уважение в една общност, хем всяко изречение да издава точно обратното . Аз се хванах за надменното отношение. То е нещото, което най-много дразни останалите. Предполагам. " Аз също съм от ерата на Dial UP картите и модемите и какво от това. " - Как какво.. това за dial-up нямаше връзка, просто тогава зарязах dialup-а и важното в изречението беше че винаги съм бил на публичен ИП, а NAT се прави в мноого малките "улични" доставчинченца в някакви села или много малки градчета тук таме (разбира се не броим мобилните оператори). Но ти пък се хвана за думата dial-up, като най-маловажната в поста ми 🙄
 8. Отговорих на Танер, който ми се стори, че тръгна агресивно по мой адрес да пише небивалици (и май не само по мой). Съжалявам, че се получи офтопик, стремя се да избягвам такива коментари по принцип. Просто препотвърдих позицията си, че на повечето домашни интернети/ISP няма проблем човек да хоства различни IP услуги, стига да не му се сменя адреса при всяко мигване на крайното устройство.
 9. Танер ли си , какъв си не знам, но от това което пишеш, нещо не ми вдъхваш респект. Предполагам целия онзи пост горе, където ме цитираш, се отнасяше до мен, затова ще си позволя да обърна внимание на 2-3 неща. Първо не съм професионалист ISP или мрежар. Второ, какви факти?! Следователно изказвам впечатления от няколко (немалки) доставчика в голям град извън София, от познати, приятели и т.н. Фактите ти си ги имаш и вероятно имаш по-широки наблюдения, освен ако не си работил за всички възможни ISP в Бг. "Образование, среда в която си..." нелепа вметка, вж. горния абзац. "с его до небето" - също нелепо, в контекста на моето мнение (което цитира), какво его, какви 5 лв. " Едни доставчици дават други не! " - естествено. Е това са общи приказки! Аз казах, че според мен повечето са по DHCP, и че голяма част сменят рядко IP адресите. При такива, които го правят много често или след всяко мигване на тока (и рутера), естествено че не става да хостваш. " Сайтове, радиа, телевизии, телефонни централи, сървъри за електронна поща, чат сървъри, и каквито и други IP услуги се изкарват през статични публични IPV4 адреси. " - Извинявай, но това повечето са глупости. Рядко употребявам тази дума. Сайтове, чат сървъри, и "някои" други IP услуги с години си ги хоствам на домашен нет за някакъв кръг хора, и веднъж на 3 или 4г. и да ми се смени ИП-то, половин час макс че няма да я има услугата, голям праз. Затова казах некритични услуги. Дори при критичните се случва понякога да се смени IP, и там примерно предварително се слага ниско TTL за да се намали downtime. Вече за услуги като такива от Microsoft, Amazon и т.н. големи корпорации, е друга бира, и не я засягам, те си имат собствени ИП-та, които също понякога може да се сменят. "Е сори пич ако си фен на малки кабеларки, нормално е да си ви натват или още натят през едно и също публично айпи. " - Пич, сори, ама не схванах намека - винаги съм бил на "реални" (публични) ИП-та, при всички доставчици още от 2001-ва, откогато зарязах dialup-a. И при малки съм бил, и при големи(те). Така че повечето от мнението ти горе е леко нелепо и извън контекста.
 10. teglicha

  Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

  Така е , но при андроид все пак има някаква "защита" от този недостатък - повечето програми все пак си запазват състоянието преди да бъдат претрепани, и после само чакаш повече за да го възстановят. Предимно го наблюдавам с браузъра и табовете, след някакво време чакам бая да се отвори Opera (ползвам нея), но състоянието на нещата си е същото. За съжаление някои апп-ове не го правят, но при повечето от тях не държа на запазено състояние. То и затова не ползвам телефона или таблета (нямам такъв) за някаква важна работа извън GPS или да видя нещо в някой сайт, и разбира се voip разговори.
 11. Силни думи. Огромна част от ISP дават адреси само по DHCP и сменят IP в сравнително редки ситуации - или веднъж на няколко години при реорганизация на мрежата, или при по-дълго изключване на крайното устройство - рутер или компютър. Това изобщо не пречи да се хоства нещо. При сравнително малко TTL, стабилен рутер и некритични хоствани неща, при смяна, downtime може да е минимално веднъж на година-две-три. Аз за себе си съм го разбрал това, макар че ISP дава статични адреси срещу обаче солена месечна такса, и то май само за бизнес абонати. Предишен мой ISP имаше статични адреси по default (имаше и DHCP, но не беше задължителен), и въпреки това веднъж на 2-3г. се сменяше адреса поради някакви реорганизации. Имам и А1 (не основен), и там от 3г. вече не се е сменял ИП адреса, но и ONT-то + рутера се изключват само при спиране на тока.
 12. teglicha

  Microsoft работят по нова ОС - Core OS

  Нима някой сериозно е повярвал едно време на подобна корпорация (не само М$, и всички останали "работят" така), че ще изкара последната си OS?! 🤨 Както някой горе намекна, огромните корпорации затова са огромни, както министър-председателите на цели държави понякога говорят или от свое име, намерение, или просто се изпускат с различни неща. Каква последица има "лъжа" като тази, че нямали да изкарат нова OS (или версия)... И дори да изкарат v11, какво от това..., огромни корпорации се управляват с множество компромиси, и подобни неща не бива да се възприемат толкова буквално като лъжи. Така работи тоя свят, приемете го. Всеки ден купища реклами ви "лъжат", всеки ден всеки се опитва да "излъже", примами другите да му купят стока, да скрие нещо и т.н. Така работи този свят. Всички големи корпорации "лъжат". Или имат други по-големи недостатъци. И въпреки всичко смятам, че това е по-добре от едни други времена, когато пак всички лъжеха, и това беше държавна политика, и даже нямахме възможност да го признаем. Да изкарват каквото искат, пък потребителите ако решат/искат, ще ползват и т.н. Както с Windows Mobile - е, пазарът реши (каквото и да вложим в тази дума), че няма да го ползва, защото нещо друго го завзе.
 13. teglicha

  Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

  Минал съм през годините и с, и без суап файл, като "без" беше за доста кратко, колкото да видя, че плюсове нямаше, но потенциални негативи бол. Докато има свободна памет, "писането" в суап файла е никакво, Windows не е толкова глупав да прави излишни суап операции. Ако такива се наблюдават чрез някой софтуер, те са или виртуални (заделянето на голямо количество памет извън наличната физическа изобщо не е задължително да е свързано с физическо "чегъртане" по самия файл на диска), или супер нищожни. Аз личнос ъм оставил 4ГБ суап да има, но знам, че изключително рядко достигам близо до тях. Примерно лесно се стига освен с виртуални машини, и с нещо като 7zip/Winrar ако човек избере голям речник, 10+ГБ РАМ се заемат набързо. Тъпо е да следя паметта постоянно да не стигне/мине 16ГБ (или около 15.3 преди да почне суап), но ако се случи, ще разбера по бавната работа на машината, но ПОНЕ ще си свърша работата, която съм започнал. А колко да е обема на суапа, всеки сам си решава как да си ползва собствената машина в това отношение. Аз съм избрал статичен като размер суап, макар че и динамичен да беше, все едно при SSD, а при HDD едно време си беше по-добре да е статичен (еднакви долна и горна граници).
 14. За да не се допускат грешки, аз си следвам прости правила - или ползвам навсякъде ескейпинг (дали с ` или с [...]), което между другото си става автоматично при ползване на някакъв вид ORM, и/или ползвам единствено съвместими имена без специални символи (долна черта вместо интервал и т.н.).
 15. За съжаление не е перфектен. Аз ползвам rar единствено заради поддръжката на recovery record функцията, която ме е спасявала. За мен е критична функция за важни бекъпи, затова не ползвам 7з, въпреки малко по-добрата му компресия. Има външни инструменти като par, но е доста по-неудобно и ангажиращо с множеството опции.
 16. Има и безплатния Lets encrypt ссл, който можеш да ползваш в зависимост от хостинга. При собствен сървър е лесно, защото можеш сам да си го инсталираш. По принцип https е маалко по-добре, и за форум както казаха и другите е за предпочитане заради акаунтите. Ако беше единствено за четене на информация, да, но в случая виж поне за Leta encrypt. Иначе са по 30тина лв на година. Let's encrypt обаче съм срещал трудности при ползване на някои API-та от някои малко по-стари програмни езици и версии, та където трябва по-голяма надеждност на нещата си ползвам нормални сертификати/CAs.
 17. Щом ще е А4, би трябвало да е сравнително лесно. В Гугъл мапс си избираш нужния Zoom така че да се виждат детайли ясно до степен, която ти трябва. Правиш скрееншотове на различните части от картата до границите, които ти трябват. Пействаш шотовете във фотошоп в различни слоеве и и ги нагаждаш да си паснат в една голяма карта и накрая ако се налага нагаждаш пропорцията да отговаря на А4 и накрая или заиграваш с DPI на изображението, или който ще го принтира ще го намали до размера на А4. Нещо такова.
 18. Може. При възможност пробвай с други компоненти. Докато пишеше тук, можеше да пуснеш поне един мемтест, и евентуално да пробваш само с една плочка памет на различни слотове, ако си с две. Доста неща могат да се пробват преди да почне да се дават пари.
 19. Щом е чистен тия дни, оттогава ли забива? Най-вероятно си му видял на нещо сметката при "чистенето". Не е рядкост от статично електричество да си замине нещо. Особено по-стара машина, при която нерядко вече като се разбутат нещата, и й идва времето.
 20. Може да е много работи, компютъра е старичък. Дъно, харддиск, рам памет, процесор.. Пусни му каквито тестове могат да тръгнат, memtest, и от Hiren boot CD (примерно) - някакъв тест на харда. Тъкмо повод за ъпгрейд.
 21. Да, овърхед има при всички протоколи, но при Wifi е по-голям отколкото примерно при SATA. Иначе ставаше дума за трансфер от едно wifi устройство към нещо, звързано жично към рутера. При повече от 1 wifi устройства е ясно, че си делят общия bandwidth.
 22. Навсякъде има дебъгери. Дори вече в JS. Уеб програмист аз разбирам такъв, който пише поне И бекенда, където програмирането си е "истинско" (ако можем да ги градираме като нива на истинското, както явно правят "надутите"). Дали някой може да ползва дебъгер или не, това е съвсем отделен въпрос . Отново за генерализирането - дебъгване с трасиране си има своите употреби. Както и споделените хостове, които толкова десетилетия си работят в огромното си мнозинство нормално и според очакванията. Мазачи има навсякъде! В моето ежедневие виждам еднакво като брой (и досада) мазани сайтове както и мазани десктоп програми (за андроид да не говорим). Отчайващите бъгове и абсурди при "нормалните" програми са безброй. За съвета ти, не мисля да го последвам, вече се аргументирах защо. Талаш има навсякъде, останалото са спекулации, стари легенди и митове.
 23. Да, аз затова попитах. Не виждам как по тръба, която пуска реално около 60% полезни (около 500 мбит, т.е. 50-60 макс МБ/с) от 867Mbps (raw), ще прекараш нещо (850мбит реални, т.е. около 1300AC), което изисква повече отколкото е рейтнат рутера. Или нещо пропускам..
 24. При 127.0.0.1 все пак трябва да се "пробва" дали на локалната машина има вървящ уеб сървър, за разлика от 0.0.0.0. Аз лично имам съмнения, че някои софтуери проверяват IP адреса и behave-ват различно ако даден домейн резолвне към някои от тези специалните адреси (0.0.0.0 или локални като 10.ххх.ххх.ххх примерно). Нищо не им пречи да го правят и да имат и "задни вратички" в тези случаи. Поне аз бих помислил за това на тяхно място. В някои случаи пък е много по-"изгодно" ако можеше някои URL да се зададат с wildcards или regexes заради голям брой последователни (в определен смисъл) URLs. Някои по-адванцед рутери го имат и това.
 25. Archer C5 като гледам е 867 по AC. Как си постигнал реални 850Mbps (което е ~100MB/s) трансфер.. (примерно при копиране на файл), за което всъщност ставаше дума.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...