Премини към съдържанието

teglicha

Потребител
 • Публикации

  308
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Нови отговори публикувани от teglicha

 1. Точно пък ако блокера веднага даде заето и така винаги, е сигурен знак за блокада. Повечето телефони доколкото знам точно така действат. Макар че съм виждал индивиди, които говорят наистина по цял ден по телефона - един майстор докато работеше няколко месеца наоколо, без прекъсване ЦЯЛ ден говореше с жена си или гадже, сигурно над 9 часа. Евентуално само с няколко секунди прекъсване когато оператора го прекъсне на определен период автоматично.

  А щом е с айфон, сигурно се бъгва след няколко позвънявания и се изключва сам :D .

 2. FTP сървър няма на практика никакви изисквания - един малък сървиз/софтуер, който дава достъп през ftp протокола към дадени директории. Изискването е за това колко потребители и скорости ще искаш да дадеш като възможности, както и дисковета подсистема колко може да издържи, което е строго индивидуално.

  Ако ползваш FTPS ili SFTP, вече заради криптацията е добре процесора да не е най-слаб.

  • Харесване 1
 3. В днешно време търговците не само за електроника и части, трябва много да внимават ако искат да задЪржат клиенти. Днес на пазара (и не само днес) редовно от продавачите излизат саркастични вметки и забележки дори само да барнеш един домат. Ако бях малко по-тънкообиден нали повече от тая сергия няма да взема нищо... и ще избягвам. От една друга сергия вече не поглеждам, защото тулупа там веднъж обиди майка ми без никаква причина, че имал работа и бързал, а тя оглеждала стоката. Като взе домати, оня седна на стола отзад да си рови в смартфона.

  Та ако не всички клиенти са им важни на тия, спокойно могат да правят каквото искат. Аз след това тук, ако не му подменят диска, винаги ще имам едно наум, предполагам не само аз. Особено аз като по-"далечен" техен потенциален клиент, т.е. по принцип слабо ме интересува ардес, не са ми и градски, но сега още по-малко.
  Ясно е на всички как големи вериги правят мръсно на клиенти, почти всеки се е опарвал, предимно за гаранционно обслужване, а не толкова за връщането в 14 дневен срок.

 4. Ся, много ясно беше какво имам предвид. Говорим най-вече за компютърни и електронни части. Тоалетната чиния може да се огледа и на място при куриера без да се пробва, там почти няма как да има скрити дефекти, които да се проявят само при включване в ток, компютър и т.н. Всъщност човек може да си занесе лаптоп и USB3 кутия да го включи и пробва на място диска.

  Всичко останало или е достатъчно евтино или просто предпочитам да отида до магазин да си го купя, защото най-често е въпрос и на личен избор на вкус и др. фактори.
  При желание, може да се направят различни мерки да се намалят недоразуменията и прецаквациите.

 5. Само малко коментар по някои точки, без да заемам страна.

  Цитат

  - поръчал си диска, но когато са ти се обадили от продавача за потвърждение, си казал "Не, благодаря, отказах се";

  Това според мен няма нищо общо. Аз може да съм поръчал каквото и да е, без да съм платил, без да съм подписвал нищо, спокойно като ми го докара куриера мога да кажа сори, някой друг от другия край на света го е поръчал, нямам нищо общо, никакви договори не са сключвани. Думата "договор" и сключен, означава, че вече най-малкото съм приел нещо, подписал съм се най-малкото на бележката в куриерската служба и съм платил.

  Подобно е и отказването на пратката в куриерския офис. Преди да съм платил или подписал каквото и да е, няма никакъв договор, има някакви приказки по телефона или в офиса.

  За разопаковането, щом е "проверена" пратката при куриера и е приета, значи най-малкото съм видял, че това което съм взел, е това което съм поръчал. Абсурдно е да се предполага, че няма да разопаковам вкъщи стоката поне да я огледам и включа, след като вече знам, че е това което съм поръчал. Това е вменено и в закона, защото иначе щеше да е абсурдно. Иначе щях просто да откажа пратката.

  И какво правим ако пък търговеца отзад в стаичката го хвърли отвисоко и после каже, че клиента го е чупил.... то така много лесно всички ще прецакват потребителя.

  За мен лично трябва да има задължителни мерки от сорта на отваряне пред клиента на място, снимане ако трябва на видео и снимки, и при желание на клиента, още в офиса преди да го изпратят, да се извърши под видеоконтрол тест на чарка... примерно.
  Иначе цялата работа е наистина мъглява и на доверие и на добра воля от двете страни кой кого ще прецака!

  • Харесване 2
 6. Пуснато преди 9 часа, ясна работата :D .

  Не, не е задължително и на суича да плащаш нет. Къде е тоя суич. Отиди до оператора си на интернет и ги попитай дали все пак не са турнали такса и на суича :D .

  • Харесване 1
  • Ха-ха 2
 7. Какво значи абсолютно точна... дадени координати до дадения десетичен знак след запетаята си излизат където трябва, със съответната точност. В случая дали е 1 метър наляво или надясно, няма почти никакво значение, освен ако кадастъра не различава собствености през няколко сантиметра, или е точно на границата между два имота. И това са стандартни координати дължина и ширина, Кадастъра какви координати очаква?

 8. То всъщност се вижда, че този мейл е в СПАМ фолдера и отначалото беше почти излишно да се говори. Обаче когато човек види подобен Subject и ако не е в СПАМ, не мисля че е загуба на време, и дори аз да съм, бих го проверил все пак да не е нещо важно. Според споменатите защити, самото отваряне на имейла е мноого малко вероятно да ми навреди по какъвто и да е начин.

  • Харесване 1
 9. Имаш известно право, предвид въпросите, е добре някой друг да се погрижи за тия настройки.

  За другото, много ясно, ако ще забравя да влиза в абв пощата, ще трябва да обиколи всички регистрации и да смени мейл адреса си навсякъде, преди да направи сигурен преход. И ако има контакти, с които си пише важни неща, да ги уведоми, че сменя пощата си. Затова според мен това е дългосрочна цел в такъв случай.
  Сменяйки мейла, естествено че новия вече пак ще ти го знаят на всичките тези регистрации и сайтове. Нали въпроса беше да се метне на по-сигурен и защитен вкл. от спам, мейл услуга?! Не че и там не може да получава подобни (но не същите) social engineering писма, но ще е по-сигурна, особено ако активира и двуфакторната автентикация ако има смартфон.

  • Харесване 2
 10. Ако ползваш нещо като Gmail, спам защитата е доста добра, и би трябвало повечето от тия боклуци да ги спира, независимо откъде пристигат.

  Ъдъртейкър, всичко е възможно от описаното, никога не си гарантиран, може и там където си направил самата поща, да я "споделят" с трети лица, дори Гмаил да е. Подобно на това като регистрираш домейн. Регистрирал съм домейни и нищо не ги правя, просто някаква 403 Forbidden страница, на никой не казвам и т.н., но в логовете виждам постоянно разни търсачки и ботове да пристигат :) . В нета нищо не остава скрито и достояние само на хора, които ти си мислиш. "Теч" може да стане от сто места, важното е спам филтрите да работят добре, аз затова вече и не поддържам мейл адрес "само" за случайни регистрации - освен ако не е наистина някоя хептен боклучава система/сайт само за някаква проба, давам си основния адрес навсякъде. СПАМ много рядко получавам, дори в Spam фолдера почти не се усеща последните години повишаване.

 11. Светлана, бих блокирал anmoul.net.in, или net.in ако не очаквам от индийски адреси някога да ми пишат :) .

  За влизането на 3 месеца, ми ще влиза ако трябва, няколко пъти, докато вече прехода завърши след примерно година. Сигурно ще е болезнено, но ако не й е много важна пощата и не я знаят много и различни хора, клиенти и т.н., може и да е вариант.

  За скрипта, вероятно говориш за javascript. Аз и скриптовете блокирам в пощата, нямат работа там. Щото другото е зареждането на определени външни обекти като картинки и т.н., но и за това всеки клиент има настройка да не зарежда автоматично външни неща, и по желание във всеки мейл ако искаш да ги заредиш.

  PS. Аз за радост още от началото на 21 век първите ми основни пощи бяха в Gmail, та не се наложи дълго да ползвам вече за по-важни някакви други боклучави. Преди това съм ползвал някакви дето изпокапаха, като myrealbox.com, hotpop.com и подобни, ама тогава си бях детенце и не ми бяха важни :) .

 12. Блокирания на единични подобни дълги мейл адреси рядко има осезаем ефект. Утре ще й пратят от друг подобен измислен адрес, ще го блокира. Тия вече използваните вероятно няма и да се появят повече, и цялата дандания излишна. Може би е добре да блокира по-общо част от домейна накрая, защото видях, че абв го поддържат.

  PS. Лошото е, че методите на измамниците и social engineering-a са и стават доста софистицирани, и ако човек няма малко по-задълбочени познания в сферата на компютрите, винаги е относително лесна мишена, което за съжаление прави използването на компютрите (и телефоните) опасни за неща като примерно електронно банкиране, управление на пари, плащания и т.н., колкото и компаниите за софтуер да се опитват да лумпенизират софтуера последните години.

  • Харесване 1
 13. В Детайли този индийски адрес е в Return-Path хедъра. Значи абв четат и този хедър когато решават дали влиза в Блокирани, ясно, и интересно.

  За съобщаването на подателя само при отваряне... то това май го има опция навсякъде, някъде в Privacy опциите. Винаги го изключвам в Thunderbird, даже май по подразбиране е така (ако имаше изобщо опция, забравил съм).
  Самото отваряне на мейла не би трябвало да доведе до нищо, освен ако има някой критичен бъг в Thunderbird или съответния клиент.

  Светлана, десктоп мейл клиента просто е една от програмите, които инсталираш на компютъра, която през друг протокол (не през браузър) - IMAP4 управлява пощата ти на сървъра където ти е пощата. Има редица удобства, особено ако се настрои да кешира локално цялата поща от сървъра.

   

 14. При пренасочването, всеки имейл насочен към абв пощата, ще бъде препратен към съответната поща, както е настроено. То се прави точно за да няма "загуби". Ако някой прати мейл към тази абв поща, ще го получиш в новата, така че с абв изобщо няма да трябва да се занимаваш, просто си влизаш в новата поща само. И малко по малко другите да свикнат с новата ти поща. Сайтовете и местата, където си регистрирана с абв пощата, могат да се ъпдейтнат едно по едно като се влезе навсякъде и се редактира имейл адреса да е новия. Всички акаунти го позволяват. Играчка е, и зависи колко са като численост. Според мен си струва усилията да се зареже abv (и която и да е бг поща всъщност, имал съм акаунти почти във всички, даже още имам в абв, бях се регистрирал колкото да имам поглед над нещата колко са зле още).

  Абв не се справя добре със спама, не и колкото ГМаил. Просто такива случки като твоята са повод да се замислиш наистина за преход към нещо по-добро. Абв е "българската" поща, но в случая това е далеч от нещото, за което да се проявява патриотизъм.

  PS. По повод "отварянето" на файлове. Тук има доста фактори и подводни камъни, и затова е често срещан съвет да не се пипат прикачени файлове, дори да не се цъка на тях. Аз винаги ползвам десктоп мейл клиент, а не уеб версия през браузър. Кликването на прикачен файл е възможно да активира default-ен action на браузъра или някои програми, с което тутакси да се "отворят", с което да се експлоатира примерно някоя дупка в софтуер на компютъра. На клиент като Thunderbird почти спокойно могат поне да се сейвнат прикачените файлове на компютъра без да се активират/отварят, и впоследствие по желание да се анализират на спокойствие.

  • Харесване 1
 15. преди 4 минути, svetlana1964 написа:

  Не мога да го блокирам, пише невалиден имейл адрес

  Ми сигурно вижда, че се опитваш да блокираш собствения си адрес. Просто игнорирай такива съобщения и ги трий веднага - такива, които се опитват да сплашват. Все пак ако имаш дълга и сложна парола, намаляваш до минимум вероятността да те хакнат. АБВ не знам дали има опция за двуфакторна автентикация... което би направило нещата почти нехакваеми, освен ако не хакнат изцяло abv.

  Цитат

  Но имам на доста места регистрация с този имейл. Някакво пренасочване ли може да се направи? Не съм мног ов час

  Да, вече трябва да се види абв дали го може и как точно го прави. Няма се учудя ако нямат такава опция или е бъгава. То всъщност това на този етап няма да е много от полза, освен ако дългосрочната цел наистина е преход към новата поща ДРУГАДЕ (в Gmail в случая) и евентуално тотално зарязване на abv.

 16. току-що, svetlana1964 написа:

  Това значи, че не са влизали в моята паща ,нали?

   

  От този мейл да, това може да се направи като извод. Но предвид, че говорим за abv, вече не можем да говорим за особена сигурност дали наистина никой не ви е влизал в пощата. Проблемът е вече наличните в abv съобщения, вероятно е пълно с такива от регистрации, в тях и пароли... По възможност бих си изтрил Всичко от abv и всичко ново просто да отива в gmail и да се изтрива на мига от abv.

 17. Един приятелски съвет - НАПУСНЕТЕ възможно най-скоро тази поща в abv. Направете си поща в GMail като минимум, и зарежете abv. Елементарни защити нямат. Пренасочи мейлите дето пристигат в abv да отиват в новата ви поща, така няма да губите съобщения и малко по малко останалите да свикнат с новата ви поща. И да, това е пратено най-вероятно от някой индийски сървър.

 18. Такива мейли могат да се имитират лесно да изглеждат, че идват отвсякъде. Не е сигурно че са ти хакнали нещо. Трябва някой да погледне мейла дали наистина е от твоята поща или просто е направен да изглежда така. Тази поща има ли логове, които да погледнеш откъде е влизано напоследък, GMail примерно има. Гмаил има и други методи за защита, двуфакторно удостоверяване и др. Но трябва да се погледне имейлът по-задълбочено от някого, за да се оцени дали има повод за притеснение. По-вероятно е да няма. Всеки може да ти прати всичко, и да твърди каквото си иска. Обикновено читавите мейли като GMail разпознават и маркират измамните съобщения като такива, примерно с някаква червена лента в горната част в уеб клиента в браузъра.
  Също така "сега нямам вируси" също няма как да е 100% сигурно.

 19. Аз пък бих препоръчал силно Тошиба HDD ако ще се взима за съхранение! WD black?! Да не съм луд днешно време да давам безумни пари за тези силно надценени вече дискове. Дори едно време не бяха кой знае какво. X300 8TB в момента е под 400 лв, на 7200 оборота. Днес трябва да внимаваш и за още нещо - дали е SMR или CMR диска. SMR е "нова" технология, която ИСКАШ да избегнеш и трябва да внимаваш.
  И аз мисля, че би предпочел да рендваш и обработваш на SSD, и накрая вече да архивираш на HDD за да освободиш място за нов проект. И на HDD става ако ще е само за рендването да записва резултата на диска - там процесора ще спъва много повече като натоварване, надали ще е толкова бърз да рендва със скорости, с които ХДД да не може да се справи (200+МБ/с).

  За NAS, аз лично винаги съм бил скептичен към нарочените такива устройства, по ред причини. Ако искаш и "сървърче" за какъвто и да е сайт, просто забравяш за NAS ако искаш гъвкавост, макар че хора всякакви. Има малки компютърчета за нормална OS, ITX, mATX и т.н. си сглобяваш нещо и сам. Даже и RAID може да не правиш, освен ако данните не са някакви по-критични и си готов да загубиш половината пространство от дисковете.

  Даже можеш на сървъра директно да рендваш вместо на десктопа, с 10Gbit връзка между двете ако така и така искаш всичко да е достъпно от сървъра от целия свят.

 20. Такива проблеми се появяват чат пат с различни приложения и сайтове. Нещо се е бъгнало при теб. Пробвай да излезеш от акаунта си, след това изчисти кукитата в браузъра за фейсбук сайта и влез отново.

  • Харесване 1
 21. И двата варианта си имат рискове. Старата кола "всеки момент" може да й стане нещо, също така и новия диск трябва да се тества, защото има и DOA, и дискове, които се развалят до няколко дни/седмици след като почнат да се ползват. Няма място за спор за очевидни факти.

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване