Премини към съдържанието

vmonev

Потребител
 • Публикации

  176
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от vmonev

 1. Странни действия, размяна на дискове? Всеки хардуер си има отпечатък, и така местенето със сигурност обърква настройките. Доколкото видях, в един от форумите става дума за microcode. Предлагам нова инсталация, евентуално една проверка на хардуера. Примерно с Hiren.
 2. В сравнение с един куп току що завършили - човекът е ок, малко му куца правописът, но поне има желание.
 3. vmonev

  (почти)Всичко за Gentoo Linux

  Щом ви доставя удоволствие, защо пък не. Вероятно е добър начин да се потопиш в логиката на нещата.
 4. Засега се държи нормално, след ъпгрейд от 20.0.
 5. При дуъл-буут Уиндоус има навика да затрива информацията на Линукс. Най-лесно може да стане, ако се използва диск или флашка с Boot repair. Ето линк за изтегляне https://sourceforge.net/p/boot-repair-cd/home/Home/ Образът в ISO-то се записва на диск или флашка (не копиране, а запис на ISO върху диск), при стартиране на компютъра са влиза в BIOS-а или каквото има на компютъра, и се избира стартиране от устройството (диск или флашка), върху което е Boot repair. После е лесно - зарежда се спасителния диск, и програмата предлага възстановяване на grub дяловете, които Уиндоус е заличил при инсталирането. След потвърждаване и рестарт се появява екран с опции за избор между Линукс и Уиндоус, със стрелките на клавиатурата се избира едното от двете, потвърждава се с Enter и готово. Ако не се избере нищо, след десетина секунди grub подкарва първата опция, обикновено е Линукс. Успех!
 6. Нещо не вдявам трагедията?! От 2013 г. ползвам Линукс, реални инсталации, първо Минт Оливиа, после Петра, с "Канелата". Два компютъра си рабоjят от години с Минт, "Канела" на 64 битови машини, видеокарта на Nvidia. Отделно един стар HP 550 с Минт XFCE. За няколко месеца на един настолен компютър ползвах МХ, в крайна сметка там е Минт - лесен за инсталиране, разбираем интерфейс и всичко останало, което трябва на един напълно нормален потребител. Не се сещам за проблеми с драйвери или нещо друго. Ползвам предимно графична среда за ъпдейти, инсталиране на програми и т.н. От терминала пускам от време на време отделни команди. Идея си намам какви са тези проблеми с ядро и т.н. Странно ...
 7. Защо измъчвате човека?! Вече е проверил (може би) две-три дистрибуции, от неизвестно каква флашка или диск, върху неизвестно какъв компютър и знае, че Линукс не става. Ами да си стои, където е бил. Сигурно не е чувал за Youtube, за Distrowatch.com и още много други източници на информация. Ако не може да се оправи с Убунту или Линукс Минт, ситуацията е неспасяема. Дали хардуерна, дали със задклавиатурното устройство, все нещо има.
 8. vmonev

  Linux почистване

  Запитването ми изглежда леко несериозно - имаме една кола, не знам каква марка, малко бавно върви, помагайте. Досега съм карал друга, ама там се оправям. Ако човекът наистина иска помощ, без да се прави майтапи, може да каже каква му е дистрибуцията, как точно е разбрал че нещо не е наред, нещо такова. Доколкото се сещам, това са типични въпроси на хора, преминаващи от Уиндоус към Линукс - как да дефрагментирам системата, какъв антивирус да сложа, къде ми е дял С и къде е D, как да стартирам инсталационен файл, ето такива нещо. Отгооврът всъщност е НЕ. Няма такива неща. В такъв случай препоръчвам една книга на български език - Въведение в Линукс, първа част http://www.lalev.co.uk/ Колкото до Stacer - този на снимката ми прилича на индиец Hitesh Jethva, не знам дали е авторът на Stacer - от този адрес https://www.howtoforge.com/how-to-install-stacer-system-monitoring-on-ubuntu-1804-lts/
 9. vmonev

  Линукс Минт избор на версия

  Интересни твърдения: "Глупости! Дяловете и устройствата си се виждат от всяка активна ОС. Друг въпрос е, че Линукса не може да изпълнява exe-файлове, а Windows - не разпознава Линукските файлове." В интернет пише много неща, примерно имало живот на Марс - виж "Марсиански хроники" на Рей Бредбъри. Дали е така - практиката ще покаже. На компютър НР с два отделни твърди диска ползвам дуал-бут между Линукс Минт Канела и Седмицата на Уиндоус. Каквам каквото виждам - уиндоуса дори не подозира за съществуването на друга операционна система. Доколкото видях от линка, "трите възможности" за четене на дяловете на линукса от страна на уиндоус са помощни програми-посредници, не са нещо вградено в ОС. Как е при Десятката, не знам. Не бих си причинил това чудо на техниката доброволно. От друга страна, Линукс Минт вижда като дялове всичко от уиндоуса, може да чете, да копира, отваря и изтрива файловете в тези дялове. Стартиране на ехе-та с Wine, правя го без проблем. - Толкова по въпроса. Ако някой не вярва, ще кача снимки.
 10. vmonev

  Линукс Минт избор на версия

  Изтегляне на Минт от някое от българските "огледала", има начин за проверка дали iso-то с образа е оригинално (обяснено е тук). След това запис на изтегления образ върху DVD или флашка, за флашката става примерно с Rufus. Добре е двете операционни системи да са на отделни дискове. Първо се инсталира Уиндоус, след това Минт. Уиндоус има навика да затрива записите на инсталацията на Линукс, докато Линукс не прави такива фокуси. Линукс си прави автоматично инсталацията, иска само настройване на часовата зона (София - за България), сверяване на часовника по местно време или UTC, и създаване на потребител. Може да се въведе автоматично влиазне, особено ако е за домашен компютър. По време на инсталацията Линукс си създава GRUB, това е програмата, която дава възможност за избор на операционна система при стартиране на компютъра. По подразбиране автоматично стартира Линукс, но може да избереш Уиндоус или да смениш настройките. Когато и двете операционни системи са инсталирани, инсталационният диск/или флашка се изважда, рестарт, зареждане на GRUB и се избира коя от двете да се стартира. От Линукс се виждат всички дялове, включително и тези на Уиндоус, така че оттам може да влизаш в C и D и каквото там имаш. Може да копираш файлове, да триеш и т.н. Уиндоус не може да вижда линукските файлове, така че за него Линукс е невидим. Сигурно знаеш, инсталирането и премахването на програми в Минт става най-лесно от Software Manager в главното меню, или алтернативно през Synaptic (графичен интерфейс) или конзолата. Exe-та няма, както и няма дял C и дял D. Безплатната книга на Ангелин Лалев "Въведение в Линукс" на български език може да изтеглиш от ТУК. Успех!
 11. Някъде писах по темата, преди време. Линукс може да се инсталира вътре в Уиндоус като обикновена програма с Wubi. Alt + Tab и се прехвърляш от Линукс (все едно е обикновена стартирана програма на Уин) към Уиндоус. https://en.wikipedia.org/wiki/Wubi_(software)
 12. vmonev

  Заплаха ли е WSL2 за Линукс?

  Ето едно мнение от https://itsfoss.com/ Microsoft loves Linux. Microsoft loves Open Source. It’s love is so deep that it open sourced the magnificent Windows calculator so that all of us Linux users could run this marvel of a technology. But when it comes to bringing commercial products like Microsoft Office to Linux, Microsoft suddenly recalls that there is not ‘enough demand’ for MS Office on Linux. Not enough demand? So, were people signing petitions or holding yellow jacket protests for open sourcing Windows calculator? Microsoft is one of the biggest contributors to open source project on GitHub (platform now owned by Microsoft). But if you look at their projects, you’ll notice that almost all of the Microsoft’s open source products are aimed at programmers and software developers. This is not love, Microsoft and Linux. This is merely a relationship of convenience. Написано отAbhishek Prakash: I am a professional software developer, and founder of It's FOSS. I am an avid Linux lover and open source enthusiast. I use Ubuntu and believe in sharing knowledge. Apart from Linux, I love classic detective mysteries. I'm a huge fan of Agatha Christie's work. Казано е доста ясно. Въпрос на удобство за едната страна, потенциална заплаха за другата. Дават на общността великия си калкулатор, обаче офис пакета не, защото нямало един вид интерес?! Приятелството си е приятелство, сиренето е с пари! Лично за мен не е толкова важно колко процента дял има Линукс. По-важното е да го има и да предлага алтернатива на онова, което търговците натрапват.
 13. vmonev

  Заплаха ли е WSL2 за Линукс?

  Философията на търговеца е една, на човека с оупън сорс е друга. Благодарение на първия имаме една "дървена система", жизнена, има си клиенти, върши работа. Вярно че "фасадите" на всички къщи са еднакви, гредите често са наковани както падне, майсторът не дава други да сглобяват или ремонтират. Вярно, има и паразити, ключалките лесно се прецакват и някакви камери записват какво правиш по тъмно и по светло. Обаче на клиентите и така им харесва. Другата система ти дава възможност сам да си построиш нещото, да му дадеш "фасон" и да си го обзаведеш както искаш. Та така, въпрос на избор. Или на принуда, когато ползваш "творението" на работа и админа си знае неговото, и без това са го зарибили да "познава" само "точната система" с обучения, сертификати и други подаръци. Дано търговците не съсипят идеята и ядрото на Линукс, колкото добри да са намеренията. Пътят към ада, казват, бил покрит все с добри намерения.
 14. vmonev

  Стар компютър с андроид

  Минало е време, дали има смисъл да пиша. Ако направиш снимка на системата, при нужда след омазване може да я възстановиш в първоначално състояние, както при смартфон. Акронис или нещо подобно. Спестяваш си цирка по инсталацията на чисто.
 15. vmonev

  Заплаха ли е WSL2 за Линукс?

  Какво толкова, да опитат като имат желание. Ако ме притеснява нещо, то е само традицията на M$ да вземат/купят готови действащи неща и след време да ги захвърлят. Както стана с Нокия, Скайп и още.
 16. vmonev

  Linux - обща дискусия 3

  Не го мисли професор Таненбаум. Нищо не е проспал, монетизирането на Линукс не е толкова лесно. Като типичен евреин човекът е получил една сериозна сума от ЕС да им прави "операционна система за нуждите на Европейския съюз". Каквото е могъл, взел е, да е жив и здрав да си харчи парите в Ню Йорк. Освен това има много други проекти освен ОС. Пише интересни неща за него ТУК
 17. Без да правя реклама, само за онагледяване ето оферти за компютри на старо https://ardes.bg/upotrebyavani-kompyutri/kompyutri-vtora-upotreba А таралясниците да отиват в музея или за рациклиране.
 18. Windows 3.11 е мечтата на поета, какъв линукс, какви пет лева. В случай че нещото върви с 98, тогава безценната информация сигурно може да се прехвърли по мейла?
 19. vmonev

  Bedrock Linux

  Интересно. Може и без много емоции - някой е измислил нещо, заслужава си да се опита. В крайна сметка всички дистрибуции са върху една основа. Вариации и възможности. Светът е шарен.
 20. Многознайко-мързелан
 21. Голям майтап, държа си иконките на десктопа за красота. Вече написах - под уиндоус има проблем с графиката, особено при по-стари игри. Липсват библиотеки, например за Панцер Генерал 2 (16 битова!) от 7 нагоре е невъзможно да я пуснеш, излиза само един омазан екран. Донякъде помагат библиотеките от снимката. На Линукс Минт 18-19 през Playonlinux нещата са си нормални. Версия 3.20 на Wine и инсталиран Steam. Също и поддръжка на 32-битова архитектура. Ако имаш Стийм, и най-новите неща за Линукс си вървят гладко. Всичко друго си е чесане на езици и донякъде невежество. Може преди 10 или 15 години да е имало "ръбести" неща в Линукс, не знам. Тогава обаче уиндоус си имаше популярния "син екран на смъртта". Направо ненавиждах компютъра, когато екранът посинееше. Другият голям проблем на прозорците е пиратството - дори и ОС да ти е легална, винаги има искушение за ползване на "пачнати" програми с "подаръци" в тях. - За такива неща в Западна Европа и Щатите бият през пръстите, ако не знаете. Или ползване на орязани home версии вместо програми с пълна функционалност. Пак източник на проблеми.
 22. Какво точно означава "да минат в следващия век"? - Ако ""минаването в следващия век" представлява добавяне на телеметрия, бъркотия с непремислени ъпдейти и блокиране на работата на куп програми, съобразени за нормална работа с 8.1 или 7 (такива в България и по света има ужасно много, примерно МОН са подкарали електронния си дневник или регистър със 7 - "оптимизирано за МС Уиндоус 7" - и 10ката те изхвърля през 5 минути от системата) + непрекъснат натиск за все по-мощни конфигурации, които трябва да вършат горе-долу същите задачи, тогава не желая да преминавам в "следващия век". Линукс си има предостатъчно достойнства. М$ ли измислиха работа с няколко десктопа, наличието на всякакъв софтуер, при това най-често свободен, още с инсталирането на операционната система. Чак сега се усетиха, че досега са предлагали "голи" системи, и почнаха с 10ката да притискат потребителите да ползват собствения софтуер на М$. Или непрекъснатия натиск да си качваш нещата в техния "облак". Как за толкова десетилетия не намериха начин да се справят с досадното дефрагментиране? Или огромният провал с уиндоуса за мобилни устройства? Въобще не е случайно, че търсят интеграция с Линукс, макар че имат огромни ресурси и възможности.
 23. Две игри, които си вървят на ЛинуксМинт 19.1 - Silent Hunter 3 и Panzer General 2. Първата е от 2005 г., "генералът" е от 1997 г. и е 16 битов. На "седмица" и 10 тръгва по един ужасен начин, изисква специална библиотека и режим на съвместимост. На Линукс си тръгва просто така, без ослушване.
 24. vmonev

  Сигурност в Линукс

  Когато за пореден път видя прецакан уиндоус, направо казвам "Едно Убунту ще ти свърши хубава работа." - Последно ме зарадваха с Леново v110, уиндоус дифендъра беше блокиран, само даваше съобщение за някакъв проблем. Пет зарази от някаква наглед безобидна страница. Не вярвам скоро да видя такава жалка картинка при компютър с Линукс.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване