Премини към съдържанието

svetliof

Потребител
 • Публикации

  557
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Нови отговори публикувани от svetliof 1. Здравейте. Бихте ли ми казали моля как да оправя малко досадното положение с разместването на иконките в лентата на задачата? Само на единия от 5-те пс-та с Win 10 Pro 64bit в офиса се появи (може би след някакъв ъпдейт). Един вид лентата на задачите е заключена, отварям примерно Firefox и той произволно се намества измежду иконките като таба му ги "разтваря". А преди те си бяха подредени от ляво и всеки отворен прозорец се нареждаше в дясно от тях. Благодаря.


 2. Опитай се колега да намериш къде е напр config файла на pavucontrol. Копираш си го като backup (за всеки случай) с админ права, правиш си настройките през pavucontrol да ти работи предните изходи и надявам се да успееш да видиш какво се променя във файла... Ако намериш промените, но все още не става автоматически, можеш в допълнително копие на config файла да ги направиш ръчно, да позволиш да се стартира като команда и да го сложиш в автоматично стартираните приложения. Всичко това го давам като идея, не съм сигурен акробатиката ще помогне ли. Но имаш ли си backup какво пречи да експериментираш? Търси нещо подобно както тук: линк При мен под LM разцъках, най-много има за ровичкане в /etc/default/pulse.pa Поздрави.


 3. Здравей колега. Направи си желаните настройки в pavucontrol. След това в Контролен център / Автоматично стартирани програми избери + (плюсчето) / потребителска команда. За името и командата използвай (с малки букви, най-добре copy/paste) pavucontrol , рестарирай и виж дали това ти върши работа. Поздрави.

   


 4. Охо, в българското огледало виждам папка Linux Mint 19.2 с вчерашна дата (линк) Поздрави.


  • Харесване 1

 5. Чак не мога да повярвам ;) В блога на Linux Mint посочих една досадна правописна грешка търтеща се от LM 19/19.1, а именно в контролния панел “Упварление на драйвери”. Clem има добрината да я коригира и след днешния ъпдейт (на бетата) вече си е “Управление на драйвери”. Явно така се чувстват американските избиратели, когато гласа им е чут, а при нас поговорката за кервана...

  • Харесване 2

 6. Инсталирах за спорта Debian 10 Cinnamon на другия ми дял. Свикнал на лесното от LM потърсих аплета "Диспечер на актуализациите" (щитчето), няма го. В контролния център също така не присъстват подразделите "Софтуерни източници" и "Управление на драйвърите". Без тези липсващи глезотийки дори LMDE ми бе по-интуитивен и близък до стандартния LM, като общото между тях 3-те е средата Cinnamon.


 7. Ако правилно съм разбрал на въпросния компютър е имало поне 3 дяла (изключвам евентуално swap за Linux) :
  C:\ за Win7
  D:\ сторидж под NTFS, достъпен от 2-те OS
  "/" за Linux

  Ситуацията е притеснителна, защото това е схемата на начинаещите в Linux да се запознаят с дистрибуцията, но да могат да си достигат потребителските данни на D:\
  И изведнъж инфото от най-важният дял от целият хард го няма?


 8. Пробвай колега да придобиеш права с тази команда/шаблон:
  sudo chown -R user /rootfolder  , като user е твоя потребител, а rootfolder е желаната дестинация...

  примерно на външния ми хард диск, след една преинсталация на linux mint, последния виждаше всички папки заключени. Тогава със sudo chown -R svetliof /media/svetliof/Arhiv харда се отключи. Друг пример е sudo chown -R svetliof /home.
  При теб в приложението "дискове", отиваш на твоя хард > настройки > edin mount options > и взимаш пътя в полето "точка на монтиране", например при мен ще е така:

  sudo chown -R svetliof /mnt/fa453446-d4f5-4a67-a419-fc1cd8753128
  Поздрави

  • Харесване 1

 9. преди 17 часа, DarkEdge написа:

  Ако не си премахнал в С папка Windows.old би трябвало да стане без проблеми.

  Downgrad-нах до 1809 и всичко е точно с програмата, от забавянето няма и следа. Би ли ми казал моля приблизително това положение колко дълго ще се запази? Win предполагам сам по някое време ще се вдигне пак до 1903? Тази ситуация на котка и мишка колко дълго може да продължи, т.е. той се вдига, аз го свалям? Благодаря.


 10. преди 1 час, DarkEdge написа:

  Ако не си премахнал в С папка Windows.old би трябвало да стане без проблеми.
  В eventvwr какви гршки са регистрирани в секция Application и в секция System? 

  Наистина има червени грешки:

  The program Olyslager LIS.exe version 6.1.6.2 stopped interacting with Windows and was closed. To see if more information about the problem is available, check the problem history in the Security and Maintenance control panel.
   Process ID: 1a90
   Start Time: 01d52753f1719c44
   Termination Time: 6
   Application Path: C:\Program Files (x86)\Olyslager Organisation\LIS\Olyslager LIS.exe
   Report Id: ce1e6a8c-6e69-46c6-86b2-28121af28bef
   Faulting package full name:
   Faulting package-relative application ID:
   Hang type: Unknown

   


 11. преди 28 минути, Raze написа:

  task manager какво показва преди и по време на бавенето? В раздел performance търсим използване на диска и евентуално процесора.

  Благодаря. Снимка преди пускането: линк
  снимка по време на зареждането: линк
  снимка на процесите: линк


 12. преди 1 час, DarkEdge написа:

  @svetliof, с firebird сървър ли работи достъпът до данните?
  Правен ли е трим на дяловете на SSD?
  powershell as admin и постави следния текст>
  Optimize-Volume -DriveLetter c -ReTrim -Verbose

  Благодаря.
  Нямам представа за firebird сървър. Пуснах отново ADATA SSD toolbox и дадох trim. Рестартнах, програмата пак си бави. После ползвах горната команда, за съжаление няма подобрение.

  ЕДИТ: мога ли да downgrad-на пак до 1809?


 13. Здравейте. Бихте ли ми помогнали отново със съвет моля? Вчера вдигнах в офиса последното пс до 1903. Стана много бързо, за 10-15 мин, защото компютъра е много мощен - 16 ГБ рам, Intel 8-о поколение, SSD. Използва се за офис работа със складова програма и специализиран холандски софтуер. До вчера последния си вървеше нормално. В KIS му бях дал в изключенията да не го сканира и всичко си летеше. Днес вече на 1903, независимо че още KIS го разпознава като trusted software, а дори и изключен и даже след това с Windows Firewall на OFF, програмата стартира бързо, но когато трябва да чете от базата си данни (локална на компютъра) зареждането на информация е над 1-2 мин. Т.е. програмата си работи, но чакането е повече от прекалено дълго, а преди за 4-5 сек нужната информацията се зареждаше. Преинсталирах софтуера, но забавянето не се оправи.

  Какво мога да направя по въпроса, някакви команди в терминала, или какво друго може да му дава спирачка? Софтуера си работи локално с хардуерен ключ (тапа/флашка) и не му е нужен Интернет.  Диска SSD C:\ след ъпдейта си е пълен на 1/3.

  Може би като краен вариант който искам да е за накрая, е да се направи чиста инсталация на 1903 (легален win10 pro) и софтуера да се сложи на чисто. Регистри и тем подобни не съм пипал (CCleaner...). Благодаря.

   


 14. преди 1 час, Raze написа:

  Това са потребителя и паролата на компютъра, с който искаш да се свържеш. Провери неговите настройки за мрежата, виж дали има опция да се изключи искане на потребител/парола.

  Сърдечно благодаря. В настройките на безжичната карта (Разширени настройки за споделяне) се бяха разместили опциите за споделяне/свързване. Когато си ги уеднаквих, всичко се оправи ;)

  • Харесване 2

 15. преди 40 минути, Raze написа:

  И какъв е проблема да въведеш потребитела и паролата от компютъра и да дадеш да ги запомни?

  Ако правилно съм разбрал трябва от компютъра към който се свързвам, предварително някъде да се въведе име и парола, за да може приемния компютър да се свърже? Къде да ги намеря тези настройки? Благодаря.


 16. Здравейте, моля за съвет към знаещите, какво и къде да пипна? На 2 от компютрите в офиса се ъпдейтнаха от 1809 до 1903. Всичко е точно без една особеност. Мрежата зад рутера е с вътрешни IP-та и преди към друго пс се свързвах посредством \\192.168.1.102. Сега обаче ми иска име и парола, прилагам снимка (link). Работната група след 1903 си остана Workgroup. Най-ме претиснява, че на единия компютър съм си създал пряк път до файл, който е на друго пс и сега ми иска тази парола. Това съобщение го дава също така на компютър още с 1809 към 1903 и обратно. Моля за помощ. Благодаря.
   


 17. Освежаването премахва инсталираните добавки, но запазва отметките.
  Развитие по горния казус извън запазването на 1) отметките в html файл. 2) Създадох си Firefox Account и (почти) всичко от 19.1 се синхронизира на 18.3. Недостатък. Добавките дойдоха, но не и запазените настройки (и регистрации) за всяка страница. В такъв случай си предпочитам вариант 1) 
  3) Стартирах жива флашка на 18.3 и директно в нейния /home поставих папката си .mozilla. Firefox 57 се стартира с всичко накичено. Тогава отново чиста инсталация на 18.3 и преди първоначалното голямо ъпдейтване на системата и тук върнах .mozilla. След рестарта, FF се бе вдигнал до 67.0 и отново всичко проработи. Поздрави.


 18. Здравейте. Като подновина искам да споделя, че днес под LM 18.3 Firefox спря да работи. Ужким е последна версия (67.0), иска да се създаде нов профил и всичките отметки отиват на кино. Аз успоредно под LM 18.3 и 19.1 си местя папката .mozilla, но и това не помага вече. Трика посочен тук, също не помага. Деинсталиране и инсталиране на FF, също не помогна. И чрез този метод не тръгна Firefox... (е, тръгва но без отметките ми, което е безмислено)
  Под LM 19.1 си копирах .mozilla на сигурно място и успоредно си извадих отметките в html файл. Направих си бърза инсталация на OS и върнах .mozilla обратно. Firefox си тръгна. Направих чиста нсталация и на LM 18.3 и отново с всички ъпдейти вкл и Firefox, върнах .mozilla тук, но безуспешно. Така че, който е все още на *Ubuntu 16.04 и използва FF, е добре да си запази .mozilla и отметките в html като архив. Поздрави.


 19. Купих си предвидливо SSD преди година и повече. И замисъла ми бе в какво да вложа едни пари, независимо от това има ли нужда. Нещо подобно при автомобила. Обикновено караш с бензин 95, но веднъж пробваш и 98. С тази разлика че парите ще ги изхарча, а рам-та ще си остане ;). Поздрави.

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...