Премини към съдържанието

witness

Потребител
 • Публикации

  2526
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

1555 Жестока репутация

3 Последователи

Всичко за witness

 • Титла
  kaldata пристрастен

Информация

 • Пол
  Жена

Последни посетители

13722 прегледа на профила
 1. Много отвисоко, пак много отвисоко, а хората обикновено не са склонни да мрат нито малко, нито напълно. Особено когато решенията се отнасят за децата им, или когато не им предоставят избор (като в Африка, засега)... а каква е реалността, на всички им е последна грижа. Така че, да живеят правата на човека - и нали си любител на научния прогрес ID2020 and partners launch program to provide digital ID with vaccines Sep 20, 2019 https://www.biometricupdate.com/201909/id2020-and-partners-launch-program-to-provide-digital-id-with-vaccines Quantum Dots Deliver Vaccines, Encode Vaccination History in the Skin CAMBRIDGE, Mass., Jan. 7, 2020 https://www.photonics.com/Articles/Quantum_Dots_Deliver_Vaccines_Encode_Vaccination/a65443
 2. Радвам се да го чуя. Във всеки случай, досега винаги са ни казвали да не се самолекуваме, а сега наобратно - чакай да получиш усложнения(от каквото и да е) и тогава, ако изобщо можеш да вървиш вече, потърси лекар. Това е пълна лудост. За да не се препълнели болниците... това според д-р Раул не е медицинска, а административна мярка. Само административна. Този съвет, под формата на препоръка и дори нареждане, противоречи на всякаква етика.
 3. И за баланс и сравнение с другите известни СпЕЦИАЛИСТИ, едни прекалено и извънредно развълнувани от методите на генното инженерство CRISPR/cas-9, иновативните ВАКСИНИ и пускането на комари-мутанти (и други благини, за които още имало да се готвим, според последния линк) https://www.gatesnotes.com/Health/Preparing-for-the-Next-Epidemic https://www.gatesnotes.com/Health/How-to-respond-to-COVID-19
 4. Virus. Israël adopte la vision du Pr Didier Raoult https://www.israelvalley.com/2020/03/virus-lhomme-du-jour-tres-connu-en-israel-le-pr-didier-raoult-france-lutte-contre-le-coronavirus/ https://www.lentata.com/page_17053.html
 5. Точно това много хора го разбраха, което вече само по себе си е притеснително. Нарочно се вся масова истерия до степен да е неприемливо да не си достатъчно притеснен. Защо сте толкова спокойни, паникьосвйте се! И всички, които не виждат статистиката като адекватна на всяваната паника се панират като персонал на лудница, поставен под карантина от пациентите. Естествената реакция е да се опиташ да разбереш какво става. Все в един момент ще стане ясно, но обикновено в този бъдещ момент сме прекалено заети с ново чудо и вече не помним предишното. В деянията на апостолите ли беше или послание, за атиняните, които се събирали на площада само за да чуят нещо ново, защото най-много от всичко обичали новини. И изслушват речта на Павел за "непознатия бог" от чисто любопитство. Говориш като познавач на проблема? Сега, всъщност не съм сигурна как ще звуча по-смислено и нормално - когато го неглижирам, или когато го смятам за проблем. Не проблемът с вируса, а въобще положението. Аз не се притеснявам от зараза, а от причината за раздуването на страха в световен мащаб. Защото ако вече сме забелязали недвусмислено, че има раздуване, значи то има някаква причина. Може би наистина неизвестността само изглежда страшна, хората са преживявали какво ли не, а нашите поколения нищо не знаят все още и сме разглезени от съдбата, повярвали на илюзиите от рекламите. Даже да знаеш, че всичко това е илюзия, все пак е илюзия, с която си свикнал и с която трябва да се разделиш.
 6. Не са. Последните дни са се усетили и спират прехвърлянето на нови военослужещи. Учението като цяло не е спряно, а "модифицирано и редуцирано" ще се проведе в друг обхват, който какъв ще е се пригажда в момента към условията. Ваксина е обещана скоро и предполагам, че съгласно ситуацията ще ни я наложат задължителна, което ще притесни антиваксърите, но и ваксината ще е "страшна" колкото и вируса. Границите на ЕС са затворени за месец, вчера Ердоган, Меркел, Макрон и Джонсън на видеоконференция са се разбрали уж за Идлиб, но за бежанците - не, така че като мине месец, ще видим какво ще стане. И с вируса, и с другите работи закачени за него. Понякога ме прихваща и мен да чета новини.
 7. Не само никой не очаква нещо да им стане, ами никой сред отговорните лица и институции не се е притеснил, че могат два месеца да разнасят зараза, джиткайки през границите събрани на куп. Изобщо не, и това за нас е успокоително. Пък който каквото ще да си мисли за кампанията по медиите.
 8. Аз имах предвид нещо друго, освен адекватността на един превод на друг превод. Има още преводи, които недвусмислено посочват за какво става въпрос. При Нишиджима-Крос е In other words, in forming a picture of mountains and water, we use blue and red, and in forming a picture of ”picture-cake”, we use rice and flour. Thus, [in both cases] the objects used are the same and the forethought exerted is equal. От превода на Rev. Hubert Nearman http://www.urbandharma.org/pdf/Shobogenzo.pdf http://www.thezensite.com/ZenTeachings/Dogen_Teachings/Shobogenzo_Complete.html The ‘colors’ we use in ‘painting a rice cake’ will find their equivalents in the colors we use in painting a landscape. That is, in painting a landscape we use cerulean blue and earthen red pigments, and in painting a picture of a rice cake we use rice and wheat flour. Since, in both cases, the projects and the planning are equivalent, the materials we are using are also equivalent. Затова вмъкнах "замисъл". Честно казано, през цялото време избягвам да обсъждам подобни въпроси покрай теб точно защото ги възприемаш прекалено предубедено, като потвърждение за "нереалността" на всичко. Това е крайност. И даже напротив, повечето коментари говорят за реалност. За "опитване" на реалността. Да, така е. По начало са тъмни текстове заради особеностите и на традицията, и на самия стил на Доген, и на преводите, и най-вече на фундаменталния въпрос как "съществуват" и какво представляват дхармите, т.е. всичко.
 9. Танахаши и Уелч. Неговите преводи са поетични, стилни. Аз използвах "оризова питка", както е в руския превод по Танахаши, защото някак по-ми допада, иначе това нещо е вероятно мочи - сладка от лепкаво оризово тесто. Танахаши-Уелч оригинален превод и от него на руски: The paints for painting rice cakes are the same as those used for painting mountains and waters. For painting mountains and waters, blue and red paints are used; for painting rice cakes, rice flour is used. Thus, they are painted in the same way, and they are examined in the same way Краски, которыми рисуют лепешку, - те же самые, которые употребляют, чтобы писать горы и воды/6/. Чтобы рисовать горы и воды, пользуются синей и красной красками; чтобы рисовать рисовую лепешку, пользуются рисовой мукой. Таким образом, их рисуют одинаково и рассматривают тем же самым способом Тук нещо от другите преводи е изпуснато, предполагам за работата по "замисъла", защото за това става въпрос, не за съзерцаване, както е преведено на български, което дори според мен липсва и в онова, от което е преведено.
 10. Аз нямам книга с превод на български, това е компилация от четири английски превода. По-скоро три. Моя, колкото нахално да звучи, но се убедих колко различни на места са самите преводи, как се въртят около нещо, а на едно определено място два срещу два са противоположни по смисъл. Линк... трудно ще изровя пдф файловете, но ще ти дам сега каквото е налично http://www.thezensite.com/ZenTeachings/Dogen_Teachings/Gabyo_JoshuJoshin.htm http://www.thezensite.com/MainPages/Dogen_teachings.html - тук може да се изтеглят 4-те тома на Шобогендзо (даже не знам как се изговаря) в превод на Нишиджима, като Габьо е във 2 том Преводът на Танахаши сега не мога да го намеря, има го някъде и от него има руски превод във вид на книга "Луна в капка роса" ето го - http://art1010mccreight.blog.brooklyn.edu/files/2019/08/Dogen_Rice-Cake.pdf Има един много обяснителен от 19 век на Francis H. Cook Но общо-взето, всички преводи са според тълкуването на преводача и особено при преводите на Доген, това страхотно си личи. Всеки набляга на едно, друго маха напълно. А българският превод, който имаш на книга от къде е, тоест по какъв превод? Защото по принцип преводачът трябва да е практикуващ и познавач на самата традиция. Единият от преводачите, обикновено са двама.
 11. ЕС: НЕ НА ВИРУСА, ДА НА ВОЙНАТА Министрите на отбраната от 27-те страни от ЕС се срещнаха на 4-5 март в Загреб 4 дниVox Populi 3132Боряна Райчева „Министрите на отбраната от 27-те страни от ЕС, 22 от които са членове на НАТО, се срещнаха на 4-5 март в Загреб, Хърватия. Централната тема на срещата (в която участва министър Гуерини от Демократическата партия на Италия) не беше как да се справим с кризата с короновируса, която блокира гражданската мобилност, а как да се увеличи "военната мобилност". Решаващият тест е упражнението Defender Europe 20 през април и май. …“ „Us Army Europe поиска създаване на "военно Шенгенско пространство" с тази разлика, че не хората ще се движат свободно, а танковете. Учението Defender Europe 20 - казаха на срещата в Загреб - ще позволи "да се идентифицират всички пречки във военната мобилност, които ЕС ще трябва да отстрани". След това транспортната мрежа на ЕС ще бъде тествана от 30 000 американски войници, които „ще се разположат в европейския регион“, освободени от правилата за коронавирус.“ източник - https://eurocom.bg/new/vox-populi-es-ne-na-virusa-da-na-voynata -------------------------------------------------------------- „Тези операции, обяснява Us Army Europe, "изискват участието на десетки хиляди войници, военни и цивилни от много нации". 20 000 войници, които с 10 000 други, които вече са на място и 7 000 съюзници от НАТО, в момента пристигат в Европа от САЩ, информира Us Army Europe. Те ще бъдат разположени «в целия европейски регион». „Така 30 000 военнослужещи на САЩ, които "ще бъдат разположени в целия европейски регион", са освободени от превантивните стандарти, създадени за справяне с коронавирусната криза, които, от друга страна, се отнасят за цивилните. Уверението, дадено от Us Army Europe, е достатъчно: «наблюдаваме коронавируса» и «нашите сили са в добро здраве». В същото време никой не обмисля въздействието върху околната среда на военно учение от такъв мащаб. Американските танкове Abrams ще участват - всеки от тях тежи 70 тона, с броня, изработена от обеднен уран, и изразходва 400 литра гориво за 100 километра, произвеждайки силно замърсяване, за да постигне максимална мощност. Каква е реакцията на Европейския съюз и националните власти в тази ситуация и какво прави СЗО по въпроса? Те покриват лицата си с маски, но не само устата и носовете, но и очите си.“ източник - https://www.voltairenet.org/article209437.html Вероятно доброто здраве и имунитет се дължи на храната с многогодишна давност от кафявите пакетчета, дето им ги раздават по полигоните из Бавария и Полша. Вътре друго освен въглехидрати, изкуствени мазнотии, Е-та, антибиотици и тук-таме по нещо за настроение и отскок, май няма. Последното за добавките за настроение може да е партенка. И значи, двайсетте хиляди от Италия, там от Венеция, Торино или където са им базите, плъзват после до Германия, Полша и прибалтийските. С все техника напред-назад два месеца през април-май до юни, за колкото е назначено учението.
 12. Уйт интерпретира Берзин, пък доколко неговите имат нещо общо с ученията на Буда, ти кажи. Може да провериш как съм го интерпретирала, но едва ли всъщност е възможно. Защото и според теб "нарисуваната оризова питка не утолява глада". Вероятно така са те научили, но има едно мъничко, или много важно "но"... Което не мога да ви обясня нито дословно, нито приблизително, макар да опитвах. -------------------------- „Един стар Буда е казал: „Нарисувана оризова питка не утолява глада“. Облечени в роби от облаци и мъгла, бодхисатви и шраваки пристигат от десетте посоки да изучават тази поговорка и всеки я схваща според способностите си. Кожата и плътта на божествените глави и демонските лица са различни, понякога са дебели, понякога тънки. От древността до днес Предците са я преподавали, но е превърната от търсачите в дърдорене под сламените покриви на отшелническите им хижи. Така според някои тя означава, че изучаването на сутри и коментари няма нищо общо с отварянето към Мъдростта и че те са „нарисувани оризови питки, които не утоляват глада“. Или предполагат да означава, че ученията на Трите Колесници и Едната Колесница са нещо отделно от пътя към самбодхи. Това е сериозна грешка. Да се мисли, че умелите учения са нещо различно от Пътя е само по себе си непълно и мислещите така не предават цялостния Път, а просто се препитават от думите на Предците. Фразата „нарисувана оризова питка не утолява глада“ е като фразата „да се въздържаш от вредни действия и да вършиш само добри“, „Какво идва Така?“ или „Винаги съм в тясна близост с това“. Всъщност можете да разберете тези твърдения единствено като ги практикувате. Малцина са разглеждали тази нарисувана оризова питка и никой от тях не я е разбрал докрай. Откъде го знам? В миналото си съм пробвал няколко вонящи кожени торби и те никога не подлагаха предмета на съмнение, не го изследваха и оставаха равнодушни, като че ли беше нечия сплетня. Знайте, че тази „нарисувана оризова питка“ е лицето, с което сте родени и Оригиналното Лице, което сте имали преди даже родителите ви да са били родени. Макар и направена от ориз, една оризова питка е нито родена нито неродена, нито съществува нито не съществува. Като оризова питка, тя е проявяващият се като непостоянство момент; и все пак тя никога не се движи. Тя не може да бъде разбрана, ако е разбирана единствено като идваща и отминаваща. В рисуването на оризова питка вие си служите със същите материали като при рисуване на пейзаж. Може да използвате синя боя, за да рисувате планини и реки и оризово брашно, за да нарисувате питка. Работата по замисъла е същата. Съответно, значението на въпросните нарисувани оризови питки е, че сусамовите питки, зеленчуковите питки, млечните, печените, просените и всякакви други, всички са тази „нарисувана оризова питка“. Няма разлика между рисунките, оризовите питки или дхармите и трябва да разберете, че оризовите питки пред вас до една са „нарисувани оризови питки“. Ако търсите „нарисуваните оризови питки“ някъде другаде, значи все още не сте ги срещали или изпробвали. Те мигновено се появяват и не се появяват. И все пак, те са отвъд всяко идване и отминаване, старо и ново, и именно в това сферата на „нарисуваните оризови питки“ се разкрива. „Неутоленият глад“ означава, че макар да не сме обвързани с времето, някак си не знаем, че срещаме „нарисувани оризови питки“ и въпреки че ги ядем, все още сме „гладни“. „Гладът“ означава, че сме се дистанцирали от „нарисуваните питки“, но опитите ни да го задоволим са излишни, защото в действителност нищо не липсва. Самият „глад“ се представя като всички променливи проявления на объркания опит. А „нарисуваните оризови питки“ ни се показват като цялостност на тяло-и-ум – синьо, жълто, червено и бяло; дълго, късо; кръгло и квадратно. … Понеже цялата вселена с всичките ѝ явления са единствено нарисувана картина, от рисунката възникват хората и всички същества, чрез рисунката се осъществяват Будите и Предците. И щом е така, няма друго средство за утоляване на глада, освен нарисуваната оризова питка. Без нарисувания глад как бихте срещнали Истинския Човек? Ако нямаше картина на „утоляване“, откъде би се взела енергията на пробуждането? Без „нарисувана оризова питка“ как някога бихте могли „да утолите глада“, „да утолите не-глада“, „да не утолите глада“ и „да не утолите не-глада“? Изучавайте в опита си целия този свят като „нарисувана оризова питка“. Практикувайте значението на това чрез своите тяло и ум и отблизо ще разберете силата да обръщаш и да бъдеш обръщан от нещата. Ако тази сила не е проявена, и вашето практикуване на Пътя все още не е проявено. Самото задействане на тази сила е реализиране на рисунката на просветлението.“ приблизително, Доген - част от "Габьо"
 13. Концепция означава понятие, представа. Концепциите са част от психичния свят и на животните и също като на теб, не им пука за тях, нито си имат дума за всяка съответна представа. Нито пък се крият зад тях, нито знаят нещо за концепциите като отделна категория, но това не ги избавя от подвластност на концепциите. Сега, ако бълбукам според някого си, на мен също ми е все едно.
 14. Българските медии доста семпличко са отразили първоизточника за поредната конспиративна теория, бих казала. Иначе послушно ни паникьосват от известно време насам. Не че няма за какво, но какво ли знаем ние обикновените хора. Само си пишем от почуда и скука Не просто смущаващи, а направо поразителни на фона на вече случващото се. Приликите са толкова големи до най-малки подробности, че направо човек не може да си помисли да е случайност. Симулацията се е разиграла на 18 октомври 2019 в Ню Йорк с участници от най-висок ранг, сред обичайните заподозрени - фондацията на ООН, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, Световният Икономически Форум, Световната банка, настоящо светило на микробиологията от Китай, бивш зам. директор на ЦРУ и съветник по сигурността в бившо правителство на САЩ, представители на филантропски, здравни организации, на Луфтханза, на бизнеса и финансите и т.н. Всичко това любезно предоставено на официалния сайт на събитието и на тримата домакини с часове видеоматериал. Последното също не е случайно, си мисля аз от скука. Колкото повече страх и паника, толкова по-добре. Има къде да гледаш и да си сверяваш часовника, пък и моментът с мигрантите. Поне в това отношение пандемията може да направи услуга. От участниците се разиграва се пандемия от нов измислен коронавирус, наречен CAPS. Започва с предаване от прилепи на свине в бразилски ферми, после на хора и от човек на човек. Леки грипоподобни симптоми до тежка пневмония, като скрития период е дълъг и в началото се разпространява незабележимо, тъй като повечето хора са само преносители. Следват глобални последствия във финасов, икономически и социален план и всичко познато, до затваряне на училища, граници, услуги, туризъм, въвеждане на военно (извънредно) положение в много страни. http://www.centerforhealthsecurity.org/event201/ http://www.centerforhealthsecurity.org/event201/scenario.html
 15. Да, има грешка в това дето го написах. Не несъответствие, защото трябва да дадеш и с какво няма съответствие. Както и да е, понеже това е доста трудно за схващане нещо, а именно тънкото ниво на зависимост от гледна точка на Мадхямака-Прасангика, понеже питаш според кого. Значи аз написах А трябваше да напиша - че не може да се установи освен като референтен обект на името/мисленото обозначение, т.е. като онова към което обяснението се отнася. Но трябва да се отнася правилно. И не означава че може да се намери в основата за обозначаване, или че съществуването му може да се изведе от негова страна по силата на негови присъщи характеристики, че го има там само по себе си като "референтна вещ", нито че е името/концепцията за него. Може да се потвърди само от страна на ума посредством име/ категория/представа (концепция)... Ами, да не съм професор да мога да обясня добре. Проблемът там е, че не всичко, което се явява на ума и може да бъде познато както непряко посредством име и категория, така и пряко, съществува. Някои неща съществуват, други не съществуват, но всички могат да бъдат валидно познати. И дори видени пряко, неконцептуално. И от гледна точка на пустотата или начина по който съществуват - макар че всичко се явява на ума като самодоказано съществуващо, съществуващо от своя собствена страна - нищо не съществува по начина, по който му се явява. Суха материя, ама ето да не съм голосоловна който иска да види, че не си измислям (макар да ми е трудно и при това няма да пиша реферат...) една лекция подбрах за тая пуста зависимост от мислено обозначение. https://studybuddhism.com/en/advanced-studies/abhidharma-tenet-systems/the-indian-tenet-systems/the-gelug-prasangika-svatantrika-views-of-emptiness Ами не знам, вие се занимавайте тук, а аз трябва да заема ума си с други неща, защото лошо ми се пише иначе) Нищо лично, както се казва Не се чуди после защо някои отхвърлят ученията изобщо. "Нарисувана оризова питка не защища глада"...
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...