Премини към съдържанието

pepy86

Потребител
 • Публикации

  942
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от pepy86

 1. Продават евтино , значи са измамници ? Брутална логика . Какви реплики може да има на интел процесор ? Да не купуваш тениска или маратонки от битака ? Това са компютърни компоненти втора употреба. Каква гаранция очаквате да има за процесор произведен преди 10 години ? Радвайте се , че изобщо ви предлагат някаква .
 2. ето това трябва да се види като сложиш тикче на Sensor only : пълен мониторинг на всички компоненти /температури , волтажи , честоти и т.н./
 3. След като картата му е тествана на друг компютър и е ОК , това е напълно възможно .Не разбрах с DDU ли е премахнат стария драйвър ? Очаквам да сподели и температурите на процесора какви са според Hwinfo. Нека все пак опита да нулира биоса и стартира всичко на default. Ако и това не промени нищо , варианта е да се подменят компонентите , докато не хване кой го дъни . Лично аз не виждам нищо нормално в поведението на тая картта. 2 перки се въртят, 3-тата не. Волтажа , нищо общо с нормалния под товар. Нямам никаква идея какъв софтуер е инсталирал автора и какво и къде е бърникал , но вариантите не са малко . Ако не разбира , по-добре да носи целия компютър в сервиза и хората ще му кажат какво се случва .
 4. Нека качи първо снимка от Hwinfo , че тези данни ми , които е прикачил нещо не ми се виждат реални. Какъв е този волтаж на картата - МАХ - 0.794V Трябва да достига под товар до 1.06V. Oтделно честотата на ядрото на картата също ми се вижда много ниска. Все едно тая карта работи ънндърволтната или лимитирана от към мощност . Относно температурите на процесора , гледай Cpu Tctl/Tdie , има ги в Hwinfo . Като стартираш програмата задай тикче на Sensor Only и след това пусни някакъв товар и на процесора и на карртата . Спри всички друго софтуери като MSI AB и др тем подобни . Остави само Hwinfo и минизирай по време на тестовете . Преди всичко това нулирай биоса за всеки случай. те това е другото , което е важно да сподели автора .
 5. Верно ли си толкова зле , та не знаеш какъв е проблема да се ползва даден процесор на фиксирани волтажи ? Умолявам автора на темата , да НЕ допуска подобна грешка. Всеки един ''психопат'', който предложи да се ползва даден процесор на фиксиран волтаж за 24/7 при клок от 5-5.1-5.2Ггхц, мисля че достатъчно красноречиво говори какъв опит и познания има . Това освен , че е безумно , само по себе си показва до колко зле е хардуерния раздел тук , особено след включванията на подобни некомпетентни членове на форума . Ако автора е също ОК да си ползва проца на 5-5.1-5.2гхц при ~1,4V за 24/7 , при положение че реално едва в 5-10% от времето ще има нужда от подобни стойности , тогава нека така да бъде . Мале , какви хардуерни-гуру специалисти има тук . Смеха е маХ !
 6. Явно не си ме разбрал какво съм написал. Ръчния волтаж се задава само за да установиш при какъв волтаж е стабилен процесора ти на определна честота. Там няма колебания между ниско и високо напрежение . При ауто настройки в определени моменти дъното ти пуска безумно високи волтажи /макар и за кратко/ с цел застараховка . Писах го и в предните постове , ще го кажа отново. Ръчните волтажи не са за 24/7 употреба. Те се задават с цел да опделиш кoлко е възможно най ниския волтаж , на който процесора е стабилен за клок 5Гхц да речем. Ако установиш , че при ръчен волтаж е стабилен на 5Гхц с 1,35V , следващата стъпка е отново да влезеш в Биос само че ползваш адаптив или офсет настройките за 24/7 /вместо manual/ . Като в случая вече знаеш какво ограничение в напрежението да зададеш /демек , в моя пример - 1.35V/. Трябва да зададеш такъв офсет , че да не ти минава под товар 1.35-1.36V процесора. При адаптив повечето дънни платки директно позволяват да зададеш ограничение от 1.35V като към него често има опция за допълнителен офсет (+ 0.015V да кажем , отново за лека застраховка) Отделно трябва да настроиш и load line calibration /LLC/ , за да не се получи някое ядро да те дъни през определено време при твърде нисък волтаж на iddle . Нещата пак казвам не са сложни , но ако не си ги разбрал те съветвам подробно да прочетеш някой guide /ръководство/ .
 7. Поздравления за това че си го делиднал. За 8-мо поколение си е буквално неизбежно . Въпреки това , всичко написано по-горе от мен за волтажите и настройките при клок си важи с пълна сила дори в момента след делида. Не забравяй , че прекомерния волтаж , далеч по-бързо може да убие процесора , от колкото високата температура /която в случая при теб не беше чак толкова притеснителна/ .
 8. С цел застраховка, дъното ти може да пуска да по-високи волтажи и поради тази причина да виждаш по-високи моментни стоиности . Съвета ми е да зададеш фиксиран волтаж да кажем 1.25V на процесора и да започнеш тестове за стабилност. /Тази Айда няма да ти свърши особена работа в случая./ На Prime95 ако не си делиднал процесора , варианта ти за тест е без AVX. Пробвай като за начало също така с Blender Benchmark 1.0 beta 2 , Cinebech R20, R23/пълния тест/. Ако минеш успешно всички тестове , пусни му Prime95 с avx. Ако достигнат температурите над 90 градуса го спирай. Обикновено там доста бързо ти изкарва грешка при нестабилност . Ако случайно преминеш тестовете успешно на 1.25v , свали една стъпка на долу /1.24/. И така продължаваш докато не напипаш минималното напрежение при което процесора е стабилен при фиксиран волтаж. От тук вече започваш тестовете и настройки за 24/7 . С офсет или adaptive voltage . Не си спомям твоето дъно какви опции позволяваше за настройки . Отделно трябва да настроиш и load line calibration /LLC/ Тази настройка играе важна роля , за да осигури по-голяма стабилност при овърклок и да компенсира колебанията на високо и ниско напрежение . С други думи , идеята на офсета и adaptive настройките е , напрежението да пада на Iddle /когато процесора не е под товар/ . Не е нещо сложно , но трябва малко повече заигравка и загуба на време. Ако не смяташ , че ще се справиш, по-добре не се захващай. Настроиш ли обаче процесора стабилен на минимален за него волтаж при въпросната честота , която гониш , ще имаш много солидно подобрение в температурите . Относно волтажите , до 1.4V /пиково/ се смята за безопасно . Познавах хора , които и до 1,45V не се страхуват да държат процесорите си /като нямат проблеми вече с години/ , но аз лично не съм подобен екстремен клокър и не смятам , че е оправдано. Даже за мен лично , каквото докарам до 1.35-1.37 като стабилност , на това и залагам за 24/7 /леко се застраховам/ . Пак казвам , тук говоря за пикови /моментни/ стойности , не за фиксиранни волтажи !
 9. от цялата работа не разбрах при какъв волтаж ти работи процерсора на 4.8Гхц ? Как си го клокнал ? С фиксиран волтаж , офсет , ауто настройки? Това е важно да се спомене. Отделно всяка бройка е различна . Няма точни стойности на волтажа за конкретна честота. Някои процесори могат да искат 1.35V за 4.8Гхц , други бройки могат да са стабилни и под 1.25V . Разликата в температурата между двата примера , които ти дадох ще е доста голяма . Отделно фактор остава и дъвката под капачката . 8-мо поколение /и не само те/ си плачат за делид още с излизането им от завода. Сподели , ако обичаш как точно си клокнал процесора. Пусни Hwinfo и го минизирай за 15-20мин по време на гейминг . След това погледни до какъв волтаж ти пуска дъното . Може да използваш и Riva tuner за мониторинг по време на самата игра . При всички случаи трябва да споделиш повече подровности , за да ти се отговори адекватно .
 10. Само така . Излей чувствата си Хосе . Не ги задържай в себе си. Поплачи като омърсено девойче . Току виж ме накараш да се разчувствам заради ''бавен'' екземпляр като теб . Дядка, няма по-голям комплексар от теб в този форум /трябва да ти го напомням по-често/ . Много ти се радвам на хейта и простотията . Сигурен съм , че пяна ти тече от устата докато щракаш по клавиатурата . Толкова некомпетентен , толкова злобен и толкова самовлюбен иди*т , никъде по света не съм виждал! Jorge , ти спокойно взимаш титлата ''олиго*рена на форума'' . Едно съм сигурен , ще я носиш с гордост , чест и достойнство. 😁 Сега се включи бързо и в ''БГ Мама'' . Излей си мъката и там , сподели политическите си възгледи , оплачи се после и на жена си , удари две бързи ракии , една яка ''злобарка'' (ако ти става все още саламчето на тия години )и си лягай дядка . Внимавай само да не се заиграеш твърде много , дърт палавнико! - "Свободно" ! е тоя конкретно е ''мутрата на форума'' . А аз много обичам подобни ''задклавиатурни здравеняци'' 😄 Хосето ми е любимец . Аз съм му казал , че ще съм във форума до последно , само заради него . Обичам го тоя човек , кво да направя?! Не мога да се сдържам , особено в моменти когато чувствата ми са толкова силни .
 11. Каква злоба бе човек ? 😁 Аз искрено се забавлявам с теб и глупостите , на които вярваш . Възпитание , интелект , познания , всичко е на топ ниво при теб . Продължавай все така .
 12. Чудя се да се смея ли , да плача ли !? Всичко това изречено от теб ме навежда на мисълта , че или имаш раздвоение на личността, или вместо стария Jorge , пише друг човек през неговия профил. Тук те познаваме всички много добре . В 90% от постовете не пишеш изобщо по темата, половината потребители са заплашвани или обиждани от теб през определен период от престоя си във форума. Други директно те блокираха или напуснаха форума. За съжаление това бяха хора с много повече знания и опит от теб. Когато някой предостави друга гледна точка различна от твоята, ти директно го нападаш и завираш на кучето в г*за. Най-нелепото е , че опита, за който говориш че имаш, е само плод на болната ти фантазия. Подобно лицемерно поведение като твоето е смехотворно и меко казано трагикомично .
 13. Без да се обиждаш , но за пръв чувам подобно нещо . Да сменят паста и падове и да ти кажат тествай я сам ? Това може да е всичко друго , но не и сервиз. От написаното стигам до извода , че ''майсторите'' даже не са разбрали какъв е проблема .
 14. случайно да си изкривил леко някой пин при монтажа на процесора ?
 15. За съжаление в момента само гадаем . Нека изчакаме да видим от сервиза какво ще кажат. Абсолютно всичко е възможно. Примера за врм-ите го дадох , защото си спомням на едната ми ftw3 1080ти , че един от сензорите при 55градуса на ядрото , удряше 86градуса . Имал съм и SC2 но пък там подобни аномалии не помня. Това разбира се са температури при майнинг. При игри въпросния сензор на FTW3 показваше по-завишени стойности само на определени заглавия. Така , че пак всичко остава в сферата на догадките. Особено след като автора очевидно не е следял въпросните датчици.
 16. изключително грешно сравнение е това . Никой не говори за температура на ядрото. SC2 има достатъчно сензори (9-на брой) , които могат да те убедят че на отделни места от платката температурата е далеч по-висока. До колко са достигали , автрора така и не сподели. На моята карта преди да и сменя падовете съм имал пикове до 106градуса на паметите . Да сравняваме две съсвсем различни поколения с напълно различни памети е неправилно. Сегашните спокойно могат да работят и на 100-110 . Но за това поколение изобщо не мисля , че това са нормални стойности. Да не говорим , че 1070/1080 моделите на Евга имаха ако помниш проблеми точно с прегряване на врми-те , преди от Евга да признаят вината си и да раздават безплатни падове на всички собственици на 1-те ревизии карти.
 17. Прти него вентилатора не работи до 70 градуса. Как да не решава проблема. Ако ядрото е на 70градуса не ми се мисли vrm_ите и други части от платката на какви температури са работели . За мен колкото е вероятно автора да е повредил по невнимание след отварянето картата , точно толкова може проблема да е последствие от постоянното им прегряване . Едно е да ти шумят вентилаторите , съвсем друго е да не охлаждат през голяма част от времето под товар.
 18. При проблем с вентилатора , дори да смениш пасти и падове , няма особено голяма файда. Най-разумното решение е смяна на проблемната перка. Пишеш на съпорта на Евга или купуваш от някоя карта продаваща се на части , или от алиекспрес алтернативен вариант. Пак е по-добре отколкото дясната половина изобщо да не се охлажда . Тая перка ако се включва на 80% и не ползваш къстъм фан крива , температурите вероятно са далеч по-високи от това , което споделяш. SC2 имат сензори , следял ли си с hwinfo или gpu-z до какви стоиности достигат с този проблемен вентилатор ?
 19. аз също не мисля , че тази паста е електро-проводима. За мен проблема е друг . Може да си направил белята при сглобяване/разглобяване или може да си презатегнал повечко бoлтовете и така да си повишил натиска върху чипа, варианти много . Макар , че като гледам снимките и манипулацията , която си извършил , аз лично не виждам никакъв смисъл от нея. По-ефективно и смислено щеше да е да смениш термо падовете под черната планка . Реално те контактуват директно с паметта и играят най-голяма роля за охлаждането им . Все пак сподели какво са ти казали в сервиза . Като цяло смяната на термо паста и термо падове не е кой знае каква сложна процедура , но при невнимание , всичко може да се случи. Аз преди няколко дни също смених падовете на моята Evga XC3 Ultra 3080 . Но при мен чиповете на паметта са доста по горещи , а оригиналните падове на Евга в тези модели , определено са лоши. При теб , силно се съмнявам да е имало нужда да го правиш . Не те упреквам в никакъв случай , но за съжаление крайния резултат , особено в момент на недостиг на карти на пазара , е доста неприятен ! п.п. Тази карта с изтекла гаранция ли е ?
 20. Raze, за съжаление при рязък спад на добива това за което писах в горния пост е незибежно . През 2019г. , в рамките на по-малко от месец добива падна до ниво , колкото да си плащаш тока. 1-2 месеца преди това , се изкарваха далеч по-умопомрачителни пари от настоящите . Тогава , за разлика от сега , имаше множество ''алткойни - еднодневки'' , които за разлика от етера даваха в пъти по-серизоен добив. Тогава , след спада , се получи едно брутално пренасищане на пазара /буквално в рамките на дни/ , с карти секънд хенд , при това с остатъчна гаранция. Всеки гледаше да си продаде пръв картите . А когато предлагането стане по-голямо от търсенето , познай какво ще се случи. Това няма нищо общо с ограниченото производство . То по никакъв начин няма да повлияе на цените на картите втора употреба. Ти и аз няма да сме факторите , които ще определят цената на 2-ра употреба карта. Изключително много хора имат цели ферми , халета пълни с какви ли не карти , които дълбаят в мината . Излязат ли на пазара тези GPU-та , вярваш или не , ще стане рай за геймъра и ужас за всеки набутал една торба с пари за карти закупени към момента на настоящите цени .
 21. AsRock Z490 Phantom Gaming 4 е дънна платка , с която освен на сток честоти да се ползва 10700К , друг вариант няма. Имам същото дъно в нас , което ползвам за тестове основно и мога да споделя , че с тая захранваща схема и малки радиатори на врм-ите просто си ограничен от всякъде. Ползваш на сток честоти и до там . Ако ще се дават подобни пари за конфигурация , поне вземете някакъв среден клас дъно /Tomahawk да кажем/ . Тествал съм от по-евтините варианти и MSI MPG Z490 Gaming Plus в комбинация с 10700К . Дъното без проблем държеше 5.1Гхц с въпросния процесор и пак е по-добър вариант спрямо Phantom Gaming-a /от предложението на plmen88/. Ще споделя и мнението си относно кратите, без да ангажирам никой с него. Тия 4-5к за видео карта като 6900ХТ са абсолютно безумие. Не знам дали осъзнавате , но само след 2-3 месеца , като отмине треската за майнинг , пазара ще бъде залят с видео карти на смешно ниски цени с остатъчни гаранции от 2.5+ години. Май много хора не помнят ситуацията от 2019г. Не знам до колко спешен му е на автора въпросния компютър , но ако има опция да се закупи всичко останало без картата , на този етап е най-разумно .
 22. по добре я продай на части. Ще вземеш повече пари и ще стане по-бързо
 23. така говореха в един друг форум и за 10700К , че е печка и няма охлаждане. Камо ли шанс за овърклок. При мен с Liquid Freezer II 240 се клокна на 5.1 без никакви драми и температурите бяха под 80градуса. Истинана е че от бройка до друга брайка , разликата е огромна. Лотарията е фактор при тези процесори. Същата работа е и при 9900К . Попадал съм на бройки , които с NH-D15 и Евгата от подписа ми , съм ги клоквал на 5-5.1Гхц и на тестове като Cinebench , Geekbench , както и при гейминг не са виждали повече от 70-75 градуса пиково , което за 24/7 употреба е напълно задоволително . Естествено , има и бройки , които искат далеч по-висок волтаж за подобни честоти. Автомачино температурите там отиват в космоса , следователно клока се обезсмисля . 3900Х за мен изобщо не е вариант. Този процесор просто не му харесвам слабия сингъл кор перформънс . Автора не знам до колко играе игри , но почти всеки интел ''К'' процесор от 8-мо поколение на горе го бие след минимален клок в 90% от заглавията. Не бих избрал този 3900Х и пред които и да било процесор от 10-то или 11-то поколение интел , та ако ще интелите да са с 2-4 ядра по-малко и 50-100W от горе консумация. Ако толкова държитете на АМД , нека автора поне се замисли за 5800Х , 5900Х /според бюджета/ . Там вече с две ръце подкрепям подобна конфигурация в подобен ценови диапазон .
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване