Премини към съдържанието

peppone1

Потребител
 • Публикации

  1993
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

272 Супер репутация

Всичко за peppone1

 • Титла
  kaldata маниак
 • Рожден ден 4.10.1979

Информация

 • Пол
  Мъж
 • Град
  Пловдив
 • Интереси
  Електроника, музика

Контакти

 • Skype
  peppone187
 • Интернет сайт
  http://rutracker.org

Последни посетители

6867 прегледа на профила
 1. peppone1

  Изчисляване на кутия за авто субуфер

  Говорех за първият ред, дето написах ,там ясно се разбира че въпросът ми към автора е ироничен. Вторият път казах че ако кабела не загрява, може да се смени с по-тънък и това вече го казвам съвсем насериозно и отговорно, защото 2,5мм. е прекалено дебел кабел за 4 омов високоговорител. Така нали звучи по-иронично и в същото време сериозно? Постът ми го допълних за да разбере по-добре и специално сложих отметка да се види, защото някои хора като теб всичко четат на смях, а и аз по-някога изпускам тук-таме думи от бързане, понякога и нарочно за да стане иронично както в случая, но да се отмятам от това което пиша не съм някой циркаджия, това е подигравка със собствените ми знания и опит,а не заради вас. Но може и да има наистина такива хора, кой знае, при все това че тук съм доказал неведнъж че съм голям инат и много трудно ще се отметна от думите си и дори и да греша, показвам грешката си по-друг начин, а не така циганската "Ама аз друго имах на в предвид". Прочетете два пъти ако трябва, то и аз прочетох веднъж цитата ти и чак сега го разбрах, въпросната дума "нагрява" съм я използвал на две места. А то написано по този начин накратко наистина изглежда комично, сякаш че по-тънкият кабел ще загрява по-малко, но и в този ред на мисли съм сложил малка скрита ирония за да се подчертае в случаят че кабелът е прекалено дебел и друг смисъл на прочетеното не може да има. На няколко пъти съм правил такива уловки към читателите, тъкмо с тази цел да дам сила на думите си, нещо като хипербола и на които биха се вързали само неграмотните, но смисълът си остава неизменен, вече е въпрос на тълкуване, но не мисля че влагам чак толкова дълбок смисъл. И пак казвам от нито една дума от твоя цитат и от моят пост няма да се отметна, ако ще да споря до утре, защото мисля че не съм допуснал грешка, нито правописна, нито техническа и ако съм изпуснал някоя думичка, то в случая е било умишлено. Понякога прекалено много съкращавам постовете си, пестейки думи и в подписът ми съм написал защо. Първите ми мнения във форумите бяха толкова съкратени, че хората ме мислеха за първолак, поради която причина донякъде бях изключен от там, и сега като си ги чета сам не си ги разбирам. Просто не обичам дългите обяснения, но хората искат всичко да им се обясни от "А до Я". Много често не разбирам упреците към мен, защото все очаквам сериозни аргументи, а в повечето случаи са от недописани изречения.
 2. peppone1

  Изчисляване на кутия за авто субуфер

  Кой не знае закона Ома, да си оди у дома! Естествено че няма да загрява, казах го с ирония. Загубите са минимални и на слух няма да се усетят, а и да се усетят, то ще само в силата на звука, но няма да се изгубят ниски или високи честоти. Басът може да се изгуби само при кабел с много голямо съпротивление, над 5-6ома, а това са поне 50м. дължина. А в случая разстоянието между усилвателя и тонколоната е по-малко от метър. И тези загуби както казах не зависят от мощността на говорителя или усилвателя, а само от импеданса му, като за ниските честоти загубите са най-големи. Всичко това което пиша съм го проверил (и по-важното пресметнал) на практика. Моите тонколони които съм си сглобил съм ги оставил с 6м. кабел по 0,25mm. за 8 омови тонколони и по 10м. 0,35mm. за 4 омови тонколони и басът си е все така силен, при условие че кабелът е примесен с алуминий. А и този дълъг кабел донякъде ми предпази тонколоната от изгаряне при повреда на усилвателя за който споменах в предната тема. Хората в този форум много не обичат да смятат. Ами утре някой работник ако отиде на строителен обект да прекарва инсталация и той сложи по 2,5 квадрата за осветлението и 6 квадрата за бойлера (освен ако не е проточен, но и тогава по-тънките кабели издържат) и каже на бригадира, че с неговият кабел крушките ще светят най-силно и бойлера ще нагрява светкавично бързо, какво мислите ще се случи с този работник, прахосал скъп материал и които свински кабели никой техник после не ще успее да ги върже? Ако целта на автора му е да намали с няколко мили волта загубите, тогава нека си дава парите за скъп кабел.
 3. peppone1

  Изчисляване на кутия за авто субуфер

  А защо не сложите 16 квадрата, такива с които захранват цели цели къщи или този от 2,5 квадрата загрява ? Отново безразборно се ръси акъл в този форум без никакви изчисления да се правят. За 4 ома тонколона е достатъчен 0,25мм. с дължина не повече от 3 м., при по-голяма дължина се забелязва слабо затихване и именно с такъв кабел с окомплектовани фабрично автомобилните тонколони. В твоята опаковка също трябва да са ти дали кабел. Ако кабелът не се загрява при големи мощности, няма нужда да го сменяш или даже може да го смениш с още по-тънък., около 0,75 до 1мм. Но загуби и в двата случая няма да има, независимо от мощността. Така че останалото са пари хвърлени на вятъра и прахосване на скъп материал. Ама същите сте като техниците от кабелната телелевизия и като ми дойдат вкъщи и искат да ми развалят цялата инсталация, защото техният дебелански кабел бил най-хубав. Е, веднъж го смениха и сигналът пак си остана слаб и техника после каза "Ама аз мислех че е от кабела, ама то не било от него". А стария дето го разцепиха от теловете с които са го заковали трябва да го хвърлям, щото го дърппат така сякаш вадят ряпа, а този който съм сложил въобще не е евтин.
 4. peppone1

  Китайски радиоприемник "Waxiba XB-16U"

  Добре че си се отървал от него, можеше да си отвориш голяма беля. Аз преди години попаднах на същият радиоприемник, за който писах тук. Доколкото помня адаптора мисля че трябваше да е на 6V. Акумулатора не можеше да се сменя защото беше отлят с кутията.
 5. peppone1

  Тонколона с елипсовиден високоговорител

  Тази също много лумтя, но със слагането на вата и уплътняване на задният капак със силикон, лумтежът изчезна. Много е важно задният капак да бъде добре уплътнен и целият да е покрит с вата. мисля че МДФ вади по-мек и приятен бас, макар да е с по-висока честота от ПДЧ. Снимки в този форум повече няма да качвам, защото много злобни хора има и не ща да ми оплюят това което съм си направил. Но мога да направя по-пълно описание, например високоговрителите съм ги монтирал вътре в кутията, а не отпред, опсредством дълги болтове по 3 мм., плътно завити в дървото и които стърчат около 15мм. навън от кутията притегнати с гайка, с цел към тях да захвана решетка, която идва горе-долу на височината на болтовете и която да я захвана с втора гайка и шайба, така че не откачам говорителя при свалянето на решетката. Пищялката съм я монтирал по същият начин и с по-малка дупка, която служи като много допър рупор, който усилва звукът от пищялката супер много. Пищялката ако е монтирана пред кутията свири много тихо, но високите пък са по-разпръснати и по-чисти. За решетка на пищялката съм използвал квадратна пластмасова решетка за компютърен вентилатор 60x60mm., но понеже никъде у нас няма такава с дупка по средата, затова я поръчах от Фарнел. Решетката служи като втори рупор и допълнително усилва и разпръсква високите честоти. За разделителен кондензатор съм избрал полипроленов MKT 2.2мкф. 250V, с който си изгорих предните пищялки, но тъй като тази тонколона е 4 ома, то за 4-омов усилвател няма да подава много силен сигнал към пищялките, а и няма да ги усилвам много. При свързване на 3.3 мкф. на пищялката, но в комбинация с друг басов високоговорител, пищящите звуци от пищялката се припокриват с тези от басовият високоговорител и звукът става ужасен, донякъде и защото пищялката е монтирана вътре в кутията, самата дървения също разваля звука за средните честоти.
 6. peppone1

  Тонколона с елипсовиден високоговорител

  Аз си сглобих такава тонколона по модел на българската 1ОТ5-1 само че двулентова с подобен широколентов високоговорител ВО0829 с размери 4 x6,5" (100x160mm) и високочестотен T6PH06G6. Кутията я направих от МДФ с дебелина 8мм. и с външни размери 32х16x17,6cm. Малко увеличих височината и скъсих дълбочината от оригиналният модел за да има достатъчно място за пищялката. След залепването на малко силиконова вата на задния капак и долната страна на кутията звукът доста се омекоти и вади бас почти като тонколона с басов говорител, въпреки че резонансната честота на този високоговорител я дават 125Hz, но понеже е доста стар (явно в магазина е стоял повече от 20г.), то гънките му са леко протрити и мембраната бе избеляла, поради което окачването й се е омекотило и долната честота може да е паднала под 100Hz. Боядисах кутията с черна боя и стана добре, макар че като беше светла небоядисана изглеждаше по-добре. Чудя се дали ако не я бях направил с ПДЧ басът нямаше да се омекоти още повече, макар че като я почукна с ръката, кутията дрънчи по-меко от талашитените които имам, може би с МДФ е станала по-добре. Избрах МДФ, защото няма нужда да окантовам ръбовете с фурнир преди да я боядисам, а и дървени кантове които да могат да се боядисват не съм виждал и трябва да режа от цял лист фурнир, после да ги лепя, което е голяма хамалогия. Исках да сложа басов автомобилен високоговорител, но той е по-къс и дупката идва голяма за него. Питах в някои магазини с какви размери са техните, някъде ми казват че дължината им е около 144мм., а този който имам е 140мм., който е прекалено къс, а ми трябва за дупка 90x148мм. Може би ще има по-големи размери, но трябва да обикалям и да меря. Нека някой ако е слагал такива говорители в колата си, сподели с какви размери са те. Иначе и с малки дупки от 3-4 мм. от двете страни пак ще може да се монтира. Но и така тонколоната си свири добре.
 7. peppone1

  Самоделна тонколона

  А за този пост на на колегата ти какви думи ще намериш? Той твърди че в този усилвател имало Dac и аз за малко да му повярвам. Но в края на краищата е прав, защото сам по себе си усилвателя представлява цифров, т.е. генератора на модулиращият сигнал може да се осъществи с цифров такъв и самите импулси на модулираният сигнал не представляват нищо друго освен команда 0 и 1, включено и изключено. по народному така се казва цифров и определението съвсем не е грешно. Защото тези модулиращи импулси могат да бъдат записани като код 1 и 0 на флашка, Eeprom, хард диск и друг носител. Объркване с понятията винаги ще има, защото принципът на действие е един и същ. Модулиращият сигнал най-просто се създава от тригер, който сам по себе си предсталвяла логически елемент. т.е. всяка една цифрово записана информация върху памет, може да се замени изцяло от аналогова електронна схема, но е по-лесно просто да се запише на носител. Та цифрово устройство накратко е това което с едни и същи повтарящи се команди да изпълнява различни функции. По аналогов път температурта на ютията не може да се регулира само с един бутон "+" или "-" до преброяване над 200 деления за всеки желан градус. Повече за тригерите можете да прочетете в Уикипедия: https://bg.wikipedia.org/wiki/Тригер_(електроника) Ето това е много точно обяснение за тригерите: С управление по фронт на сигнал Превключват се само по време на активния преход на синхронния сигнал (0 – 1 или 1 – 0). Тригери от този тип се наричат динамични или тригери с динамичен вход. Донякъде аз имам пръст в повдигането на тази дискусия и няма лошо да благодаря за тази книжка, щом другите не са благодарили, значи само аз я чета, макар че тях не ги интересува, нали автора си направи тонколоната, какво му дреме там за някакви модулации и тригери.
 8. peppone1

  Самоделна тонколона

  Че това са синоними. Понятията ги бъркате вие, цифровизация е народно съвременно понятие и в електрониката такъв термин е неуместно да се използва, поради причината че електрическият импулс не може да изглежда като цифра. Това е все едно да кажете на телевизора стъклен сандък в който играят разни джуджета. И знаете ли какво, флашките също не могат да свирят, а някои ютии могат и да бипкат като натиснеш бутона. В никоя сериозна научна литература няма да прочетете такова нещо като "цифров и аналогов сигнал". Сигналът може да бъде само един - електрически, дали с амплитудна модулация, широчинна, правоъгълен, трионообразен и т.н. в зависимост от конкретното устройство. А в книгата се говори именно за усилватели клас Д, наречени днес цифрови.
 9. peppone1

  Самоделна тонколона

  Това че съм се наврял сред неграмотни и невъзпитани хора е както моя вина, така и ваша че не се научихте да уважавате знанията на опонента. Малко прибързах с написването на последният си пост, поради което го поправих, защото виждам че пак съм разбран погрешно, а тази тематика е от фундаментално значение и за чийто пропуск мога да виня само себе си. И думите ми не бяха заключение, а въпрос "Къде в тази книга видяхте да се говори за цифри"? Ето тук е разковничето и заблудата за цифровата информация, защото както казах по кабелите и пистите по платките не се разхождат цифри, а тече съвсем реален ток, в много случаи опасен за живота и такова понятие в електрониката като цифра е грешно или неточно. Така че избийте си от главите Notepad-овете и цифровите музики, защото така никога няма да научите какво е цифровизацията. Прочетете книжката която бе препоръчана по-горе, аз не я бях чел и бях в неведение за този тип цифрови усилватели, но имайки основата преди това, видях че тя потвърждава всичко което казах преди това и не бях изненадан, а само още повече обогатих знанията си. Книжката е много стара и това я прави ценна, защото днес такава информация няма да намерите. И пак ще повторя в цифровият сигнал няма цифри като 0 и 1, това са условни означения за командите пуск и стоп, сравнено най-общо с комутатора.Тези команди дали ще бъдат записани на диск, на флашка, в микропроцесор и др. е без значение. Урокът в темата за флашки бе твърде голяма хапка за вас, защото двете материи колкото са различни, толкова са и общи. Но не може да скачате от високото, без да знаете каква е височината. Когато разберете какво представлява цифров сигнал, няма да имате затруднения в никоя област след това. И пак ще дам примера с дистанционното управление, съвкупността от всички бутони на пулта представлява един файл, сравнен с Notepad както да го разберете, даже в универсалните дистанционни функцията на всеки бутон се програмира чрез компютъра именно в такъв текстов файл. след което се прочита от микропроцесора в дистанционното. Но и тези дистанционни са твърде напред от оригиналните пултове на телевизора, аудио системата и т.н. и докато стигнем до най-простото-ютиите, броячите, електронните звънци с безжичен бутон, които имат запаметени по 20-30 мелодии на звънене, йониката, телевизионните игрови конзоли в които се вкраваха едни грамадни касетки със записани по 99000 игри и т.н., изпълнени с най-простите цифрови интегрални схеми, които не са никаква новост и както видяхме в книжката, днешните цифрови усилватели изобретени още от 1931г., след което дълбоко забравени. И най-вече благодаря за светкавичната реакция на модераторите.
 10. peppone1

  Самоделна тонколона

  Много благодаря за книжката, но четейки я начинаещите няма да я разберат, докато от главите им не излезнат Notepad-овете, цифрите и тем подобни. Къде в книгата видяхте да се говори за цифри? Че аз какво по-различно казах, казах го само на достъпен народен език "Пуск и стоп" е равно на "пълно отпушено и запушено състояние на транзистора". Същото е и при управлението на сешоарите, ютиите, бутоните на дистанционните,броячите, всичко което накратко описах в предната тема. Който не знае какво са тригери, правоъгълни импулси и трионообразни, и не може да поправи една ютия, няма нищо да разбере колкото и да чете от тази книга. И ето защо съм против новото, тези усилватели клас D, неслучайно са били забравени от дълбока древност и единствените им предимства са само високото КПД, осигуряващо голяма мощност, ниският шум и миниатюаризация на елементите. Но и както бе отбелязано те имат и собствен хистерезис в изходният сигнал. Те затова и свирят толкова фалшиво, поради причината че изходният аналогов сигнал излиза нарязан, както всеки един аналогово преобразуван в цифров вид сигнал се получава орязан, подобно при MP3-ките. И това е предизвикателството към всички аудиофили, новите аудио системи клас D не могат да осигурят този дълбочинен и естествен звук, както при старите аналогови усилватели, въпреки ниското си КПД и изкривявания които имаха. До сега не обърнах внимание че клас D усилвателите са именно такива, а и не мога всичко да знам и отдавах лошото звучене на предните стъпала и Dac-ове в модерните аудио системи и не допусках че с цел миниатюризация и премахване на шумовете, инженерите могат да сторят такава глупост. А мойта грешка беше че започнах да обяснявам тези неща в темата за флашките и объркването и смесването с тези колкото различни, толкова и общи материи сред начинаещите стана огромно. Но нали от някъде трябва да се започне, не може отгоре надолу, освен ако не си припомняме и затвърдим наученото. Иначе би било прекалено голяма хапка. Човек предполага, а Гугъл разполага. Много е лесно при достатъчно любопитство да се измъкне всякаква информация за дадена личност. И профила във фейсбук ми бе хакнат по-рано и ограничих личната си информация до минимум, защото злонамерени хора много. Така че недейте оправдавайте лошите постъпки, ако беше само това, то е минало през ушите ми и съм забравил, но употребата на името ми бе с цел обида и унижение пред аудиторията. А този конкурент още в първият момент започна да се държи с мен грубо и невъзпитано и ако вие подкрепяте такова държане, бъдете сигурни че то рано или късно ще се стовари и върху вас. В този свят всеки си плаща за всяка изречена дума и последващо действие, на никой няма да му се размине.
 11. peppone1

  Самоделна тонколона

  Кражбата си е кражба, а това кой ще ме познава, аз ще преценя, а не да се прави без моето разрешение и то със зла умисъл и да се плюе върху името ми. Щом защитавате такива постъпки, що тогава и вие не си качите снимките от Фейсбук тук, за да ви видим кои сте или вас ви е срам? Един друг потребител с псевдонима Стефан, който на няколко пъти си сменяше името, пак бе сторил това. А кой знае, този може да е същият човек, всеки може да си направи нова регистрация като резервен вариант. В един друг форум една жена пък се представяше за мъж, докато потребителите не я разкриха чрез изразните й средства от други форуми. А това колко разбирам от аналогова и цифрова техника, нищо не сте видяли и няма да видите, докато гледате от високо без да сте стъпили преди това на Земята. И човек който няма елементарната култура и възпитание е ясно докъде му стигат знанията, а тук изключения няма, каруцаринът си е каруцарин.
 12. peppone1

  Самоделна тонколона

  Много моля създайте си тема, не хубаво да се спами в темата на автора. Аз просто исках да се похваля с добрият избор който направих по-рано с усилвателя, а не ви се доверих на сляпо. И вече казах, нека геймърите и компютърмените да не виждат цифровизацията само им компютъра си, може би не случайно точно те се разпознаха и побързаха да се включат. И пак ще повторя, цифров звук не значи цифри, а команди, които са 1 и 2, включено-изключено, на руски Пуск и Стоп. А относно краденето на лични данни от Фейсбук и др. места си има нужните закони и институции за защита все пак. С това конкуренцията показва подлостта си и завистта си, но рано или късно всеки ще си намери майстора и рано или късно и наивниците ще се събудят,когато видят какви хора стоят насреща им. Вчера се убедих че виртуалната простотия се материализира със светкавична скорост, ще продължават с нея да се материализират и други неща.
 13. peppone1

  Самоделна тонколона

  Престани да спамиш, щото нямам време да ви обяснявам елементарни неща, нали за това написах тема за урок по цифровизация и в която област показвате че разбирате, както казах колкото аз разбирам от реактивни двигатели. Но някои хора са толкова убедени в глупостите си че дори и грамотните ще им се вържат, наред и с вече пенсионираните техници. Какви Dac-ове и тем подобни те гонят, бре, това да не ти е MP3 плеър с флашка, никога ли не си чувал за интегрални схеми с цифрово управление? Ама и в предната тема ви дадох пример за сешоарите и ютиите и те са с цифрово управление, ама върнете се и пак прочетете темата ми и пак ще ви изпитам наново. Някои си мислят че цифровизацията е само в компютъра им и в Notepad и снимките. И както казах нямам време да ви обучавам, а и не съм аз този който трябва да го прави, така че престанете да просите знания на готово има си достатъчно научна литература и престане веднъж за винаги във всяко нещо което е цифрово да намесвате ваште Dac-ове, Notepad-ове и т.н. Аман от геймъри компютърмени, мислят си че всичко се върти около игрите им. Така не се почва, първо трябва да качиш най-ниското стъпало, а вие се опитвате да скачате от най-високото и ще се размажете. За да разберете как работи цветният телевизор, най-напред трябва да научите за черно-белият. А не получили наготово новите технологии от мама и тате, баба и дядо, които цял живот се трудили и викате на другите пред вас "Гледайте ми гърба". Много е лошо когато нямаш основните познания, а се напъваш да ставаш професор. А към автора, не това са вашите мечти, вие търсите модерното, а в същото време купувате модерно омешано със старото. И за да разбере автора какво искам да кажа, то потенциометри в усилвателите се използваха до края на 80-те. След това постепенно настъпи цифровото управление и усилвателите се регулират не с потенциометър на входа, а със цифров микропроцесор, управляващ целият усилвател или пък аналогово чрез регулиране обратната връзка на усилвателя чрез реостат. Изискването затова бе че потенциометъра сам по себе си представлява филтър и внася големи загуби в сигнала и поради тази причина към потенциометрите се добавяха коригиращи RC филтри които да компенсират загубите. При този КИТ модул за който споменах, такива компенсации не са правени и разликата в звука е значителна, моят КИТ който изгоря имаше почти двойно по-силен звук и много добра отчетливост на високите и ниски честоти, докато този като твоят звучи по-приглушено и доста по-тихо.
 14. peppone1

  Самоделна тонколона

  След като дадох още 20лв. с доставката за да взема същият усилвател като на автора със залепен радиатор и след експеримента видях че той е още по-голям боклук и с много слаб коефициент на усилване и недостатъчно високи честоти, поради причината че на този модел са сложили аналогов стерео потенциометър при условие че регулирането на чипа е цифрово. При това положение този усилвател не вади повече от 5W, докато другият който ми изгоря свиреше двойно по-силно и с много по-чист звук. Ето и причината поради която усилвателят на автора не е изгорял: той не може да отдаде максималната си мощност, тъй като от цифровият вход не е усилен достатъчно, особено ако му се подава сигнал от слаб звукоизточник, като смартфон, портативен MP3 плеър и др. И сега аз ще дам още 15лв. за да си закупя пак същият усилвател, който изгорих и който е с 5лв. по-евтин и да му залепя един радиатор и повече няма да го пускам на 4 омови тонколони. Моят съвет към автора е да направи същото ако иска да слуша още по-мощен и изчистен звук.
 15. peppone1

  Самоделна тонколона

  Каналите са обърнати на КИТ модула, не на самият чип, т.е. това което е показано на картинката не отговаря. Това да използваш неизвестно устройство от неизвестен производител, което не отговаря на схемата си е направо експеримент. И за целта съм се снабдил с експериментален адаптор и експериментални тонколони. Не ме яд просто заради съветите, все пак никой не е длъжен да носи отговорност за магазините продаващи боклуци, но за подигравките и обидите, трябва да се носи отговорност. Яд ме е че препоръките бяха дадени от спамаджии, които осраха всички мои теми и ето че започнаха да серат и на физическо ниво. Аз ако не бях чел тази тема, сега нямаше да си изпатя и щях да бъда в неведение за всички нови боклуци и по-добре, вместо да пръскам излишни пари и да си хабя и нервите и времето в целодневно чакане на куриери и да продължавам да търпя и последващите ви подигравки и накрая ехидно да питат "Защо само при теб се случва", ами много просто, защото подигравките бяха отправени само към мен и продължават с нови сили.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.