Премини към съдържанието

andiay

Потребител
 • Публикации

  16
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

53 Много добра репутация

Всичко за andiay

 • Титла
  Потребител

Последни посетители

144 прегледа на профила
 1. Мда, прав си, няма как. Ето някои са приели фантазията си, че са психоаналитици, за реалност. Само лекуващият им лекар знае дали са за бели стаи. Ама то в днешно време Наполеоновците и Фройдовците се смятат за безобидни, така че едва ли ще видят бялата стая. Но трябва да проявяваме разбиране към тях, те не са виновни. Да, отдавна сме се погрижили да няма такива "сухи съчки", това бяха думите му. Ама не търси вината в него за това. И за мен вече няма съмнение, че си сложил маската си неправилно, пречи ти да чуваш и да виждаш, ама пък фантазията ти гради паралелна реалност. Щом те прави щастлив, продължавай, на мен не ми пречи. Просто е досадно да се четат глупости.
 2. Да, гледал съм му цялото интервю. Ти само до "съчките" ли го гледа? Хайде изгледай го пак, ама цялото и тогава ела да ми обясняваш, какво казва, кого сочи, че трябва да пазим и т.н. Хайде, от мен да мине, ще ти помогна - послушай от 13:50 мин. https://news.bnt.bg/news/doc-mangarov-tryabva-da-se-nauchim-da-zhiveem-normalno-no-zatova-tryabva-um-i-opit-1052433news.html Аз нямам грам съмнение, какво казва и защо го казва, това как на теб ти звучи, не е нито негов, нито мой проблем. Колективният имунитет към устойчив вирус е единственият начин за ограничаването му. Това е и идеята на задължителните ваксинации. Ами да започнем с това, че още на Йордановден 06.01.2020-а бил убеден, че този вирус ще плъзне из Европа и ще предизвика мор, затова и бил подготвил Военна болница за епидемията. Да оставим настрана, че към тази дата дори Китай още не бе признал за епидемия от Ковид 19, то това му твърдение по никакъв начин не кореспондира с изявлението му през февруари, че грип Б е по-страшен. Само не тръгвай да ми сочиш Тръмп и Джонсън, защото никой от тях не е казвал, че в началото на януари е предвиждал мора. Измъкването му, че той не носи отговорност за останалите лечебни заведения по време на епидемията. Той като шеф на щаба за борба с коронавируса координира действията на всички болници, които са избрани за лечение на заразени. Той и колегите му от щаба правят препоръките. Видинската болница пламна не поради нехайство на персонала, а защото никой в щаба не реагира месец по-рано, когато от болницата алармираха, че нямат условия. Когато там се откри първият заразен и всичките му колеги поискаха да им се направят тестове, то пак от щаба им отказаха, а пробите им бяха унищожени. Като следствие от тези решения в болницата пламна огнище, което по-късно се прехвърли от там в близкия старчески дом, при '"сухите съчки", които естествено изгоряха, а щаба отчете пика си. Мога да ти давам примери за поне една дузина лъжи, които изговори това човече, но смятам,че с оглед събеседника си, това е донкихотовщина. Умееш ли да губиш неща още преди да си ги намирал? Аз, не! Следователно, пак правиш грешни заключения. Ако ти мирише на нещо, то остави компа и се огледай, ако не откриеш нещо подозрително, то значи е крайно време да посетиш банята. Нали помниш, че хигиената е важна целогодишно, а не само по време на епидемия.
 3. Мда, явно наистина си..., тъй де. Сега внимавай, пиша ти бавно, защото явно четеш трудно! 1. Маски не ти и трябват, ако спазваш онези неща, които писах по-горе. 2. Не знам ти как процедираш в хипермаркетите и на улицата, но културните хора по принцип отбягват тълпите и със сигурност не се блъскат в другите. За тебе явно е новост, но много хора постъпват така целогодишно. 3. И по-рано ти писах, че Мангъров употреби думаата "съчки" алегорично, като искаше да каже, че по-високата средна възраст в някои страни е предпоставка за повече усложнения от вируса, респективно повече болни (не само заразени) , респективно повече смъртни случаи. Каква е връзката със "съчките"? Сега чети внимателно, че трети път няма да ти го пиша! В една гора сухите съчки са първите, които пламват при пожар и спомагат за разрастването му. Сега вдяваш ли вече? Възрастните и тежкоболните са тези "съчки" при тази епидемия, ако не се насочат усилията да се предпазят те, то първи ще "изгорят". Това имаше предвид Мангъров в онова интервю, а и от първите си интервюта винаги е твърдял, че мерките трябва да бъдат насочени към опазването на тези "съчки", а не в премахването им. Единствено уточни, че в България тези "съчки" са по-малко, защото години наред систематично сме ги "отстранявали". При положение, че самият той е на възраст, че майка му е на 98 години, да вярваш, че той смята възрастните за излишни и тежест за обществото, и че трябва да се отстранят, то значи просто не умееш да мислиш. Но то запалените русофоби, антикомунисти, анти-незнамквоси и подобни, са в болшинство немислещи. Самият факт, че в едва няколко страни от над 200, които можеш да преброиш на пръсти, тази епидемия придоби мащаб подходящ за думата, трябва да накара във всеки един да светне сигнална лампа, че не всичко е толкова страшно, колкото го представят по медиите. За разлика от Мангъров, генерала си изпусна нервите, защото той не иска и да допусне, че някой може да го критикува. Друг е въпроса, че Бенатова наистина не беше подготвена за подобно интервю и вместо да го захапе за някои явни лъжи, тя упорито повтаряше едни и същи неща. Но това няма как да оправдае реакцията на Мутафчийски, просто човека е нагъл егоцентрик и кариерист. Като хирург и мениджър може и да е голям, но като човек е джудже.
 4. И кои мерки са толкова ефективни? Миенето на ръце, да не дишаш във врата на другите, да не кашляш и кихаш в лицата на другите, когато си болен да си седиш в къщи? Че ти сега ли ги откри? Не само при епидемии, препоръчително (задължително) е да ги спазваш целогодишно, поне що се отнася за културните хора. И престани с тези "съчки" и Мангъров, съмнявам се, че си толкова ...хм, не знам как да го кажа без да прозвучи като обида, за да не схващаш какво имаше предвид Мангъров.
 5. Убягва ти един ключов момент, който подчертах, а именно, че заразени има в над 200 страни. В много от тях ги има отпреди да ги има в Италия, поне официално. Да приемем, че в Италия, Испания, Франция, САЩ, Китай и Русия се е сринала здравната система, което не е вярно, независимо какво ти редят по медиите, защото има отделни градове само, където изпитват затруднения, а не целите здравни системи. Но за по-лесно да приемем, че в тези страни са се сринали здравните системи. А защо не са се сринали в останалите 200? Рестриктивни мерки, от сорта на италианските, са прилагани в много малка част от тези 200 страни. Дори в България бяха наложени фиктивни мерки, колкото да се застраховат, че ги има, но на практика те засягаха само тези, които щяха да ги спазват, дори и да бяха доброволнии. Сам казваш, че нашата здравна система е в перманентна полусмърт, защо не рухна? Заради малкото болни? Малкият брой болни на какво се дължи? На фиктивните мерки? Наистина ли го вярваш това? Не смяташ ли, че щом в над 200 държави здравните системи издържаха, значи нещо куца там, където това се е случило? И причината не е Ковид19. Нали правиш разлика между заразен и заболял? Много малка част от заразените с този вирус, стигат до състояние, което да налага болнично лечение, като цяло това са хора със сериозни заболявания, за които вируса действа като катализатор. Болшинството хора не усещат дори, че са се заразили, а ако усетят, то симптоматиката им е като на лека форма на грип. Бройката на починалите ще се разбере в края на годината, когато излязат националните статистически данни за смъртността. Подозирам, че няма да са по-различни от годините, когато е имало тежки грипни епидемии. Засега всички предположения са просто спекулации. Може би не знаеш, но българските лекари са принудени да избират кой пациент да лекуват и кой не, почти от 20 години. Като се почне от личните лекари, та се стигне до болничните отделения. Сега покрай тази истерия, този проблем още повече се задълбочи. Заразяват се поради липса на предпазни средства, поради лоша организация, поради закъсняло и недостатъчно тестване и т.н. При това не само при нас.
 6. Не, не са само Испания и Италия. Да конкретизираме въпроса. В над 200 държави има регистрирани заразени от Ковид19, в колко от тези 200 държави, здравните системи се сринаха, независимо от стратегията им? После може и да поумуваме, какви са причините това да се случи там.
 7. Хм, нещо не ме разбираш. Антителата се образуват, когато организма ни усети вируса, но това е без значение. Повечето хора, които чуят стаден имунитет и си представят масово заразяване и мор. А това съвсем не е така, дори и карантината в крайна сметка води до създаване на стаден имунитет, просто нещата се разтягат във времето. Единственият начин едно общество да се пребори с който и да е устойчив вирус е стадния имунитет - бил той естествен или чрез ваксина. Няма друг начин. Има само две причини, които биха възпрепятствали създаването на стаден имунитет. Първата е, ако вирусът атакува директно имунната система и я блокира, такъв е HIV вируса. Вторият е, ако вирусът е много смъртоносен, тогава той сам се унищожава, убивайки приемника си бързо, то той няма време да се разпространи, а без приемник не може да съществува. Всеки нов вирус, с който човешката популация се е срещала през вековете, в началото е бил доста смъртоносен, до момента в който нашите организми са открили начин да се справят с него. Тогава той или се променя (мутира) или изчезва. Оцеляват само тези мутации, които са по-малко смъртоносни, по обясними причини. Всички щамове на грипния вирус, който днес наричаме презрително обикновен грип, всъщност са мутации на вируса предизвикал епидемията Испански грип. По време на тази епидемия само Индия губи 5% от населението си, обърни го към днешните мащаби и си представи, какви биха били цифрите днес. При това големият процент жертви са били деца и млади хора. Това е грипния вирус, който днес наричаме обикновен. Ковид19 е неприятен и много коварен вирус, поради лесният път на заразяване, леките или липсващи симптоми на болшинството от заразените и не на последно място ниската смъртност! Защото тя в действителност е такава. За всички тези мерки, които предприеха панически в по-голямата част от света, като единствена разумна причина се изтъкваше предпазването на здравната система от колапс. Всички сте виждали онези графики, при които без мерки би следвал остър кратък пик, който обаче прехвърля двойно капацитетите на здравните системи и полегатия пик (платото), който се получава под линията на капацитета, ако се налагат рестриктивни мерки. Първият въпрос, който си зададох бе, на колко страни здравните им системи се сринаха, независимо от стратегията, която са избрали? Някой от вас ще ми отговори ли? Защото отговора на този въпрос, всъщност показва как паниката, дали умишлено или случайно, доведе до това, че да застрашим много повече животи. Дали ще се наеме някой да ми отговори тук, че досега, където и да го задам този въпрос и чувам само мълчание После ако искаш, може да дискутираме и за живота на нашите близки. Но първо да чуя отговор на този въпрос.
 8. Замисли се, ако не можеш да изградиш имунитет срещу този вирус, на каква ваксина се надяваш? Статията, която посочваш е от края на февруари. Самите китайци казаха, че най-вероятно подобни случаи се дължат на недоизчистване на вируса от организма, а друг път PCR теста дава фалшшив положителен резултат, защото в носоглътката са останали частици от вируса, но те не са активни. Стадният имунитет е нещо неизбежно, ако имунната система се справя с вируса. Смисъла на ваксините е точно това, създаване на стаден имунитет. Така БЦЖ ваксината на практика е премахнала туберколозата. Ако не може да се създаде имунитет към вирус, то не може да се създаде и вксина. Пример HIV.
 9. Плагиати! Явно си пропуснал, че и тук имаше подобни случаи. Е, бяха по-малко на брой, но пък също ги обвиниха за дезертьори. А те всъщност бяха недоволни от условията в които трябва да работят.
 10. Всеки нормален човек има страх от смъртта, това е част от инстинкта ни за самосъхранение, щом психологията е в сферата на интересите ти, то това ти е пределно ясно. Както ти е ясно, какво се случва с хора, които не изпитват страх, както и с тези, които бъдат обсебени от страха, превръщайки го в паника. Понеже питаш, ще споделя, че се имам за достатъчно дисциплиниран и амбиции, съобразени с възможностите ми. Също съм оцелял, щом пиша в момента. Какво знам или какво не знам за случващото се в мозъка ми, няма нищо общо с въпроса който разискваме. Нямам намерение да си мерим ... познанията. Ако смяташ, че причините довели до смъртта на тази, а и на другата лекарка, не са от значение, то го кажи и аз ще уважа твоето мнение, макар и да не съм съгласен с него.
 11. Клетва, каквато са дали и всички лекари, които са избрали тази неблагодарна в България професия. Не ме разбирай погрешно, не омаловажавам техният труд, даже напротив. Но ако си затваряме очите за истинските причини, които водят до случаи като този, то значи не си вършим работата като общество и тяхната саможертва е била хвърлена на вятъра. Тогава вече наистина ще сме виновни.
 12. Това е грозно... прощавай. Помен с чужда пита правят други, които се опитват да вменяват вината за случаи като този на гражданите. Гледам в подписа ти пише, че си бил пилот, ще си позволя да ти задам един въпрос. Ако си се качил на самолет, който по една или друга причина не е бил технически изправен, за да извършваш дейност по опазване на държавния суверенитет и като следствие от техническата неизправност загинеш, кой е виновен за смъртта ти? Гражданите, чийто живот си избрал да защитаваш, или лицето, което е допуснало да се качиш на неизправен самолет? Бог да прости всички, които са напуснали този свят, независимо от причината за тази им участ. Но ако действието или бездействието на някой е спомогнало за участта им, то останалите хора трябва да го осъдят, ако не чрез закона, то поне морално.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...