Премини към съдържанието

Илия Попов

Потребител
 • Публикации

  92
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

34 Добра репутация

Всичко за Илия Попов

 • Титла
  Редовен потребител

Последни посетители

1973 прегледа на профила
 1. ПС. Лаптопът ми е наистина с 8ГБ РАМ и Линукс Минт си го поддържа. Чакам скоро да излезе 20 версия, за да я пробвам.
 2. Сериозна дискусия се разви, но новината от мен е, че успях. След още един опит с поредна копираща програма и неуспех започнах по-сериозно ровене в записките си ( тази операция по копиране на цял диск съм я правил поне 20 пъти за версии до ХР включително и не очаквах такъв зор). Забелязах командата sysprep /generalize. Намерих майкрософтското описание (https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/sysprep-command-line-options). Хората са си написали, че направеният имидж без специална подготовка на ОС не върши работа за "deploynment". Файлът се намира в едноименната поддиректория на system32 и се стартира от шела или cmd. Следва моментален shutdown. тогава се прави имиджа, който след ресторване работи безупречно. Имиджа и рестора правя с drive snapshot - програмата е с 3 месеца пробен лиценз и я смятам за най-добрата за целта. Дано това де е от полза за ентусиастите. ПС. Уиндоусът ми е 32 битов, защото е "наследник" на легална "седмица", която дойде с компа, а после аз я обнових до 10. Имам доста програми и не ми се играеше да ги преинсталирам, въпреки,че борбата с копирането май излезе по-сложна. Благодаря още веднъж на всички.
 3. Ще пробвам предложените тук "чалъми" и ще напиша резултатите.
 4. Разделянето на дялове на 500Г правих с GParted, който е част от Parted magic лайв диска, а копирането правих при един от експериментите с clone disk или нещо подобно, който е също от този лайв диск. Снощи си намерих стари (от2013) извадки от форума на Линукс Минт(ЛМ) по подобен проблем, но с ХР и ЛМ 13. Един от коментаторите твърди, операции с копиране на Уиндоус са обречени, ако се манипулира дяла, на който е с цел намаляване му, за да се събере всичко на SSD( обикновено по-малък). Според него преди копирането трябва да се направят изтеглените ъпдейти, "Clean" със Cclean и вградената чистачка и пълно дефрагментиране, защото имало "непреместваеми уиндоус файлове", които компрометират процеса ако се местят. За съжаление това го имам като разпечатка и не мога да го прикача. Мисля, че не е прав, защото всички разработчици на такива програми твърдят, че безопасно копират W10. Ще направя проба като ресторна имджа в/у новия для (който е по-голям) и няма да разреша на gparted да разшири новокопираната част до размера на дяла. Май не е ясно това обяснение, но стария дял (от 320Г диска) е 90ГБ и като се ресторне в/у новия (120ГБ) остават едни 30Г, за които gparted обръща внимание, че не са заети и предлага от менюто да се използва "partition/check", за да се разшири. Може би тази операция трябва да се направи по-късно с вградения "disk mangment" от "administrative tools".
 5. @nick_dimitrov: Благодаря ти, но разбирам, че не си чел началния ми пост - той е неудобно дълъг . След рестора на W10 дяла ако има нужда аз възстановявам груб лоудера и той "вижда" W10. W10 се стартира успешно и всичко като че ли е ОК . Следва "shutdown /s", а не рестарт, (защото има съмнение, че при рестарт W10 някак си остава "разбъркан", въпреки, че при 320ГБ диск това не се случва). При нов старт W10 увисва на екрана "please wait" малко преди login екрана. Това се случи 5 пъти , като всеки от тях копирането на целия диск или само W10 дяла правих с различни програми, защото имах съмнение, че не всяка от тях се справя със задачата. Тествах за лоши сектори и "новия" 500ГБ диск с hddregenerator под ДОС , което за такъв обем трае 7 часа. Бях на ръба да се откажа- явно не ми достигат знания, но се амбицирах и затова написах всичко в този форум. Иначе в нета гъмжи от подобни оплаквания, но не открих работещ отговор.
 6. @_Ramus: Не е вярно, че компа е с един слот - два слота са - един на дъното и един достъпен през капаче отдолу. Естествено под Уиндоус 10 вторите 4 Г Байта не се използват, но и не пречат. Наистина е със САТА интерфейс на хард диска, за ДвД не е. Зная, че е със слаби възможности, но засега ми върши работа - под W10 (той беше "седмица", легална, но го ъпдейтнах) помагам на жена си, тя е геодезистка, а под линукс обикалям нета. Намам големи финанси за например лаптоп с i7 процесор. Относно клонирането на целия диск правих опит, но например с Акронис не тръгна въобще след копито. Днес се сетих за Симантек Ghost - използвал съм го преди 25 години за копиране на цели дискове и дялове под ДОС, но ще го пробвам като намеря още един диск с поне 500ГБ.
 7. Лаптопът е HP 6715s. Хибернацията е изключена отдавна, затова вероятно не открих в "Power options" къде се премахва "човката" за fast restart. За да се елиминира прочетох, че от трябва да се прави "shutdown /s" от конзолата. Правя го, но все тая. Единственото е, че не се сетих, че лаптопът може да не поддържа диск по-голям от 320 Г, но пък веднага след рестора на уиндоус дяла всичко тръгва, а и Линуксът работи без грешка. Пробвах и с копи на целия диск - с Акрониса нищо не стана, с Клонзилата също, а с "Терабайт копи" стана, но също след първия рестарт W10 се скапва. Чакам да взема друг диск по-голям от 320Г от приятел за проба. Ще пробвам и с Аомеи бакъпер. Засега толкоз.
 8. @ Dark Edge: Благодаря за отговора! Не си спомням дали вече не пробвах с тази програма - използвах лайв диска на Сергей Стрелец - в него има десетина най-известни програми с такова предназначение.
 9. Здравейте, имам 10 годишен НР лаптоп с 320 GB диск и 8 GB RAM, на който са инсталирани W10-х86 и Mint 17.3 - х64 и Grub v.2. Реших да мигрирам диска към по-голям - 500GB, използвах най-напред Акронис Image 2014 като направих "образ" на целия диск, но опитът беше разочароващ - комбинацията не тръгна. Понеже процедурата е бавна реших да я разделя на части. Използвах Drivesnapshot (пробна версия, но създателите дават тримесечна пълна функционалност) и архивирах всички партиции на външен диск. После разделих новия диск на 4 партиции, така както ми харесва, но всяка да е по-голяма от съответната на стария диск, защото такова е изискването на копираща програма. Със същата програма (между другото смятам я за една от най-добрите за целта - опитвал съм поне десет различни) записах всеки имидж върху съответната партиция. Този път опитът беше успешен, но се появи интересен ефект. Линукс Минт тръгна без всякакви проблеми - той е инсталиран на 2,3, и 4 партиции (съответно системен (/) дял , Home и суап. Уиндоус 10 е на първата партиция -"активна", всички партиции са "първични". След първия старт на W10 всичко като че ли беше ОК, но след рестарта той увисна в положение малко преди въвеждане на паролата - екранът замръзна на "please wait". Влязох в Линукса и забелязах, че диск С (W10) e недостъпен и репортът беше "disk is unconsistent", т.е. несъвместим. Последвалата команда "ntfsfix /dev/sda1" го направи достъпен, но при рестарт W10 пак увисна. Записах наново имиджа в/у повредената партиция и W10 стартира успешно, но след рестарта се получи същият ефект - увисва. Прочетох тук-там из нета и се оказа разпространен проблем по света, а за причина някои смятат заложения във W10 "fast restart", при който с цел по-бързо стартиране на ОС при рестарт W10 е като че ли при хибернация. Предлагат изключване на този бърз рестарт, но аз не успях да намеря как да го направя може би защото моят W10 е стара версия 1709. Само да не забравя - операцията с копирането и възстановяването я правих 5 пъти с най-различни програми - Clonzilla, Akronis, Makrium reflekt, disk clone и т.н. Резултатът е еднакъв, но въпросът ми е как така досега 3 години със стария диск нямаше проблем, а с този има (тествах го за лоши сектори)? Сега отново съм със стария диск и ако имам възможност ще експериментирам с друг. Писанката стана дълга и кой знае дали някой ще има търпение да я прочете.
 10. Решението в моя случай е: Свързваш се "жично" с интернет, и от конзолата пишеш: - sudo apt purge bcmwl-kernel-source - sudo apt install firmware-b43-installer - рестарт Благодаря на всички за съветите!
 11. Благодаря, ще пробвам.
 12. Здравейте, имам инсталиран Линукс Минт 17.3 на сравнително стария ми лаптоп (HP 6715s) и от време на време пробвам на друг хард диск (заменям основния) новоизлизащите версии, но от около 2 години изглежда със смяната на ядрото, липсват драйвери най-вече за WI-Fi картата, т.е. тя е стара за тези дистрибуции. Не съм много наясно как да търся и инсталирам подходящите драйвери, но ми направи впечатление, че при зареждане на лайв диска на Gparted , дори и най-новата му версия, системата открива моята карта и инсталира драйверите за нея. Та мисълта ми е може ли и тук както при уиндоус да се копират драйверите или съответния мрежов софтуер и да се използват в друга дистрибуция?
 13. Работи като SATA SSD и понеже ми е подарък вместо да използвам обикновен диск използвам него, защото е много по-бърз.
 14. На моята машина понеже нямам специален слот за М2 SSD, използвам адаптер M2to SATA и съм доволен - работи по-добре от oбикновен SATA SSD ( не последен модел разбира се).
 15. Имам работещи хард дискове от повече от 15 години, но разбира се ги използвам като външни, т.е. не работят постоянно. Имам и приятели и клиенти , чиито външни (USB) дискове се повредиха изведнъж и лошото е, че тяхната електроника е с вграден USB интерфейс (поне тези, които аз съм срещал) и не могат да бъдат тествани като обикновените дискове за лаптоп чрез външен адаптер. Възстановяването на информацията от тях е сложна и много скъпа операция.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...