velislavvasilev

Потребител
  • Публикации

   891
  • Регистрация

  • Последно онлайн

  Харесвания

  292 Супер репутация

  Всичко за velislavvasilev

  • Титла
   inactive

  Информация

  • Пол

  Последни посетители

  1305 прегледа на профила
  1. Е, аз ги пробвах. Всичките. Един по един. Само Мидори и Къпзила не разпращат. И не е вярно, че разпращат само търсачките. В тях ти сам си пишеш и те ти събират информация за това какво си търсил. Аз говоря, че каквото и да правиш с облачните браузери, те си генерират трафик с неизвестно съдържание. И да им спреш всичко (ъпдейти, плъгини - всичко) само като ги отвориш и започват (с бланк таб). Като напишеш нещо в лентата - пак. При всяко едно твое действие те изпращат данни до ред сървъри, които нямат ама абсолютно нищо общо с посетения от теб сайт. И не можеш да ги спреш, защото при всяко твое действие браузера се свързва с различни адреси и от тях получава все различни IP-та към които после разпраща наново. Специялно си играх с Mozilla и производните ѝ, Opera, Chrome и Vivaldi. И резултатът е сходен.
  2. Като цяло Windows 10 не е от системите, които търпят някакво радикално оптимизиране. Горе-долу каквото и да бърникаш, ефектът ще е спорен. Лично аз, когато се мъчех с тази система, използвах допълнителните безплатни тулове на Майкрософт. Например от линка Аutoruns вади теоретично всичко, а не само показаното от теб в скийншота. Същото и Process Explorera е доста добър и е за предпочитане пред вградения в системата. Колкото до браузерите, спрях да ползвам традиционните поради факта, че са "облачни" и всичките комерсиални (Firefox, Opera, Chrome, Vivaldi и производните им) пращат доста информация из нета до къде ли не и не можеш да ги спреш. Също не е ясно и какво разпращат. И това не само под Уиндоус, а ми и под Линукс. Поради тази причина ползвам само qupzilla. Остави сигурносста, но и трафикът се облекчава. Колкото до антивирус и защитни стени, също вече съм на мнение, че ефектът е спорен. Преди бях фен на Есет смарт секюрити докато един ден не филтрирах трафика и се оказа, че само привидно ме пита за разни процеси и връзки (става да си блокнеш някакво exe примерно за крак), ама нищо повече. Ъпдейтите на антивирусната и ред връзки в системата изобщо не ги показва, засича или прочее. Все едно се ъпдейтва от въздуха. Та, за оптимизация на Windows 10 въпросът е много сложен. А, и да не забравя оптимизациите, които правех в PowerShell , за да махна гадните Apps и след упдейт пак се качваха и активираха. Та, като цяло тази система не е направена да бърникаш. Ползваш каквото Майкрософт смятат, че трябва да ползваш и нямаш контрол над нея. Все едно си взел компютър под наем от тях. Ти хубаво се интересуваш, ама за слаба машина е силно препоръчително да ползваш само един браузер. Щото почти всеки браузер върви и с ред бекграунд процеси. Например с Хром едно време имаше и googleupdate в бекграунд и прочее, които си работят и без да си пуснал браузера. Та, хубаво е да редуцираш максимално софтуера.
  3. И при мен нещо подобно. С два браузера, чат-пат зависва при първо отваряне или даване назад. Мислех си, че ще да е нещо от системата, ама май може и да е от Тубата
  4. Аз не можах да повярвам на този факт. Живея в Единбург и до вчера не знаех какво означава този флаг. Обаче реших да разбера какво означава, защото ми направи впечатление, че доста хора го развяваха, а още по-странното, бе по-високо издигнат от флаговете на Шотландия и Великобритания. Бяха трите флага, като извратеняшкия бе в средата, по-голям и по-висок. На мен лично не ми харесват рекламите с които го наблъскаха от както го купиха (версиите за Уиндоус), изостаналата поддръжка за Линукс, сравнително честите сривове. Преди години имаше един период, когато Скайп не работеше с дни. Също, най-голямата помия, с която Майкософт съсипаха Скайп е, че го направиха всичко да минава през сървър, а не peer to peer. Дори сега ще го качват и в "Облак". За мен този софт умря и не го ползвам от доста време. Дори не само аз, защото когато спрях да го ползвам, имах драстичен спад в онлайн потребителите. Имах около 300 приятели, като в началото между 100 и 200 бяха редовно активни. Последните пъти като влизах бяха едва няколко десетки. За мен Майкрософт занемариха този продукт и не го развиха по подобаващия начин. Ако не бе продаден, подозирам, нещата щяха дабъдат на някакво ниво.
  5. Най-долу в дясно на панела имаш три чертички. Кликайки на тях с ляв бутон, ще активираш промените по панела. След това си ги наместваш. Като си готов, а и за да премахнеш вероятността за бъдещи неволни размествания, заключвай си Widgets (и тези три чертички ще изчезнат). Заключването става с десен клик на панела или десктопа и Lock Widgets. Тогава няма да можеш да пипаш нищо по панела докато не го отключиш пак по реда на заключване.
  6. При мен се случи нещо подобно или същото. И от Microsoft ми казаха да бекъпвам, което не ме угря. В крайна сметка не съм си купил ОС, за да не я ъпдейтвам. А за финал, не го ползвам. По-добре да ползвам нещо работещо, макар и безплатно, отколкото нещо неработещо и платено. И аз се набутах само с парите, а и не мога да го продам, но здраве да е. Дет се вика, да ги носят в гроб**ата тез пари след децата си.
  7. Всеки потребител на Windows 10 вече го е "измислил" това. Дали Microsoft, дали Google - за него няма значение. С качването на тази ОС вече се е накиснал, кво му пука една маймуна още на клона. При това и ще има "безопасно" място за файловете.
  8. Спор няма, че е много по-лесно и удобно. Ама темата е за сигурността. А колкото е по-лесно и удобно, толкова е по-несигурно. И криптирането е неудобсто (да помниш пароли и/или ключове), пароли за акаунти и прочее, IP-та евентуално. Удобно, но в днешно време е елементарно всеки да си направи облачен сървър. Ако имах фирма, то 100% нямаше да разчитам на външни сървъри (за дописване на документи и прочее). Пък дето казва ZeroG, че отпада персоналния комп... Преди 15 години като киснех с познати пред компа по цял ден, чоплех сървъри, ала-бала, си мислех какви ли хакери ще станат нашите деца. Отчитайки факта ние как се зарибихме без родителите ни да са с минимална ИТ култура, а ние като предадем на децата. Сега си мисля обратното. Май децата ни само ще киснат по социални медии, ще разцъкват игрички и ще се надпреварват кой от кой да си "сподели" колкото се може повече информация. И като гледам тенденциите на хардуера и софтуера, лошо ми става. Все повече неща в облака, все по-малко достъп до системите, с този тероризъм и яко филтриране ще започне. След 15-20 години, ако им пука, може и да разправяме на децата си как едно време сме си имали наши компютри. Как всеки си е държал лична информация на компа и си е била негова, как сме могли да си конролираме трафика, да си преинсталираме, да си пишем peer to peer, да си инсталираме или премахваме програми от където си искаме и т.н. Та, с тази тенденция, след 10-тина години очаквам хардуерът да върви в комплект със софтуера и всеки да може само да клика, да се обажда, да се снима и нищо повече. Както са сега смартфоните. Пък кой какво смуче, коя агенция какво следи - ще да е "за добро". Microsoft вече спринтират в тази посока с новите версии на Windows 10, облачни лаптопи и не знам си какво още.
  9. Ресетни го. Огледай внимателно или прочети упътването. Има малко бутонче, което се натиска с нещо остро (химикалка или кламер). Така ще му ресетнеш фърмуера до фабричните нстройки (и паролата и юзер-а ще станат admin). Но, ако има зададени IP и прочее, които не знаеш, те ще бъдат премахнати.
  10. Аз все още не съм се накиснал и не смятам скоро да го правя. Какво е Облакът? Чисто и просто представлява друг кoмпютър. С излизането на тази дума - Облак, бях много втрещен. Поне в началото намерих една единствена ралика между т.н. "облак" и обикновен FTP сървър и тя се състоеше в клиента, който ти работи на компа и се грижи постоянно да синхронизира файловете и директориите. Чисто и просто по-удобно от FileZilla. Ест, с годините услугата се разви, но характеристиките ѝ си остават същите - друг компютър извън локалната мрежа. С всички опасности пораждащи това. Дори малко след популяризирането на Облака креснаха и сериозните рискове. Из нета имаше статия как етичен хакер гепва паролата и юзера по мрежата, после качва зловреден код на сървъра и клиентската програма го изтегля на личния комп, като за капак и го изпълняваше. Та, поне по това време sftp бе по-сигурно. Колкото до останалото, все пак е чужд компютър и трябва да се има в пред вид. Вече вероятно и протоколите за пренос на данни са най-разнообразни в "облака", което е още една оснавна разлика с ftp. Колкото до сигурността, всичко е същото както и на един ftp сървър. Всеки сериозен провайдър на облачна услуга пази бекъпи и прочее, което важи и за всеки сериозен провайдър на ftp. Също и на двете може да има или да няма web панел. Правилата важащи за обикновения потребител на FTP са същите и за обикновените потребители на Облак. Файловете са на чуждо място, достъпни за собствениците на съответния провайдър. Лошото при облачната услуга е, че в голямата си част се държи от корпорации и те имат нужния технически и човешки ресурс да се възползват от некриптирано съдържание или слабо криптирано такова. Преди 10-тина години Дебиан са имали грешка в имплементацията и всичките Дебиан базирани дистрота са се "омазали". Ест, от това в голяма степен би се възползвала една корпорация отколкото дребни национални компании (не че е гаранция, но все пак). И все пак, най-големия недостатък на облака си остава евентуален злонамерен пробив в сървъра, което автоматично ще доведе до проблеи поради синхронизацията. Сега се замислих, но мисля ако изтрия нещо през Web от Дропбукс например, после като синхронизирам клиента, файлът ще бъде премахнат автоматично и от компа ми (може и да греша). Заради това си оставям твърд фен на sftp с оценка на риска. Важни и лични неща в мрежата - не. Незначителни и боклуци - да, ама криптирани.
  11. По-натам евентуално ще тествам и с btrfs, но сега не ми се занимава. Не съм се информирал в подробности за тази файлова система, но до колкото знам тя също има журнал като ext4, което "не е полезно" за SSD-тата. Ще чопля да видя как при нея стоят нещата с фрагментацията и как са решени.
  12. Да допълня, ако някой прочете темата, че SSD FUD под Линукс се оказа не много оптимално. Не знам как е под другите ОС. Конкретно за Mint, ползвах LUKS+LVM и забавянето бе потресаващо. Записвах и четях по диска с около 100 мегабайта/сек. Това без TRIM, защото е дупка в сигурността и обезсмисля криптирането (което пък му скъсява живота). По статиите пишеше, че скороста при криптиране пада с около 10-тина процента. При тестовете, на некриптиран дял в ext4 скоростта се качи на 220 мегабайта в секунда, а при f2fs на 320.
  13. Аз силно препоръчвам подмяна на фърмуера на TP Link. За целта трябва предварително да провериш дали за дадения модел има фърмуеър. Ползвам друг модел TP Link и с него имах проблеми с VPN. При загуба на връзката трябваше да го рестартирам. След подмяната (с DD-WRT) проблемът изчезна, имам адски много опции за настройка включително и блокиране на домейни, root достъп през SSH и прочее.
  14. В една друга тема доста грубо те нахокаха, но не е било достатъчно. Действително за теб ще е по-добре никога повече през живота си да не се доближаваш до компютър. И те съветвам и да избягваш всячески хората, които поне малко рабират.
  15. Би ли споделил малко повече информация относно системата и правил ли си нещо в периода, когато ти е спрял Тор? Файъруол? Относно браузер игрити, широка заблуда е, че администрацията на коя да е игра вижда само IP адреса. Освен него, има поне още няколко десетки неща, които ти виждат. Като например операционна система, времеви пояс, версия на браузера, разделителна способност на монитора. Най-оптимален вариянт за заблуда е използването на виртуална машина с връзка през друго IP, както си се ориентирал.
  • Разглеждащи в момента   0 потребители

   Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.