Премини към съдържанието

Profruit

Hardware Team
 • Публикации

  5289
 • Регистрация

 • Топ дни

  4

Всичко публикувано от Profruit

 1. Vileda - обясних проблема и от магазина за прахосмукачки ми препоръчаха това творение. Купих и доволен. Наливаш вода, есенция и капки "веро". Задаваш температура и пердашиш ръчно. Проблемът е в формата. Кръглата не позволява чистене на вътрешни ъгли. Roborock чисти сухо, докато мокрото е нещо като градски зил, пръскащ улиците с вода. При червения девайс упражняваш натиск и там вече хигиената е на друго ниво - Фреди Меркюри. Даже в горен ляв ъгъл на плочката се вижда бели космяци от добрия приятел на човека и ще се разкърша по някое време.
 2. Подобен род прахосмукачки са елате ме вижте. Над три години ползвам Roborock S5 и броих тогава 545$. Не става за килими и пътеки. Буксува, оплита се и до там. Колекцията ми от персийски, летящи и прочие килими ги сдиплих, а после подарих на "руснаците", да си ги закачат по стените. Вкъщи ходя с обувки и не е прието гости, да ги караш да се събуват. Не преодолява препятствия като цокли, стъпала - бута се в тях и ги заобикаля. Има ли домашен космат любимец вкъщи е капут. Космите от кучето ми редовно я блокират и решението е скалпел и пинцета, докато се изчистят осите от космяци. Акумулаторът издържа макс час и чисти разрешена зона от 45кв м. С времето пластмасовите редуктори се износват и следва пилене на мозъка. Четки и филтри тоже и купуване на нови. Купих я заради тренда и чистенето й е пет за четири. Без лазерна глава не купувайте - на евтините им слагат псевдо кула да имитира лазерна ориентация. Плюс е само, че през интернет може да се включи, докато си навън. и да зададеш твърди зони за чистене. Приложението на MI е читаво и успешно се интегрира в системи за умен дом. И при такъв развой първо минавам с селската метла, за да обера на кучето кълбетата, после пускам Roborock и веднага след това минавам с наскоро купена чукачка. Прилича на огромна парна ютия с дръжка от мотика. Грешка, че не купих варианта с вграден акумулатор, защото апендикса й постоянно трябва да го ръгам в нов контакт. Поздрави!
 3. Profruit

  Преброяване 2021 г

  Не съм наясно и ми стана любопитно, примерно, етнически българин, да речем от Белгия, при това много щастлив реши, да се отметне в преброяването - какво става? Системата го брои за жив или го мята в талаша? И в този ред, ако жена му е руса, също щастлива и завършила нещо си в България, системата в коя тръба я пуска? Побългарена белгийка или аривидери мон амур. Сателитните телевизии, IP-телефони, Gizmoto и други още в края на миналия век станaхa мост за щастливото българско-белгийско семейство. И в случай, че сина им не владее български - има ли анкета на френски, та и той да се чекира? Наследство, булка, ала-бала, кръвта вода не става ...
 4. Уважаеми лейдълмени и джентълменки, Якоруда днес и следващите два дни празнува 5782 година. Тази нощ само ябълки с мед. Живи и здрави, и все по-млади!
 5. Ако заплатата на жена му е под 4000евро и не работи в Люкса, по-добре да сдипля чемоданите и да се прибира. Иначе след 30 години ще бие тъпана, че живял в чужденеция без щастие!!!
 6. Вторият е гуано отвсякъде и без коментар с 1GB RAM и рокчип процесор. Купуваш само, ако изпитваш страст, да размазващ с чук китайския шитняк. Първият е малкото гуано. Печати се от 2017г и новото е само версията андроид. Захранването задължително на място да се анихилира и купи нещо стойностно. Пултът към него е не повече от изчистване на китайски складове от "електронна шлака". За Процесор - Amlogic S955W Quad-core 64-bit мисли като за Atom под Win10. За такива пари - такива чукачки и всичко под 150$ става единствено да упражняваш Шао Лин.
 7. Колега притежава въпросния модел. Предложих му dual-boot - Ubuntu 20.04 / Windows 10. За мое учудване той възприе Ubuntu и ползва само него, но честите обновявания на системата завличат драйвера на nVidia и той ми го носи веднъж месечно за ритуал. Обновяваме го от нета на телефона му и забелязах, че всеки път Wi-Fi-модула проявява характер и тръгва след молитви и ръчкане. Определено има клавишна комбинация за вкл/изкл на картата. Тест по Ubuntu също е вариант. Приятна вечер!
 8. Предлагам да спреш. Каквото има каза и съответно помогна. Помолиха те много пъти! Това е въпросния модел. Монтаж-демонтаж и никаква нужда от паста. Картата е Intel centrino-нещо си и са доста капризни. На първо време с волтметър, да се провери налични 3.3V на излазите.
 9. Сдвоените проводници по цвят - ясно, да издържи ток по-голям от 2А. Линиите са плюс, термистор и общ. Вътре има мини платка с ИС и два мосфета. Единият следи ниво на разряд 3.25V, a другия презаряд - 4.2V. При тези прагове те задействат и пазят акумулатора от дълбок саморазряд или презаряд.. Термисторът информира контролера на зарядното - един вид да не прегрее над 45'С по време на зареждане. Скалпел в ръка и оперирай стария акум. Извади въпросната платка за донор и слепи към китайското менте. Внимателно с скалпела. Превантивно бих закачил с крокодили към конектора захранване от лабораторник на 4V и 2А ограничение, след което включване на таблета. Как-то так.
 10. Латвийското творение е клас AC1200. Разбирай Wi-Fi 5, чиято тенденция е към залез заради WiFi 6.. 4x-ядрен процесор / 256MB RAM, Комбинирани антени. Готви се за среща с RouterOS - ako сипадаш по Нео от матрицата и в този дух ... и определно ще посрещне скромните ти възможности. Разполага с масивен пасивен радиатор и никак не е е икономичен, едно 30W апетит проявява.
 11. Mного им здраве на чайнезите, но си ги правя сам. Планки-донори от стари компове и цокъл от износена енергоспестяваща в основата. Кабели дал бог от одъртели телефони.
 12. Kръщаване звучи некоректно. Поп, ритуал и прочие навява тази асоциацията, но сам си преправил на именуване ("даваме им имена"). В Тибет се извиняват на растенията, ако ги газят, обират, почистват клони, режат. На това обърнал внимание д-р. Янг. Закачил детектор на лъжата в своята лаборатория на няколко растения. После накарал два лаборанта да изпълняват съответни роли. Първият влизал, галел, говорел мили думи, а втория крещял и кършел листа и клони. Самописците реагирали различно и при реда на лошия те просто откачали. Докторът повторил този опит над 2000 пъти, после го описал и получил потвърждение от колеги за подобо поведение. Учудването било огромно, когато сменил добрия с лаборантка. Също добра. Разстението се "влюбило" в нея и проявявало симптоми на ревност, когато влизала с приятеля си.
 13. Profruit

  какво точно е импеданс

  Импеданс е чуждица в българския език. Учебниците по електротехника учат, че това е комплексно съпротивление или още пълно. Съответно формули за целта в зависимост от активно, реактивно и капацитивно съпротивление в променливотокова верига изчисляват неговата стойност.
 14. Правилото на Якоб вант Хоф с пълна сила важи за електрониката. Без грамотна вентилация/охлаждане приборите се нагряват по време на работа. Понижаване на температурата удължава живота им и намалява интензивността на отказите. Според холандеца интензивността на отказите на радио-електронната апаратура нараства два пъти при повишаване на темепрературата на 10'С. Попадали са ми много охлаждащи подложки и най-шокиращи бяха второсортни китайски гаражи, които вместо да изключат захранващата линия на USB-порта тъпо го свързват на късо. Разбира се, компа се реска и хвърля в смут собственика му. Моделите от последните 10 години се обслужват от мини-хъбове без охлаждане закачени на връзки Ансли. Много често липсващите им защитни транзистори са заменени от мостчета. Маркетинг - по-бъзо да изгори, за да се купи пнов. Този въпрос ме замисли преди 10г, когато подмених парка с поредни три мобилни компа. Грееха от летните жеги и избора падна на алуминиева дъска. Вградените вентилатори освен източник на шум са и своеобразни прахосмукачки. Схемотехниката се оказа примитивна. Линеен регулатор на напрежение, отдаващ 4.3V макс вместо входящи 5V от порта. Реших да не тормозя USB-порта и вградих вътре захранване от MP3-плейър. 5V @ 0.7A за онова време. Преди месец проведох поредна профилактика хигиена-смазка и обнових идеята. Добавих WiFi-микроконтролер с апендикс от температурен датчик DS18B20 и сензорен бутон. Сензорът в качество на On/Off бутон, а DS18B20 следи температурата под капака на лаптопа. При определен праг включва вентилаторите. Допълнително таймер, който всяка нощ синхронно с лаптопа гаси подложката в 00:30ч. Всичко на всичко 3лв инвестиция. От 10г имам незает порт на компа, а двата USB-порта на подложката ползвам за зарядно или въобще източник на 5V @ 2A (да, подмених захранването на по-мощно).
 15. Неговото е адаптация по мотиви от българска народна приказка за Кума Лиса, киселото грозде и на коча камбаните.
 16. 7:1-6 Не съдете, за да не бъдете съдени. Защото, с какъвто съд съдите, с такъв ще ви съдят; и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се мери. Евангелие от Матей
 17. Ако ще и на арабски да са или иврит. На UTF-8 му е все тази каква локализация са при условие, че е Windows 10. Tака и не уточнихте номера на "прозореца". И вече ви бе подсказано, монтирайте флашката в линукс система и покажете резултата. В протичен случай амортизирате клавиатурите на форумните естрасенсорни медиуми и си причинявате наднормени дози на нейромедиатори.
 18. Притежавам Lenovo 3000 C200 ( модел 2007г ) Intel Core 2 Duo - T5500 / 512MB DDR2 RAM. Заради спорта пробвах вашия въпрос. Windows 10 ( 1607 ) тръгна без всякакви спънки и екрани на смърта. Инсталацията протече на друг комп, след което HDD диска върнах в Lenovo 3000 C200. Изгряването на Windows 10 отне над 25мин, а старта на firefox над 17мин и с това приключих. Опитите да заредя сайта на форума завършваха с увисване. После инсталирах Ubuntu 14.04 вече под Lenovo 3000 C200 и с скоростта на охлюф, горе долу се понасяше изгрева на firefox и зареждане на форума, и до тук с експериментите с декстоп. След време изпадна памет на 2гиги, инсталирах сървър и компа продължи служба в домашна автоматизация. Поздрави!
 19. Умната тоалетна на леля ми от Ямбол изкрейзила. Какала некашерно май ... 🤣
 20. Да, прав си. Намираме се в: Начало > За kaldata.com > Предложения, Въпроси и Проблеми свързани със сайта на което обърнах внимание след забележката. Влязох от прозореца с Нови теми и реших да драсна. Мисля, че автора е прав. поздрави!
 21. Старите комп дъна са подходящи донори за целта. Източник на кондезатори и съпротивления с клас на точност 1%. Предлагат стабилизтори на 5V и3.3V, a още пищялки с вграден мултивибратор и мосфет 7002. Остава да закачите на свободен порт подобна пиезомемрана и да я минирате в стената зад контакта. До скоро ме облужваше входен звънец по "технология преди 20 години". Натискаш бутон и се раздава механично дрънчене. Това е образец. Моят е бял, но идеята е същата. Механичния звънец и трансформатора му пенсионирах. Купих zigbee контактен датчик и напъхах в корубата на бутона. Магнита и декоративния корпус в сандъка с пясък. Веднъж на две години ще се налага да сменям батерията, но пък е безжичен и "умен". Резултат. Цъкаш бутонче на звънеца и пищялката в всяка стая вдига аларма, а още лети писмо в gmail, telegram или в щорката на телефона, че един кога си и в еди кой си час е дрънкано на входната врата. Изглед в ситемата: Не е проблем пищялката да бъде заменена от MP3-плейър, който да изсвирва мелодия по избор. Даже вълна. Първо в едната стая, после в другата и според фантазията ...
 22. Започнах в края на 2017г и избрах MajorDomo, защото е написана на PHP. С този език съм на ти. За кратко се запознах с Domoticz и в края на 2019г преминах на openHAB 2. В началото ми бе трудно, защото ползва JAVA framework, koето ме подтикна да се запозная с този език. Въпрос на синтаксис и по-тегав от PHP. След година започнах да гледам на прекия конкурент - HomeAssistant, а той изисква Python/YAML. По-мазен интерфейс, Docker отдолу, голямо общество и изобилие от интеграции. HomeAssistant е по-търсен и по-предпочитан, но аз останах верен на openHAB по лични съображения. В крайна сметка "умен дом" е маркетинг за дауни, защото е обикновена автоматизация на жилището през интернет. Наскоро openHAB порасна до трета версия и ако започваш от 0-та той е. Изчистен и преработен админ панел, вградена интеграция на SQL, докато двойката е откровена линуксарщина и за да интегрираш MySQL, MQTT, ZigBee e леко по нагорнище. Ползвам предимно стари 10-годишни лаптопи по две причини. Клавиатура, монитор и комп в едно. Гледам да са колкото се може по-хилави като проц и видеокарта. Реално консумация над 12W e неоправдан разход. Разните малини/портокали за мен са клизма и хемороиди. Broadcom-овския проц е някъкъв никакъв, а галимаците по замяна на sd-картата с диск е трупане на черва и издигане на вавилонски кули. По-добре един демодирал Xiaomi zigbee-gateway префлашнат в HomeAssistant, отколкото тези недоносчета. За система ползвам Ubuntu Server16.04 и отскоро на 20.04, а понякога Debian 10. Редактор e Sublime text, а Аtom+Platformio за компилация на firmware. В редки случай NetBeans. Превода става в регионалните настройки на админ панела, но аз предпочитам английски интерфейс. По-удобно ми е. Реално локализация BG в моя случай въведох заради часвоника и календара на главното табло. Просто за пълнеж, но ако се разкара ще облекчи работата на wi-fi рутера. Иначе превода на същностите става в файл *.items или в файл *.sitemap. Последния е с приоритет и той пренаписва items. Пиши на какъвто език желаеш - UTF8 е насреща. "smart електромер" Zigbee вариант можеш да си свалиш от Modcam и съответно да поръчаш платка и контролер от Китай. Не ми харесва, че мери в W, което е неудобно и изисква конвертация. В моя случай е доказана трета версия на PZEM-04. Струва 7$, разчетен е от 0 до 100А. Добавям му една esp-01s за 1$ и готово. Да, изисква манипулация на единия оптрон. 5V да се занижат до 3.3V. Гола рейка, лепи, мажи, плюй - въпрос на импровизация. Всеки месец Quarz Cron timer чисти показанията, а старите ОH3 праща в telegram канала ми, като дойде сметката да сравня показанията. Поздрави!
 23. Profruit

  Лаптоп ASUS ъпгрейд

  Вярно са ти казали, там се намира: Типично поведение за студена спойка, най-курвенското поведение в електрониката. Микроскоп и прозвъняване в реално време - това е лекарството. Най-добре замяна с някой двулентов, минимум Wi-Fi 5.
 24. Колко пъти връткам надолу форума тази тема чета "За пенисите по болест и проблемите.." Обяснението дава швейцарският психиатър Карл Юнг, а то е свързано с коментар на мой колега, който систематически пие жен-шен. Накратко, може да се съзтезава с porno-star.
 25. Profruit

  KLIPSCH HERITAGE

  COM3 е псевдо комп порт, когото Windows раздава на UART устройства. Напълно нормално явление. Кирпич е силна дума, след като update-ваш firmware. Разпояване на SPI-флаш и препраграмиране е въпрос на 30мин работа. Важно е update-a да е под ръка на носител. Без никакви разяснения е практика за тестери или на Naim им е през хея за клиентелата.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване