Премини към съдържанието

мохини

Потребител
 • Публикации

  616
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от мохини

 1. Модераторът Алгор е най якият модератор, който е виждала някога галактиката! Може да бамне и Дарт Вейдър дори! ;-)

  1. Предишни коментари  7 още
  2. мохини

   мохини


   Виртуалните създания до едно са неприятни, като във филм на ужасите. Покрити със слуз хищни червеи, текат им лиги, а телесата им се тресат кат медузи гладни и лакоми. Изяждат се едно друго. Само глобалният модератор, като един същий Свети Георги на кон - държи копие и гледа с поглед суров и безпристрастен. :-))))))

  3. Неприкрито небрежен

   Неприкрито небрежен

   simtech, нещо си се объркал, моето момче. Погледни се в огледалото, моля! (( :

 2. Точно вчера,във форума са сготвени осем гювеча, изпити са 8 литра вино и са осъдени 8 потребители - това модератор, който следи личните съобщения ми го каза .=-))))

 3. Много ми се иска да се сприятеля с някой модератор.Опитвам се да го осъществя отдавна,но все удрям на камък без разбира се да губя надежда. :-)))))

  1. ssb558

   ssb558

   за какъв трибуквен ти трябва познанство с такъв!?

 4. Очарователно е да наблюдаваш на какво е способен човек от интелектуално безсилие. Модераторите на този форум са отличен пример. :-)))

 5. Merci ma chérie c'est trés sympa à toi de penser à moi dédier ce post! Ah, Merryl... plus attentionée de toutes les bladinettes, entière, simple, poètesse d'âme ... Un bijou de femme avec un coeur en diamant ...

 6. Some people are wise, some otherwise. :-)))))

 7. В библия има сигурно над 68 имена за Яхве. И това не е случайно, тъй като имената и формите на Бог са наизброими и служат, за да се наблегне на определни характеристики или свойства на Бог. Бог не може да бъде описан от човек. "Кажи ми, как Ти е името? -- извикал вдъхновено той. -- Кого да представя на моя поробен народ?" Гласът отговорил: "Аз съм Оня, Който съм" (Изх.3:14) В Изход 3:13-14 Бог се открива на Мойсей така: А Моисей рече Богу: Ето, когато отида при израилтяните и им река: Бог на бащите ви ме изпрати при вас, и те ми кажат: Как Му е името? що да им кажа? 14 И Бог рече на Моисея: Аз съм Оня, Който съм. Рече още: Така ще кажеш на израилтяните, Оня, Който съм, ме изпрати при вас. На санскрит тат твам аси: http://ru.wikipedia.org/wiki/Тат_твам_аси Лингвистите са съгласни, че това име има връзка с една от формите на еврейският глагол съм. И поради това, ЯХВХ често се превежда като Той, който е, или този, който съществува за себе си. Напротив, точно обратното е, скъпа. Не само, че ми изнася, но и доказва факта, че Исус не се е обръщал към Отец си по име.
 8. Не, нямам подобни амбиции. Оставила съм доказателствата на хора, които имат познанията за това. Достатъчно литература има по този въпрос, за щастие. Ведите не са индийски, а арийски. И с тях е спекулирано така, както с целия гносис. Жаждата за власт и болните човешки амбиции не се спират пред нищо. Мислех, че отговора на този въпрос е ясен? В случая онази, която е приета от БПЦ. Все пак сме в български форум.
 9. Ха, добра вечер. Цитатът не е от библията. Онази, приетата за официална - за нея говорим все пак. Ако се разровим из текстовете на всички апокрифи, секти и деноминации, можем да си намерим доказателства, разбира се. Всеки е писал и брисал, допълвал и изменял с оглед на собствената доктрина. Въпросът обаче бе поставен къде в библия има директен и недвусмислен текст, в който Иисус казва, че Яхве е Баща Му. Такъв все още не е бил цитиран. И няма да бъде намерен. Причината е, че никой син или дъщеря не се обръща към майка си или баща си по име. Всеки уважаващ и обичащ родителите си човек ги нарича Майко и Татко - Отец. Фактът, че има хора, които се опитват да приведат подобно доказателство сам по себе си е уникален. Но благодаря за положените усилия.
 10. Ти отвори приказка за ренесанса, пък сега даваш препратки към ранното християнство. Аз за очевидни неща не споря, споря само когато виждам, че някой де опитва да профанизира. Но няма как Платон или Хермес Трисмегист да ги пишем християни, нали? Или… Виж, с това, което си написала, съм напълно съгласна. Подписвам се под всяка дума. В случая със Скъпсис си говорим за корена и той се опитва да ме убеди, че коренът на съвременната европейска култура е християнски. С това не съм съгласна.
 11. Ренесансът е християнски по своята природа и интенция?! Скепсисе, днес не си във форма. Пишеш бисер след бисер. Самата дума "ренесанс" означава rebirth или възраждане на добре забравено старо. В случая хората в онова далечно, "ренесансово" време, възраждат принципите, заложени именно в елинизма, а преди това в херметизма. А както добре знаем, древните елини са имали съвсем друго виждане както за света, така и за неговото съвздаване и устройство. Да не забравяме, че влиянието на египетската култура в Древна Елада е било изключително! Та, ако ще си говорим условно за някакъв европейски "корен", а не изкуствено насаден начин на мислене и виждане на действителността, можем само да кажем, че християнството е причина за упадък в знанието, деградация.
 12. Брит Хадаша, та Брит Хадаша. Аз, ако отворя и Курана ще намеря същото - всички знаем как Мохаммад са го мислели за дългоочаквания месия. Приказката ни е за Библията. Киселкичка си е, признай си. Не мож да ми дадеш цитат от НЗ, където в прав текст да се казва, че Яхве е Отец Му на Исус. Или можеш?
 13. Защо да му вярваме, че той е Бащата на Исус? Самите евреи не признават Исус за син Божий. Те и за пророк дори не го признават. А аз им вярвам на евреите. И съм напълно съгласна с тях по този въпрос. Исус е слънчев култ, от където и да го погледнем. Е, по-кисела боза от библията едва ли има. Та, къде е цитатът, където се казва, че Яхве е Бащата на Исус? От там ни тръгна приказката.
 14. В Битие ясно си пише, че Яхве е създал човека /справка 2:7 /. В цитата : "Нека направим човека по НАШ образ и подобие... " по нищо не става ясно, че иде реч за Синът и Отец му. Това може да бъде група приятели,колеги сътрудници и прочее. Авторски колектив. Препратките към стария завет по никакъв начин не доказват, че Яхве е Бащата на Исус. Проблемът ми е с НЗ. Там Яхве е Богът по подразбиране от СЗ. Но всички знаем как е "написана" библията. Защо в Новия завет няма текст, където буквално пише, че Яхве е Отец Му? Отделно, че кабалистите поясняват, че понятието Елохим е израз на Божествените гении - множествено число - действащи сили на сътворението, всеки от които си има съответно име и функционална обособеност. Името на всеки един от тези 72 Божествени гении се получава от четирите букви на непроизносимото Име на Твореца ЙХВХ. Според средновековния кабалист Агрипа, 72-та божествени гения и имената им имат връзка с определена глава и определени стихове от "Изход": http://petardanov.com/index.php/topic/15852-божествените-имена-и-седемдесет-и-двамата-гени/ Има и друго противоречие…Защо в НЗ пише, че Бог никой никога не го е виждал, а в СЗ пише, че Бог са го виждали?
 15. Къде се споменава името Яхве в Матей 1:20 и 21? По тази логика можем да припишем тези думи и на Енки. http://bg.wikipedia.org/wiki/Енки
 16. Дай първо да видим къде в прав текст пише, че е Яхве? Пък, ако остане място за предположение и свобода на мисълта, може да подхванем цялата плеяда от кандидат-богове и да изберем най-подходящия, базирайки се на цитати от писанията.
 17. Още повече, че даденият цитат е от Откровение, където във визиите на Йоан Богослов странно се преплитат ведически сюжети. Приликата между Калки и явяването на Исусу Христос в Откровение са направо поразителни - например Откровение 19:11-16. Затова е наистина интересно да бъде даден цитат, където Исус в прав текст казва, че Яхве е Баща му. Яхве, а не някой друг Бог. Например Вишну…
 18. Въпросът на Хени беше съвсем друг. А именно: Цялото ти писане за алелуя се обезсмисля, тъй като никой и никъде не пита за значението на думата. Въпросът бе съвсем ясно зададен. Или не си разбрала въпроса, или не можеш да отговориш на него.
 19. Тази година ще се разходя из Алгарве, Португалия. Непременно ще се насладя на автентично фадо и на португалската кухня, вино и порто. Мисля да отскоча и до "края на света".
 20. “We come from nothing, we are going back to nothing-In the end what have we lost? Nothing!” Monty Python's Life of Brian

 21. мохини

  Свобода и Истина

  Имайки предвид казаното в Химна на Сътворението в Ригведа, а именно, че кама или желанието е началото на мисълта: "…Отначало го обзело желанието /кама/, това било първото семе на мисълта." мисля, че човек следва да е внимателен в изводите си. В противен случай може да изкара и Бог невротик.
 22. мохини

  Свобода и Истина

  Херметизмът също е едно от продълженията на ведическите учения, където същите принципи са разгледани подробно. Затова е повече от сигурно, че казваме едно и също, но по различен начин. Няма как иначе да е. :-)
 23. мохини

  Свобода и Истина

  Точно така разсъждават повечето хора на запад, което, уви, може да се каже, че е "упадъчно" или "профанизирано", тъй като е очевидно влиянието на изтока, на ведическите учения и будизъм, но има пропуски и недостатъчно разбиране. Във веданта това разбиране е, че абсолютно всеки човек е обичан заради Атман, а не защото е хубав, добър, приятел или съпруг, или защото има сходни на нашите нагласи. Иначе как бихме могли да обикнем "враговете си" или "различните от нас" - това е смисъла. Не е нужно да приемаш дадена гледна точка, ако я разбираш - е достатъчно. Погледнато от съвременна, светска гледна точка, поста ти е напълно логично издържан и обоснован. Точно на този принцип работят човешките взаимоотношения днес. А той си има своите недостатъци.
 24. мохини

  Свобода и Истина

  Напълно съгласна със забележката, но е важно да се обърне внимание и на следното. И във веданта, и в будизъм спасението е резултат от собственото нравствено развитие, което не може да бъде наложено от някакъв външен фактор. Целта е да се просветлят хората като разбиране за естеството на съществуването и по този начин да действат с разбиране не само за собственото щастие, но и за благото на другите. Тези учения не се основават на никакви други заповеди и/или закони, измисляни някога от човек. Затова при тези учения, ако някой действа неправилно, той няма да бъде възнаграден с добре познатите ни светско-аврамически епитети, като " срамно ", " нечестиво ", " недопустимо ", " недостойно ", " богохулно ", а ще се подходи с дълбоко разбиране - "действате неразумно и това ще ви донесе скръб - на вас и на хората около вас."
 25. мохини

  Свобода и Истина

  Във веданта, а и в будизма състраданието е най-висш критерий за морал, което се проявява в отсъствието на действието "съдене", тъй като е изместено от "разбирането".
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...