Премини към съдържанието

korduna

Потребител
 • Публикации

  129
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от korduna

 1. Не би трябвало, тъй като устройствата отдавна са се разпознали.
 2. Колеги, не ми се отваря ново питане, та пиша тук. Снощи си включих електронния четец (Kobo Glo) към компютъра - хем да го заредя, хем да метна 2-3 книжки, четецът си видя компютъра и тръгна да се конектва и каза, че е свързан, но компютърът не реагира никак - досега винаги ми е давал автоматично опции за Open Folder/Open Calibre. В случая обаче не ми даде нищо, а чак като стартирах ръчно Калибъра, той разпозна четеца. При това, когато поисках да unmount-вам устройството, ми поиска парола. Стана де, ама е нетипично поведение. Единствената разлика е, спрямо последния път, че съм направил автоматично обновление от 17.1 до 17.2. Някой да има идея за какво става въпрос?
 3. Благодаря, явно, поне мри мен, тук е ключът от бараката. А че желязото има значение - има, но на същата машинка имам едно инсталирано 32-битово Кубунту, където стрийтвю си върви без проблем, така че явно случаят не е този.
 4. Колеги, извинете ме, но искам да ви питам. За първи път от години влизам в streetview на google. Работи уж, но е пълно с мъртви пискели. Така, за да е по ясен проблемът - имам 2 машинки - стационарна и лаптоп. Стационарната се води по-мощна, макар че мощна е силно казано - картата е GMA 3000, нищо особено, но би трябвало да се справя. В същото време лаптопът си дава идеално стрийтвю. И двете машинки са с Минт 17.1 Мате, като единствената разлика е, че на стационарния е 64-битова версия, а на преносимия - 32-битова. Чуденката ми е, дали това е някакъв бъг на 64-битовата версия (било на Минта, било на стрийтвю-то), или може би трябва да сложа проперитарен драйвър. (С последното не ми се експериментира, тъй като освен с въпросното приложение други проблеми досега със свободния драйвър не съм имал). Поздрави!
 5. Вероятно имаш предвид linux virtual server. Казва се ipvsadm. Следователно или пишеш това в търсачката на софт. мениджъра (software center или както се казва там на български), другият вариант, без да използваш конзола е да си намериш как се стартира пакетният мениджър Synaptic - там забиваш ipvsadm в търсачката, кликваш с десен бутон, маркираш го за инсталация и после даваш apply changes, или както е на български. Може да се направи и през конзолата. Лирическо отклонение - всъщност и софтуерният център, и пакетният мениджър, са просто различни дрешки на едно и също. Не могат да работят едновременно - или едното, или другото, или през терминала през apt-get. Засега те съветвам да използваш графичните версии, не че през терминала няма да стане, но ако не познаваш синтаксиса, ще си просто като папагал, дето повтаря нещо написано. После ще видиш, че през терминала често е по-удобно (и по-универсално), но засега и за това приложение не е необходимо.
 6. Освен клавишната комбинация, конзолата обикновено се казва Терминал, или нещо свързано с тази дума. Би трябвало да го имаш като иконка в менюто. А за стандартния набор програми - отиваш в Софтуерния център, преглеждаш програмите - там имаш копче, на което пише - инсталирай. Натискаш го и чакаш, докато се свърши работата.
 7. Забавно: http://www.improgrammer.net/wp-content/uploads/2015/01/linux_world_map_by_fabianinostroza-d5xa079.jpg
 8. korduna

  Linux - обща дискусия 3

  http://www.geekssharingspace.org/2014/10/how-to-install-tlp-06-power-manager-via.html
 9. korduna

  Linux - обща дискусия 3

  Здравейте, имам дребен проблем, нищо особено. Въпреки че всички настройки са си направени както трябва, и досега си работеха, когато отварям ново приложение ми използва активния keyboard layout, а е настроено да е тъкмо обратното, да използва този, който е по default. В грофичната среда всичко е направилно правилно, ама нещо не бачка. Някакви идеи? А, да не забравя, ставя дума за Mint 17.1 с MATE.
 10. korduna

  Linux - обща дискусия 3

  Да, хубавото е, в цялата работа е, че е в гаранция, лошото е, че им е единственият компютър, а днес е неделя.
 11. korduna

  Linux - обща дискусия 3

  За инсталирането зная, лично съм инсталирал Минт на същия лаптоп. Не мога да обаче стигна до инсталацията. Мисля, че харддискът е дал фира, никога не съм се сблъсквал с подобен проблем (веднъж ми е гърмял харддиск, но той беше изцяло и само слейв, без да има каквито и да е инсталации на него. Та не зная как се държи един комп в такава ситуация. Пак повтарям, учудващо е че БИОСът (за мен е учудващо), зарежда след около една минута чакане (моята версия е, че през това време търси GRUB на вероятно изфирясалия хард). БТВ, преди малко интелският Firmware ми даде съобщение, че е добре да инсталирам ОС на харддиска, а практически на него имаше инсталирани 2 ОС. Таока че в момента се спирам на хипотезата с харддиска, просто ако някой може да я потвърди, че да не го мисля повече. Системата не зарежда от жив диск, само груб зарежда, и после наникъде. PS - БИОС вижда харддиска и не дава съобщения за грешка - същото беше при мен, когато навремето ми изгоря само моторчето - дискът се виждаше и беше в идеално (уж) здраве, но просто не работеше. Имам чувството, че случаят е същият.
 12. korduna

  Linux - обща дискусия 3

  Колеги, зная че е офтопик, поради което си посипвам главата с пепел. Един комшия е закъсал с машинката, HP 650. Всях я при себе си и сега я мъча. Общо взето ни приема, ни предава. БИОС зарежда за минута и половина. Посочвам за бутва приоритетно от външно ЦеДе - ни вест, ни кост (пробвах с Hirens boot CD, Boot Repair, с няколко Live CD на разлрични линукс дистрибуции - никакъв резултат, с флашката е същата работа). Извън това комшията казва, че сутринта е виждал надпис, че системата се опитва и да чете от диски извън HD0 - преписал си го е, но аз лично до такъв надпис не стигнах. Интересно е, че когато има LIve CD на линукс дистрибуция, се зарежда GRUB, който вижда и Mint, и някакво XP, но нито едното не зарежда, просто се виждат. За първи път виждам подобно нещо. Може ли някакви насоки поне къде да се търси проблемът?
 13. korduna

  Снимки на Вашия Linux - част 2

  Нарочно ли си искал да прилича на уиндоуския safe mode? Не че има нещо лошо в ретрото, ама това чудо да ти стои нонстоп на екрана? Абе, въпрос на вкус е...
 14. korduna

  Снимки на Вашия Linux - част 2

  На мен ми пречи, Росене. Милен също се изказа неподготвен. Да политизирате теми, засягащи чисто и просто софтуер, не е ли тъпо? Милен го направи от бяс, а Росен си вкарва своя си бяс в самото си аватарче. Тъпня отвсякъде... Слушайте, оставете политиката за нейните си форуми. Има места за обсъждане. Моля модераторът, след известно забавяне, да изстрие това мое съобщение.
 15. Сигурен ли си, че гледаш, където трябва? http://blog.linuxmint.com/?p=2725Има скрийношт, къде е, ама преди това трябва да обновиш и update manager.
 16. Виж, специално при мен в update manager-а ми се появи специалноа функция за ъпгрейт до новата версия - в глафичен режим и всичко беше точно.
 17. korduna

  Linux - обща дискусия 3

  Работата е там, че не за един превод, а за бая. Както и да е, ще го мисля.
 18. korduna

  Linux - обща дискусия 3

  Абе дадоха ми да преведа някакъв софт, но ми се струва, не всичко е читаво. Така или иначе трябва да го имам инсталиран някак, за тест. Зная, просто трябва да намеря отнякъде и читава инсталация на Уиндоус, което вече е проблем, затова си мислех, че с Wine ще мина метър.
 19. korduna

  Linux - обща дискусия 3

  Боях се от този отговор, щото с виртуалните машинки съм като девойка в бяла премяна. Явно ще трябва да се заема да ги поразуча...
 20. korduna

  Linux - обща дискусия 3

  Колеги, тия дни ще правя разни неща с Wine. Някои от тях - малко съмнителни откъм сигурност. Някой по-опитен би ли посочил някои препоръки за свеждане рисковете до минимум? (Настройки, софт и т.н.) Така или иначе няма да е фатално, понеже ще го правя на резервна машинка, но не ми се иска през това време да има проблем, пък и да науча нещо повече? П.С. Имам инсталиран само базисния пакет на Wine - напълно девствен.
 21. И на най-напредналият пита, при Линукса някак по-малко се срамува обаче. А иначе аз, ако това ще те окуражи, започнах преди 4 години, и едва миналата година се реших да си почистя компютрите от Уиндоус (уж го държах за някакви игрички и т.н., ама като видях, че от последната му инсталация (когато си купих нов комп), за две години дори не съм се занимавал да му инсталирам драйвъри, да не говорим за антивирусни, приложения и т.н.), просто го ликвидирах. Сега пак съм с 2 операционни системи, но и двете са Линукс базирани. Ама поне през първата година, откак бях с някакво Убунту, наличието на уиндоус по някакъв начин ми вдъхваше увереност...
 22. Добре, че нещата се оказаха прости. Почти толкова прости колкото този, който е правил темата и най-вероятно (просто предположение), е използвал растерна, вместо векторна графика, та темата му вероятно изглежда чудно на неговия монитор, но като се смени разделителната способност цялата красота отива на кино. Само предположение, поздрави!
 23. то е някакъв ефект, да, но този ефект не работи коректно, т.е. от ефект е станал дефект... Пробвал ли си да смениш дрешката (темата) и дали с друга тема се държи по същия начин?
 24. Ако щеш вярвай, наскоро видях нещо подобно на един форум и там проблемът беше решен някак, но как - не помня. Имам букмарк на един друг комп, до който в момента нямам физически достъп, ще ти го пратя, линка де, когато имам достъп. Но в общи линии проблемът беше за някакъв конфликт между Юнити (64 битова система) и карта Nvidia. Не зная дали при теб е същото, щото такъв резил може да се получи от какво ли не - кажи каква ти е видео картата и версията на графичната среда, това би помогнало много за отговора.
 25. Вече ти отговориха еднозначно, но аз ще ти обясня защо е така. Знаеш, че при всяка инсталация трябва да дадеш права на приложението - в случая играта - да стане част от софтуера. Само че заедно с това ти даваш права на всичко, що е част от кода на играта, т.е. ако потвърдиш, ти на практика си потвърдил всичко, т.е. дори единият ред зловреден код, който може да ти създаде проблем. Така че внимавай не толкова какво, а откъде инсталираш. В съседната тема си питал пак за игри - тия специално са open source , така че вероятността да съдържат нещо лошо е сведена до най-малкото. Но от мен съвет - не почивай на тази кълка.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване