Премини към съдържанието

korduna

Потребител
 • Публикации

  129
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Нови отговори публикувани от korduna

 1. Колеги, не ми се отваря ново питане, та пиша тук.

   

  Снощи си включих електронния четец (Kobo Glo) към компютъра - хем да го заредя, хем да метна 2-3 книжки, четецът си видя компютъра и тръгна да се конектва и каза, че е свързан, но компютърът не реагира никак - досега винаги ми е давал автоматично опции за Open Folder/Open Calibre. В случая обаче не ми даде нищо, а чак като стартирах ръчно Калибъра, той разпозна четеца. При това, когато поисках да unmount-вам устройството, ми поиска парола. Стана де, ама е нетипично поведение. Единствената разлика е, спрямо последния път, че съм направил автоматично обновление от 17.1 до 17.2. Някой да има идея за какво става въпрос?

 2. Част от обяснението е тук - http://www.webupd8.org/2014/04/install-google-earth-in-ubuntu-1404.html

  Google Earth е с патерица, ако мога така да се изразя метафорично, за да илюстрирам ситуацията.

  Аз ползвам Google Earth, и Street View в Ubuntu 12.04.5LTS, и също наблюдавам това явление.

  Не се занимаваѝте с проперитарните драйвъри, освен ако не сте геѝмър, за да не гледате черен джам.

  А явно, си има значение и желязото.

   

  Благодаря, явно, поне мри мен, тук е ключът от бараката. А че желязото има значение - има, но на същата машинка имам едно инсталирано 32-битово Кубунту, където стрийтвю си върви без проблем, така че явно случаят не е този.

 3. Колеги, извинете ме, но искам да ви питам. За първи път от години влизам в streetview на google. Работи уж, но е пълно с мъртви пискели. Така, за да е по ясен проблемът - имам 2 машинки - стационарна и лаптоп. Стационарната се води по-мощна, макар че мощна е силно казано - картата е GMA 3000, нищо особено, но би трябвало да се справя. В същото време лаптопът си дава идеално стрийтвю. И двете машинки са с Минт 17.1 Мате, като единствената разлика е, че на стационарния е 64-битова версия, а на преносимия - 32-битова. Чуденката ми е, дали това е някакъв бъг на 64-битовата версия (било на Минта, било на стрийтвю-то), или може би трябва да сложа проперитарен драйвър. (С последното не ми се експериментира, тъй като освен с въпросното приложение други проблеми досега със свободния драйвър не съм имал). Поздрави!

 4. Да оправих се със всичко. Искам да си инсталирам сървъра ( цялото нещо заради, което се прехвърлих на Linux ), но описанието как се подкарва е такова - https://wiki.sa-mp.com/wiki/Linux_Server почти нищо не разбирам и ако може помощ ще съм много, много благодарен!

   

  Вероятно имаш предвид linux virtual server. Казва се ipvsadm.

   

  Следователно или пишеш това в търсачката на софт. мениджъра (software center или както се казва там на български), другият вариант, без да използваш конзола е да си намериш как се стартира пакетният мениджър Synaptic - там забиваш ipvsadm в търсачката, кликваш с десен бутон, маркираш го за инсталация и после даваш apply changes, или както е на български. Може да се направи и през конзолата.

   

  Лирическо отклонение - всъщност и софтуерният център, и пакетният мениджър, са просто различни дрешки на едно и също. Не могат да работят едновременно - или едното, или другото, или през терминала през apt-get. Засега те съветвам да използваш графичните версии, не че през терминала няма да стане, но ако не познаваш синтаксиса, ще си просто като папагал, дето повтаря нещо написано. После ще видиш, че през терминала често е по-удобно (и по-универсално), но засега и за това приложение не е необходимо.

 5. Здравейте имам няколко въпроса относно Linux. С Ubuntu съм и имам въпрос как да си изтегля програми като - за теглене на торенти, плейър и т.н. И искам да попитам как се влиза в тази конзола.

   

  Освен клавишната комбинация, конзолата обикновено се казва Терминал, или нещо свързано с тази дума. Би трябвало да го имаш като иконка в менюто. А за стандартния набор програми - отиваш в Софтуерния център, преглеждаш програмите - там имаш копче, на което пише - инсталирай. Натискаш го и чакаш, докато се свърши работата.

 6. Преди време пуснах тема, но никой не ми отговори. Пускам въпроса отново тук.

  Някой знае ли елементарен мениджър на захранването, необвързан с големите графични среди. Не ми трябва никаква графика, но не ми и пречи, ако мениджърът е достатъчно опростен. Искам, само да изпълни poweroff след два часа бездействие на машината или след задействането на xscreensaver.

  Благодаря предварително на всеки, който даде решение на този въпрос !

   

  http://www.geekssharingspace.org/2014/10/how-to-install-tlp-06-power-manager-via.html

 7. Здравейте,

   

  имам дребен проблем, нищо особено. Въпреки че всички настройки са си направени както трябва, и досега си работеха, когато отварям ново приложение ми използва активния keyboard layout, а е настроено да е тъкмо обратното, да използва този, който е по default. В грофичната среда всичко е направилно правилно, ама нещо не бачка. Някакви идеи?

   

  А, да не забравя, ставя дума за Mint 17.1 с MATE.

 8. Korduna

   

  Този лаптоп е за сервиз щом бавно зарежда БИОС,а и не иска да стартира Линукс жив диск значи има сериозен хардуерен проблем!!!!

   

  Да, хубавото е, в цялата работа е, че е в гаранция, лошото е, че им е единственият компютър, а днес е неделя.

 9. За инсталирането зная, лично съм инсталирал Минт на същия лаптоп. Не мога да обаче стигна до инсталацията. Мисля, че харддискът е дал фира, никога не съм се сблъсквал с подобен проблем (веднъж ми е гърмял харддиск, но той беше изцяло и само слейв, без да има каквито и да е инсталации на него. Та не зная как се държи един комп в такава ситуация. Пак повтарям, учудващо е че БИОСът (за мен е учудващо), зарежда след около една минута чакане (моята версия е, че през това време търси GRUB на вероятно изфирясалия хард). БТВ, преди малко интелският Firmware ми даде съобщение, че е добре да инсталирам ОС на харддиска, а практически на него имаше инсталирани 2 ОС. Таока че в момента се спирам на хипотезата с харддиска, просто ако някой може да я потвърди, че да не го мисля повече.

   

  Системата не зарежда от жив диск, само груб зарежда, и после наникъде.

   

  PS - БИОС вижда харддиска и не дава съобщения за грешка - същото беше при мен, когато навремето ми изгоря само моторчето - дискът се виждаше и беше в идеално (уж) здраве, но просто не работеше. Имам чувството, че случаят е същият.

 10. Колеги, зная че е офтопик, поради което си посипвам главата с пепел. Един комшия е закъсал с машинката, HP 650. Всях я при себе си и сега я мъча. Общо взето ни приема, ни предава. БИОС зарежда за минута и половина. Посочвам за бутва приоритетно от външно ЦеДе - ни вест, ни кост (пробвах с Hirens boot CD, Boot Repair, с няколко Live CD на разлрични линукс дистрибуции - никакъв резултат, с флашката е същата работа). Извън това комшията казва, че сутринта е виждал надпис, че системата се опитва и да чете от диски извън HD0 - преписал си го е, но аз лично до такъв надпис не стигнах. Интересно е, че когато има LIve CD на линукс дистрибуция, се зарежда GRUB, който вижда и Mint, и някакво XP, но нито едното не зарежда, просто се виждат. За първи път виждам подобно нещо. Може ли някакви насоки поне къде да се търси проблемът?

 11. Това че е руски пречи ли ти нещо ?

  Системата си е изключително добра.

  А и аз също съм в екипа.

  На мен ми пречи, Росене. Милен  също се изказа неподготвен.  Да политизирате теми, засягащи чисто и просто софтуер, не е ли тъпо? Милен го направи от бяс, а Росен си вкарва своя си бяс в самото си аватарче. Тъпня отвсякъде... 

   

   

  Слушайте, оставете политиката за нейните си форуми. Има места за обсъждане. Моля модераторът, след известно забавяне, да изстрие това мое съобщение.

  • Харесване 1
 12. За какви рискове става въпрос? Wine не е рисков софтуер.

   

  Абе дадоха ми да преведа някакъв софт, но ми се струва, не всичко е читаво. Така или иначе трябва да го имам инсталиран някак, за тест.

   

   

   

  Не е нищо толкова сложни, инсталирате софтуера, драйвери в ядрото при нужда настройвате NAT и локалната мрежа, стартирате, създавате виртуална машина и нататък действате все едно имате стандартна инсталация

  Зная, просто трябва да намеря отнякъде и читава инсталация на Уиндоус, което вече е проблем, затова си мислех, че с Wine ще мина метър.

 13. Виртуална машина със локален интерфейс. ТОва ще ви помогне максимално да изолирате нещата

   

  Боях се от този отговор, щото с виртуалните машинки съм като девойка в бяла премяна. Явно ще трябва да се заема да ги поразуча...

 14. Колеги, тия дни ще правя разни неща с Wine. Някои от тях - малко съмнителни откъм сигурност. Някой по-опитен би ли посочил някои препоръки за свеждане рисковете до минимум? (Настройки, софт и т.н.) Така или иначе няма да е фатално, понеже ще го правя на резервна машинка, но не ми се иска през това време да има проблем, пък и да науча нещо повече?

   

  П.С. Имам инсталиран само базисния пакет на Wine - напълно девствен.

 15. И на най-напредналият пита, при Линукса някак по-малко се срамува обаче. А иначе аз, ако това ще те окуражи, започнах преди 4 години, и едва миналата година се реших да си почистя компютрите от Уиндоус (уж го държах за някакви игрички и т.н., ама като видях, че от последната му инсталация (когато си купих нов комп), за две години дори не съм се занимавал да му инсталирам драйвъри, да не говорим за антивирусни, приложения и т.н.), просто го ликвидирах. Сега пак съм с 2 операционни системи, но и двете са Линукс базирани. Ама поне през първата година, откак бях с някакво Убунту, наличието на уиндоус по някакъв начин ми вдъхваше увереност...

   

   Аз съм още новак в линукса, така че мога да питам сегиз тогиз. Почнал съм от лятото, но всичко е свързано с много време и работа с операционната система, за да и свикна.

 16. Благодаря, смених темата и изчезна.

  Добре, че нещата се оказаха прости. Почти толкова прости колкото този, който е правил темата и най-вероятно (просто предположение), е използвал растерна, вместо векторна графика, та темата му вероятно изглежда чудно на неговия монитор, но като се смени разделителната способност цялата красота отива на кино. Само предположение, поздрави!

 17. С Убунто 14.10 съм и с вграденото видео на i3 4330.

   

  Това ми изглежда като някакъв ефект, защото е винаги еднакво и не се променя.

   

  то е някакъв ефект, да, но този ефект не работи коректно, т.е. от ефект е станал дефект... Пробвал ли си да смениш дрешката (темата) и дали с друга тема се държи по същия начин?

  • Харесване 1
 18. Някой може ли да ми обясни на какво се дължи това нещо около прозорците който съм отворил?

  attachicon.gifCaptura de pantalla de 2014-11-19 23:01:18.png

  attachicon.gifCaptura de pantalla de 2014-11-19 22:58:42.png

   

  Ако щеш вярвай, наскоро видях нещо подобно на един форум и там проблемът беше решен някак, но как - не помня. Имам букмарк на един друг комп, до който в момента нямам физически достъп, ще ти го пратя, линка де, когато имам достъп. Но в общи линии проблемът беше за някакъв конфликт между Юнити (64 битова система) и карта Nvidia. Не зная дали при теб е същото, щото такъв резил може да се получи от какво ли не - кажи каква ти е видео картата и версията на графичната среда, това би помогнало много за отговора.

 19. В торентите има игри за Линукс, който не са пипани - не са преработвани, безплатни са по- принцип - freeware,  но са качени в торентите за да имат повече хора достъп до тях и да бъдат свалени повече. Въпросът ми е: Опасно ли е да инсталираме безплатни, но намерени на пътя Линукс програми и игри.

   

  Вече ти отговориха еднозначно, но аз ще ти обясня защо е така. Знаеш, че при всяка инсталация трябва да дадеш права на приложението - в случая играта - да стане част от софтуера. Само че заедно с това ти даваш права на всичко, що е част от кода на играта, т.е. ако потвърдиш, ти на практика си потвърдил всичко, т.е. дори единият ред зловреден код, който може да ти създаде проблем. Така че внимавай не толкова какво, а откъде инсталираш. В съседната тема си питал пак за игри - тия специално са open source , така че вероятността да съдържат нещо лошо е сведена до най-малкото. Но от мен съвет - не почивай на тази кълка.

  • Харесване 1
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване