Премини към съдържанието

Soviet Soldier

Потребител
 • Публикации

  2985
 • Регистрация

Нови отговори публикувани от Soviet Soldier

 1. преди 1 час, Maleficient написа:

  Не става въпрос за неприязън! Фокус! или за изпълнители от Евровизия, а за принципно познати и популярни, които всъщност нямат особен принос като нещо специално

  каква грузинска музика? говоря ти за популярна...

  и ако може Без отклонения като последните за наркотиците и блябля...иначе ще си помисля, че има преобладаващо музикални инвалиди, баси!

  Трудно, защото самата тема е оксиморон. Щом дадена група или изпълнител са постигнали мега популярност в цял свят, оценени са из цял свят, то няма как да са "надценени". Тук освен лични и субективни мнения, друго няма как да съществува. Аз точно по темата съм обяснил, как виждам нещата, но явно тя е твърде "блябля", че да се вложат по-обширни разсъждения. 

  • Харесване 1
 2. Моят неприязън е към това, което стана модерно в последните години, а именно разни азиатски изгъзици, като PSY, BTS и подобни. Станаха известни с по 1 песен и то не заради музикалната ѝ стойност толкова, колкото заради нестандартните клипове към тях. Пълен абсурд бе и израелската тлъста кокошка, която победи на Евровизия. Като цяло в последните години има тенденция да се пълнят главите на хората с всичко най-низко, простащина, наркотици, хомосексуализъм.
  За мен Евровизия е място, където трябва да участват европейци и да се пропагандира богатата и ценна музикална култура на народите. Дори най малките и световно неизвестни държавици, като примерно Грузия имат своеобразна и интересна народна музика. Наскоро попаднах на тази грузинска народна песен и много ми хареса: 

  Толкова разнообразно е творчеството на европейските народи, такава интересна основа е, върху която може да се създават нови и интересни продукти, но не упадъкът трябва да е пълен и да се концентрираме над, разврат, наркотици, хомосексуализъм и други съвременни човешки "добродетели". 


  • Харесване 1
 3. преди 3 часа, Филипов написа:

  Глупости на търкалета. Те хачат от скъпия дневен ток. И за да се изкъпеш през такова трябва бая дебела инсталация. И не мога да си напълня ваната ако искам. Топлинните загуби са доста по-малки от разликите в цената на тока.

  И на нощна тарифа пак е скъпо, защото примерно човек си ляга в 12 и преди лягане включва бойлера да се загрее вода, което при 3kw Елдом отнема по-малко от 2 часа в студените дни, но за толко и изстива. Колко пъти ще се включи и изключи за една нощ? Много хора предпочитат да се къпят вечер, да разпуснат след работа, а това означава, че бойлерът трябва да е включен на дневна тарифа. С 50 литров водата трябва да е загрята на макс, иначе да се изкъпеш нормално няма да ти стигне 50л. особено зимата, като входящата вода е с много ниска температура и тази в обемния бойлер се охлажда бързо. На мен лично за 1 къпане ми трябва 80л. бойлер с подгрята вода на 70 градуса зимата. Тук говоря просто за взимане на душ. Пък и винаги има опция, като човек е с проточен да се къпе преди лягане, демек към 22-23 часа на нощна тарифа. Ако ти е навик да се къпеш преди лягане, и хващаш нощните тарифи би трябвало да излиза по-евтино защото плащаш това, което си ползвал без топлинни загуби, като при обемните бойлери, без да се чудиш включил ли си го , не си ли и ако си забравил да се окажеш без възможност да си вземеш душ. 
  Всичко с положителните и отрицателните си страни. 

 4. Като цяло да се ползва обикновен ЕлДом е неикономично. Имах преди години такъв и 1 педя от пяната липсваше с предната част, като го разглобих, а водосъдържателят стоеше на криво в корпуса с пяната. Пък като е и с механични органи за управление съвсем идеята за икономия на енергия избледнява. Изолацията е много важна, при стария Елдом за 2-3 часа водата изстиваше, докато със сегашния Аристон 2-3 дни се е случвало да няма никой вкъщи, и като се приберем все още да има топла вода. Отделно е с електронни органи за управление и този тип могат да запомнят кога, и колко вода се изразходва, въз основа на което бойлерът сам да изчислява за оптимална икономия, кога, и за колко време да се включва. 

  Иначе оптимално икономично излизат проточните, защото при тях няма топлинни загуби, като при обемните. Включва се и подгрява точно толкова вода, колкото ще се ползва. При тях основен минус е, че са капризни спрямо налягането на водата и спрямо инсталацията, защото са много мощни около 8-9kw, които стандартните инсталации 2,5 квадрата не могат да издържат. Към тях е желателно да се пусне кабел със сечение 6 квадрата. 

  • Харесване 1
  • Ха-ха 1
 5. преди 3 часа, locke написа:

  Интересно предложение, имате ли опит с колата? Все пак е 10-тина годишна и да я направят проста и надеждна, като виждам конкуренцията VW какво произвежда 🤔 Иначе аз знам същото за старите алфи и затова ги избягвам при търсенията

  За дизайна - тя е почти същата като Ланча Делта и Фиат Браво. Тези трите дали няма да станат новите "голфове" и "фокуси" за нашите географски ширини 🤨

  Точно Жулиета не съм притежавал, иначе делтата скоро си я купи близък приятел, който работи в тая сфера и е доволен. И трите модела са с доказали се във времето двигатели, а ходовата наподобява тази на 146, която бе сравнително надеждна. Не е, като базата 156, която вярно че е лека и със спортна ориентация, но през година-две се разбива. 146 и Жулиета са по-ориентирани към практичността на Фиат, отколкото към спорта присъщ за Алфа. Доколкото си спомням при 146 ходовата е взаимствана от Фиат Типо. По нашите пътища за жалост всичко се чупи рано или късно, но при тези автомобили всичко е просто и евтино. 
  1900x820_giulietta_sospensioni.jpg

  • Харесване 2
 6. Stihl, Oleo-Mac, Husqvarna и McCulloch са все доказали се производители. Въпросът да си направите сметка Вие, от какво имате нужда. Щом ще се ползва за рязане на метровици, то и слаби модели, като MS-180 биха свършили работа. От една 180-ките страна са хубави, леки са, отворите за гориво и масло са изпъкнали за да не влиза мръсотия в резервоара, по-новите 180-ки са с китайски доработки и даже болтът за затягане на веригата е пренесен странично, обаче до тук с хубавите страни. Въздушният филтър на 180-ките е калпав и влиза мръсотия в двигателя, разни метални тяги, като тази закриваща клапата на карбуратора като се даде смукач с времето се деформират и машината не иска да пали, излизат от местата си, чупи се пластмасата която държи бутона за включване и трябва да се сменя целия корпус или да се побългарява. Като шини са отлични, веригите също специално при 180-ките шината е с 4 нита и държи. 
  Орегон също са хубави, но по-евтините модели на Хускварна и Олео-Мак се комплектоват със шини с  нит и те специално не държат дълго. Има разбира се с по 6 и повече нита, по-масивни звезди и лагери, които са обслужваеми и могат да бъдат гресирани и животът им да се удължи. 

  Следващ лек и доста разпространен модел за битова употреба е Husqvarna 236. Имайте предвид, че при Хускварна консумативите са най-скъпи, шини, вериги, масла, и подобни. 236 са приятни за работа, но силно недомислени от гледна точка на обслужване. Болтът за натягане на веригата е в предната част до шината и не е удобно инженерно решение, но по-неудобно е почистването на филтърът. Трябва да се развият 3 винта за да се махне капака, след това още 1 за да се освободи самият филтриращ елемент, но за разлика от Щил-180, при Хускварна 236 мръсотията се филтрира доста по-добре и не прониква в такива количества в двигателя. За жалост капачките на резервоарите са направени равни с корпуса и е хубаво покрай тях да се зачиства преди да се отвори за да не влиза мръсотия в резервоарите. Отсъстват прозорчета за нивото на гориво и масло, докато при Щил 180 са налични. 

  Олео-Мак са най-евтините, като консумативи пък, и като цена за покупка на самата машина. За жалост при този бранд верижните триони в ценови клас до 600лв са със слабите шини "Орегон" с 1 нит. Не е болка за умиране, защото шина на Орегон с 4 нита струва 30-тина. Oleo-Mac GS 451 примерно не е никак лош, болтовете за затягане на шината са вързани към капачето да не се губят, а този за натягане на веригата е странично разположен. Въздушният филтър е от тип нулево съпротивление и държи отлично, особено ако се пръсне със спрей за филтри. Достъпът до филтъра и свещта е много лесен и бърз. Има прозорче за нивото на горивото. Капачетата са не особено изпъкнали като при Хускварна. 

  McCulloch е дъщерна компания на Хускварна, както и други, като Partner и Poulan.

  Идете и разгледайте най-добре модели, от които се вълнувате. Вижте дали са лесни за обслужване, с какви шини са. Недейте да търсите дълги шини, в домашни условия повече от 40см шина изобщо не Ви е нужна. Дългата шина има много минуси, добавя излишно тегло, струва по-съкпо, веригите за нея са по-дълги и по-съкпи, ако щете и да се движите с нея и да режете по-дребни неща е по-некомфортно, или при работа в по-ограничмени пространства, по-бавно се точи по-дългата верига. Дългата шина и верига дават по-голямо съпротивление, мотора се товари повече и крайната мощ е по-ниска. Като цяло за домашно ползване дългата шина е излишна глупост. С дълги шини се ходи в гората и се събарят дебели вековни дървета, но даже често си мъкнат и по-малки резачки професионалистите са им кастрят клоните. Голямата и тежка резачка с дълга шина е едно непрактично решение, като иде реч за домашна работа и пари на вятъра. 
  Горе малко са Ви заблудили относно шините на Щил, те НЕ стават на останалите резачки, трябва да се режат и пробиват да се нагодят на стандартна резачка. 

  Ако сте здрав мъж избягвайте моделите с втора пружина за лесен старт, защото са потенциално слабо звено, което създава проблеми. Те са удобни за възрастни хора, които нямат много сили или за жени. Компресията от двигателите под 50 кубика изобщо не е така голяма, че да затрудни здрав мъж при палене. 

  Избягвайте моделите с безинструментално натягане, особено на Щил са доста недомислени. Класическата компановка с 2 болта е отлична и затяга шината добре. 

  За този бюджет до 600лв аз най-вероятно на Ваше място бих се спрял на Хускварна 455. 45 кубика е, върви със шина 38см с 5 нита, достъпът до свещта и въздушния филтър е лесен. Стои филтър с нулево съпротивление, като пир гореспоменатата Олео-Мак и е желателно да се пръсва със спрей след чистене. Има скала за нивото на горивото. Веригата е с удобно странично натягане. Единственото, което ме смущава е, че шината се фиксира с 1, а не с 2 борта. Макар че, ако я сравним с моделите на Щил с аналогични цени то МС-211 пак е с 1 болт, но значително по-слаба с 10 кубика по-малък работен обем на двигателя. Не е лоша 211-ката, но та тези пари Хускварна предлага повече. 

  • Харесване 1
 7. преди 4 минути, Емил Костов написа:

  Какво значи зеленото бъдеше на Европа? Дай малко повече информация. 

  То и така е ясно, че се опитват да промиват мозъците на децата с еко измишльотините, които всъщност са един празен балон раздуван, като спасителен пояс за капитализма. Бъдещето на Европа, а и не само е червено и рационално. 

  • Харесване 1
 8. преди 4 минути, Alon_zo написа:

  Тогава са били други времена...  За хората е било цяло щастие да имат колело, ка моли кола.Никой не е мислил чак до там, да ли това ще отива повече на жена или на мъж.А и тогава хората не са имали особенно голям избор.Фактори бол, които обесняват масовото потребление на тия коли сред мъжете.Но сега при тоя голям избор на модели, цветове, цени.Пазарите заляти с коли, да са подпичкваш с някоя Битъл или Абарт....? Слагаш перуката, жартиерите и си в джаза.

  Избор има, но и различни вкусове има. Никита Хрушчов също е харесвал силно малките автомобили и по негова инициатива започва производството на ЗАЗ-ките. Дори имам съсед дърводелец, сериозен мъж женен с деца, той също се увлича по странни и малки автомобили имаше смарт и Фиат Мултипла, който не е малък, но реално е за хора с доста ексцентрично мислене. Мъжете не по-рядко карат и харесват подобни компактни автомобили. 

  Може би за малките провинциални градове да се види мъж с компактен автомобил е рядкост, затова така у някои хора се създава грешно впечатление, че са женски, но тук в София, особено за жителите на пренаселените квартали компактния автомобил е желана и практична опция. Имах на времето и даскал с Мини Купър. Много от съучениците ми, като първи автомобил имаха разни, Опел Корса, VW Polo и подобни. Според мен е обичайна гледка, поне за София и мъже да ползват малки автомобили. 

 9. преди 10 часа, Alon_zo написа:

  Не става въпрос за всички компактни автомобили , а за една част от тях.Като например ФВ Битъл, Мини Купър , въпросния Абърт.Дизайна е проектиран изцяло с обли форми, които са типични за жена,  не за мъж.Е може и мъж да се вози, ама изглежда доста педалско.

  Не, това са следвоенни автомобили. Германия и Италия губейки войната и на фона на цялата разруха са имали нужда от евтини автомобили за народа, докато икономиките им се възстановят. По тази причина малки и много евтини автомобили, като Fiat 500 и VW Beetle стават така масови по ония времена и емблематични. Два автомобила са проектирани и произвеждани, като начин за борба с огромните дефицити по време на следвоенните години, и по никакъв начин не са били насочени към жените конкретно. По онова време цените на металите са толкова високи, че даже при Фиат 500 големият брезентов шибидах се появява точно с цел максимална икономия на метал. Само от Фиат 500 (първата генерация) са произведени близо 4 милиона бройки, което по ония времена е главозамайваща цифра. Следвоенният Beetle е още по-успешен, с около 16 милиона произведени бройки, доколкото си спомням. 

  • Харесване 1
 10. преди 1 минута, Петър Ангелов написа:

  Въпрос на гледна точка - аз бих карал всякаква малка кола, без значение на визия и цвят (това Туинго, дето съм го взел, па се едно не е дамска кола...) - то по същество е контейнер на 4 колела, който трябва да те закара от точка А до точка Б. И да не се развали по пътя (което все си мисля, че е по-важното, от това как изглежда).

  Това е най-важното за един практичен човек, но не всички са такива. Има ценители, които истински обичат разни, не особено рационални в експлоатация автомобили, но пък им доставят удоволствие и са им страст. Има и трета група, доста разпространена у нас - комплексари, които си знаят, че от тях нищо не става и скъпите вещи са единствен начин да се покажат в добра светлина, като успешни хора пред останалите. Те често не са и скъпи, примерно някое старо БМВ, като Е46, Е60 струва на няма и половината от парите за нов Абарт, но манталитета у нас е такъв, че доста жени го считат за готино и престижно. 

  Аз лично не се вълнувам и водя от тенденциите в ганьовщината. Давам парите си за това, което на мен ми харесва и ме устройва. 

  • Харесване 1
 11. преди 26 минути, Alon_zo написа:

  Само дето тая кола е чисто женска.Като вида някой мъж в това фиатче ми идва бая гейско.

  За първи път чувам за такова понятие, като "женска кола". Всеки с вкуса и нуждите си. Компактните автомобили не са женски, а са предназначени за лесно маневриране и нисък разход из големите градове. Какво общо има колата със сексуалната ориентация на човек? Пък и в днешно време, като гледам дамите предпочитат SUV-та да карат, а не малолитражки. 
   

  Имам доста познати мъже ползващи компактни автомобили. Един приятел, с който сме израсли заедно е 197см. висок се движи с Клио, а друг който цял живот се занимава с кик бокс кара Гранде Пунто, познавам ги добре и са си мъже на място. Карайки компактни автомобили не им е обърнало резбата, като гледам. 

 12. преди 2 часа, Петър Ангелов написа:

  Иначе, целта на въпроса беше, не търсене ня начин за постигане на по-висока максимална скорост (това е градска кола и такова нещо от нея не очаквам; без това я карам и само в града), а по-скоро търсене за по-бързо начално ускорение. И сигурно тунинга не е решение, но за това се сетих.

  Тунингът е решение, но когото се прави, качествено, ефективно и правилно струва скъпо. По-добро просто да се вземе съвременен малък градски автомобил заточен от завода към спорт, който не само е бърз, а и управляем и спиращ добре, като Абарт 595.
   

   

   

 13. Това е промяна в софтуера на автомобила. Като цяло автомобилите са настроени да функционират по начин, по който да отговарят на разни еко стандарти (а не на изцеждане на максималната мощност) и е възможно да се отключат допълнителни коне, просто със софтуерни промени. С по-високата мощност, обаче се получават и по-големи натоварвания на ред компоненти по колата, които в последствие може да дефектират и създадат проблеми. Всеки модел, комплектация, двигатели, скорости и подобни по различен начин държат на по-високата мощност. Аз лично не съм фен на доработките, защото тунингът често е, като домино - бутнете ли едно звено, след него падат и останалите, защото често заводски не са изчислени за по-високи натоварвания. 

  • Харесване 3
 14. преди 1 час, Maleficient написа:

  Представи си, че една книга може да четеш до края на живота си, коя би била

  "Личная спецслужба Сталина" от Владимир Жухрай.

  Представи се, че от утре те няма на този свят. От какви твои вещи би те било срам, когато ги намерят близките ти?
   

   

  • Харесване 1
 15. Аlfa Romeo Giulietta не е лоша, макар като дизайн да не е възприемана добре от всеки. За този бюджет може да се намери сравнително запазен екземпляр, произвеждаха се до началото на тази година. Като цяло е прост и надежден автомобил, няма общо с базата 156/147, които бяха с трошливо окачване. 
   

   

 16. Аз бих предложил да се въведе възможност модераторите по своя преценка да ограничават подобни профили, та да могат да пускат по 1 или 2 теми на ден, а не да спамят форума с простотии. В момента ГЕРБ се клати и са мобилизирали троловете си да занимават хората с глупости. 

  • Харесване 1
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване