Премини към съдържанието

render1967

Потребител
  • Публикации

    18
  • Регистрация

  • Последно онлайн

Всичко публикувано от render1967

  1. Да, както изглежда, оттам е започнал проблема, но пък това не променя нещата с дънната платка. Какви са последните препоръки - захранване и дъно ли?
  2. Оказа се, че на южния мост е използвана или паста или лепило, но не е термопад. Радиаторът свалих лесно - имаше леко слепване, но не беше трудно. Но пастата (или лепилото) беше малко по-трудно да изчистя както от чипа, така и от радиатора (не успях да ги почистя само със салфетка, наложи се да използвам нокът). След това поставих малко повече паста, когато отново монтирах радиатора. Отново тествах дъно+процесор+рам, а след това добавих и SSD-то - за съжаление, положението е същото. Намерих друг проблем - захранването на този компютър прекъсва при 24-пиновия. Опитах да го замеря, когато е включено и дъно+проц+рам работи (беше минал POST и беше излязло съобщение за липса на буутващо устройство) - захранването прекъсва, когато притисна със сондата щифта на зеления, синия или на червения кабел, който е срещу зеления. Не бях сигурен дали е от куплунга на захранването или от куплунга на дъното, затова направих проба с другото захранване (460W) - с него няма такъв проблем.
  3. Тогава ще трябва първо да сваля радиатора и да видя - ако е подложка - ще търся тук, в Силистра да намеря. В краен случай, ако не намеря, мога ли да я използвам отново (не мисля, че си струва да поръчвам от някоя фирма през интернет)?
  4. Добре, значи няма да го свалям.
  5. Доста е неудобно използването на захранването от другия компютър - овързал съм кабелите му с меки връзки, за да отворя максимално място за циркулиране на въздуха в кутията. Но срязах някои от връзките и го използвах, за да тествам това дъно + рам (1 плочка) + процесор, а след това добавих към тях и ssd-то. Захранването е corsair rm750, 4-годишно (ако не греша, което пък ми напомня, че остава само още 1 год. от гаранцията му). Направих 4 теста без твърд диск - само 1 път успя да мине POST и поиска влизане в биос. В другите 3 пъти го ресетвах (както писах преди), за да стигна до биос. Дори трябва да призная, че и ресета мина трудно - единият път се наложи да опитам 3 пъти, като вторият път давах контакт около 20 сек. безуспешно; на третият път - след около 8 секунди сигнализира и премина теста. Когато включих и буутващото ssd, направих още 6-7 теста - стартиране и още толкова - рестартиране от уиндоус. На практика, резултатите са подобни на предишните и няма особена разлика в поведението, в сравнение с тестовете с другото 460W (LC-8460BTX). При стартиране - 2 пъти успешно стигна до уиндоус, остналите пъти - с ресет; рестартиране - 2 пъти мина успешно, останалите 5 - с ресет. Прави ми впечатление, че както този път, така и с другото захранване, ресета се получава доста трудно. При замерването, съпротивлението при 4-те VRM около процесора беше еднакво (и при четирите) - 1,3 ома, а при 1R2 - 114,3 ома. Снимката е подвеждаща - за кондензатора до биоса. Снимката е подвеждаща - за кондензатора до биоса. Ще пусна накрая на поста 2 снимки от друг ъгъл. За контролера на Nuvoton, наистина и на мен ми се струва, че в единият ъгъл цветът му е по-тъмен. Върху средния VRM - да, прах е. Радиаторът на южния мост никога не съм го свалял, признавам си. Ще го извадя, но ако има подложка, ще трябва да я заменя с паста, защото нямам такава. Става ли така? А ето и снимки на кондензатора до биоса и контролера на Nuvoton
  6. Благодаря на всички за коментарите ви!! Групирам ги по съдържание и така ще ви отговоря, за да не стане безкраен поста ми. Извадих дъното извън кутията и добре, че се вслушах - видях, че съм забравил да изключа куплунзите на предните 2 USB-порта и за предното аудио - не бях го забелязал, заради многото изключени кабели, които ги скриваха. Изключих ги, извадих, почистих проца, а и така му смених пастата, която не е сменяна, ако добре си спомням, от преди 2-3 години. Отново го огледах, но както написах в първия ми пост - няма (поне аз не виждам) никаква индикация за изгорели части (което изобщо не е гаранция, че няма такива, разбира се). Можете да го разгледате - ще пусна снимки по-долу. Така, после го включих, както е така извън кутията. Както писах в първия пост горе, използвам друго захранване от 460W, което е повече от необходимото в този случай. Вярно, старо е, но в моментната ситуация дори едно 250W-ово (ново) захранване ще бъде достатъчно. Така, общо днес го стартирах около 10-12 пъти и го рестартирах (през инсталирания на SSD-то уин 10) около 20-25 пъти - за да мога да направя някаква статистика, колкото и недостоверна да е тя. Резултите са - при стартиране, около половината пъти компютъра мина POST и зареди уиндоус; другата половина увисна и не можа да мине POST - в тези случаи го ресетвах, като задържах контакта между двата извода за ресет различно време, за да има резултат - от 4 до 30 секунди (приблизително) - не мисля, че е нормално, но това ще оставя да коментирате вие. Когато през уиндоус рестартирах компютъра, само 2 или 3 пъти рестартирането бе успешно. В останалите случаи компютъра увисваше преди POST и се налагаше да ресетвам (по същия начин и със същото времетраене, както описах преди малко). Стартирането и ресетването го правих като свързвах с отвертка съответните изводи от 10-пиновия конектор на дъното. Междувременно пробвах с памет от друг компютър, но няма разлика в поведението, в сравнение с поведението при използване на паметта от този компютър. Не зная за коя термозащита казвате @ДиоиД, ако можете да уточните. Това, обаче, ме подсети за нещо друго и измерих температурата на радиатора на чипсета на дъното - 52 градуса, като се има предвид, че въобще не съм натоварвал системата с работа на програми или игри (последното би било почти невероятно с вграденото видео). Този път, след като извадих батерията, нулирах с джъмпера. После отново си играх да настройвам датата в биос. За процесора - написах малко по-горе. В сокета не видях да има изкривени или повредени пинове. Още преди да направя тази публикация се информирах за подобни дъна втора употреба. Забравих да изключа "fast startup". Ще го направя, но това едва ли реши проблема. Ако има разлика, ще пиша. Не бих искал да рискувам с проверка на това захранване в другия ми компютър, защото той ми е за работа и ще е изключително неприятно, ако нещо повредя. Мислех да му премеря напреженията, но после си казах, че без товар няма да получа реални резултати. Благодаря @Profruit за обяснението - не ми е минавало през ума да тествам захранване с подобен товар! Малко ми е неудобно да го призная, след като с компютри работя от 20 години (и сам си правя, сглобявам и ремонтирам конфигурациите). Колкото до изводите и напреженията - с тях съм запознат. Все пак за уточнение да запитам - като включа лампа на една от 12-волтовите линии, това ще бъде ли достатъчно като товар, за да отчета реални напрежения, примерно, на 24-пиновия конектор? Нямам подръка подобна лампа, но ще потърся нещо подходящо. Ето и 2 снимки на извадената дънна платка, без кулера на процесора -
  7. Привет на всички! Проблемът се появи преди броени дни - компютърът започна да отказва да се включва при всяко пускане, като от 2 дни е почти невъзможно. Системата е: дънна платка – Asus H61M-D процесор – Intel Core i5-3340 РАМ – 2 x 4GB DDR3 1600 видеокарта – Palit GeForce GTX 1050 Ti StormX хард диск – SSD 120GB + Samsung 1TB оптично – LG DVDRW захранване – FPS HE-500 От вчера съм оставил свързани дънна платка + процесор + РАМ, всичко останало съм разкачил, включително и бутонът за стартиране. Включил съм друго захранване и мониторът е включен към вграденото видео, но проблемът си остава, което изключва моя фортрон и външната видеоплатка като вероятни източници за него. Като казвам, че все по-трудно “пали”, имам предвид, примерно, следното - днес сутрин, когато включих, не успя да мине POST, но след ресет, премина теста и се включи. Вчера, първото което опитах, бе да заменя батерията на БИОС. Затова днес, когато се включи, влязах в БИОС, проверих дали всичко е по default и оправих датата. След това го изключих и пуснах отново – не успя да мине POST. Няколко пъти опитах – все същото. Вчера се получи нещо подобно – веднъж се включи, а след това десетина пъти отказа. Включвам го като давам накъсо с отвертката двата пина, към които се включва бутона за стартиране. Извадих РАМ-паметта и когато го пуснах, сигнализира веднага (1 дълго, 3 къси). Пробвах поотделно с всяка от двете платки РАМ – не тръгна, опитах отново с двете – не тръгна. Проверих паметта на друг компютър – нямаше проблеми с разпознаването и инициализирането й – наред е, според мен, което означава, че и тя не е в основата на проблема. Нямам друг процесор, с който да направя проба. Пропуснах да кажа – огледах дънната платка, но видимо няма нищо изгоряло – няма нагар, почерняла прах или надути кондензатори. Моля за мнението ви – къде да търся проблема, както и за препоръките ви? Моите съмнения, още от начало, бяха в дънната платка, но се надявах да е нещо по-лесно, защото нямам никакво желание да преинсталирам всички програми и да правя отново всички донастройки. А и нямам излишни пари, затова не искам да вземам прибързани решения. Нека чуя вашите мнения.
  8. Благодаря за препоръката. Не, нямат магазин тук. Разгледах сайта им и разговарях по телефона току-що. Разбрах, че не могат да ми гарантират, че връзката ще се получи, а няма как да върна кабела. Досега вече похарчих 15лв - за сегашния кабел + адаптер. Ако се окаже, че съм хвърлил още 15лв на вятъра, не мисля, че ще е особено разумно. Отново пробвах със стария компютър и отново връзката стана абсолютно безпроблемно, което показва, че не е било случайно. Ако кабелът или адаптерът (който предполагам, че е Hama) са некачествено изработени, защо при единият компютър работят? Не вярвам да има разлики в поставените дисплей портове при сапфир и MSI. Всъщност мисля, че и двете фирми спазват един и същ стандарт. Следователно, щом с едната видеоплатка става, би трябвало да стане и с другата. А това ме кара да се съмнявам, че проблемът е чисто софтуерен, затова се надявам да прочета и други мнения, преди да продължа да харча пари за кабели.
  9. Много моля да ме извините! Грешката е моя - адаптерът е с DVI-D (единична връзка) - ще коригирам поста си след малко. Ето и снимки на кабела и адаптера. Днес отново ще потърся тук кабел. Но преди това ще направя още 1-2 опита. Точно това търсих вчера - DP към DP. Тук (Силистра) няма много голям избор на търговци и обиколих някои (технополис, техномаркет и 3 комп. магазина), но за съжаление не намерих. Последният ми предложи този вариант и се съгласих. Ще потърся пак.
  10. Имам проблем със свързването на настолния компютър с монитора през дисплей порта. Компютърът е с видеокарта MSI RTX1660, а мониторът е Dell U2312HM. Нямаше кабел в началото и затова свързах компютъра с ТВ-то през HDMI и така го инсталирах. Днес успяхме да намерим единствено кабел DP - HDMI и адаптер HDMI към DVI-I. С тях свързах компютъра и монитора, но не се получава – при буутването монитора тръгва, вижда се началния екран с информация за биос и когато стигне до логото на уиндоус 10 изключва и излиза надпис “Няма сигнал”. Опитах следното – изключих DP кабела и през ТВ-то деинсталирах драйверите на видеокартата. След това изключих HDMI кабела и включих само DP кабела към монитора. След пускането, мониторът уж тръгна добре, дори влезе в уиндоус. Започнах инсталирането на видео драйверите и когато бях почти завършил, отново монитора се изключи и изписа “Няма сигнал”. Междувременно изпробвах същия този кабел + адаптера на стар компютър с видеокарта сапфир RX580 и монитор е Acer V243H (с уиндоус 7) – връзката стана безпроблемно. Утре ще продължа с опитите, защото не е при мен компютъра. Ще чакам съветите ви, ако някой има решение, или се е сблъсквал с този проблем и го е решил.
  11. Само да попитам - в AOMEI Wipe Hard Drive ли имаш предвид?
  12. След като LLF не помогна, не зная дали ще има смисъл от това, но ще опитам и това. Благодаря за съвета! Благодаря за съвета! Тях не съм ги оглеждал, ще го направя. Ако има ефект, непременно ще пиша!
  13. Да, тук дискът е включен към другия компютър. И не - гаранцията му е свършила.
  14. Да и все още е в другия компютър, откъдето и направих шота за скоростта на копирането на 2-гигабайтовия видеофайл.
  15. Разбира се - в друг компютър съм го включил и не съм изваждал кабелите от предишния, те са си в другата кутия. Идеята при смяната на компютъра беше да сменя даже сата контролера, не просто порта, където е включен диска.
  16. Под "състояние" имам предвид не само натрупаната грешка, а състоянието на диска изобщо, работата с него. Работи изключително бавно. Веднага пример - в момента пробно пуснах да прехвърля на него един видеофайл от 2 ГБ. Вижте с каква скорост го прехвърля -
  17. Както написах - преместих диска в друг компютър - различно дъно (съответно друг контролер) и друг кабел, но това не променя състоянието му. А и резултатите от тестовете, както и невъзможността да мине Disk Monitor също ме притесняват. Вижте скрийншотовете.
  18. Привет на всички! Става дума за хард диск Тошиба 6ТВ. Наскоро започна да бави много четенето от него, чак целия компютър забавя. Веднъж ми се стори, че проработва като че ли, но беше инцидентно. Първо го преместих в друг компютър – за да сменя дъното/контролера и кабела, а след това направих тестове с HD Tune Pro. Доста бавно ги минава – предполагам, че и големината на диска също оказва влияние; а Disk Monitor – просто не успя да го мине (на скрийншота може да забележите, че съм го изчакал близо 68 часа). Направих му и LLF, но състоянието се запазва същото. Зная, че с Hard Disk Sentinel мога да нулирам грешката Interface CRC Error Count, но когато повторих теста след 4 дни, имаше увеличение. Три дни по-късно направих теста отново – грешката се беше запазила същата от втория път. Ето скрийншотове на всички – искам да чуя мнението и препоръките ви. На първо място – дали има начин да се оправи. [Benchmark - Read] [Benchmark - Write] [Info] [Health] [Health (4 дни по-късно)] [Health (още 3 дни по-късно)] [Error Scan] [Erase] [File Benchmark] [Disk Monitor (Block Size)] [Disk Monitor (Position)] [Disk Monitor (Statistics)] [Random Access - Read] [Random Access - Write] [Extra Tests - Read] [Extra Tests - Write]
  • Разглеждащи това в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
  • Добави ново...