Премини към съдържанието

рибар

Потребител
 • Публикации

  54
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Последни посетители

1743 прегледа на профила

Постижения на рибар

Изследовател

Изследовател (4/21)

 • Първа публикация
 • Сътрудник Рядка
 • Първа седмица
 • Месец по-късно
 • Една година във форума

Нови значки

3

Репутация

 1. рибар

  Синжирен фонтан

  Това си е синджир, само че на топчета, а не на пръстени, не знам дали ще се получи ефекта със синджир на пръстени, примерно с такова бижутерийно синжирче дето се носят на вратовете, ситно синжирче, трябва да пробвам. Вярно е че инерцията е виновна за полученият фонтан. Но от принципа за равенството на инертната и гравитационна маса, следва че колкото е по тежък един предмет, толкова и по голяма е силата с която земята го претегля, от друга страна колкото е по тежък един предмет той е с по голяма маса, толкова и по голяма сила е необходима за да се придвижи предметът от покой в движение, по формулата на Нютон F=m.a . Инерцията или импулса на едно движещо се тяло е равна на P=m.v но от формулата на Нютон F=m.a следва че ускорението ""а"" на едно тяло е обратнопропорционално на неговата маса в покой ""m"" и пропорционално на силата с която се действа на тялото ""F"". Когато участък от синжира с маса ""м"" пада увличайки и придавайки инерция на онази част от синжира с маса на покой ""м"" която се издига и прави фонтан, действа със сила F на увличащата се част, то увличащата се част ще противодейства със сила F' на падащата част. Ако инерционната и гравитационната маса са свързани със равенството I=G според мен не би трябвало да се наблюдава фонтан, но понеже масата на падащата част от синжира постоянно расте, ще наделява със сила на противопоставящата се сила от масата на покой на тази част от синжира която се издига нагоре,скоростта на която ще е по висока отколкото скоростта на частта от синжира който пада. Това са мои разсъждения, може и да греша.
 2. Жилището не ми е топлоизолирано, тези панели обаче не затоплят въздуха в помещението а самите предмети които са в близост до тях. В един завод имаха такова инфрачервено отопление обаче беше на газ, и доста топлеше, ама трябва да си постоянно под черната тръба на отоплителят. Този вид отопление използва дълговълнови инфрачервени вълни, и не загрява въздухът, защото той е прозрачен за тях, а загрява директно предметите изложени на тях, подобно на слънчевите лъчи. Може би от това следва тяхната икономичност, в сравнение с конвенционалните печки на ток, като духалки и конвертерни радиатори. Мисля да си купя за идната зима, та затова реших да се допитам дали някой е ползвал такива и дали е доволен от тях.
 3. Здравейте, предлагам на вниманието ви един интересен ефект на синжиреният фонтан. Изгледайте видеото, всеки може да осъществи този интересен ефект в къщи, като се снабди със топчесто синжирче от тези дето се ползват за връзки на тапите за умивалниците. Та този ефект как се обяснява от физиката, по конкретно каква сила тласка синжира нагоре, така че да се вдига доста над нивото на съда в който е поставен синжира. Ефекта наподобява много на воден фонтан. Някои физици смятат че при този ефект се нарушава равенство на инертна и гравитационна маса . Ето и видео - клипът, със самият ефект. https://www.youtube.com/watch?v=jvpD9sxJxCk
 4. Здравейте, напоследък все повече добиват популярност ето тези панели http://www.redsun.bg/economy-line/ Някой знае ли дали са ефективни и икономични, за отопление на средно голямо помещение ?
 5. Инерцията не може да разкъса колата, инерцията е съпротивлението на силата която ускорява колата. При безинерционното движение няма сили на инерцията тоест сили на претоварване. Но дали е постижимо със жироскопи не съм сигурен.
 6. Едва ли, при резки завои при каране на състезателни мотоциклети от висок клас, пилотите не изхвръкват от завоите. Той жироскопният ефект се използва именно там където е необходимо безинерционно движение. може, затова се използват тези ефекти при състезания със мотоциклети.
 7. Да, естественно само при външна сила, но важното е че се получава безинерционно движение, по подобен начин НЛО то се движи, няма претоварване, мигновенни ускорения и забавяния. Има какво да ни дадат тези жироскопни ефекти, съгласен ?
 8. разбирам, но ако си гледал внимателно видеото, там се показва че жироскопните ефекти могат да доведат до безинерциално движение.
 9. Жироскопните ефекти са доста интересни. виж тук по ме интересува, възможността за създаване на двигател основаващ се на жироскопните ефекти позволяващ безинерционно придвижване в пространството. Някой запознат ли е с нещо по темата ?
 10. Ми да, но си е красива луната, нищо че нямаш поза, само да я зяпаш.
 11. За вселената, за човешките взаимоотношения, за несправедливостта.

 12. " Следващо такова доближаване до планетата ни ще бъде на 25 ноември, но през 2034 година. " Аз съм забелязвал доста начесто такива суперлуния, не знам на какво се дължи, обаче астрономите нямат обяснение за това явление.
 13. http://fresh-science.com/superluna-14-noemvri-2016/
 14. Всички сме забелязвали в ясна и безоблачна нощ, огромният диск при суперлуние. Но това се оказва илюзия, дискът на луната съвсем не се е уголемил, а ние го възприемаме като такъв. Има множество хипотези които обаче не могат да обяснят това явление. четете тук
 15. Имам един любителски телескоп целетрон, китайски, рефлекторен, увеличава едно към сто и педесет, при пълнолуние се вижда много ясно луната със кратерите и. Та искам да заснема луната при пълнолуние, обаче проблема е че окуляра на телескопа е с валък диаметър 8мм е и не мога да снимам със фотоапарат и от смартфон. Какво бихте ме посъветвали ?.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване