Премини към съдържанието

Śūnyatā

Потребител
 • Публикации

  4233
 • Регистрация

Харесвания

2777 Уникална репутация

Всичко за Śūnyatā

 • Титла
  ...

Информация

 • Пол
  Мъж
 • Град
  София
 • Интереси
  самоосъзнаване и самоозарение

Последни посетители

7698 прегледа на профила
 1. За мен нито е тайна, нито е мистерия, а невъзможно за обяснение с думи. Затова наричам вярата изречена с думи - продукт. Ако искаш да си едно с реалността или Бог, както го наричаш, то трябва само да мълчиш, с цялото си същество. Успех!
 2. Когато се осъзнае истината - започва свободата от представи, свободата от невежеството. Вярата е зависимост от нещо (продукт на спекулации), което изобщо не познаваш, затова го наричаш тайнство. Тук се разминаваме и всеки поема по своя път. Другими словами, функция мадхьямаки сугубо критическая. Ее задача – опровергнуть все возможные метафизические теории как ментальные конструкты (викальпа; кальпана), не имеющие никакого отношения к подлинной реальности, и показать принципиальную невозможность построения адекватной онтологии. Впрочем, эта деконструкция метафизики не имеет никакого отношения к агностицизму или скептицизму: "реальность как она есть" постижима йогической интуицией (праджня-парамита), но она недоступна дискурсивному мышлению, основывающемуся на субъект-объектной дихотомии., которая сама по себе суть плод ментального конструирования, и выражающемуся в языковых формах, которые полностью непригодны для описания того, что есть в действительности, а не наших представлений о нем, Более того, мадхьямики резко критиковали не только идею личностного Бога-Творца, но и самосущего и самодостаточного Абсолюта наподобие Брахмана адвайта-веданты. Каковы аргументы мадхьямаки? Они очень просты: нет ни одной сущности (дхармы), которая обладала бы своебытием, будучи причинно обусловленной. Абсолют есть особая сущность. Следовательно, он также не может существовать вне причин и условий, но обусловленный Абсолют есть contradictio in adjecto ("сухая вода", "деревянное железо"). Следовательно, никакого Абсолюта нет и быть не может. http://psylib.org.ua/books/torch02/txt08.htm#2
 3. В някаква степен може, но не да й се гласува абсолютно доверие, както правят някои. Метафизиката обособява противоположности, а антиметафизика ги слива в единно цяло, до неразличимост. Мнимите противоположности се предполагат една друга и са обект на съгласуване, вяра и дискусии, поради допускане съществуването на някаква метафизична, абсолютна първопричина. Будизмът не се занимава с първопричината, а с конкретното (което може да се приеме със сетивата), емпиричното, затова метафизиката му е безразлична. Буда и Нагарджуна са антиметафизици. В по-широк план всяка представа е метафизична, но няма с кого да пиша тук за това.
 4. Крайностите на един краен индивид, който се лашка от прохладата на Рая до пламъците на Ада. Истината няма температура. Това за което копнеем е това, което вече имаме.
 5. Не си прав, понеже фактите показват друго. От една страна религиите (не всички) са формирани върху ядро метафизични представи, страхове и надежди. Но от друга, те често използват рационален поглед и критичен рационален анализ. В противен случай би трябвало да признаят, че в Бог няма нищо нищо рационално и цялото творение се явява ирационално безумие, в което се срещат рационало-безбожни елементи, които ще горят в Ада. Давам пример за такава религия - будизмът. По-точно теравада, понеже по-новите му клонове използват метафизични представи. В сутрите Буда многократно се изказва против метафизиката. Но какво предлага в замяна? Антиметафизика - преход от ментално-вербално конструиране на битието към неговото непосредствено преживяване. На практика: Спираш да рисуваш сладоледи и да лъжеш и да продаваш метафизични сладоледи на хората, да ги убеждаваш колко по-хубави са твоите сладоледи от наличните - сатанинските, а похапваш какъвто има сладолед, тук и сега. Без да бъдеш лаком и алчен за още, че така ще останеш и без този, сатанинския, който ще излапат проповедниците на божествения сладолед Можеш и 30г. да се въртиш всяка сутрин като пумпал на тепетата в Пловдив, да правиш по 105 пъти Ба-Гуа-Джан, докато си мислиш че докосваш ДАО под шлифера, но пак ще умреш, защото всичко съставно или конструирано подлежи на разрушение, включително и съзнанието...
 6. Обществата и преди и сега се състоят от човеци. Базовите референти, светоусещането или обектите, събитията от действителността са почти същите. Механичният пренос на думи и понятия, без адекватно тълкуване на тяхното значение, наистина е безсмислен. Лексиката се променя, но все още възприемаме небето като синьо, тревата като зелена, емоциите не са се променили коренно, така че, не е толкова трудно или невъзможно да се правят паралели.
 7. ПРЕДСТА̀ВА1 ж. 1. Псих. Форма на сетивното възприятие при висшите животни и човека (наред с усещането и възприятието) — мисловен, идеален субективен образ на предметите и явленията от действителността, отразен в съзнанието, паметта. Зрителна представа. Емпирични представи. 2. Псих. Образът, особеностите на предмет или явление, който някой има в съзнанието си, обикн. като репродукция (повторение) на един или поредица от вече възприети от съзнанието предмети или явления от действителността. Вярна представа. Лъжлива представа. 3. Разбиране, знание, схващане или убеждение за нещо, изградено на основата на субективния опит, преценка на някого.
 8. РЕЦЀПТОР м. Анат. Периферно, крайно образование на нервната система (свободно нервно окончание или специализирана клетка), което приема дразненията от външната или вътрешната среда на организма и ги превръща в нервни импулси, които се предават в централната нервна система. Тоест, без рецептори - няма информация; без информация - няма усещания в мозъка; без усещания в мозъка - представите се лишават от своите референти и езикът губи своята реалност. И обратно, рецепторите ни може да са си наред, вярваш, че някои неща са истински, но изчезне ли (например някой животински вид) референта - името потъва в забвение. Представата, дали Земята е кръгла или плоска, зависи от информацията с която разполагаме или не разполагаме. Когато изчезне Земята или наблюдаващите я - ще изчезнат и всички представи.
 9. Думата не изписана правилно - пише се пустиняк. Пустиняк идва от славянското пуст - празен (към обект или човек), думата е стара и се е запазила от векове, дори и турското робство не е успяло да я замени, в моя край българин няма да се убиди на пустиняк, ама циганин веднага ще почне да се надува. пустиняк - празен, пуст В контекста на това, което пишем с Реджеп (а ти си на светлинни години от него) означава: човек, който е осъзнал, че е свободен от концепциите, основно "аз" и "мое". То и ти си пустиняк, но се мислиш за... няма значение за какво. Така или иначе, това което пишеш са само болните видения на една илюзия. Независимо дали ги възприемаш като позитивни или негативни - те са само халюцинации. Това състояние се нарича болест на духа. Има множество способи за облекчаването му, но те не са интересни, защото не се усвояват от книга, от нета или от телевизора, а чрез практика. В контекста е синоним, но как да стоплиш, като не знаеш как работи възприятието ти дори и как се създават образите в мозъка. Всеки ученик знае, че няма никакви цветове, а вълни с различна дължина, като чак в мозъка се създават различни усещания, които впоследствие сме именували.
 10. Пропуснал съм едно "че" след запетаята, но въпросителната не съм, така че е въпрос. Съзерцателната практика paticcasamuppada, помага да се осъзнае, че съзнанието възприемано като "аз" и "мое" е илюзия, болезнено видение или халюцинация. Не можеш. Е и не е са крайности, които се опират на предпоставката, че съществува фундаментална реалност. Изобщо, определянето на нещо което не е, звучи като мисия невъзможна. Отражението ти в огледалото доказва, че не съществува фундаментална реалност, следователно ти, аз, мое, твое, това което е и това което не е - също. Това се осъзнава благодарение на практиката, а не на думите. Пръста само сочи луната. Илюзиите си взаимодействат, появяват се, изглеждат постоянни за кратко, изчезват, после пак се появяват и т.н. Само на тази база можем да даваме определения. Тези определения не са постоянни, затова се налага да се преоценяват.
 11. Написаното от теб щеше да има относителна стойност, ако се явяаше модератор на раздела. Бил си, но вече не си. Дори изобщо не си. Ако пораснеш един дотолкова, че да го осъзнаеш, може и да ти олекне от безсмислените напъни за придаване на важност. Ако от хилядите постове, които се написал, се извадят тези които имат нещо общо с темите в които се изявяваш, ще останат няколкостотин. Не си в позиция да отправяш такива критики, защото, ако се направи извадка и класация на нарушителите на правилата на форумите в България, ще останеш недостижим. Ако добавим лъжите и другите нечистоплътни методи които използваш, накрая ще излезе, че по-голям келеш от теб няма. Жив и здрав да си, явяваш се интересно предизвикателство за някои. Но други са по-слаби, ти не подбираш и става грозно. Не искам да те засягам с написаното, просто констатирам някои неща. Има ситуации, в които хората не са способни да реагират и постъпят по начин, различен от начина по който го правят, защото са били жертва на трайна психическа или физическа травма. Тоест, ти реагираш адекватно на това, което си преживял. Затова не те съдя. Хубав ден!
 12. Видимо без съзнание няма. Физическо тяло без съзнание е зеленчук или труп. Това не са постижения, а демонстрация на ненаситно желание за безсмъртие, нищо доказуемо. Предполагам се наблюдават позитивни ефекти върху здравето от някои практики, но тях ги има и при другите учения, адептите на които се въздържат от множество вредни за здравето вещества и умерен режим на хранене. Greed is without essence. All attachment is illusion. Yogacarabhumi Sastra In the end, a life without greed is achieved simply by realizing that greed has no fundamental reality; there is no one to be greedy and there is nothing to be greedy about. Once we fully understand this truth, we will be beyond all greed. The wisdom of the bodhi mind easily transcends any and all attachments to this Saha world.
 13. Ок, но това, че експериментално не можем да осъзнаем цялата картинка, защо трябва да служи като доказателство, съзнанието не възниква зависимо? "Няма, няма" не може да бъде обект на дискусия от един зависимо възникнал ум. Може да се приеме, че "има" и "няма" възникват като представи в зависимост от контекста.
 14. Е как да не е. Не е точно открито, но в общи линии. Имаш (вярваш инстинктивно, че са твои) сетивни способности, някаква информация преминава през сетивата, трансформира се, попада в съответния дял на мозъка, следват един куп шашми (които не знаем как точно стават, може и никога да не разберем), получаваме образи и всеки си ги тълкува различно; някои намират общ език, за да им е по-лесно. Темата в която пишем е доста показателна. Най-лесно се отстоява животинския инстинкт "Аз съм прав, а онзи е крив", другото е по-трудно и по-интересно
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...