Премини към съдържанието

Тамболианеца

Потребител
 • Публикации

  1452
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

1026 Жестока репутация

Всичко за Тамболианеца

 • Титла
  тласкач

Информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

Информацията с последните посетители на профила ви е изключена и не се показва на другите потребители.

 1. Докладвах горния пост като дрислив спам. Тамън да се разбере има ли модератори за форум Линукс. Когото горния пост изчезне, ще си изтрия и този коментар. Чакам 24 часа. Ако не горния пост не изчезне, ще изтрия цялата тема. Извинявам се предварително за причиненото неудобство, ако се случи. промяна: Отказах се да наказвам читателите на Линукс форума заради непрестанните бълвочи на един смахнат в тематиката и два пъти по-смахнати от него модератори, които с трайното си бездействие превръщат неумолимо бившия технологичен формум Калдата в Клоака-дата.
 2. 1. Не видях модел дънна платка в поста. Не е гаранция, че всичките му M.2 слотове са 3.0x4, компът му е сглобен преди няколко месеца + още неизвестно колко месеци преди това време на старт на продажба на въпросната дънна платка. Виж примерно доказателство за дънна платка в най-вискокия ценови диапзон по това време: https://www.asrock.com/mb/AMD/X470 Taichi Ultimate/index.bg.asp#Specification PCI-e генерация 2.0 на М2_2, 'радващото' е че поне той е 4 шини; 2. Всички се хвалят как дисковете им издържали по 10 години и искат това да се случва да ги ползват 'завинаги', защо да не същото отношение и към SSD/NVMe? 3. Цена, както по-висока скорост + по-ниска температура при продължително натоварване на high-end M.2 SATA пред low-end NVMe Ще бъдеш потресен колко бързо ще се случи масовостта на PCIe 4.0/5.0 като физически устройства, защото преди 3 месеца стартира работа по още по-следващата PCIе 6.0 !! спецификация, нарочена да кацне началото на 2021.
 3. Безсмислено? Хм. Бих погледнал от други ъгъли. 1. Не знаеш първо какви са му М.2 интерфейсите. Последните модели платки са с PCIe 3.0x4 интерфeйси - всичките слотове, но масово поне до началото на тази година на тези с 2+ слота единият беше PCIe 3.0х2, а прeди 2 години моделите даже и с 2.0x2. На такъв пък М.2 слот е безсмислено да се слага 3.0х4 M.2. За такъв слот или M.2 NVMe 3.0x2 или М.2 SATA. 2. Гаранцията на SSD e вече стандартно 5 години и се предполага, че толкова години ще го използва, още по-вероятно да надживее компа, а след подмяната на компа си да го прехвърли към друг. И тук идва една изненадка. Не зная дали си в течение, че в последните модели лаптопи се оформя една тенденция за 2 слота М.2 и нито един 2.5". Така че след 5 години все още работещото му SSD няма как да го използва за лаптоп, освен като външно USB устройство. А между-временно вече се появиха в проджаба и NVMe PCI-e версия 4.0, даже и по нашите магазини. До 2 години и 5.0 стандарт. Колко време смяташ, че и производителите на дънни платки ще предлагат все още интегриран утежняващ SATA 3 интерфейс за 2.5"/3.5" устройства към дъното? За да може след 5 години да го включи без допълнителен хардуер към новата си дънна платка?
 4. Зависи колко M.2 слота имаш на дъното си. Ако са повече от 1, единият може да го 'жертваш' и за high-level М.2 SATA 1 TB заради почти осезаемо по-ниската цена спрямо NVMe и допълнителен бонус от по-ниски температури заради по-ниските скорости спрямо М.2 NVMe. Ako e 1 - само NVMe e подходящо. Но внимвай какво избираш - entry-level NVMe са на цени като SSD SATA, и в същото време далеч по-зле от тях при натоварване. 2.5" SATA SSD - имa смисъл само ако нямаш М.2 слот.
 5. А дано, ама надали. След провала на отвсякъде превъзхождащото си за времето МееGo спрямо Windows Mobile & Android съм доста скептичен & песимистичен към подобни пробиви в статуквото.
 6. Радвам се за теб, че растеш в опита си и оценяваш заслужаващо доста подцененото и недооценено openSUSE. Единствен съвет - винаги ползвай паралелно и кое да е друго различно дистро, само така ше имаш обективна и вярна преценка, колко наистина добро дистро e Сусе.
 7. Не само че Suse не е копие на Red Hat, нещо повече - Red Hat го създават няколко месеца след Suse. Ако пък съвсем тръгнем да издребяваме, S.u.S.E. преди да е брандирано с това име е с 2 години по-старо от Red Hat. Така че червени шапки - долу! За п-о-о-о-чест!
 8. @plamen1212 Дръпнах го тоя IMG да го видя. Ако си монтирал правилно IMG като диск, си забелязал че има 2 партишъна от 512MB и 32 МB, и съответно vfat и ext4. OpenELEC е в първия партишън.В него има един особен файл, наречен SYSTEM, в squashfs формат и root за този OpenELEC. Там и трябва да добавиш в дървото твоите липсващи драйвери, разпакетирани ръчно на подходящите места. Добавянето е на практика прегенериране на нов squashfs файл и наименование SYSTEM. Тъй като имаш увеличение на размера на SYSTEM файла, трябва още един път да разшириш пък от своя страна първия партишън пак чрез създаване нов FAT > 512 MB и в зависимост от добавените мегабайти. Последното изисква нов файлов контейнер с 2 партишина, първият - vfat, с нов размер и копираното съдържане от стария партишън 1 + новия генериран файл SYSTEM, вторият - директно генериран със същия размер като оригинала и ext4. Ако в съществуващата вече върху HDD инсталация имаш същия този SYSTEM файл като squashfs, можеш просто директно да го подмениш с новия генериран чрез копиране/overwrite. Ако не, ще трябва да преинсталираш от новия създаден IMG цялата система. Това е в общи линии от мен. Успех.
 9. Ако го няма твоя модел, добавяш най-близкия по параметри, виж коя PCL версия поддържа твоя. Може добавеният принтер даже и да не е Brother.
 10. Предишният ми пост е за случая ако НЯМАШ все още инсталирана система и искаш да добавиш драйверите да са налични в процеса на инсталация. Доколкото разбирам от последния ти пост, ВЕЧЕ имаш инсталирана система, но ти липсват тези някакви драйвери. В този уточняващ сценарии ще добавиш драйверите директно към съществуващата вече инсталация. С Kodibuntu не съм се занимавал, сега погледнах и използва squashfs, следователно ще трябва да ползваш unionfs за допълнителните промени по root файловата му система за добавка на драйверите. Ако названията в предишното изречение нищо не ти говорят, шансът да се справиш е нищожен даже и да се опитам да ти разпиша командите, защото има неизвестности по параметрите на съществуващата конфигурация, чието уточняване изисква ad-hoc подход и доста време от моя страна, сори но нямам такова.
 11. Ако се надяваш да направиш зареждащо ISO от този IMG - няма да стане, затова и ти дава онази грешка. Но можеш да направиш друго: 1. да го монтираш като диск този IMG; 2. да създадеш 2ри файлов контейнер с размер по-голям от 1вия; 3. да копираш рекурсивно цялото съдържане на оригинала в новия контейнер; 4. да добавиш липсващите ти драйвери към новия контейнер; 5. да инсталираш новия контейнер на флашка; 6. от тази флашка да си направиш инсталацията.
 12. Ясно значи, това е hdd image, а като такъв можеш да го монтираш, извлечеш съдържанието или конвертираш монтирания диск към ISO по друг начин, или директно да го запишеш в този му вид на USB флашка. Каква е целта?
 13. Направи ли го изпълним файл след даунлоуд? chmod +x cr3-qt5-lin-3.2.2-5m_22-Dec-2018.AppImage и после ./cr3-qt5-lin-3.2.2-5m_22-Dec-2018.AppImage
 14. А пробва ли да му инсталираш пакета libjpeg9 + евентуално допълнително удоволетворяване на лиспващи зависимости към 8 през линк (ако >= 8c не върши работа)?
 15. Първо какъв е по тип този .img файл, в Линукс разширението не означава нищо. Какво ти дава командата: file твоят_файл.img
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...