Премини към съдържанието

Win_user

Потребител
 • Публикации

  425
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

395 Супер репутация

Всичко за Win_user

 • Титла
  kaldata приятел

Последни посетители

1523 прегледа на профила
 1. Win_user

  Вегетарианец или не?

  Со кротце, со благо, со глад и со много кютек всичко се постига... Но все пак кучето е изключение. Няма друг животински вид, възрастните представители на който да се различават един от друг до 80-100 пъти като тегло и въпреки това да са способни да се кръстосват помежду си. Кучешките гени са толкова гъвкави и адаптивни, че сигурно може да се създаде и порода кучета-вегани
 2. Win_user

  Вегетарианец или не?

  Месоядните животни имат достатъчно сила и мозък, за да не позволят да бъдат използвани като товарни животни В природата е така - тревопасните са предопределени да бъдат използвани от месоядните - било за храна, било за носене на товари, било за впрегатен добитък.
 3. Win_user

  Вегетарианец или не?

  Абе може... ама само ако тате е врътнал някоя далаверка и папка парички от еврофондовете... Останалите, дето си изкарваме парите с честен труд, ще ни приседнат леко сладкишите с кленов сироп или сок от агаве, 200 гр. които струват по 14-15 лева, вместо със захар по левче килото... Между другото, поне 90% от т.нар. "кленов сироп", продаван на нашия пазар, вкл. и в био-магазините, е най-обикновен глюкозо-фруктозен сироп, получен чрез преработка на ГМО-царевица и леко ароматизиран след това. Което си признават самите търговци, само че всеки от тях обвинява конкурентите и уверява клиентите, че само той продава оригинални продукти. И понеже у нас няма държавен контрол върху качеството на "био-продуктите", а частните лаборатории издават такъв сертификат, за какъвто си платиш, реално няма никаква гаранция, че това, което купувате по 70 лв килото има нещо общо с онова, което пише на етикета.
 4. Win_user

  Вегетарианец или не?

  Ще спечели я! Като са я изпързаляли да яде само гарнитурата на всяко ядене, действително заслужава медал
 5. Win_user

  Вегетарианец или не?

  Не използваш достатъчно съкращения, струва ми се Виж колко по-добре звучи примерно ФНнС. Почти като УНСС. Или като ГХТЧ "К се В и намества всяка Ф една в друга във ВПнС" Има два типа жени: ДОБРИ и МНОГО ДОБРИ. ДОБРИТЕ имат: добър Г, големи Ц, малки П и обичат К. Съкращенията означават: Говор, Ценности, Потребности и Кухнята.....А това, което Вие си помислихте, са МНОГО ДОБРИТЕ жени!
 6. Win_user

  Вегетарианец или не?

  Това обяснява много неща... Усещах я аз Аумито от самото начало, че не е пила през живота си морна вода и си няма друга работа, затова запълва (не)трудовите си (без)делници, като се опитва да учи баща си да прави деца и дядо си да кашля Явно тате е червен другар, назначен след 10-ти ноември от Партията за милионер. А щерката е попаднала на някой от онези самопровъзгласили се "гурута" като бял брат Петьо, които като надушат парички, започват да гледат с влажен кравешки поглед и кротко да редят благи слова, докато докарат богатото патенце до там да им дава парите си и да им благодари, че и оказват честта да приемат даренията и в подкрепа на благородната им кауза Развитието на ситуацията също е ясно. Като се разболее Ауми сериозно от липса на есенциални аминокиселини и витамини, гуруто или ще си плюе на петите и ще изчезне скоропостижно, преди момчетата на баща и да са го докопали, или след време ще го намерят самоубил се по особено мъчителен начин - примерно застрелял се шест пъти с пушка 12-ти калибър, навряна в задника, след което се хвърлил в най-дълбоката част на близкия язовир с камък, вързан на шията А щерката няма да постъпи като наивниците, които са повярвали на глупостите и, в общинска болница, откъдето да я изритат след две седмици, като и свърши клиничната пътека. Тате ще я настани за година-две в частна швейцарска клиника, където ще се възстановява на диета от черен хайвер и бели трюфели под грижата на професионални психолози. Там пък вероятно ще развие медикаментозна зависимост, защото никой няма интерес да излекува напълно пациент с още неусвоени пари в сметката. И на 40 ще е пълна развалина... И една статия по темата: Кой прави повече секс - вегетарианците или месоядните
 7. Win_user

  Вегетарианец или не?

  Не, това е нагледно доказателство, че лишаването от животински протеини води до деградация на мозъка Или обратното - индивидите с недостатъчно развит мозък нямат нужда от животински протеини. Може би умствено са на нивото на маймуните, които се хранят само с плодове С горното визирам неспособността ти да схванеш елементарни идеи. А именно - че на Джералд Даръл му е било през оная работа за отделните животни и за абстрактното "добро", каквото и да означава това понятие за теб. Той е посветил живота си на спасяването на застрашените животински видове, голяма бяла птицо! Защото всяко животно рано или късно умира. Това е нещо нормално и неизбежно, за което не си струва да се тревожи човек. Едно умира, друго се ражда... Но когато бъде унищожен цял животински вид, той изчезва окончателно от лицето на Земята и никога повече не се появява. В повечето случаи животните от застрашени видове не могат да оцелеят, без да бъдат заловени последните екземпляри и да бъдат отглеждани и размножавани в изкуствени условия, където се налага да бъдат хранени с продукти, максимално близки по състав до естествената им храна. Т.е. ако животните са от хищен вид, трябва да ги храниш всеки ден с месо, вътрешности и мозък от други животни, които да убиваш вместо тях. Или да плащаш на някого да ги убива. Ако се разчита за подобно нещо на мозъчно ощетените вегани, те ще тръгнат да дрънкат глупости, вместо да свършат нещо полезно и в крайна сметка още един вид ще бъде изтрит от лицето на света. От друга страна - замислям се дали следва веганите да бъдат убеждавани в каквото и да е? Те сами увреждат организма си, лишавайки го от необходими за функционирането му вещества, с което съкращават рязко живота си и намаляват репродуктивните си способности. Като умират по-млади и не оставят потомство, те подобряват общия генофонд на човечеството и повишават средното му IQ. От тази гледна точка, може би веганството е част от естествения еволюционен процес и следователно не бива да му се пречи? Воден то такива съображения, прекратявам участието си в дискусията.
 8. Win_user

  Вегетарианец или не?

  Твърде дълго е. Напиши резюме, че не ми се прави копи/пейст на това какво е форум, как се пише в него, как се води дискусия... Ще бъде обидно за теб да те уча на стари години. Поне се прави, че знаеш. От любопитство отворих линка и започнах да чета. Стигнах до линк към клип, отворих и него. И какво да видя? Авторът на темата, въпросният Стамат, бил написал и: Първата Автентична Авторска книга за Плоската Земя: "Истината за Плоската Земя и Освобождението на Човечеството, или Зететичните изследвания на СТАМАТ". Което ми напомни един епизод от "Алиса в огледалния свят":
 9. Win_user

  Вегетарианец или не?

  По същата логика - ако човек не развъждаше крави, прасета, овце и кокошки и не ги хранеше, повечето от тях нямаше да ги има. Значи има право да ги коли и яде Относно "грижите на природата" - явно за теб "природа" означават дърветата и полянките в най-близкия парк Ето едно много точно описание на "грижите на природата" от известния защитник на животните и създател на Джърсийския тръст за опазване на дивите животни - зоологът и писател Джералд Даръл: Разбираш ли, Aumi? Не можеш да направиш нищо полезно за животните и за света като цяло, докато нямаш реална представа за него. В момента ти живееш във въображаемата си кула от слонова кост, откъдето нещата изглеждат само черни и бели. Но когато се доближиш до тях и се вгледаш внимателно, виждаш, че всъщност те са съставени от бели точки на черен фон и черни на бял фон... Горчивата истина е, че веганите не правят нищо полезно за природата и животните. Но са намерили начин да печелят популярност (и средства от дарения и реклама) от това, че нищо не правят Джералд Даръл, който не е нито вегетарианец, нито веган, е направил за опазването на животните по света стотици хиляди пъти повече, отколкото всички вегани по света заедно. Не зная на колко години си, но ми се струва, че ако желаеш да изживееш пълноценно живота си, време е да се разделиш с илюзиите и да се научиш да приемаш реалните факти. Което не означава да започнеш от утре да се тъпчеш с пържоли Яж каквото ти се яде, това си е твоя работа. Но не се поддавай на заблудата, че храната определя що за човек си. Ако действително те е грижа за животните, не се мацай с боя и да лежиш по улиците, а иди в градския зоопарк и поработи там известно време безвъзмездно. Така ще направиш добро и за тях, и за себе си.
 10. Win_user

  Вегетарианец или не?

  Доказах ти вече, че насилието е неизбежно. Поради самото естество на света, в който живеем. Докато има ловци, които да убиват хищниците и да поддържат числеността на популацията им в разумни граници, на теб лично не ти се налага да убиваш. Но ако всички живееха по твоите правила, хищниците щяха да си похапват редовно човешко месце. Същото се отнася и за тревопасните и гризачите. Ако бъдат оставени да се размножават безконтролно, те ще опоскат всичката растителна храна и ти ще умреш от глад. Или ще трябва да ги лишиш насилствено от храна и да ги умориш от глад, за да има какво да ядеш. Да вземем за пример зърнените храни - пшеница, царевица, ръж, овес, ечемик, просо... Те са основна храна за полските мишки, съселите и лалугерите. Прибирайки зърното от полето, хората ги лишават от храна и осъждат всеки сезон милиони невинни, пухкави животинки на гладна смърт. Нещо повече - има хора, чиято работа е да се грижат за унищожаването на гризачите в складовете с помощта на отрови и капани. И тези хора получават заплати от парите, които ти даваш за зърнени продукти. Купувайки си хляб, мюсли и корнфлейкс, ти плащаш дори не за убийства на гризачи, а направо за геноцид (или по-точно - "родентицид") спрямо тях Точно както този, който си купува пържола, плаща за убийство на теле или прасе. Т.е. с нищо не си по-добра от месоядните. Единствената разлика между теб и тях е, че те си признават, че убиват животни или плащат за убийството им, за да се хранят. А ти лицемерно го отричаш и се опитваш да се изкараш светица. Вместо да си благодарна на ловците, които те освобождават от необходимостта собственоръчно да убиваш хищници, за да не бъдеш изядена, ти заемаш позиция на морално превъзходство и се опитваш да ги учиш как да живеят. Докато съществуваш безгрижно в създадената от тях защитена среда. Което вече е не само неадекватно, а направо нагло!
 11. Win_user

  Вегетарианец или не?

  Всъщност не е много правилно да говорим за целево поведение при Aumi. По-точно е да се нарече защитна реакция на съзнанието, породена от когнитивен дисонанс . От една страна, нормално е насилието и болката, които съпътстват живота на хората и животните, да не ни харесват. От друга - те са неизбежна част от света наоколо. С поста си за кученцата и котенцата се опитах да и подскажа, че човек не може да се изолира напълно от насилието, защото то е присъщо на самото съществуване в един материален свят. Дори заемането на напълно пасивна позиция и въздържането от всякакви действия отново е свързано с насилие. И с действието, и с бездействието си човек причинява болка и смърт. Да, можем да се откажем от отглеждане на домашни любимци, които се хранят с месо. Тогава няма да ни се налага да избираме между смъртта на тревопасни и смъртта на питомците ни. Но проблемът с хищниците остава. Ако те не бъдат убивани от хората, след известно време популацията примерно на вълците ще достигне такива размери, че те ще започнат да нападат и разкъсват хора. И ако всички хора следват принципа "ахимса" (ненасилие), рано или късно на Aumi ще се наложи да прави избор - да застрелям ли този вълк (или да платя на някого да го застреля, което е все едно), или да го оставя да разкъса детето ми, майка ми и баща ми. Т.е. пак ще трябва да избира между едно насилие и друго. Именно сблъсъкът между неизбежността на подобен избор в реалния живот и идеалната представа в съзнанието за свят без насилие, от който мечтаем да бъдем част, поражда когнитивния дисонанс. Което не е нещо ново. Мечтите за съвършен свят, в който няма болка, са част от човешкия духовен живот от най-дълбока древност. Разминаването между тях и реалността и породеният от това когнитивен дисонанс са послужили за основа на не една религиозно-мистична доктрина. Например основна концепция в будизма е, че животът е страдание. Целта на будистите е да се изолират максимално от действителността и да разкъсат връзките между съзнанието си и света наоколо с надежда, че това ще им позволи след смъртта си да се преродят в някакъв съвършен свят или напълно да прекъснат веригата от последователни прераждания. В християнската теология праведните, т.е. тези, които не са отговаряли на насилието с насилие, а са понасяли болката и страданието смирено, след смъртта си попадат в рай, в който ще водят мирно и щастливо съществуване, лишено от болка и страдание. В днешно време за много хора традиционните религиозни вярвания изглеждат твърде наивни, но потребността да избягат от когнитивния дисонанс остава, затова те се насочват към по-прагматични доктрини - вегетарианство, веганство, пацифизъм... Но все пак това си остава компенсаторна реакция. Премахва неприятните последици от напрежението, породено от несъответствието между желанията и фактите, но с цената на бягство от действителността. Веганът живее във въображаемия си идеален свят, в който животните представляват красиви картинки на монитора, а обикновените хора са кръвожадни чудовища, които трябва да бъдат превъзпитани. Също като алкохолик или наркоман, който замества неприятната реалност с красиви илюзии. И не осъзнава, че с неадекватното си поведение предизвиква единствено насмешка и съжаление...
 12. Win_user

  Вегетарианец или не?

  Първоначално и всички хора са били свободни и са живели сред природата, предимно по дърветата и в пещерите Но ти не се свиваш и не зъзнеш на някой клон или в някоя пещера, а си седиш на топличко пред компютъра, нали? Обаче "на чужд гръб и сто тояги са малко", затова си позволяваш да проявяваш безразличие към съдбата на котките и кучетата. Докато в същото време си помпиш егото и се издигаш в собствените си очи, защитавайки живота на кокошките и свинете. Между другото, отглеждането на домашни любимци, от които няма никаква практическа полза, само и единствено за удоволствие, е един от основните признаци, по които мислещите същества се отличават от животните. Липсата на такава потребност у теб показва, че духовното ти развитие, с което толкова се гордееш, е на нивото на приматите...
 13. Win_user

  Вегетарианец или не?

  Добре, за тия горните разбрахме, че са крали и пили млякото на нещастните агънца и теленца Щото са вегетарианци, не са вегани. Обаче я кажи, Aumi, какво правим с котенцата и кученцата, които са чисти хищници по природа? Правилно ли е да ги храним с месото на пиленца, агънца, зайчета и рибки? Или е по-хуманно да ги оставим да умрат бавно и мъчително от глад? Или може би трябва да ги обречем на още по-мъчителна смърт, хранейки ги със соеви заместители? Защото всеки стопанин на куче или котка знае, че соевото "месо" е абсолютно забранено за четириногите любимци поради високото си съдържание на магнезий, водещ до образуване на пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Я кажи, какво мислят по този въпрос веганите? Или, казваш, "веган" и "мислене" не са думи, които могат да бъдат съчетани в едно изречение?
 14. Win_user

  Вегетарианец или не?

  Никога не е късно да станеш за резил... Един дядо събира внуците и пра-внуците си и започва да ги поучава: - Вижте ме, деца мои! Цял живот съм веган. Месо не съм слагал в устата си, откакто се помня. Алкохол не съм близвал. Цигара не съм палил. За наркотици - и дума да не става! Друга жена, освен баба ви, дето се спомина преди 30 години, не съм докосвал. Живея здравословно и природосъобразно. Лягам си в 10 всяка вечер и ставам с изгрева на слънцето. Цял ден копам в градинката, а за закуска, обяд и вечеря 'рупам трева и зърно. И ето резултата - утре ще празнувам стотния си рожден ден! Децата го слушат внимателно и накрая едното пита: - Дядо, а как ще празнуваш??? Между другото, какво общо има видеото с нереза, който се опитва да се качи на свинята, която колят, с веганството? Надявам се, че не е тънък намек какво да правим с животните, вместо да ги ядем?
 15. Win_user

  Вегетарианец или не?

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.