Премини към съдържанието

nick_dimitrov

Потребител
 • Публикации

  29
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

10 Добра репутация

Всичко за nick_dimitrov

 • Титла
  Потребител

Информация

 • Пол
  Мъж
 • Интереси
  Всичко на тема компютри,полезен софтуер,операционни системи,
  любителско видео, фотографии,еtc...

Контакти

 • Google+
  https://plus.google.com/109251917899320777247
 • Интернет сайт
  https://nikdimnfo.blogspot.bg/

Последни посетители

318 прегледа на профила
 1. Linux - обща дискусия 3

  В настройките за шрифта при Firefox има опция: "Страниците могат да избират собствен шрифт вместо избраните по-горе" Полезно е тази опция да бъде избрана,разрешена иначе ще се ползва този,който е избран локално в менюто. Това не е правилно,тъй като се ползва един шрифт за всичко и страниците изглеждат грозни. Същото е равнозначно на следното: Ако автор на сайт е посочил в CSS файла/кода ,заглавията на страниците да се визуализира с шрифт "Courier New" и аз го нямам инсталиран в системата ,те се показват с шрифта,който съм избрал в настройките на браузъра или този по подразбиране там.Браузъра прочита CSS инструкциите на сайта,вижда,че трябва да го визуализира като "Courier New",но не успява по описаните по горе причини.Това е неприемливо,поне за мен.Има варианти с онлайн шрифтове за сайт и т.н,но това е друго.
 2. Linux - обща дискусия 3

  Това са "Microsoft Web fonts" и са важни,ако Линукс потребител не разполага с друго. В тази насока са създадени мета пакетите.
 3. Linux - обща дискусия 3

  По скоро ще има "проблем" при липса на даден шрифт.Ако се дублират,не. Ако някой сайт ползва шрифт,който липсва при теб,той няма да се визуализира чрез браузъра,като го разглеждаш. Съответно няма да се вижда това,което е искал да покаже автора.Ще бъде заместен от друг шрифт.Това все пак важи при определени ситуации и не за всички сайтове. Колкото и тривиално да звучи пакета xubuntu-restricted-extras е полезен в случая.С него се инсталират нужните шрифтове.
 4. Linux - обща дискусия 3

  Инсталирай gmic в Gimp или Krita.По добро от него не съм срещал.Може да видиш и zart-gmic.
 5. Linux - обща дискусия 3

  Елиминирай през BIOS звуковата карта,която не ползваш.
 6. Мнения за различните файлови системи

  Btrfs имаше проблеми с фрагментацията сега не знам как стоят нещата. -------------------------------------- Ако някой към днешна дата е инсталирал Grub в root директория върху логически дял на extended partition форматиран под Btrfs ще ме улесни много,ако каже че става.Благодаря! При инсталиране на Линукс върху логически дял на extended partition форматиран под Btrfs.
 7. Мнения за различните файлови системи

  Последно съм тествал BTRFS преди 6-7 години.Поне тогава grub не можеше да се инсталира в коренова директория върху extended partition на логически дял върху BTRFS.При EXT4 това беше възможно.Освен това В момента пак при EXT4 използваната RAM 8 GB и buff cache не надхвърлят никога 90%.Също при изтриване и възстановяване на файлове върху EXT4 резултатите са много добри.Ако се създаде текстов файл и после 20 пъти го променям,върху свободното пространство на харда стоят невидими първите 19 варианта на този файл.Съответно,те могат да се възстановят.
 8. Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

  Звучи като шаблон,но имаш ли инсталирано ubuntu-restricted-extras и ubuntu-restricted-addons?
 9. Новини от света на Linux дистрибуциите.

  Точно както си го формулирал не е описано като опция.Казва се "съдържа текста". Търсейки дума от текстовия файл в съдържанието му или поставяйки същите или по подробни условия чрез регулярен израз, означава че търсиш в съдържанието на текстовия файл. --------------------- Пример,който не знам дали работи,но това е принципа: ^\s(gnome-search-tool )\.$ Текста започва с празно пространство,само веднъж. В съдържанието на текста се търси фразата gnome-search-tool,само веднъж. Текста завършва със символ точка.
 10. Новини от света на Linux дистрибуциите.

  За допълнителните условия става въпрос Налични са в падащото меню на gnome-search-tool
 11. Новини от света на Linux дистрибуциите.

  Добавят функция,чрез която се открива текстов файл,като за критерий при търсенето се указва дума или фраза съдържаща се в него. Аз лично съм прибягвал до тази услуга след възстановяване на изтрит такъв през кошчето. Приблизително два гигабайта ТХТ програмата ги възстанови с еднакви имена.Спомних си думи съдържащи се в него и така го открих. Ползвах gnome-search-tool без да прибягвам до регулярни изрази.Отне няколко часа.
 12. Освен тези,които споменах в предишния си пост: Разработки с открит изходен код,много добри: OpenVDB, Alembic, http://docs.alembic.io/ OpenExr 2, Open Shader Language, OSL Cortex Katana, Mari Nuke - платено https://help.thefoundry.co.uk/nuke/content/getting_started/installation/linux.html https://www.youtube.com/watch?v=TJXHzNtaiTM Clarisse iFX програма за compositing. http://www.isotropix.com/products/system-requirements Презентира се такива възможности,за каквито (After Effects, Fusion, Nuke и др.) даже не мечтаят. 64-bit Operating System,Minimum System Requirements Windows 7 or Mac OS X 10.9 or Linux Red Hat/Centos 6 и т.н http://www.isotropix.com/clarisse ------------------------- V-Ray продукт на българската компания Хаос Груп,всеки го знае Може да се ползва за Blender,но е платен. https://www.chaosgroup.com/vray/blender --------------------------------- https://brlcad.org/ BRL-CAD - много мощен,ползва се във военната промишленост. https://sourceforge.net/projects/brlcad/#screenshots Нещо правят промяна по сайта си. ------------------------------------ ------------------------------------ Относно GIMP - Фотошоп, я да кача една снимка. Нека някой с Фотошоп да подобри качеството - после да я закачи тука.Елементарно упражнение за 2-3 минути с GIMP. Това не е състезание,а просто да видя как ще изглежда. Ето например аз как съм я подобрил с GIMP.Какво още може да се направи?
 13. Аудио и видео плеъри под Linux

  За mplayer-mplayer2 не съм тествал. С MPV - 1:0.15.0+git7-2~precise2 под (Ubuntu 12.04) отворих едно тестово клипче. Предполагам под Ubuntu 14.04 също ще става.Ако те устройва може да го ползваш.
 14. Аудио и видео плеъри под Linux

  MPV не върши ли работа?Все пак е базиран на mplayer/mplayer2. За (2.0-426) версия на mplayer2 ли става въпрос?
 15. Уеб браузъри под Linux - проблеми и мнения.

  Не съм ги проучвалツ,но това са някакви факти,които не са законно предимство. Нещата са много по-сложни и относителни.
 • Разглеждащи в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×

Информация

Този сайт използва бисквитки (cookies), за най-доброто потребителско изживяване. С използването му, вие приемате нашите Условия за ползване.