Премини към съдържанието

nick_dimitrov

Потребител
 • Публикации

  239
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от nick_dimitrov

 1. nick_dimitrov

  Проблем със сайта на НОИ

  Адреса на връзката,което аз нарекох линк и препратката са две различни неща като стойност за Google. При допир с курсора на мишката върху подчертаните url адреси от поста ми по-горе се вижда разликата -долу в страницата. Това става ясно например при премахване на url адреси от кеша на Google през search console. Например,за да премахнеш временно url адрес от кеша на Google трябва да се посочи препратката в search console,а не адреса на връзката,защото няма да има ефект и url пак ще бъде индексиран.
 2. nick_dimitrov

  Проблем със сайта на НОИ

  Как браузваш до тази справка... Виж тези как са при теб: "Актуална справка за пенсионер" това е линка: https://apps2.nssi.bg/PensionsReports/%D0%90%D0%BA%D..... това е препратката https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ah......... или "Пенсионни разпореждания" Това е линка https://apps2.nssi.bg/PensionsReports/%D0%90%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B0%........... това е препратка https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjwh5THnZXyAhUKgf........ или постави текста в адресната лента https://apps2.nssi.bg/pensionersinorderofdata
 3. nick_dimitrov

  Linux - обща дискусия 3

  Във firefox.desktop променям пътя в зависимост от това къде разархивирам snap файла.Например /home/nick/squashfs-root/firefox %u
 4. nick_dimitrov

  Linux - обща дискусия 3

  Snap файловете използват компресирана файлова система(squashfs с достъп само за четене),затова малко се бавят при първо стартиране,еднократно съдържанието се декомпресира. Пробвай да ги разархивираш с unsquashfs и така ги изпълни,за да прецениш има ли разлика. Може би при по-слаб хардуер ще се усети положителен резултат. sudo apt install squashfs-tools snap download firefox unsquashfs firefox В $HOME трябва да се появи разархивирана директория squashfs-root. информация и за mksquashfs: -noI не компресира inode таблица -noD не компресира блокове с данни -noF не компресира фрагментни блокове -noX не компресира разширени атрибути.
 5. nick_dimitrov

  Как съм го направил в Xubuntu

  Голяма истерия за едно нищо.... Добавен аплет за наблюдение на мрежата с прозрачност,прозрачен панел и т.н...Пък каквото и да е там...
 6. nick_dimitrov

  Linux - обща дискусия 3

  Нямам достъп до GitLab,но ето какво успях да направя.След това вече иска парола... [email protected]:~$ git clone https://gitlab.xfce.org/panel-plugins/xfce4-xkb-plugin.git Клониране и създаване на хранилище в „xfce4-xkb-plugin“… remote: Enumerating objects: 4292, done. remote: Counting objects: 100% (4292/4292), done. remote: Compressing objects: 100% (1319/1319), done. remote: Total 4292 (delta 3228), reused 4016 (delta 2968), pack-reused 0 Получаване на обекти: 100% (4292/4292), 1.72 MiB | 1.00 MiB/s, действието завърши. Откриване на съответните разлики: 100% (3228/3228), действието завърши. след това в моята /home/nick директория се появи папка xfce4-xkb-plugin Отварям терминал върху нея: [email protected]:~/xfce4-xkb-plugin$ git status На клон master Клонът е актуализиран към „origin/master“. липсват каквито и да е промени, работното дърво е чисто след това правя например някакви промени,добавям,махам файлове и т.н: [email protected]:~/xfce4-xkb-plugin$ git push origin master Username for 'https://gitlab.xfce.org': вече иска парола... https://docs.gitlab.com/ee/gitlab-basics/start-using-git.html sudo apt-get install git Ти къде срещаш проблем?
 7. Винаги избягвам да се меся и да препоръчвам кой Linux е "по-добър" и кой е по-по най,но за тези хардуерни конфигурации някога трябва да пробваш Ubuntu Studio,което идва с lowlatency kernel и xfce. Тук ядрото идва компилирано с ниска латентност,тоест има активирани допълнителни опции,други са деактивирани.В основата се търси тъй нареченото минимално забавяне на времето за достъп до данни.Текущото събитие и реакцията за него се свежда до минимум.Това обикновенно са процеси,които в момента се управляват от потребителя и ядрото с ниска латентност би трябвало да гарантира,че те ще се изпълнят с приоритет преди всичко друго. Латентноста се измерва в милисекунди (ms) и не е "видима" за човек.Аз мисля,че всеки потребител с едноядрен,двуядрен процесор и слаба хардуерна конфигурация поне веднъж трябва да пробва lowlatency kernel в комбинация с xfce или lxde. Вариантите са чрез дистрибуция,която идва с такова ядро или друг начин - например Debian net install,Ubuntu mini ISO и от менюто advansed, expert install по време на инсталация да се избере linux-headers lowlatency,linux-image lowlatency,които закачат linux modules lowlatency.После след първи логин без графична среда: sudo apt update sudo apt upgrade sudo apt install lxde или по-тънкият вариант sudo apt install lxde-core http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/focal/main/installer-amd64/current/legacy-images/netboot/ http://cdimage.ubuntu.com/netboot/ https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/iso-cd/ Това го пиша по спомен и не гарантирам,че е точно така,но всеки може да прочете в нета.Не знам също поддържат ли efi uefi,но като изтегля Ubuntu mini и го монтирам /media/nick/2110-CF95/efi/boot/ виждам bootx64.efi,grubx64.efi,mmx64.efi Цитат от тук https://help.ubuntu.com/community/UbuntuStudio/RealTimeKernel "Ядрото с ниска латентност, включено в Ubuntu Studio (и налично в хранилищата на Ubuntu), не позволява злонамерен код да блокира потребител от неговата машина. То съдържа други оптимизации, като Preempt-RT е активиран в конфигурацията на ядрото, за да се постигне най-ниската възможна латентност за аудио и други приложения, като същевременно поддържа потребителският интерфейс полезен. Латентността от 0,1 милисекунда може и е постигната с помощта на това ядро."
 8. nick_dimitrov

  Linux - обща дискусия 3

  Да,може да записва диск с данни.Аз съм записвал,но рядко.От менюто new data cd-dvd или от add добавяш файлове и папки и после burn.Определено Linux безплатната версия е орязана от някой функции.По добрият вариант е да ползваш appimageто на k3b,то също не зависи от графична среда,не изисква инсталация и след употреба не оставя следи в системата.Предпочитам appimage пред snap и flatpak пакетите,защото освен всичко са преносими...
 9. Най лесно ми се струва да инсталираш wavemon и в моменти на прекъсване да видиш чрез него какво се случва. sudo apt install wavemon После отвори един терминал и го стартирай като напишеш wavemon или linssid sudo apt install linssid С всеки браузър ли имаш този проблем? Пробвай временно с "независим" лек браузър,който е flatpak пакет и ползва библиотеки и интерфейс изолирани от твоята моментна система. https://flathub.org/apps/details/org.netsurf_browser.NetSurf https://www.netsurf-browser.org/about/ Виж при драйвер менажера... https://www.ghacks.net/2015/03/27/how-to-get-wifi-working-in-linux-mint-after-installation/ https://www.dell.com/support/kbdoc/en-bg/000130686/how-to-troubleshoot-wireless-network През терминал,чрез nmcli мисля че може да се разбере моментния статус на връзката. GENERAL.STATE трябва да обяви,че мрежата е включена. Ако мрежата е изключена GENERAL.STATE няма да се появи в изхода. Например,извличане името на активната мрежова връзка,там където пише NAME nmcli connection show за твоя случай може да пробваме този pipeline nmcli connection show "Wired connection 1" | egrep "GENERAL.STATE|connection.type|cloned-mac-address|ethernet.mac-address:|IP4.ADDRESS|IP4.ADDRESS|IP4.GATEWAY|IP4.DNS" или само nmcli connection show "Wired connection 1" В кавичките трябва да поставиш името на твоята връзка,Wired connection 1 е дадено само за пример.
 10. nick_dimitrov

  Linux - обща дискусия 3

  Виж и PowerISO за Линукс ,че е по леко и не изисква инсталация както всяко Appimage,например k3b https://github.com/appimage-packages/k3b https://www.poweriso.com/download-poweriso-for-linux.htm
 11. Ще го поправя.Определено съм изостанал от най-новите openSUSE и CentOS.Тествах на В openSUSE Leap 15.1,там не успях да закача по-високо от GLIBC 2.26,а CentOS 7 беше с GLIBC 2.17,явно голям скок в CentOS 8.
 12. След промените описани в по-горния пост, компилирах mplayer в два варианта,за лична употреба.Моля при възможност някой да ги тества с мнение. 1.Appimage - би трябвало да работи на Linux системи с GLIBC 2.27 и по-високи.Например CentOS и OpenSUSE са с по-сари версии.В терминала: ldd --version https://drive.google.com/file/d/1fh_O_zSmRilRvrQOFOdnxpDpoqB7AWFv 2.deb пакет с AV1 codec поддръжка за Ubuntu 18,Linux Mint 19 или Ubuntu базирани дистрибуции с GLIBC 2.27. https://drive.google.com/file/d/1sEt9Bg7nt4N4FgoW3CN Тук има допълнителна информация. mplayer-appimage-static-deb-package-compilation
 13. https://trac.mplayerhq.hu/ticket/2370#comment:4 Patch за Mplayer от 20.01.2021 г. Надявам се да излезе обновен в пакети за различните дистрибуции. Тествах видео с различна резолюция и AV1 codec от тук. https://www.elecard.com/videos Вече се възпроизвежда нормално.
 14. https://www.dell.com/support/article Ето цитат: "Поддържани типове BIOS: Понастоящем UEFI BIOS е единственият, който поддържа тези устройства. Винаги се уверете, че имате инсталирана последната версия на вашия BIOS. Уверете се, че вашият BIOS е конфигуриран да използва EFI boot loader. U.2 адаптерна карта и кабел, които са свързани към M.2 слот или дънна платка с вграден U.2 конектор. (за 2.5 "форм-фактор с PCIe интерфейс.) M.2 PCIe SSD дисковете могат да се използват с адаптерна карта M.2 към PCIe слот."
 15. Вижте възможностите на Rescatux. https://www.supergrubdisk.org/category/download/rescatuxdownloads/rescatux-stable/ https://www.supergrubdisk.org/rescatux/ Как стоят нещата във /etc/fstab След прибавяне на новия диск ,той присъства ли там?
 16. Върху Xfce Mint имам аплет xfce4-cpufreq-plugin. Следи състоянието на системата и показва текущата честота на процесора,при мен е(ondemand),според натоварването. Когато липсва действие се върти около 1,23 GHz.
 17. Може да инсталираш hddtemp,за да ти закачи и температурите на хард дисковете. И аз съм с настолен компютър.Хвърлям от време на време по един поглед в лентата.
 18. Fancontrol-gui как измерва,по °F (Фаренхайт) или ℃ (Целзий)? Виждам,че имаш аномалия в оборотите и някаква отрицателна температура. Ресет на BIOS до фабрични настройки може да помогне.След това отново може да се върнат същите настройки. При неправилно визуализиране на температури,първо трябва да се ресетне BIOS,според мен. Тук при втората снимка не мога да схвана... Избран е fan1 и от падащото меню на Controlled by... трябва да се избере хардуер,който този вентилатор ще охлажда. Как разбираш fan1 кое ще охлажда,изобщо кой вентилатор от кутията е fan1.Моите ги знам. ---------- Питам защото ми стана интересно,не че ще правя нещо. Аз имам psensor.Може да се закача в лентата.Той действа с libsensors4,има поддръжка и за lm-sensors,но може и без него. Не ползва fancontrol,но при натоварване се вижда промяна в оборотите на вентилаторите.Не е идеалният вариант,ако се търси пълен контрол. Мен ме устройва.Наскоро започна да показва по този начин CPU температурата По принцип не може дънната платка да има по-висока температура от процесора.Все пак зависи къде е поставен датчика и как си ги пресмята.Но при мен може и да е от това,че го засича като sensor = Intel PECI.
 19. Доста от нещата се заобикалят.Излиза,че всеки има възможност да гледа 4к и 8к,но само за Линукс не става,това е недомлъвката. Всъщност както казах,това не е приложимо за различни операционни системи и хардуерни конфигурации,дори когато 4к,8 к файлът се стартира от харда. За да гледаш 4к или 8к видео,наличният хардуер трябва да го поддържа,дисплейни портове или HDMI 2.0 за 4к монитора,мощна видео карта и т.н. Нужен е 4к монитор поне 60Hz,резолюция 3840x2160 и поне 50 инча мониторна площ,за да правиш някаква разлика от full hd.Ако го гледаш на някакъв лаптоп екран,забрави. Нужен е бърз интернет,поне 20 mbps.За 8к няма информация. https://support.google.com/youtube/answer тука инфо https://www.google.com/get/videoqualityreport/ В момента работя на 24 инча full hd . И аз не мога да подкарам хардуерно ускорение на Windows 8.1 за GeForce GTS 250,Intel(R) Core(TM) i5 CPU 750 @ 2.67GHz,таба изобщо липсва,с пресни драйвери,но не ми се дискутира по тая тема. Ако някой иска да се похвали с новия си хардуер,има други раздели във форума.
 20. Все пак за информация може да се следи debian wiki с последни добавки от 2020-06-11 https://wiki.debian.org/HardwareVideoAcceleration Цитат: "Относно Debian 11 / Bullseye , поддръжката на VA-API е активирана по подразбиране в Chromium и Firefox. В случая с Firefox, той в момента работи само на настолни компютри Wayland . GNOME Web има поддръжка на VA-API чрез пакета gstreamer1.0-vaapi , ако е инсталиран." VDPAU изобщо не се поддържа в Chromium или Firefox. Единственият браузър, който го поддържа, е GNOME Web , наличен в пакета epiphany-browser . GNOME Web използва GStreamer за тази поддръжка, което също изисква пакета gstreamer1.0-plugins-bad за поддръжка на VDPAU.
 21. Имайте предвид,че хардуерното ускорение към браузъра не е панацея.То може да доведе и до проблеми за него или да бъде неприложимо при по-слаби хардуерни конфигурации,независимо от перационната система. Хардуерното ускорение е уместно върху онлайн игри и видеоклипове в браузърите.Може обаче да прави проблеми с визуализацията на шрифтовете към страниците(изглаждането на шрифта) и също при четене,кеширане на CSS.Зареждането на твърде много текстури в графичния процесор може да причини проблеми с паметта,защото те задействат хард.ускорение. GPU и CPU имат различни механизми за изобразяване и визуализация,от тук идва проблема.Вярно,че хардуерното ускорение е предназначено за намаляване на латентността,но ако случайно имате проблем с браузъра първо изключете хардуерното ускорение,изчистете кеша и рестартирайте браузъра. Иначе да,много хора го харесват и ползват,но както всяка екстра се плаща и цена.
 22. По една случайност притежавам фотоапарат Lumix GX80. Опцията 4K Live Cropping съхранява изходното видео с резолюция 1920x1080,честота на кадрите 25 или 24. Извадка от инструкцията: "Като изрежете желаното видео от 4K зрителен ъгъл до Full High Definition, можете да направите видео запис с панорамиране или приближаване/отдалечаване (зумиране), без да движите фотоапарата. • Задръжте фотоапарата неподвижен, докато записва. • Ще бъде записано видео с настройка [FHD/20M/25p] от [MP4]."
 23. Доколкото разбирам ти се опитваш да премахнеш вградения при инсталацията админ акаунт.Това носи потенциални рискове. https://www.top-password.com/knowledge/delete-windows-built-in-administrator.html
 24. Прочети за control userpasswords2 - метод2 за автоматично логване с твоя акаунт. https://soringpcrepair.com/dont-work-control-userpasswords2-in-windows-7 Според мен не изтривай другия админ,но го остави без парола.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване