Премини към съдържанието

dagpo19

Потребител
 • Публикации

  406
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от dagpo19

 1. Да де. Без медитация, няма какво да интегрираш, няма експириънс, с който да работиш.
 2. Да. Интегрирането е важна тема. Напр. в тибетската традиция цялата ло джонг практика или т.нар. тренировка на ума, се занимава с това. Това е ... как да го обясня? Напр., бягаш сто метра за рекордно време, но после отиваш на състезание и не можеш да го повториш. Или в залата по муай боран правиш отличен спаринг, но когато си на улицата се оказва, че не можеш да се справиш с адреналина. Или си се научил да установяваш вниманието си върху обект в течение на половин час, без да се разсейваш, т.е. шамата. После излизаш навън, качваш се в рейса, някой те настъпва и ти го настъпваш в отговор. Разбираш какво имам предвид.
 3. Но ти знаеш отговора. С практика, която се състои от изучаване размишление, медитация и интегриране в ежедневието, т.е. действие. Конкретната методика зависи от школата. Така се научава и всяко друго нещо. Или питаш друго? Начинът на практикуване трябва да е съобразен с конкретния човек, с неговия капацитет, нагласи и условия. Напр. ако някой практикува като мирянин, работи, има семейство и т.н., то той не може да следва програма предназначена за монах или някой, който прави три-годишен ретрит. Някой би казал, че идеалния вариант е да практикуваме като принц Сидхарта, но това е нереалистично понеже не сме Сидхарта и нямаме неговия капацитет. Ранната кагю традиция е добър пример. Счита се, че Тилопа получава учения директно от измерението на самбогакая, макар да има и нирманакая учители. Тилопа ги предава на Наропа, който е махапандит, т.е. нещо като академик от монашеския университет Наланда. Тилопа следва традицията на сидхите, Наропа зарязва кариерата си в Наланда и става негов ученик. Сърдечният ученик на Наропа е Марпа, който е тибетец, мирянин, има семейство и е земеделец. Той остава такъв, а неговия сърдечен ученик е Миларепа, който практикува в ретрит през втората половина от живота си. Той има двама сърдечни ученика - Гампопа, който е монах и Ренчунгпа, който следва подхода на индийските махасидхи и на Миларепа. Т.е. всичко зависи от конкретиката, но всички изброени практикуват усърдно, качествено и искрено.
 4. Относителната и крайната бодхичита, упая и прагня. Елементарно е, когато си точен и искрен.
 5. Не изтеряствай, моля. Основният знак дали практикуваме дарма е дали можем да работим с афектите, със смущаващите емоции. Държим се внимателно и осъзнато с тялото, речта и ума си. Не реагираме първосигнално на всяка реплика или външна провокация. Защо? Защото имаме увереност в целта, пътя и тези, които ни помагат да го изминем, т.е. Буда Дхарма и благородната Санга. И т.н.
 6. Релакс, т.е. кво интересува какво прави някой, някъде? Ти не си му учител, той не ти е ученик.
 7. Аз от няколко години очаквах този етап, т.е. етапът, когато „просветлените” ще разберат, че не са такива. Надцених ги, понеже считах, че ще го разберат в рамките на няколко месеца. Кармичните нагласи са много устойчиви и не се променят с прочитането на някоя сутра или с малко медитация в свободното време. Буда, както и никой друг, не е давал такъв пример. Първият ми учител казваше така: Защо мислите, че ако не може да се справяте на ежедневно ниво, то ще можете да постигнете просветление? Просветлението е най-трудното нещо. И т.н.
 8. Това е добър знак. Дарма трябва да се практикува, а не да се обсъжда по форуми. Някои теми могат да се обсъждат с хора, които практикуват същото, но нищо повече. Другото е празна работа, според мен.
 9. Освен, човек да учи от автентични учители, то никаква друга възможност, не виждам.
 10. Няколко пъти прочетох поста ти внимателно. В написаното има верни, според мен, неща, както и погрешни. Монасите, за които говоря и с които общувам практикуват. Те медитират по три или четири часа на ден, а през другото време изучават дарма по програма, която е създадена от кенпота/геше. Изпълняват и ритуали, както и се занимават с чистене, строителство и подобни. В това няма нищо погрешно за мен... Разбира се, има и като тези, които ти описваш, но ги избягвам. Такива съм срещал в Маджу Катила (тибетския квартал в Делхи) и на много други места. Всякакви има и затова те помолих да не обобщаваш. Да се поставя всичко под един знаменател е удобно в математиката но е погрешно в много други случаи. Не ми се обяснява повече. Ако ме разбираш е ОК, ако не то пак е ОК. Много пъти съм пробвал да обясня, че нещата не са черно-бели, а нюансирани, както пее Володя Висоцкий в една песен. Това е трудно не за разбиране, а за усещане, според мен. Когатп някой не го разбира, не го усеща, понеже няма усет, то нищо не мога да направя.
 11. Не. Знаеш, че будите са извън сансара... Както и да е, но понеже писа за монасите, а аз познаеам много такива и имам приятели монаси. Към момента мнозинството монаси в тибетските манастири са полу-монаси, т.е. те не са дали всичките 250 и не знам ди колко обета, а много по-малко. Ако трябва да спазваш всички обети, то ти изобщо не можеш да функционираш извън манастира. В Калимпонг напр. имаме петнайсетина, които са в един наш манастир и следват този подход. Те са ценни с това, че пазят виная традицията. Огромен респект към тях трябва да имаме.
 12. Направо да беше цитирал махамудра инструкциите на шангпа-кагю... Впрочем, приятно ми е да общувам с теб. В добра форма си и се радвам, че си ОК. Ако нещо в моите отговори те дразни, то това е повече твой, отколкото мой проблем. И си смени ника, за да не те баннат, заради него. Не друго, но твоите свежи реакции ще ми липсват. Псолютно. По-голем от мен нема.
 13. В смисъл? По какъв начин предлагаш да се преподава? И ти не знаеш, ма си пишеш лафчетата, които си чел и ти идват на ум.
 14. Това откъде го измисли? Монасите в манастирите не практикуват дарма? Преувеличаваш силно. Дори Миларепа или Друкпа Кюнгле не казват такива неща. Будата казва, че дарма ще съществува докато има санга от монаси. След това, дарма ще съществува много ограничено. Моля те, не пресилвай нещата. Как мислиш? Сънувах ги, разбира се.
 15. Трябва да имаш като начало идея защо го правиш. Ако не разбираш, че това е нетод, както каза колегата, то няма смисъл да го правиш.
 16. На много места е така. Не споря. На други не е така. Не обобщавай наедро.
 17. Към учението, което се предава от учителите. Културната традиция е нещо, което има второстепенно значение, но не може да се игнорира тотално. Понеже, то учението са дава в определен контекст, който е културно-исторически. Езиков дори. Ако човек няма понятие от този контекст, то той не може да възприеме учението и не може да има приемственост.
 18. И аз се чудя... Написах дълъг пост, който се изгуби, тъй че ще се огранича с този. Днес, по друг повод, мислих в тази посока. Някога рисувах, правех и склуптури, дори. Тогава много разсъждавах над проблема за формата и съдържанието. Стигнах до разбирането, че те се дефинират взаимно. Приятелката ми миналата седмица се върна от кагю-монлама в Бодгая и от двуседмичен ретрит в един наш манастир. И пак ми разказваше че много хора от запад не правят традиционните три поклона (прострации), когато влизат в ладака (залата, където има изображения на будите, дават се обети, учения и посвещения). Защо? Щото за тях било неестествено и им приличало на църква. Но те пропускат смисъла. Поклонът е пред Буда, който е показал пътя за разкриването на нашия просветлен потенциал т.е. нашата буда-природа. Фактически, ние се покланяме на буда, който е в нас. Ако човек не разбира такива основни неща и просто твърди, че дарма трябва да се адаптира към модерното светоусещане, то няма полза да обяснявам повече.
 19. Ентропия или втория принцип на термодинамиката.
 20. Четейки един от пишещите се сетих за този филм:
 21. Успех ти желая в търсенето и откриването на безсмъртие. Лично аз очаквам да умра в даден момент, но ако ти не възнамеряваш, то това е ОК.
 22. Това е хубав въпрос. Има ли пример, който да опровергава това?
 23. Казах, че е факт, че ще умрем и че е неизбежно, както и че не е известно кога. Повече от това не съм казвал.
 24. Защо е цялата тази игра с никовете? Инак, не казваш нещо ново. Тези неща са ясни. Т.е. ясно е, че възприемаме в рамките на възможностите си и че е препоръчително да ги разширим, ако е възможно. Какво повече има да се коментира в този план, не знам. Това са банални неща.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване